Papež omogočil zgodnejši pričetek konklav

1

Papež Benedikt XVI. je izdal dekret s katerim se konklave lahko pričnejo pred 15. marcem. »Dovoljujem kardinalskemu zboru možnost, da pospešijo začetek konklav, kadar se ugotovi prisotnost vseh kardinalov ali da ga odložijo, v kolikor za to obstajajo tehtni razlogi, za nekaj dni«, je papež navedel v svojem dekretu »Motu Propriu«. Datum konklav je pomemben, ker se 24. marca prične cvetna nedelja in priprave na Veliko noč 31. marca. Da bi novi papež vodil velikonočno mašo, mora biti imenovan 17. marca, kar pa je prekratek rok, če bi se konklave pričele 15. marca.

Po Apostolski ustavi iz leta 1966 katero papež lahko spremeni se konklave lahko pričnejo najprej 15 ali najkasneje 20 dni od papeževega odstopa, oziroma od trenutka, ko se prične obdobje »nezasedenega sedeža« (sede vacante). Ta rok je namenjen zbiranju kardinalov z vsega sveta, vendar se danes, spričo zadnjih dogodkov papeževega odstopa, že večina kardinalov nahaja v Rimu, zato se je postopek izbire lahko pospešil. Letošnje konklave bodo zbrale 117 kardinalov, ki lahko izbirajo papeža. Zbrali se bodo v Sikstinski kapeli in zasedali vse do izbire novega poglavarja Cerkve.

Foto: Spiegel


1 komentar

  1. Samo finesa glede sklanjanja samostalnika konklave. Po slovarju je to ednina moškega spola. Pravilen naslov bi torej bil Papež omogočil zgodnejši pričetek konklava.
    Sicer, priznam, beseda je res ‘trd oreh’, kjer smo povprečni poznavalci jezika hitro na spolzkih tleh.

Comments are closed.