Parada ponosa, ki to ni!

58

»Ste mislili, da nas bo padec zakonika ustavil? Jok, oče, ODPADE! Vse več nas je, vse glasnejši smo. Mi gremo naprej! VI pa kar ostanite v srednjem veku.« (aktivist Mitja Blažič).

Večdnevna istospolna manifestacija 2012, ki se je zaokrožila s sobotno parado ponosa, je s svojo že utečeno patetiko in klišejskimi parolami v slovensko aferaško družbo znova katapultirala napoved postmoderne protikrižarske vojne. Osrednje sporočilo paradiranja je bilo pod krinko manjšinske in (javno)medijske konotacije tipično kulturkampfovsko, začinjeno z negativizmom, cinizmom, nestrpnostjo in populizmom, katerih osrednja tarča je »koalicija  proti enakosti«, s Katoliško cerkvijo na čelu. Zgodovinsko in družbeno kritično gledano je način takšnega shajanja brez posebnega okusa in kašne moralne impozantnosti.

Proticerkvena instrumentalizacija …

Parada se je že drugo leto zapored osredotočila na pereči Družinski zakonik, tokrat na že padlega (volivci so uveljavitev tega socialnega eksperimenta 25. marca na referendumu zavrnili). Sedaj, ko se demokratična družba vedno bolj sooča s ti. istospolnim fenomenom in njegovimi pravnimi ter socialnimi praksami, tovrstnim aktivistom in njihovim botrom ne preostane drugega, kot da se vračajo v preteklost po navdih za mitizacijo in instrumentalizacijo teh ceremonij. Pri tem gre za direktno antipropagando in napad na Sveti sedež oz. cerkveno občestvo, posredno pa za politično šahiranje samooklicano-naprednih levih sil, za katere je vse, kar ni pod njihovim »ljudsko-frontnim« ideološkim okriljem, nazadnjaško. Nič čudnega, ko pa smo vajeni slišati celo iz ust ti. prvih intelektualcev a la Svetlana Makarovič, da je potrebno določene stvari (cerkev) sovražiti. Cerkev je s svojim miroljubnim naukom kot nalašč primerna tarča za tovrstne napade in nestrpnost.

Istospolni aktivizem izgublja zaradi politizacije in demonizacije svoj osnovni in legitimni pomen, tj. opozarjanje na probleme istospolnih parov in pravice ter dolžnosti, ki so izključno v dometu teh istospolnih relacij. Zgolj manifestiranje istospolnega in še kakšnega drugega nagnjenja na raznih paradah ni več dovolj atraktivno, zato smo priča načinu izvedbe sobotnega shoda, ki ne spominja ravno na parado in ponos. Sprevod je sicer dobro organiziran ter sponzoriran, vendar je vse prej kot slavnosten, kar je značilnost parad. Prav tako se paradniki primarno ne ponašajo (s svojimi vrednotami), ampak se znašajo nad drugače mislečimi, katere zmerjajo z nazadnjaki in homofobi, Slovenijo pa razglašajo za prestolnico srednjega veka, čeprav v njihovem sarkastičnem stilu rečeno s svojimi šemami sami nemalokrat spominjajo na srednjeveške čarovnice. Srednji vek in njegovi deležniki bi si po enakih vatlih zaslužili status kot ga imata besedi »cigan« in »trenirke«, ob katerih kar poskočijo instituti – od predsednika republike do varuhinje človekovih pravic in informacijske pooblaščenke. Aktivisti prav tako na eni strani razglašajo sporočilo strpnosti in pravne države, na drugi pa pribijajo na križ Katoliško cerkev, razlagajo verske dogme ter se zgražajo nad odločitvijo Ustavnega sodišča, ki je razglasilo referendum o družinskem zakoniku za ustaven.

Letošnji shod je tako dober primer, kako dialoga o družbenih vprašanjih in deliberativne demokracije ni mogoče voditi. To je primer slabe prakse za vse javno-politične akterje, ne glede na njihove družbeno-politične oz. interesne preference. Raznolikost in strpnost, ki jo zelo radi opevajo ti. liberalci in naprednjaki, vključno z istospolnimi aktivisti, potrjujeta dejstvo, da družba s svojimi pojavnimi oblikami ni monolitna, zato se vseh njenih pojavnih oblik oz. skupin ne da povsem izenačiti. Dialog tudi ne bo možen, dokler vsaki strani ne bo dopuščeno (če že govorimo o nasprotnikih in zagovornikih družinskega zakonika oz. te problematike), da pove svoje mnenje in argumente, ki jih premore, da ne napada oz. instrumentalizira tega z drugače mislečimi, sicer je to pesek v oči, kar ne velja samo za tokratni shod in njegove aktiviste. Namesto, da bi se ukvarjali z resničnimi problemi, se ukvarjamo (le) s tem, kdo stoji za katerim zakonom ali interesom. Teoretiziramo in polemiziramo o teh in onih družinah, o takšnih in drugačnih pravicah, medtem ko se odgovornost v partnerskih odnosih, v spolnosti in pri vzgoji otrok, zapostavlja po dolgem in po čez. Neodgovorna spolnost in porušeni odnosi raznospolnih parov samo še spodbujajo razmišljanje in apetite homoseksualnih in biseksualnih parov, da se gredo posla »kako posvojiti otroka«. To, da bi imel otrok v postmoderi družbi ob sebi oba biološka starša, se ne pojmuje več  kot nuja in vrednota.

… prefinjena zloraba uma

Sodobno družbo se avtomatično in stereotipno smatra za napredno, srednjeveško pa za nazadnjaško. Antično krščanstvo je le eden od temeljev srednjega veka, ki se poleg svoje razburljivosti ponaša z romaniko, gotiko, univerzo, sholastiko, humanizmom in renesanso – skratka z učenostjo in veličino. Sobotna polomija dela medvedjo uslugo tudi istospolnim aktivistom in nikakor ne osmišlja družbe, ki se s takimi dogodki samo prekomerno in neprimerno informira ter zavaja, vse na račun blagostanja sedme sile in političnih klik. V medijih prevladuje ozračje, da sta vera in razum v nasprotju oz. konfliktu. To je možno zagotavljati z enormnim številom kratkih, pompoznih in aferaških informacij, ter prirejenih izsekov iz stvarnega sveta. Takšni so indici sobotne parade, nerazumni in poneumljajoči, brez pravega ponašanja. Ti dogodki v javnosti ne odražajo ponosa, saj se odražajo kot medijski konstrukt medsebojnega obračunavanja etabliranih interesov, levih in desnih.

Pravoverni kristjan ljubi in ne sovraži, medtem ko najvidnejši nasprotniki cerkve javno izrekajo sovraštvo do le-te in so za to pohvaljeni. Sovražne inavguracije v »Svetlaninen stilu« in antiklerikalne bandere istospolnih aktivistov groteskno zlorabljajo človeški um v za družbo neproduktivne namene. Groteskno je tudi tovrstno pojmovanje srednjega veka, saj se mnogi aktivisti in propagandisti vsaj malo zavedajo svojega popačenja zgodovine. Evropski duh ni bil nikoli uniformiran, še najmanj v srednjem veku, ko so bili postavljeni zametki sekularizacije znanosti. Medtem ko se danes prav tekmuje, kdo bo na bolj umetelen način generiral družbene konflikte in škandale, se je v »zagamanem« srednjem veku našel Tomaž iz Akvine, sholastik, ki je ravno z umom in logiko odpravljal nesporazume in konflikte, ki so se porajali med pojmovanjem vere in znanosti, kar lahko, kdor zmore, občuduje še danes.

Foto: MMC RTV SLO


58 KOMENTARJI

 1. ah teli paradniki so sami sebi največja nesreča…

  s to svojo sovražno retoriko si niso pridobili simpatij, prej so dosegli nasprotni učinek, saj so se izkazali za najbolj nestrpne z županom vred.

 2. Stara modrost pravi, da mora tisti, ki zase zahteva strpnost in spostovanje, biti strpen in spostljiv do drugih in drugacnih od sebe…

 3. ”Stara modrost pravi, da mora tisti, ki zase zahteva strpnost in spostovanje, biti strpen in spostljiv do drugih in drugacnih od sebe”

  to piše na vhodih v vse cerkve, sklepam da

  • Ni potrebno preveč sklepati, ker tega napisa nisem videla še na nobenem vhodu v nobeno cerkev!

  • Še na nobenem vhodu v nobeno cerkev nisem zasledila takega napisa, zato ni potrebno preveč sklepati v tej smeri…

  • Ne vem, ce pise ravno na vhodih. Ne bi pa bilo nic narobe, ce bi bilo tam in se kje. Ljudje tako radi pozabimo te reci.

 4. Dobro povedano. Edino “s svojimi šemami sami nemalokrat spominjajo na srednjeveške” dvorne norčke. (namesto čarovnic)
  😉

  • Dobro rečeno. Po toliko letih rdečega dvora so poskusi preobleke dvornih norčkov očitne… in zelo bodejo v oči. Včasih se pohecam, da so ponekod tako polni samih sebe, da so prepričani da ne čpotrebujejo več rasvetljenja os zgoraj in zavrnejo modrost, ki bi jim bila v rešitev. Ko se brezplodno prepirajo, prideta mimo Bog in njegova Modrost. Niuč hudega sluteč se jim ponudita v pomoč in ko povesta kdo sta ju celo grdo in s polno kletvicam izženejo iz svoje srede. Pa nič, pravi Bog in reče zdravi pameti: “Ubogi reveži! Tako so se poneumili, da naju niti prepoznati ne morejo več.” In sta šla naprej v upanju da najdeta tiste, ki ju bodo sprejeli.
   Če ne molimo za zdravo pamet in za spoznanje resnice, ki osvobaja, se nam lahko zgodi, kot se je tistim revežem…ki so celo fizično iztrebljanje drugače mislečih zamenjali za višek svobode in izražanje strpnosti. Bog se jih usmili!
   Mir in dobro!

 5. “čeprav v njihovem sarkastičnem stilu rečeno s svojimi šemami sami nemalokrat spominjajo na srednjeveške čarovnice”

  Ježešna, uredništvo, pa sem že mislil, da tukaj resno zagovarjate svoja konzervativna stališča, potem pa se lotevajo pisarjenja ljudje, ki učinkovito pljuvajo v lastno skledo, ker enostavno nimajo pojma o tematiki, ki jo vsaj referencirajo, če že ne postavijo kar v izhodišče.

  Ne g. Greif, nikakor, srednjeveške čarovnice niso bile natanko tisto, kar ste videli za pusta v Cerknici. In ja, Cerkev je bila osrednja sila pri zelo nasilnem preganjanju čarovništva, ki ga je v spregi z vraževerjem ustvarila sama, kljub temu da so tista bolj umazana dela praviloma prepuščali drugim.

  • No ja, glede na kontekst prispevka se mi zdi, da avtor parafrazira oz. nastavi “kost” za takele komentarje.
   Sicer pa, kritičnost do preteklosti in sedanjosti cerkve še ne pomeni pljuvanja v lastno skledo oz. nekonservativnosti.

   • Kost je lahko samo v primeru, da je stilistično totalno nesposoben izpostaviti določeno poanto.

  • Cerkev je bila osrednja sila pri preganjanju carovnistva… Ko bi ze enkrat prenehali s to ceneno proticerkveno propagando. Ce je bilo tako, zakaj je bil potem ravno jezuit tisti, ki se je zadevi uprl?
   http://www.friedrich-spee.de/index.php?id=20
   http://en.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Spee
   Seveda so bili med lovci na carovnice tudi katolicani in verjetno celo kaksen skof. Ni pa to nikoli bila politika Cerkve. Kdor vsaj malo pogleda v katekizem in teologijo, bo hitro ugotovil, da gre pri carovnistvu za praznoverje in ostanke poganstva.
   Med preganjalci so bili verjetno tudi kaksni modrooki moski, ampak zaradi tega se niso vsi modrooki moski krivi za krivice, ki so se zgodile ubogim zenskam.

   • Kramer in Sprenger, avtorja Malleus Maleficarium, knjige, ki je opravičila brutalno preganjanje čarovništva, sta bila cerkvena inkvizitorja. Spee pa je bil tudi neko obdobje menda neke vrste izpraševalec obtoženih čarovništva, kljub temu, da ni bil uradno inkvizitor in se mu je prav znotraj te funkcije malce uprla pretirana gorečnost nekaterih vpletenih.

  • Čarovniški procesi so bili vedno civilni in nikoli cerkveni procesi! Posvetna oblast je pač vsake toliko časa organizirala čarovniške procese kot šove za za ljudstvo in za ustrahovanje ljudstva.

   Inkvizicija krivovercev in njihova obsodba, po so izvajala cerkvena sodišča. Vendar je bilo v 300 letih obravnavano samo cca 200 procesov pred cerkvenimi sodišči, za razliko od posvetnih čarovniških procesov, ki jih je bilo bistveno, bistveno več!

   • Gospod Jožek,
    malce poenostavljate zadeve. Bilo je kar nekaj posvetnih oblastnikov, ki niso marali čarovniških procesov, ker … so jih morali financirati! Vendar so jih morali zaradi ljudskega negodovanja imeti! So primeri, ko so oblastniki ukinili te procese pa jih je ljudstvo prisililo, da so jih ponovno uvedli.

    Kar se tiče inkvizicije in čarovniških procesov … sta dva različna pojava, ki se tudi časovno ne ujemata. Ampak to ne moti bojevnikov za resnico.

   • Drži, da se je ljudstvo v nekaterih krajih, tudi pri nas, hudo navdušeno lotilo preganjanja čarovnic. Preden pa se je to zgodilo, se je ne prav dolgo prej v cerkveno doktrino poudarjeno vpeljalo hudiča in demone (incubus, succubus), čaščenje hudiča pa razglasilo za herezijo. To se je zgodilo s papeško bulo Summis desiderantes affectibus Inocenta VII in na prizadevanje cerkvenega inkvizitorja Henrika Kramerja, ta pa predpisuje preganjanje, zapiranje, kaznovanje čarovnic in čarovnikov. Inkvizitor Kramer jo je vključil v svojo Malleus Maleficarum, ki vsebuje tudi natančna pravna navodila, vključno z načini mučenja, kako preganjati čarovnice. Knjiga je postala eden prvih “bestsellerjev” in je v naslednjih 40 letih doživela 20 ponatisov. Gospod Kramer pa je na svojih potovanjih še osebno populariziral, učil in demonstriral, kako je mogoče in potrebno zaustaviti nadlogo čarovništva in izganjati hudiča.

    • Gospod bp,
     občutek imam, da imate zelo skrbno odbrane informacije. Sodi med te vaše informacije tudi dejstvo, da je bilo povečanje čarovniških procesov izredno malo v deželah, kjer je ločevanje cerkve od države zelo kasnilo? To je na področju današnje Italije in Španije. Sodi med te vaše informacije tudi dejstvo, da se je glavnina čarovniških procesov odvijala v protestantskih deželah?

     Če človek hrepeni po pravičnosti, mora na vsakega katolika, ki je podpiral preganjanje čarovnic, navesti dva katolika ki sta nasprotovala temu preganjanju. Tako je bilo nekako razmerje.

     • S tem, kar sem zapisal zgoraj, se bo strinjala velika večina zgodovinarjev, vključno s cerkvenimi.

      Verjamem pa, da so se še posebej bolj izobraženi in kultivirani, ki jih je bilo jasno največ v cerkvenih vrstah, najbolj zgražali nad tem, preprečiti pa tega niso uspeli. Prav tako ne trdim, da je rimska cerkev organizirano vodila preganjanje čarovnic, samo da je soustvarila klimo in kulturne pogoje in precedense za to.

      Sam ne bi nujno pripisal manjše incidence pozni ločitvi cerkve od države, izključit bi moral še številne druge faktorje, recimo vpliv nastopa ledene dobe in s tem poslabšanje življenskih pogojev, ki ga vsa področja niso doživljala v enaki meri (nasprotno, določena območja so doživela razcvet), lokalno politično situacijo, posledice kuge, kulturne vzorce, povezave in še marsikaj.

 6. V bistvu ne vem zakaj se tej obskurni maškaradi namenja toliko medijskega prostora?! V soboto so nas mediji dobesedno “bombardirali” s posnetki in reportažami…

 7. Ja, pri teh komentarjih v bran Cerkve se pa le pozablja na problem na katerega opozarjajo tudi sami kleriki v Cerkvi: Cerkev enostavno ni demokratična ustanova po današnjih standardih ampak renesančna monarhija v kateri vlada nepotizem, favoritizem in kronizem. O tem se trenutno razpisujejo vsi časniki po svetu, cerkveni ali ne, in govorijo o kuriji kot o renesančnem dvoru. Celo naš kler obtožuje najvišje predstavnike Vatikana netransparentnega poslovanja in odločanja. Da bi opravičil svoje napake ali pokazal na nujno reformo odločanja v Cerkvi. Čudim se tudi pasivnosti naših laikov, medtem ko se povsod po Evropi organizirajo v neke iniciative, smo pri nas v resnici v predmoderni dobi. Ob takih strahotah, ki se dogajajo. Bolj tradicionalni od kardinala Rodeta z cappa magna in vso monarhično opremo. Očitno nekaterim klerikom ta status nezmotljivih monarhov ugaja. V resnici pa bi si morali hermelinsko kapuco plašča povezniti čez glavo za spokoritev, za kar je tudi namenjena, ne le za dež.

  • Gospodična Tina,
   Cerkev ne more biti demokratična … ker oznanja resnico. Demokracija pa oznanja mnenje, ki ga ima večina. Seveda je to zgolj teoretično, v resnici pa v demokraciji vlada močnejši. Doslej najboljši načini življenja so bili tako imenovano razsvetljeni vladarji, ki so vzeli kot merilo družbene blaginje standard najšibkejšega.

 8. Novica dneva bi bila: “Danes je varuhinja človekovih pravic podala izjavo za javnost, v kateri obsoja verbalne izjave proti katoličanom in celotni RKC, ki so se zgodili na sobotni paradi ponosa…” Lahko jo bomo čakali – pa smo menda že obupali: navadili smo se, da lahko po nas pljuje, kdorkoli hoče in iz kakršnegakoli vzroka – RKC je očitno najbolj priročen pljuvalnik.

 9. Krščanski način je, da rešimo oba: tako mučenega kot mučitelja! Smrt? Kaj ni že premagana? Kaj je ni že On odrinil nekam daleč stran?

 10. Razprava od Parade ponosa takoj zaide na področje čarovništva in seveda napada na RKC, papeža, duhovnike itd. V besu in nemoči jim nasprotniki takoj obesijo čarovniške procese in vso gorje, ki so jih ti procesi povzročili.
  Te nasprotnike naj spomnim, da je še nedavno tega veljala v medicini doktrina, da se najrazličnejše bolezni zdravi s pijavkami.
  Vse prepričance, da je Cerkev kriva za čarovniške procese pozivam, da podobno storijo z zdravniki. Vse, prav vse zdravnike, od profesorjev, do stažistov je potrebno obsoditi šarlatanstva, ker so zdravili bolnike s pijavkami.
  Če že jemljemo vatle, potem jih uporabljajmo za vse enako, in bomo pošteni.

  • Da s svojim »ponosom« mislijo resno in so 100 % prepričani v svoj prav, bodo »paradniki« dokazali, ko bodo svoja stališča posredovali še tistim, ki poznajo tudi manj miroljubna sredstva preprečevanja nenaravnih pojavov. RKC določene oblike nenaravnega ravnanja sicer zavrača, kakšna druga skupnost pa jih tudi sankcionira (kakor kje)… Do takrat, ko zbirajo pogum za to, pa bomo mirno prenašali in nastavljali drugo lice, hrbet in še kaj zraven…

   • Gospa Marta,
    absolutni pacifizem ni doktrina katoliške Cerkve, Cerkev dopušča možnost samoobrambe. Sem pa že zapisal, da je ideal rešiti tako mučitelja kot mučenca. Zato pasivna drža nastavljanja ni ravno v tem smislu. Pojav istospolnih je treba raziskati ter tistim, ki se želijo ozdraviti, omogočiti zdravljenje. Tako je tudi zapisano v tistem znamenitem dokumentu, kjer piše, da homoseksualnost ni bolezen. Seveda gospod Blažič tistega dela ne bere.

   • Če z nenaravnimi pojavi mislite hiše, ceste, mostove in podobne človšeke artefakte, potem vam želim uspeha v boju, za začetek pa predlagam kakšen manjši izziv, recimo mline na veter.

    Vkolikor pa govorite o homoseksualnosti, pa bi vas obvestil, da je v naravi precej manj pogosta kot heteroseksualnost, pa vendar se pojavlja v številnih oblikah tudi v živalskem svetu, torej v naravi, zato v zvezi s tem ne moremo govoriti kot o nenaravnem pojavu.

  • Pa še o medicinski doktrini. Precej zdravnikov vam je še par let nazaj za razjedo na želodcu veselo predpisovalo pomirjevala. Obstajajo tudi takšni, ki to še danes počnejo, kljub temu da se to po doktrini (in da smo prišli do tega je bilo poleg jasnih dokazov potrebno premagati še cel kup zakoreninjenih predsodkov) zdravi z antibiotiki. In takšna zaverovanost v določene zastarele doktrine je gotovo vredna zgražanja. Enako velja za uporabo pijavk.

   Kot je tudi vredno obsodbe zdravljenje homoseksualnosti v okviru medicine, ko ni dokazov (v medicinskem smislu), da je to mogoče ali uspešno in gre zato kvečjemu za zavajanje, v najboljšem primeru za raziskovanje (če ustreza drugim kriterijem), na pa za zdravljenje.

   Slednje pa seveda ne velja za razne druge čudodelce, ti znajo in zmorejo itak skoraj vse, le dokazat ne zmorejo nič, vsaj ne v skladu s standardi ki veljajo v medicinski stroki ali v znanosti. In si seveda zato zaslužijo tudi dokazom ustrezno spoštovanje.

   • bp, upam da niste zdravnik. Vaše zgražanje pa kaže samo na vaš cinizem. Sicer bi vedeli da se bakterije, ki povzročajo razjedo prekomerno razmnožijo ker stres zmanjša aktivnost imunskega sistema. Tako so pomirjevala čisto na mestu, čeprav je specifičen antibiotik boljši. Pa se zgražajte kolikor hočete.
    Zdravljenje homoseksualnosti pa ni v okviru medicine (ker ni bolezen) ampak raznih psihoterapij za katere v medicinskem (kliničnem) smislu ne more biti dokazov. Gre za pojem zdravljenja duha, kar ni medicinsko pojmovanje.

    Toliko, čeprav vaša zaničljivost ne zasluži odgovora.

    • Nisem zdravnik, pa vseeno močno dvomim, da vi predpisujete svojim bolnikom z razjedo izključno pomirjevala, razen v primeru kakšnih pomembnih kontraindikacij pri uporabi specifičnih antibiotikov.

     Majhni joški tudi niso bolezen, pa se jih vseeno korigira z operativnimi posegi in vsadki, nisem med tistimi, ki bi estetski kirurgiji nasprotoval za vsako ceno, kot tudi mislim, da naj si tisti, ki trpijo zaradi homoseksualnosti pomagajo s takšno terapijo, ki jim bo olajšala življenje. Zmotilo pa bi me, če bi se reklamiralo določene terpije kot zdravljenje. In glej, v teh krajih se je v tem kontekstu zadnje čase precej govorilo o ozdravljenju g. Luca di Tolve. Glejte http://iskreni.net/mnenja/157-igor-vovk/1269-ozdravljeni-gej-luca-di-tolve-vznemirja.html

     • Gospod bp,
      to pa ni primerna primerjava. Majhne prsi še vedno služijo svojemu namenu, to je dojenju in s tem preživetju svoje vrste. Homoseksualci pa ne služijo temu namenu.

     • Seveda se strinjam, gospod Alfe, tudi naš Oča so imeli prav, ko so v tisti mrzli noči pognali jalovko na cesto, da je v hudem mrazu nemilo smrt storila. A naj grunt pride v tuje roke, lepo vas prosim, pa saj veste da moramo vsi služiti svojemu namenu in preživetju vrste. Pri nas pravijo Oča, da brez dela ni jela in ko je brat zgubil službo v kancliji in se je nekaj izgovarjal na alargije in je hotel potem po uradih ali celo pred cerkvijo prositi hrane tuje ljudi, pa so potem pse spustili nadenj, da je ušel v mesto. Tako vsaj pravijo na vasi, videl in slišal ni o njem nihče več. Zdaj imamo pri hiši novo nevesto in vesel živžav in ne boste verjeli kakšni čudeži se dogajajo, eden od otrok je izrezan gospod župnik, drugi pa ima take lase, kot oni živinozdravnik, ki prihaja osemenjevat naše krave.

     • Hvala g. AlFe, da ste me podučili, da če ima človek Vero, potem lahko brez skrbi razglaša okrog, da so pedri, samski,jalovi in sploh tisti, ki se zavestno odločijo, da ne bodo imeli otrok, samo breme, suhe veje na plečih zdravih in plodnih, ki skrbimo za rast in razvoj naše vrste in družbe. Da nam niso enaki, da nam samo naše usmiljenje preprečuje, da se jih ne znebimo, ko vendar ne služijo namenu.poplačano po smrti. Saj ko ima človek Vero, tedaj pozna Resnico in Resnica je, da se imajo našemu in Božjemu usmiljenju zahvaliti, da jim sploh dovolimo živeti, če nam že ne morejo ali celo nočejo biti koristni.

 11. KDO BO TE STROŠKE NOSIL DRUG KOT DELAVCI ! ZARADI levega razvrata , je lani na novo zbolelo 55 ljudi za AIDS , od tega 48 moških , SEDEM morda čisto nedolžnih žensk , mater, en novorojenček !

  KAJ NAS SLOVENCE NJIHOVA POHOTA STANE , KAJ ŠE PRIDE , ČE TO ZDRAV DEL DRUŽBE NE BO PREPREČIL !

  • Če je nekdo homoseksualen, to še ne pomeni, da prakticira tudi nevarno spolnost! So tudi heteroseksualci, ki namenoma širijo virus HIV.

   • Gospod Tinko,
    pogovor bi rad nadaljeval s sklicem na eno zanimivo spletno stran, kjer o tem več piše. Pa nikakor je ne morem spraviti na to spletno stran. Škoda, da moram tako prekiniti ta zanimiv pogovor z vami.

 12. “Takšni so indici sobotne parade, nerazumni in poneumljajoči, brez pravega ponašanja.”

  Je kakšna razlika?
  Takšni so indici sobotne maše, nerazumni in poneumljajoči, brez pravega ponašanja.
  Takšni so indici sobotne nogometne tekme, nerazumni in poneumljajoči, brez pravega ponašanja.
  Takšni so indici sobotnega shoda (SDS,SD ali Virantove liste), nerazumni in poneumljajoči, brez pravega ponašanja.

 13. DRUGAČNI , GEJI in lezbače so uzupirale tudi “RTV ” hišo ! TAKO nekako se je izrazil g. ERAZEM PINTAR V REVIJI “NOVA ” PRED TEDNI , kar pa mnogi vedo že celo desetletje !

  • Jasno, treba je nekako očrniti in diskreditirati ljudi na RTV, ki ne nasedajo več enemu bednemu pozerju in bonvivanu na tuje stroške po imenu Erazem Pintar.

 14. Mogoče ste zasledili.
  Moskva je za 100 (sto) let PREPOVEDALA parade ponosa in slične manifestacije.
  Za 100 let, hej!!!
  Tudi na vzhodu so še ljudje, ki imajo nekaj soli v glavi.

 15. MANCA , tudi v bližnji SRBIJI so jim pokazali smer z baysbol palicami ! TJA in na HRVAŠKO izvažajo svoje izprinjene manire prav naši obrobniki ! SKORAJ vsepovsod sodeluje ” slovenska delegacija ” geyev in lezbač , na čelu s BLAŽIČEM !

 16. Kolikor sam razumem stvarnost, če bi kakšnemu narodu želel škodovati, bi mu na hrbet naložil komunistično revolucijo. Le ta je sposobna narodu oprati možgane do te mere, da sprejme ideologijo istospolnosti za edino “zveličavno resnico”, ki ni nič drugega kot šansa za sosednje narode, da si določeno ozemlje prisvojijo prez uporabe sile.
  Zato trdim, da je homoserksualna ideologija po svoji družbeni naravnanosti genocidna in jo lahko enačimo s komunizmom in njegovim odnosom do jugoslovanskih narodov. Zato je treba z njo postopati enako kot s komunistično revolucijo saj sem prepričan, da je z njo tudi notranje povezana.
  Povdarjam, da gre za zelo resno in nevarno stvar, ki jo je treba do konca prepoznati in razkrinkati, ker imajo od nje koristi le določeni izbranci, vsi navadni in drugorazredni državljani pa že plačujemo visoko ceno zanjo in je treba storiti, da se ta trend zaustavi in se doseže stanje, enako ruskemu. Prepoved javnemu deovanju vseh organizacij, ki direktno ali posredno podpirajo dejavnosti, ki škodujejo zdravemu razvoju in sožitju med slovenci in drugim nacijam, ki danes dokaj zgledno sobivajo v naši državi.

  • Podatki ne pritrjujejo vašemu mnenju in kažejo, da ni kakšne bistvene razlike med kontinenti, državami, religijami kar se tiče rodnosti, oziroma povprečnega števila otrok na žensko. Prav tako ne vpliva čisto neposredno dohodek na prebivalca (vpliva pa posredno, beri naslednji odstavek).

   Kar vpliva na rodnost pa je povprečna življenska doba prebivalstva, na to pa vplivajo tako družbene okoliščine (vojne in podobno) in dostopnost in razvitost javnega zdravstva. Ampak ko se pričakovana življenska doba zaradi večje blaginje podaljša, se število otrok avtomagično spusti tja dol nekam proti 2 otroka na žensko.

   V državah, kot sta Indija in Kitajska, tudi arabski svet smo šele v zadnjih letih (pri nas pa že v šestedesetih) doživeli veliko podaljšanje pričakovane življenske dobe in nam v zavest še ni prišlo dejstvo, da je tudi rodnost tam tudi že solidno upadla ali ponekod še močno upada. Da obstaja pri tem kakšna povezava s homoseksualnostjo, pa mi je novo, vsaj ne poznam nobenih podatkov, ki bi to potrjevali.

   Podatki o rodnosti pa obstajajo, lahko jih preverite recimo na gapminder.org. In težko boste zatrdili, da ne govorim resnice. Razen v primeru, da poznate Resnico, ki se od resnice razlikuje in jo zaznamuje akuten občutek ogroženosti. Ogroženost ima lahko seveda povsem realno podlago, ki se jo da rarložiti in pokazati razumnim sogovornikom, lahko pa je neosnovana in paranoidna.

   Zato me zanima, za kakšno ogroženost točno gre, od koga smo ogroženi (od katerega sosednjega naroda naprimer ali malo manj sosednjega), kakšna ideologija točno in kako slabi naše obrambne sposobnosti in zakaj?

   Mene recimo še najbolj skrbi spolno neravnovesje na Kitajskem, kjer je majhnih fantkov kar par procentov več, kot pa majhnih punčk. Vkolikor jih nadpovprečno veliko število ne razvije homoseksualnih nagnjenj, je to recept za skoraj gotove probleme (vojne, nemire, porast kriminala ipd).

 17. PO “NOB ” so geyi že videli hudiča , celo preštete so imeli ! ! Bral sem dokument partijskega komiteja , da je treba “odstope in izmečke ” v družbi , kot so jehove priče , homosexualce obravnavati korenito in odločno , kot s kolaboracijo ! Za te pa vemo kje so končali !

  IN KDO SO DANDANES NAJVEČJI ZAGOVORNIKI IN PODPORNIKI TEH ODKLONOV , KOMUNAJZERJI IN NJIHOVI IDEOLOŠKI NASLEDNIKI ! Pa eni zatrjujete , da se komunisti ne spreobraćajo ! ?

 18. Mene še bolj skrbijo metodološki nasledniki, teh pa se najde kar nekaj na vseh ideoloških straneh in strankah.

Comments are closed.