Papež Benedikt XVI. v novi knjigi: “Nihče me ni poskušal izsiljevati.”

7

Francisek in BenediktDanes bo tudi v Sloveniji predstavljena nova knjiga intervjujev nemškega novinarja Petra Seewalda s papežem Benediktom XVI.. Knjiga Zadnji pogovori je nastajala v času po papežem odstopu leta 2013, odlomki iz knjige pa so bili v četrtek objavljeni v Corriere della Sera.

Papež Benedikt XVI. je v pogovoru s Seewaldom izpostavil, da upravljanje z globalno Katoliško Cerkvijo ni bila njegova “močna točka”, kot slabost pa je ocenil tudi “šibko odločnost” pri težavnih odločitvah, s katerimi se je soočal. Upokojeni papež pa kljub težkim trenutkom v svojem pontifikatu vidi “tudi obdobje, ko so številni ljudje našli novo življenje v veri.”

“Dejansko sem bolj profesor, tisti, ki reflektira in posreduje duhovna vprašanja”, pravi Benedikt XVI. “Praktično upravljanje ni ena mojih močnejših točk, kar je gotovo slabost. Ampak sebe ne vidim kot razočaranje,” nadaljuje papež, “osem let sem namreč opravljal svoje delo.”

V objavljenih odlomkih iz knjige Benedikt svojega naslednika papeža Frančiška označi za “človeka praktične reforme”. Čeprav je bil ob njegovi izvolitvi marca 2013 presenečen (“Nihče ga ni pričakoval. Poznal sem ga, seveda, ampak nisem mislil nanj. Nisem si mislil, da je v izbrani skupini kandidatov.”) in negotov, ga je novoizvoljeni papež prepričal s svojim prvim nastopom na Trgu svetega Petra. Benedikt je še povedal, da ga je poskušal Frančišek poklicati, preden bi stopil na balkon, vendar je telefon zvonil v prazno – vse osebje je bilo namreč skupaj z njim  pred televizijskim sprejemnikom.

Ko papež Benedikt XVI. govori o svojem pontifikatu, prizna, da so bili “težki trenutki”, med katerimi izpostavi vprašljivo obravnavo spolnih zlorab v Cerkvi, njegovo odločitev, da dvigne izobčenje tradicionalističnega škofa Richarda Williamsona in sojenje v primeru ‘vatileaks’, na katerem je bil član njegovega osebja spoznan za krivega izdaje zaupnih dokumentov.

Upokojeni papež je jasno zanikal govorice, da bi odstopil zaradi groženj z izsiljevanjem ali kakšnih drugih nepravilnosti. “Nihče me ni poskušal izsiljevati,” pravi. “Če bi me kdo poskušal izsiljevati, ne bi odšel, saj pod takšnim pritiskom ni mogoče oditi.”

“Prav tako ni res, da bi bil zagrenjen,” še pravi Benedikt XVI. “Dejansko sem bil, hvala Bogu, v mirnem duševnem stanju nekoga, ki je premagal težave, v duševnem stanju, ko lahko mirno predaš krmilo tistemu, ki pride naslednji.” Benedikt še pravi, da je besedilo odstopa napisal približno dva tedna pred javno razlasitvijo 11. februarja 2013. “Napisal sem ga v latinščini, ker nekaj tako pomembnega opraviš v latinščini.”

V knjigi tako kot med papeževanjem Benedikt kritizira “razkristjanjenje” Evrope. “Jasno je, da se razkristjanjenje Evrope nadaljuje, da krščanski element skoraj izginja iz družbene strukture. Zato mora Cerkev najti nov način prisotnost, spremeniti mora način, kako se predstavlja,” pravi upokojeni papež. “Epohalni socialni prevrati so pred nami.”

7 KOMENTARJI

 1. Kdo si je predstavljal pred desetletjem, da bomo danes brali intervju z bivšim papežem? V katerem se bo ta samokritično odzival nase in na svoj mandat. Bi rekel, da iskreno, bistro, brez zamegljevanj in olepševanj. Meni je to všeč; tistim, ki so jim bližji časi, ko so papeže prenašali na nosilih s tiaro na glavi, pa najbrž ne.

 2. Iskreni vernik je zmožen refleksije sebe. ” da upravljanje z globalno Katoliško Cerkvijo ni bila njegova “močna točka”, kot slabost pa je ocenil tudi “šibko odločnost” pri težavnih odločitvah, s katerimi se je soočal.” Sem zelo presenečen, ker poznam ljudi, ki ga častijo in pri njih je psihopatska odsotnost samokritike.

 3. Da je Cerkev birokratsko toga in ne najde ustvarjalnega pristopa:
  “Zato mora Cerkev najti nov način prisotnost, spremeniti mora način, kako se predstavlja,” pravi upokojeni papež. ”

  Grozljiv pa je ta stavek, ki me potrjuje v tem kar pišem: epidemija psihopatov in parazitov (birokratov) nas pelje v velike klavnice (Sirija na Zahodu) “Epohalni socialni prevrati so pred nami.”

 4. Joseph Ratzinger je velik izobraženec in mislec, ki kot papež Benedikt XVI. ni izkazoval podobne karizme, kot jo je pred njim imel papež Janez Pavel II. in jo ima papež Frančišek I., da bi se množice vernikov tako navdušeno stapljale z njim.

  Toda premogel je toliko ponižnosti, da se je prostovoljno odpovedal papeževanju, zavedajoč se svojih pomanjkljivosti.

  Mogoče je prav Benediktov ponižni odstop napovedal nov veter skromnosti in ponižnosti, ki je v Vatikanu zavel s papežem Frančiškom in dodobra prezračil vatikanske sobane.

 5. Papež Benedikt XVI. je v svoji teologiji tudi vedel marsikaj o angelih.

  Vir: http://www.družina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/05.04.2010-13

  Angel, ki oznani Kristusovo vstajenje, pa ima še drug pomen, je izpostavil papež Benedikt XVI. in pojasnil, da izraz angel sicer pomeni duhovna bitja, obdarjena z inteligenco in voljo, ki so Božji služabniki in glasniki, hkrati pa je tudi starodavni izraz, ki pripada samemu Jezusu.

  ………………………………

  Na priprošnjo
  blaženega Antona Martina Slomška si želim,
  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo
  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).
  Amen.

  Če nam bo uspelo, bomo lahko rekli, da je to bil čudež, ki je potreben za razglasitev Slomška za svetnika.

  • Gospod Vincencij,
   srčno upam, da bo vašo prošnjo uslišal kak navdahnjen umetnik, ki zna prisluhniti angelski govorici in iz materije izvabiti duha 🙂

Comments are closed.