Pahor: Türk s svojimi pozivi lahko odpre Pandorino skrinjico

1

Vir: STA. Predsedniški kandidat SD Borut Pahor z ekipo in podporniki se je ob zaključku kampanje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev srečal z novinarji. Ocenjuje, da se jim je odločitev, da kampanjo naredijo drugačno od vseh dosedanjih, obrestovala.

Podpora njegovi kandidaturi, ki izhaja iz četrtkovega nagovora predsednika vlade Janeza Janše, ga ne spravlja v zadrego. Nasprotno, da ga je nekdo, s katerim je večni tekmec na političnem prizorišču in ki sicer politično misli drugače od njega, pripravljen podpreti, se mu zdi velikanski privilegij.

Vsak, ki bo nagovoril ljudi z leve in desne, da pridejo na volitve in ga podprejo, bo po njegovih besedah storil nekaj dobrega v smislu, da bo “ta široka podpora viziji sodelovanja in dela skupaj zares postala močna sila za spremembe državi”.

Kot je ugotavljal, so spremembe tudi želja demonstrantov. A želi si, da bi spreminjali na miren način in znotraj za to pristojnih institucij.

V zadnjih dneh se mu v zvezi s tem zdi, da je med njim in njegovim protikandidatom, aktualnim predsednikom Danilom Türkom razlika. Ne v tem, da ne bi razumela sporočil ljudi. Demonstracije so, kot pravi, legitimne.

Vendar Pahor ugotavlja, da se je Turk postavil na stališče, da bi problem zahtev demonstrantov iz Maribora rešil odstop tamkajšnjega župana Franca Kanglerja. A, kot svari, predsednik republike tvega veliko, “če bo s tem presedanom odprl Pandorino skrinjico”.

Kot je dejal, se lahko vselej kasneje zgodi, da se bo na predsednika naslovilo vprašanje, ali podpira demonstrante v zahtevi, da se nekdo umakne s položaja. To lahko po njegovem mnenju resno načne predsednikovo avtoriteto, zlasti če se bodo ob tistih, ki bodo zahtevali odstop nekoga, pojavili tudi tisti, ki bodo zahtevali, da ta ostane.

Na vprašanje, ali po njegovem mnenju res kdo stoji za demonstracijami, Pahor odgovarja, da je vsak odgovoren za svoje ravnanje in da ne dvomi, da so protesti iskreni.

Sicer pa pravi, da čeprav je na začetku kazalo kot skoraj nemogoče, je politika zbliževanja, sodelovanja, dialoga, dogovora dobila podporo ljudi. Mnenja je, da se bo to potrdilo tudi v drugem krogu. Če bo izvoljen za predsednika republike, bo Slovenija po njegovih besedah dobila “avtonomnega in samostojnega predsednika”.

Za kampanjo so sicer zbrali 30.000 evrov, nekaj več od tega naj bi porabili.

Vir: STA


1 komentar

  1. k zadnjemu stavku:že dolgo sem na svetu,pa mi še zdaj ni jasno,kako lahko kdo porabi več kot dobi

Comments are closed.