Kako naj reagira pravi moški na ‘palmova drevesa, oceanski vetrič, modro nebo in bikini kurbe’?

45

PalmeZadnjič sva z ženo kupovala poletne hlače zame. Zašla sva tudi v trgovino New Yorker. Si malo ogledujeva in opazim plakat, na katerem je bil mlad moški z majico brez rokavov. Na njej pa napis: “Palm trees, ocean breeze, blue sky, bikini bitches (palmova drevesa, oceanski vetrič, modro nebo, bikini kurbe)”. Kako gre vse to skupaj: romantični prvi trije napisi in zadnji – brutalno nespodoben? Vsaj zame – starega konservativca je napis izredno nespodoben. Kaj naj si misli dekle, ki bi recimo hodila s fantom, ki bi nosil majico s takim napisom? Kaj če bi bilo to dekle moja hčerka? Doma sem si še na internetu ogledal reklamo za to firmo. Res, fant v majici z zgornjim napisom se v reklami druži z dvema dekletoma v zgodnjih dvajsetih, ki se (v reklami) v resnici v nekaterih prizorih obnašata kot dve bikini kurbi.

Tu ne bova kupovala

“Žena greva, tu ne bova kupovala”, je bila moja reakcija v trgovini. Zdaj vidim: premalo. Kaj naj bi storil moški, ki mu je mar, v takem primeru? Pogledal stran, protestno odšel iz trgovine, zahteval knjigo pohval in pritožb ter vanjo vpisal svoje nestrinjanje, poklical vodjo poslovalnice in se pritožil, napisal protestno pismo vodstvu korporacije? Sam sem pofotkal plakat ter protestno odšel iz trgovine. In napisal tale članek … Drugič bom zahteval vodjo in se pritožil. Pisno. Saj morda ne bo prijelo, a vendar, si predstavljajte, da bi to naredilo na tisoče, na milijone moških po Evropi? Kar naprej bi zahtevali vodjo poslovalnice in pisali nestrinjanje v knjige pritožb, odkorakali bi ven iz trgovin in tam nikoli več ničesar kupili. Predvsem pa ne dali denarja svojim mladcem, mladenkam, da kupujejo take izdelke. Obenem pa povedali naokoli in naredili anti reklamo. Sam verjamem v moško združeno moč.

Sem se vprašal, če bi fant v majici s takim napisom dvoril moji hčerki, bi bil pripravljen opozoriti ga na nespodobnost? Ali bi zahteval, da majico sleče? Kako bi pravzaprav reagiral? Bi imel dovolj poguma, da bi mu sploh kaj rekel?

Pravi moški se bori

Pravi moški se bori, da varuje. Stori nekaj. Tale stavek pripisujejo angleškemu politiku Edmundu Burkeu: “Vse kar je potrebno za zmagoslavje zla je, da dobri moški ne naredijo ničesar.” Ja, pravi moški je čuječ, pomeni, da opazuje svet, da si recimo angleške napise sploh prevede, da vklopi glavo in “preseje”, kaj je prav in kaj narobe. Potem pa nekaj naredi. Pogumno. Najlažje je seveda kar iti mimo in ne imeti problemov. Najlažje je reči, da se tako in tako nič ne da. Najlažje je – narediti “nič”. Četudi to ni pravi “nič”. Ta “nič” je pač ignoranca, vseenost.

Posledica je silvesterska noč v Nemčiji

Potem pa pride v Evropo na tisoče mladih moških in na silvestrsko noč – recimo v Nemčiji – “prešlata” in posili na tisoče mladih žensk. Evropski moški pa spet – ne naredi nič. Ker že prej velikokrat, ob manjših stvareh, ni naredil nič. Zato ni razvil “mišic” poguma, se pač ni streniral v manj zahtevnih situacijah. Evropski odrasel moški, pravzaprav ni odrasel, je nekako postal ne-moški, androgin, obstal tam nekje med fantkom in adolescentom, na meji poženščenosti.

Vseeno menim, da je nekaj moškega ostalo med nami. Čas je, da se starci začnemo opogumljati med seboj, čas je, da se odzivamo na seksualizacijo – tako, da kaj naredimo, da si začnemo sami krepiti “mišice” poguma in k temu spodbujamo svoje sinove. Mladi to od nas to pričakujejo in si želijo. Verjemite!

Foto: Aleš Čerin

45 KOMENTARJI

 1. Aleš, to kar piše na majici pa je tudi vse preveč res. Žal. V takšen odnos do žensk pelje “seksualna revolucija”. In naprej, do žensk v hlačah.

 2. Mislim,da se je porodil “bikini bitches” napis na majicah v glavah zafrustriranih samcev
  in tistih,ki jih lepota ženskih teles moti,ker se jim nekoč čedne ženkice starajo in izgubljajo šarm lepega telesa,Adam in Eva sta bila tudi gola,taka kot ju je Bog ustvaril,zagotovo je cenil lepoto teles!Aleš,kaj vse piše na majicah,ki jih dandanašnji nosi mlado in staro,mene sicer veliko bolj motijo majice s portreti komunističnih veljakov in južnoameriških gverilcev,ki uničujejo vse kar omogoča ljudem normalno in mirno življenje!Zavidanje in narejena moralnost je velik greh.Bolj ali ne,je tak napis na majicah velika žalitev za ženske,bolje bi bilo če bi ustvarjalci napisali na majice:Zdrav duh v zdravem in lepem telesu;kar velja za oba spola!Strinjam se z vami Aleš.napis je neokusen in žaljiv!Seveda je nakup takega oblačila stvar osebne presoje!

 3. Mene pa bolj presune stavek o zmagoslavju zla, če dober moški ne stori ničesar. Takoj me spomni na norosti gender teorije in LGBTQ aktivizma in nasilje islamizacije in razkristjanjevanja v zahodnem svetu. Prav gotovo smo še vedno dobri moški v večini in ker ne storimo ničesar, se omenjena zla širijo in grozijo z uničenjem zahodne kulture in civilizacije.

 4. Najbrž avtor ve, da v tem slengu “bitches” niso mišljene kot dobesedno prostitutke. Prej kot telesno atraktivne mlajše ženske, voljne zabave in ( seksualnih) avantur. Ali lahke ženske. Radodajke. Mogoče je v tem smislu omenjena oznaka oz. primerjava še hujša. Žaljiva za dekle, za žensko. Šovinistična.

  Tako majico lahko nosi postavljaški narcisoiden samec. Nobeno normalno dekle ne bo svojemu fantu pustilo nositi take majice. Seveda pa normalen fant niti pomislil ne bo, da bi to majico nosil. Če je v zvezi, pa toliko manj.

  Ja, seksualna revolucija poznih 60. let, kar meni Zdravko, je v veliki kriva takšne provokacije in javne nespodobnosti. Ali degeneracije.

  Pozdravljam avtorjevo reakcijo v trgovini. Ta članek je nadaljevanje te reakcije in se tudi strinjam z njim. Morda ga bojo v izpostavah New Yorkerja celo opazili. Možno pa, da imajo tržno vkalkulirano, da je reakcija na takšno provokacijo pri večih kupcih pozitivna kot negativna. Žal se mi zdi to verjetno.

  Po mojem je sicer fenomena bolj kriva seksualna revolucija kot pa feminizacija moških. Ker je vsebina napisa slej ko prej moško-šovinistična, verjetno sploh ne gre za omenjen fenomen.

  • Pravi prevod je bikini kuzle. In ne IF, bojim se da glede deklet nimaš prav in da so punce povsem sprejele takšno oznako. Za dekle v bikiniju dvomim, da kaj posebno žaljivo. Boj med spoloma zna biti hud.

  • Uf, gospod IF midva pripadava čisto drugemu kulturnemu območju. V mojem je prostitutka žrtev, kurba (kuzla) pa to dela iz užitka. Prva mora, da preživi sebe in otroka, druga pa menja moške in pri tem uživa.

   • Kakrkoli, različni izrazi za najstarejšo “obrt” gor ali dol ( živalski so seveda še posebej sporni); mislim da ni bistveno za vsebino, ki sem jo želel sporočiti.

 5. Najprej čestitke za potezo, v ZDA npr. so takšni protesti in akcije povsem običajni. V resnici ne vem, kako uspešni so, ampak vsaj niso tiho kot smo tradicionalno Slovenci, tudi pri drugih vprašanjih.

  Potem pa razočaranje zaradi stavka: “Evropski odrasel moški ……………… na meji poženščenosti”, kot da ženske nismo pogumne, odločne in sposobne boja za pravice in dostojanstvo sebe in drugih.

  V resnici smo me tiste, ki smo lahko tukaj upravičeno užaljene in tudi me tiste, ki lahko jasno povemo, da takšnega načina ne bomo tolerirale, ne s strani korporacij, niti konkretnih moških. Ampak za takšno pozicijo rabiš samozavest, ki pa jo lahko dobiš zgolj v družini, saj današnja družba preko medijev ženske že od malega seksualizira in jih navaja k samoobjektivizaciji. Zaradi česar verjamem, da je veliko mladih deklet, ki se jim takšen napis ne zdi nič posebnega, morda celo same sebe imenujejo z b**** ali slovensko verzijo p****, se smejijo trapastim seksističnim šalam etc. da bile pripadale in izpadle kul.

  Vsekakor pa krasno,če se boste “starci” začeli bolj oglašati na to temo, podporo feministk imate, čeravno vam nismo najbolj po godu, ampak zaveznikom se ne gleda v zobe 🙂

  • Ženska je pač samo predmet poželenja. In krščanstvo je skoraj edina religija, vera, kultura … ki temu nasprotuje. Torej, krščanstvo uči, da sta bila prva človeka mož in možinja. Ista raven pomembnosti, drug drugemu sta potrebna za zveličanje. Ampak sedaj gospa Feministka ne more več slediti, kajne?

   • Ravno zaradi te enačitve moškega in ženske, čeprav v realnosti premalo prakticirane, sem lahko tako kristjanka kot feministka. Ampak gospod Alfe sedaj že težko sledi, kajne?

    • 🙂 🙂 🙂
     Seveda je lahko kristjanka feministka, saj ima dosti prostora v besedah:
     “Dejal jim je: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je Mojzes dovolil ločiti se od vaših žená, od začetka pa ni bilo tako.” (Mt 19,8)

     Torej preljuba gospa! Feministka ste že, kaj pa kristjanka?
     🙂 🙂 🙂

     • Vprašanje nevredno poznavalca vašega kova, gospod Alfe.
      Kristjanka sem pa že od krsta, ko sploh še nisem vedela za feminizem.

     • Pa smo spet tam. Špricanje z vodo še ne pomeni krščanstva. Ravno tako govorjenje ne. Pisano je: “Kdor koli namreč uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih, ta je moj brat, sestra in mati.” (Mt 12,50)

      Sicer pa niste vi, gospa Feministka nič krivi. Je pač obdobje, ko škofi bolj zakrivajo Boga kot odkrivajo.

      Torej, obstaja še vedno vprašanje: “Kako lahko nekdo, ki posredno dela reklamo za hudičevo delo LGTB, trdi, da izpolnjuje Božjo voljo? V teh časih bi se bilo, če imate seveda namen, bolje govoriti o zmanjšanju trdosrčnosti moških in ne o feminizmu.”

   • tehnikalija – ampak mar ne uči krščanstvo, da je bog ustvaril najprej moža, potem pa IZ moža šele ustvaril ženo?
    (in je tako že v samem štartu “zacementirana” kot manj od moškega. saj je žensko naredil iz moškega in ne moškega iz ženske)

    no, tudi drugače bi se dalo najti še kakšen citat iz berila v katerem se kaže, da je ženska manj od moškega, ampak pustimo to, ker se zadnjih par desetletij trudite/jo, da bi se resnično obema spoloma pripisovalo in tudi udejanilo isto raven pomembnosti

    • Ojoj! Ojoj! Ojoj!
     Gospod, ki imate obvezno ime, vi imate pa zelo zacementirano stališče. Ste stari par desetletij?

     Čisto mimogrede, le tam, kamor je prišlo krščanstvo, je ženska vsaj na papirju enakovredna moškemu.

    • Seveda je spet obveznoime en ateistični teolog, ki bi nam rad vsilil svojo do krščanstva sovražno ideologijo.

     Če bi se ti kaj izobrazil in morda prebral tudi Talmud, bi videl, da si napisal totalno neumnosti.

 6. “pravi moški”naj svojo hčerko vzgoji tako,da bo znala takemu cepcu-in takim trgovcem- sama povedati,kar mu in jim gre ali pa jih vsaj odločno in svobodno zavrniti…

  • e-točno tako!
   …in svojega sina, da taprav dec ne nosi takih butastih majčk.
   in ima spoštljiv odnos do žensk (in celo do drugih ljudi)

   • Ja, oba imata prav. Sploh več ne vem kolk je še “ta pravih” možakarjev v tej Sloveniji? Meni je mal nejasno, ko slišim verne (?) fante/moške, da take seksistične govorijo svojim partnerkam? Al sem pa jaz tako za Luno, da pri svojem partnerju tega ne bi ravno “trpela”? Sem bila v zvezi s takim, pa se njemu to ni zdelo tako “katastrofalno”

  • Ker ni pomembno.
   Na eni strani je zelo šovinistično proglašati in zapovedovati kaj so lastnosti pravega moškega in kaj PRAVE ženske.

   Na drugi strani je skrajnost novega feminizma, ki odpira centralno planiranje lastnosti spolov.

  • Tretje je civilna aktivnost poseganja in združevanja, kar Slovenci ne znamo brez vodenja Partije.
   Večini pa je samo moraliziranje všeč, tako kot tercialkam pri maši. Problemi Slovenije so milijonkrat hujši kot nek bikini in kurbe.

 7. sicer za samo sporočilo člank ani pomembno, ampak vseeno: bitch ne pomeni kurba, v tem primeru bi se še najbolje poslovenilo pi*ka.
  (si tudi sam ne predstavljam, kdo bi nosil takšno majčko – najbrž bi se lahko zdela zabavna kakšnemu najstniku ..ali morda njegovemu očetu z novim audijem)

  in najbolje od vsega kar lahko naredite je, kar ste naredili. zapustite trgovino, tam ne kupujete več in ji delajte slabo reklamo pri (ne)znancih. glasujte z nogami pravijo.

  delati takšno dramo zaradi ene butaste majčke/reklame pa…. no, če že postajate bojevnik, je morda res potrebno začeti z malimi boji.
  (če pa ste resnično občutljivi, tudi za druge krivice in nepravilnosti, ki jih delajo proizvajalci/marketingraji, pa se vam bo nabor trgovin zelo hitro zelo zmanjšal – tako, da znate imeti težave pri nakupovanju kopalk naslednje leto…

  ….

  povezava te reklame s silvestrskimi šlatanji (ne vem koliko je bilo zares posilstev) pa je pomojem malce huda.

  (“prav po moško” se boriti s pisanjem se pa, mimogrede, tudi malo hecno in zabavno sliši .. samo upamo lahko, da se bodo tako borili tudi drugo leto tile “nemški” šlatarji – bomo imeli veliko romantične poezije za brat na netu. morda kakšno celo kanjček boljšo od tele neposrečene t-shirtovske..)

  • delati takšno dramo zaradi ene butaste majčke/reklame pa…
   ———————————————————

   Ravno pravi se oglaša. Verjetno si bil ob primerih Barilla, Dolce in Gabana etc. malo drugačnega mnenja. Če kaj, delamo še veliko premalo drame, sploh v primerjavi z nekaterimi drugimi lobiji, ki so z dramatiziranjem dosegli velike premike in skrajni čas je že, da tudi kristjani posežejo po teh orodjih pritiska, sploh v Evropi.

   • šlo je za malo drugačno zadevo – kakšne drame pa zaradi barile ali D&G nisem delal (se mi je zdelo hudo butasto – ampak..)

    drugače pri vas sami delate praške za pranje perila?
    (ali se potem strinjaš, da je res, kot pravijo reklame, da je vse kar rabi ženska dober prašek za perilo in čist dom, pa je zodovolj(e)na?)

    • Reklame za detergente in praške so morda res stupidne vseeno pa jih večina ni direkt žaljivih in nikogar ne obkladajo s psovkami. In seveda ob današnjem tempu in kompleksnosti ni ravno enostavno biti z vsem na tekočem in 100% dosleden, zato pa takšni članki kot je zgornji pridejo prav in so v pomoč.

 8. Kakšen predstavnik freudove psihoanalitske šole bi sicer rekel, da je moški nosilec racionalnega odločanja na podlagi moralne razsodnosti in ne ženska. Sicer sem vedno mnenja, podobno očitno tu baubau in Feministka, da bi dekle, ženska morala biti sama tako naravnana, da bi z levo roko in lahkim srcem zavrnila snubca, vsiljivca s takšnim trapastim in žaljivim sporočilom na majici. Ampak najbrž je v izrekih kot: ” lepe ženske ljubijo barabe” in podobnih vendarle nekaj resnice. V tem primeru pade teža tudi na Čerinov leitmotiv, da je moški ustvarjen, da žensko ( ženo, hčerko itd) zaščiti, zavaruje. Tudi z morebiti delno na spol vezano večjo afiniteto do hladno racionalnega in moralno razsodnega odzivanja.

  p.s. Kako pojasniti drugače kot vsaj delno na spol vezan ne tako redek problem nekaterih pobožnih mlajših vernic in katoličank, ki so lahko non-stop v cerkvi oz. morda vsak dan pri maši, pa se grejo potem zapletati v zaljubljanja in celo prave afere s katoliškimi duhovniki. Tako daleč, da se na ta račun zgodijo tudi izstopi duhovnika, redovnika iz njegova stanu. Pa vemo, kako so za Cerkev dragoceni in redki danes duhovniški poklici. Mislim, da vernik moškega spola praviloma tega z neko redovnico nikoli ne bi šel narediti; torej da ima v tem smislu sebe pod moralno in racionalno kontrolo.

  • na, pa je spet ženska kriva, da je zapeljala ubogega duhovnika, ki se je imel, hvalabogu, pod moralno in racionalno (in božjo) kontrolo…
   (kakšen predstavnik psihoanalize bi morda lahko tudi rekel, da med duhovnikom/župnikom/psihiatrom ter vernico/”pacientom” pride do močne povezave/zaljubljenosti – in je na duhovniku/psihiatru, ki bi se na to moral spoznati, da vodi ta odnos in odvrne to ljubezen stran od sebe.)

   bogi moški… in te grozne kaćaste ženske…

   • To sploh nisem tako mislil kot me ti sprevračaš. Duhovnik, ki se gre zapletat v erotično afero, je vsaj enako soodgovoren. Problem ženske je, da ona nacadno misli, da dela dobro, neredko to dela iz sočutja, empatije, usmiljenja do duhovnika, ko se zaplete z njim. In iracionalno leze v nekaj, iz česar se navadno izcimi velika štala, kup problemov in solz.

    • Kolikor sem jaz brala o teh primerih gre praviloma za mlada, naivna dekleta in zrele, manipulativno sposobne moške. Tako da, odgovornost vsekakor je deljena, ampak jo vseeno v večji meri nosijo slednji, navsezadnje so službeno, za razliko od deklet, zavezani celibatu.

     • No, ja, tako zelo mlada in naivna vendar niso vedno ta dekleta, žene. In ni nujno, da so vpleteni duhovniki v tem odnosu ravno manipulativni. najbrž so pogosto sami enako zbegani, ne glede na leta.

      Zato meni všeč ta dogmatična privrženost načelu celibata. Tudi za ceno dvoličnosti mnogih. Vsa čast duhovniku, ki srečno živi celibat in tak celibat je lahko del karizme. Kdor se pa matra s celibatom in mu ne gre in ne gre, pa bi bilo bolje, da bi imel možnost živeti družinsko življenje. Po možnosti naprej kot duhovnik znotraj Cerkve. Seveda pa ne znotraj samostana.

     • Še drug primer takih žensk – psihoterapevtke, ki se zaljubljajo v svoje paciente. Menda je tudi to precej bolj pogost pojav kot obratno, torej da bi se psihoterapevt zaljubil v pacientko. Seveda je oboje neprofesionalno.

     • Lepo prosim ne o krivdi, ki jo porazdeljujete med duhovnika in žensko. Se pa točno ve:
      a) duhovnik se ni držal obljube, je padel kot pač pade poročen moški, ki se spusti v avanturo z mlado frajlico in
      b) ženska je vzela prepovedani sad, ni vsak moški njej na voljo, poročeni pa še posebno ne.

      Oba sta vedela, da delata narobe, da sta se odločila za Zlo. Zelo verjetno jima bo Bog odpustil, še bolj verjetno pa je, da bodo moški odpustili duhovniku, ženske pa ženski. In vsi so pa ljudje, ki jim je Jezus na križu ponudil odrešenje.

 9. @IF

  Osebno poznam samo en tak primer, oba sta bila v zrelih letih in sta se potem tudi poročila. Ampak na Iskreni.net je ena punca odprla temo afer z duhovniki in potem se jih je oglasilo še kar nekaj in vzorec je bil takšen kot sem omenila. Kakšne so pa natančne statistike pa sam Bog ve. Dejstvo je, da jih ima kar nekaj tudi otroke in kljub temu ne odstopijo s položaja kar ni najbolj moralno, kajne.

  Kar se tiče psihoterapevtov je že Rugelj nekaj nakladal, da je s pacientkami vedno neka privlačnost,da se z grdimi ženskami sploh ne ukvarjajo, znani so tudi primeri, ko so jih spolno zlorabljali. Točne statistike seveda tudi tukaj ni.

  Pa primeri neprimernih odnosov profesorjev in študentk, pa moški, ki hodijo na spolni turizem v revne države izkoriščati tamkajšno bedo ljudi, pa dejstvo, da je večina kriminalcev moškega spola, pa to, da humanitarne organizacije praviloma hrano dajejo ženskam, ker vedo, da jo bodo pravično porazdelile med družinske člane medtem ko jo bodo moški veliko verjetnje pojedli sami …etc.

  Skratka, zelo, zelo težko me boš prepričal, da so testosteronsko agresivni, egoistični moški, ki jim je družba vseskozi popuščala in gledala skozi prste (boys will be boys), sposobni oz. pripravljeni sprejemati moralnejše odločitve kot ženske.

  • Saj je čisto prav, da mi ne verjameš vsega in vztrajaš pri svojem. Zakaj? Recimo to, kar sem trdil glede psihoterapevtov in psihoterapevtov, je izgleda čisto mimo. Sem šel preveriti na googl nekaj člankov in ugotovil, da anketne statistike ( psihoterapevtov) govorijo kvečjemu obratno.

   A ja, še nekaj. Lepo da ti priznaš, vsaj ta zadnji zapis gre očitno v tej smeri, da psihološke razlike med spoloma obstajajo. Včasih si dajala vtis, da teh razlik ne priznavaš. Različna, a enakovredna spola.

   • No ja, vprašanje če ravno moralno enakovredna v tvojih očeh. Ne vem, zakaj imam, Feministka, občutek, da nimaš najboljših izkušenj s predstavniki XY spola. Si predstavljam, da to zna biti glavni razlog, da ženske sploh grejo med feministke.

    Gori sem seveda napisal nov lapsus. Prav je: psihoteravtke in psihoterapevti.

 10. Odgovor je preprost: pustiš človeku, da nosi svojo majico ter z njo sporoča, kar pač želi.

  In se brigaš zase.

  Sploh ker so tipi z wicked majicami zgodovinsko gledano napravili precej manj sranja, kot pa kaki drugi, z resnimi simboli ovešeni posamezniki.

 11. Se opravičujem, ker nisem prebrala vseh komentarjev in morda je to že kdo napisal.
  Bitches gre za besedno igro beach in bitch. Sicer pa nikakor nisem privrženec majic brez rokavov za moške in tudi taki klišejsko sanjavi napisi niso ravno nekaj kar bi želela na majici svojega moškega…
  V kolikor bi kakšnega modela videla v taki majici kje drugje kot med palmami ob oceanu bi mi prvo na um padlo, da je luzer, ki bi pa ne more in najbž ni prišelj dalj od Ankarana.
  Bitch pa je mišljeno kot ,,dobra prasica,,( ki pomeni predvsem idealno telo in malo moralnih zadržkov).

 12. Kako naj reagira pravi moški na “palmova drevesa, oceanski vetrič, modro nebo in bikini kurbe”?

  Odvisno, kaj je za nas predstavlja pravi moški, gospod Aleš je ravnal kot pravi kristjan: “Žena greva, tu ne bova kupovala.” In drugič bo še obvestil odgovorne za te besede. Ja, to je stanovitnost v veri.
  ========================================

  Nato sem videl drugo zver, ki se je vzdigovala iz zemlje: imela je dva rogova, podobna jagnjetovim, govorila pa je kakor zmaj. Ta je izvajala vso oblast prve zveri v njeni navzočnosti in priganjala zemljo in njene prebivalce, naj molijo prvo zver, ki se ji je bila smrtna rana pozdravila. Delala je velika znamenja, tako da je celo vpričo ljudi priklicala ogenj z neba. Zaradi teh znamenj, ki jih je bilo dano delati vpričo zveri, je zavajala prebivalce zemlje. Prebivalcem zemlje je namreč rekla, naj postavijo podobo za zver, ki je bila ranjena z mečem, pa je potem oživela. Dano ji je bilo tudi oživiti podobo zverí, tako da je podoba celo spregovorila in dala pobiti vse, ki podobe zverí niso molili. Dosegla je, da so si vsi, mali in véliki, bogati in reveži, svobodni in sužnji, morali dati vtisniti na desnico ali na čelo žig. Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena. (Raz 13, 11-17)

  Poudarjam:
  Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig …

Comments are closed.