Papež: Zloraba otrok je greh in zločin

0

Papež Benedikt XVI. je sklenil dvodnevno srečanje z irskimi škofi, s katerimi se je pogovarjal o težki situaciji, v kateri se je zaradi spolnih zlorab otrok znašla Cerkev na Irskem. Preučili so napake tamkajšnje Cerkve, ki se več let ni pravilno soočala s primeri zlorabe otrok s strani duhovnikov in redovnikov. Vsi prisotni so potrdili, da je to privedlo do zmanjšanje zaupanja v vodstvo Cerkve.

V dveh dneh srečanja je vsak od prisotnih škofov predstavil svoja stališča in predloge. Danes več tisoč usposobljenih laikov na ravni župnij zagotavlja varnost otrok pri vseh dejavnostih Cerkve. Škofje so izrazili tudi svojo pripravljenost na sodelovanje z državnimi oblastmi in z odborom za varstvo otrok.

Papež je pri tem poudaril, da spolna zloraba otrok in mladih ni le gnusen, strašen zločin, ampak tudi velik greh, ki žali Boga in prizadene dostojanstvo človeka, ki je bil ustvarjen po njegovi podobi. Sveti oče se tudi zaveda, da omenjene situacije ne bo mogoče rešiti na hitro. Irske škofe je zato pozval, naj naredijo konkretne načrte za pomoč tistim, ki so bili zlorabljeni.

Papež se je dotaknil krize vere v sodobni kulturi in jo povezal s pomanjkanjem spoštovanja do človeka. Slabljenje vere je po njegovih besedah pripomoglo tudi k spolnim zlorabam otrok. Zato je pozval k boljši duhovni, človeški, akademski in pastoralni pripravi in vzgoji kandidatov za duhovnike, pa tudi že posvečenih oseb.

Marjana Debevec za Radio Ognjišče