Papež odhaja – zanimive izjave o napovedi odstopa

1

Vir: blog Jože Bartolj. Svet je 11. februarja za nekaj trenutkov obstal, ko je ob 12. uri svet obšla novica, da bo papež Benedikt XIV. 28. februarja odstopil. Izraz »odstopil« je sicer nekoliko neroden, bolje bi bilo reči, da se je odpovedal papeški službi. Precej dolgo se že ni zgodilo kaj takega. V Cerkveni zgodovini je bilo prej obratno, da sta bila ob istem času dva, nekoč menda celo trije papeži obenem… Da pa bi se papeži odpovedovali službi se ni zgodilo velikokrat, še redkeje se je to zgodilo prostovoljno. Tudi prejšnji papež Janez Pavel II., ki je bil zadnja leta fizično že zelo utrujen, tega ni storil. Zato je poteza papeža Benedikta toliko bolj presenetljiva.

Zanimivo, da o njegovi nameri, čeprav naj bi o tem razmišljal že dalj časa, niso vedeli niti najbližji. Le dva kardinala. Prav tako je presenetljivo, da o vzrokih njegovega odstopa ne vemo skoraj nič. Odločitev je bila sporočena na praznik Lurške Matere Božje, se pravi na svetovni dan bolnikov, kar daje slutiti, da je Joseph Ratzinger bolan. To glede na njegovo starost ni nič presenetljivega, še posebej če vzamemo v obzir, da je njegov urnik izpolnjen do konca in da človek na tem položaju pravzaprav nima privatnega življenja.

Karkoli si že mislimo o Cerkvi in kristjanih, kamorkoli jih že skušamo umestiti ali pospraviti, je presenetljiva novica o papeževi odpovedi službi, v hipu postala novica dneva. Mediji smo klicali na različne naslove, skušali pridobiti kar največ informacij, a na koncu morali priznati, da razen nekaterih proceduralnih razlag tega, kaj in kako se bo zgodilo v prihodnjem mesecu, ne vemo prav dosti.

Če je Cerkev, do neke mere zaradi jasne hierarhije, še najbolj podobna vojski, je predvidljivo »vojaško« tudi reagiranje »podrejenih«. Ti so večinsko razumeli in podprli papeževo odločitev, kar je razumljivo, saj ima vrhovni predstojnik v takih odločitvah, pač vedno prav.

Čakajo nas torej burni dnevi, ki bodo, verjetno še pred Veliko nočjo, prinesli novo ime Petrovega naslednika.

Še kar papež

Vir: blog Jože Bartolj. Zbral sem nekaj (zame) najbolj zanimivih trditev, ki sem jih v teh dneh prebral o nameravani odpovedi papeški službi Benedikta XIV. Naj jih delim tudi z vami.

»Papež ne bi smel odstopiti, tudi Kristus ni stopil s križa, čeprav ga je bolelo.«

Zanimiva trditev iz Hrvaškega tiska, ki izraža negodovanje z neustaljenim delovanjem papeža. Pravzaprav nisem zasledil veliko nasprotovanj napovedani odpovedi papeški službi, a nekaj jih je in utemeljitev, ki se navezuje na Kristusa ni povsem za odmet.

»Benedikt XIV. je vizionar, ki je začel novo obdobje v Cerkvi.«

Pravzaprav je bil Benedikt do odpovedi službi bolj upravljavec utečenih poti, kot iskalec novih, a z napovedjo odstopa se je precej spremenilo.

»Ni bil najbolj napreden papež, vendar se je na koncu izkazal za najbolj liberalnega.«

»Ni hodil naprej, morda je kdaj stopil celo korak nazaj, a zdaj je spoznal, da čas zahteva nove moči.«

Zaupanje v mlade moči, da bodo vredno nadaljevale dediščino predhodnikov, je za ostarelega papeža pravzaprav kar izziv. Benedikt ga je sprejel, kar je za Cerkev nedvomno dobro.

»Benedikt s svojim odstopom daje novo možnost, ki bi v prihodnosti lahko postala redna praksa.«

Nekateri razmišljajo, da bi se moral tudi papež, ko dopolni določeno starost, umakniti.

»Ne vemo še, kako bomo papeža imenovali po odhodu. Malo verjetno, da bi ga ponovno imenovali kardinal.«

Zanimiva ugibanja, čisto formalne narave, kažejo za kako redek primer v zgodovini gre.

»Kakšna zarota bi lahko k odstopu prisilila papeža?«

O zarotah se veliko špekulira. Benedikt se je moral spopasti s pedofilskimi aferami klerikov, zaznamovala pa ga je tudi afera Vatileaks. Morda še slovenska inačica, da se je Dejan Karba dokopal do nekih podatkov…

»Benediktov odstop bodo obžalovali tisti, ki so se sami izolirali v preobleko staromodnih in konservativnih oblik prejšnjih stoletij.«

Zelo drzna trditev, ki namiguje, da ostali odstopa ne obžalujejo in da je čas za novega papeža, ki bo papež za digitalno dobo.


1 komentar

  1. Zanimivo je, da se naša levica tako ukvarja s papeževim odstopom kot da bi šlo za najbolj goreče vernike Svete Katoliške Cerkve.

Comments are closed.