Papež Frančišek: Upravičevanje nasilja v imenu Boga je bogokletje

8

papez angelus»Dragi bratje in sestre, želim izraziti svojo bolečino zaradi terorističnih napadov, ki so se zgodili v petek zvečer in zakrvaveli Francijo ter povzročili številne žrtve. Predsedniku Republike Francije in vsem državljanom izrekam svoje globoko sožalje. Še posebej sem blizu domačim tistih, ki so izgubili življenje in vsem ranjenim.« S temi besedami je papež Frančišek v nedeljo, 15. novembra, po molitvi Angelovega češčenja in blagoslovu nagovoril zbrane na Trgu sv. Petra.

»Takšno zverinstvo nas navdane s tesnobo in se sprašujemo, kako se lahko v človekovem srcu porodijo in udejanjajo tako strašni dogodki, ki so pretresli ne samo Francijo, ampak ves svet. Pred temi ne dopustnimi dejanji, ne moremo ne obsoditi sramoten napad na dostojanstvo človeške osebe. Z vso močjo hočem ponovno zatrditi, da pot nasilja in sovraštva ne rešuje problemov človeštva ter uporaba upravičevanja te poti v imenu Boga, je blasfemija (bogokletje).

Vabim vas, da se mi pridružite v molitvi. Izročimo Božjemu usmiljenju nemočne žrtve te tragedije. Devica Marija, Mati usmiljenja, prebudi v srcih vseh razumne misli in miroljubne namene. Njo prosimo naj varuje in bedi nad dragim francoskim narodom, prvim otrokom Cerkve, nad Evropo in nad vsem svetom. Vsi molimo najprej v tišini in zatem Zdravo Marijo.

Vir: Radio Vatikan.

8 KOMENTARJI

 1. […] Takšno zverinstvo nas navdane s tesnobo in se sprašujemo, kako se lahko v človekovem srcu porodijo in udejanjajo tako strašni dogodki, ki so pretresli ne samo Francijo, ampak ves svet. Pred temi ne dopustnimi dejanji, ne moremo ne obsoditi sramoten napad na dostojanstvo človeške osebe. Z vso močjo hočem ponovno zatrditi, da pot nasilja in sovraštva ne rešuje problemov človeštva ter uporaba upravičevanja te poti v imenu Boga, je blasfemija (bogokletje). — Papež Frančišek […]

 2. Zavisi od tega, katerega Boga imaš v mislih. Allah v Koranu meni drugače. Ker sem kristjan, silno nerad dodam, da tudi Bog v Stari zavezi meni drugače.

  • Ni res. Tu gre za človeško stvar, ne božjo. Človek ni vreden reči “v imenu Boga to počnem…”. Lahko pa ti Bog nakloni zmago. Gotovo vidiš razliko.
   Tako Koran, kot Stara zaveza ne moreta biti izgovor.

 3. Najbrž imate prav. Pa vendar, Jozueta je z ukazi po iztrebljenju Kanaancev vodil Bog. V Koranu so podobna navodila pravovernim, kako ravnati z “neverniki”.

  • Če bi za odrešenje človeštva zadostovala Mojzes in Jozue-tora in postava oz.stara zaveza,potem učlovečenje Boga v Kristusu -Njegova smrt,vtajenje in v tem odrešenje in opravičenje za vse ljudi,niti ne bi bilo potrebno.Zgolj starozavezno judovstvo samo je mnogo bolj podobno islamu kot pa bistvena dopolnitev le-tega v Nova zavezi človeštva z Bogom v Kristusu. Kristjani tudi ne razlagamo svetega pisma in opisov odnosov med Bogom in človekom tako dobesedno kot Tora ali koran-zavedamo se,da je to knjiga,ki jo pišeta Bog in človek-ki opisuje odnos med Bogom in človekom skozi zgodovino in v njej se časi in pomeni pravzaprav tako kot odnosi tudi prepletajo.

  • Tu imaš tudi ti prav. Velikokrat je svet takšen kot je v Stari zavezi. Težko bi rekli sicer, da je kdo od teh teroristov Jozue. Če bi nam Bog obudil Jozueta danes, bi bilo morda lahko celo tako kot je bilo s Kanaanci. Lahko bi prišlo celo do tega. Ne bi si upal to izključiti, kljub papeževim besedam o bogokletstvu.

Comments are closed.