Papež Frančišek: Vsaka evropska župnija naj sprejme begunsko družino

19

papez francisekPapež Frančišek je po današnji molitvi Angelovo češčenje pozval, naj vsaka župnija v Evropi sprejme eno begunsko družino. Božje usmiljenje je moč prepoznati po naših delih, je izpostavil in spomnil na življenjsko pričevanje blažene matere Terezije iz Kalkute. Pred tragedijo številnih beguncev, ki zaradi vojne in lahkote bežijo pred smrtjo in hodijo proti upanju življenja, nas evangelij kliče, naj smo »bližnji najmanjšim in zapuščenim«, je poudaril. Damo naj jim konkretno upanje in ne samo besed, kot so Pogumno naprej. Krščansko upanje je bojevito in vztrajno na poti h gotovemu cilju.

Pred prihajajočim jubilejem usmiljenja je zato papež Frančišek pozval »župnije, verske skupnosti, samostane in svetišča po vsej Evropi, naj izrazijo konkretnost evangelija in sprejmejo po eno družino beguncev. To je naj konkretno dejanje priprave na sveto leto usmiljenja. Vsaka župnija, vsaka verska skupnost, vsak samostan, vsako svetišče v Evropi naj gosti eno družino,« je ponovil in dodal, da bo njegova rimska škofija med prvimi.

Papež je vse evropske škofe, ki jih je imenoval »moji bratje« in »pravi pastirji«, pozval, naj v svojih škofijah podprejo njegov poziv, pri tem pa se spomnijo, da je Usmiljenje drugo ime za Ljubezen, pri čemer je navedel Jezusove besede: »Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili.« Dodal je še, da bosta tudi dve vatikanski župniji v teh dneh sprejeli dve begunski družini.

Papež med pozdravi tudi o Venezueli in Kolumbiji

Sicer pa je sveti oče med pozdravi najprej v španščini spregovoril o razmerah med Venezuelo in Kolumbijo. Spomnil je na tamkajšnje škofe, ki so se v teh dneh zbrali na srečanju, da bi proučili kritično situacijo med obema državama, ki jo je povzročila ekonomska kriza, zaostrilo pa zaprtje meje s strani vlade v Caracasu.

Vir: Radio Vatikan

19 KOMENTARJI

 1. Pa bi se val beguncev potem ustavil, če bi jih Slovenija sprejela preko 1000, kolikor je župnij?

  Najverjetneje bi val beguncev še skokovito narastel, saj bi ti sugerirali še drugim naj pridejo. Tako kot se to dogaja zdaj.

  Bogate sosednje arabske države pa ne sprejmejo nobenega.

  Tudi skrajni islamisti so zadovoljni, ker so jim begunci podarili svoje domove in okolje. Nikogar ne bo več, ki bi se skrajnim islamistom zoperstavil.

 2. Ali bomo takšnega odnosa deležni nekoč tudi Evropejci in bomo morali oditi drugam? Ali se res v svetu uvaja miselnost, da se je treba ukloniti nasilnežem in jim prepustiti vse ter zbežati drugam?

 3. Papeževa pobuda je zahtevna. Je pa evidentno evangeljska. Nenazadnje trka na našo krščansko vest, da nas razni, včasih tudi upravičeni strahovi, ne bi vodili v miselnost in dejanja, ki ne samo niso krščanska, ampak so protikrščanska.

 4. Namreč, begunci so tu. Zdaj je prepozno filozofirati. Čudim me, da tega ni neka Merklova videla že prej. Tolk so se pravili na Grke, ne da bi pri tem opazili s kakšnim problemom se soočajo. Tudi Italija je že parkrat opozorila, da bodo spustili begunce naprej, če se EU ne bo zganila in vsaj dala denar. Pa so vsi raje gledali v obresti svojih slabih posojil, kot pa v resnične probleme.
  In begunska taborišča so stalnica na bližnjem vzhodu že 50 let. Samo stvar časa je, kdaj se bodo prelila. Na Palestince je cel svet že pozabil. Narod v taboriščih. Še ena oblika skupnosti, pa je. Kot gejevske družine.

  • Samo Sirijcev je blizu 2 milijona v Turčiji, nad 1 milijon v Libanonu. V dokaj obupnih razmerah. A je tako čudno, da rinejo v Evropo?

   Je pa lahkomiselno ko nekateri razpravljajo kot da se bo končalo pri teh 160.000, ki se jih na ravni EU skuša razdeliti ta hip. Levičarsko človekoljubje utegne biti bolj kratke sape, predvsem pa samo na papirju, ko se bojo dogajale prave selitve narodov. Tu Orban verjetno kar racionalno predvideva prihodnost, tudi če njegove metode niso ne mehke, niti zelo humane, ko hoče predvsem odvrniti begunce od potovanja skozi njegovo državo ( oz. v Evropo).

   Na koncu utegne res ostati predvsem na Karitas in na katoliških župnijah, da rešujejo pribežnike. Levičarski medijski ideologi se bojo tako ali tako poskrili v svoje ugodje, ko bo šlo zares. Znajo prati možgane, kaj več jih ni volja.

 5. Pomoč v obliki preselitve v Evropo, bi bila upravičena le za kristjane, če jim res muslimani ne omogočajo življenja po krščanski veri tam.

 6. Krščanski svet ne more muslimanom ponuditi muslimanskega življenja kot so ga vajeni doma.

  Zato bi bilo prav in človekoljubno, da muslimanske begunce rešuje muslimanski svet, ki je dovolj bogat in velik.

 7. Ali pa Evropa se Evropa nadeja, da se bodo muslimani integrirali v evropsko življenje in miselnost. Dosedanje izkušnje v velikih evropskih državah dokazujejo, da se ne. Očitno se bomo morali počasi integrirati z muslimani kristjani.

 8. K.Erjavec, Cerar in slovenski dominantni mediji se že 14 dni na vse kriplje trudijo prikazati Slovenijo kot “beguncem” prijazno deželo, jih dobesedno vabijo naj vendarle pridejo k nam.
  Sedaj se je pridružil še papež.
  Vendar dosedaj se še nihče ni odzval vabilu.

  • Ahmed pravi: “Češka prehitela Slovenijo v BDP po kupni moči. Gremo raje tja kot k vam. Mi smo vendar begunci in ne ekonomski migranti”.

   • Ne vem zakaj si tako hudoben do teh ljudi. Razen tega da so tujci nimaš nobenega razloga.
    In ne samo ti, ampak cela falanga desnice, tukaj.
    Slovenija nam propada, ker ni svobode, vi bi pa še to kar imamo zadušili. Kot na Golem otoku, ko so pretepli nove zapornike ob prihodu.
    Če je Češka pred nami po BDP imaš povsem druge skrbi kot izmišljeno “oholost” migrantov.

    • Zdravko: “Ne vem zakaj si tako hudoben do teh ljudi. Razen tega da so tujci nimaš nobenega razloga”
     ========================

     Aha, razumem, po tvoje si lahko zloben do tujcev zato ker so tujci. 😉

     Pa daj, ne bluzi, kakšna oholost do migrantov, pa saj ni nobene tukaj.

     • Ti govoriš stalno o neki “oholosti” migrantov.
      O hudobiji pa raje poglej kaj pišeš, kot da obračaš moje besede.

 9. Zdravko: “Ti govoriš stalno o neki “oholosti” migrantov.”
  ================

  Ja? A res? No daj mi poišči in mi citiraj kje naj bi!

  Hudobiji? Hudobija je v resnici tvoje obsojanje.
  In, nekaj pa vseeno priznam. Nisem kristjan in se mi zato ni potrebno delati lepega.

  • Na primer:
   Ahmed pravi: “Češka prehitela Slovenijo v BDP po kupni moči. Gremo raje tja kot k vam. Mi smo vendar begunci in ne ekonomski migranti”.
   Da ne omenjam ray-benke, pa kaj vem kaj. Ok, če nisi kristjan, vsaj vem zakaj se te ne da prepričat čisto o ničemer. Ne vem pa kako, da si desničar, potem.
   Bodi na levici, vsaj.
   In še enkrat, če je Češka prehitela Slovenijo, so begunci tvoj najmanjši problem na svetu.

   • To o Ray-ban je dejstvo, lahko dodam tudi o modnih majčkah, pa o dobri prehranjenosti, pa o “doteranih” frizurah, zlatih zapestnicah, pametnih telefonih, pa o fit nabildanih mladcih, vse prej kot nemočnih beguncih, tudi agresivni so dovolj, da bi se lahko borili za svojo svobodo na katerikoli strani že, ne oni raje kažejo svojo moč z razbijanjem v EU:

    https://www.youtube.com/watch?v=_nOoApMMz88

    … in kot sem že napisal, niso vsi iz vojnih območij, tega itak nihče ne preverja, ker so brez dokumentov in sami določajo kje bodo prestopali čez EU mejo (če sploh še obstaja?)

    http://www.jewsnews.co.il/2015/08/26/flashback-muslim-immigrants-smash-urinate-on-virgin-mary-statue-in-italy/

    To s Češko je nekaj kar bi lahko vsakemu slovenskemu volilcu (glede na to, da so jim bili Čehi sinonim za norčevanje iz revščine) odprlo oči koga v glavnem volijo skoraj vedno v zadnjih 24 letih in: Neumno da počnejo vedno isto in pričakujejo drugačne rezultate.

    Imaš pa vsaj nekaj prav, bolj kot begunci, ki itak ne marajo v Slovenijo, bi nas moralo skrbeti koga imamo na vladi in posledično kakšno situacijo zaradi tega.

Comments are closed.