Pahor in Jehove priče

28

Pred nekaj dnevi je pozvonilo na vratih. Ker je poštar svojo dolžnost že opravil, sem, hodeč proti vratom pomislil, da je lahko samo kak akviziter ali pa jehovci. In prav slednje se je izkazalo za resnično. Tam sta stala prijazna starejša gospa ter še prijaznejši mlajši gospod in še preden sem lahko karkoli rekel, sta me pobarala, če mi lahko nekaj prebereta iz Svetega pisma. In še preden sem lahko odgovoril sta to tudi storila. Priznam, da ne vem kaj sta prebrala (Nekaj o nebeškem kraljestvu, ki se je približalo, se mi zdi.), saj sem samo razmišljal, kako bi ju na lep način odslovil. Kar sem tudi storil. In sta se lepo pustila odgnati. Pustila sta mi le letak: Kdo zares vlada svetu. Napaka izpred nekaj let, ko sem dve jehovi priči, v odgovor na njuno prijaznost, prijazno spustil v hišo in se z njima zapletel v debato ob prebranem odlomku, me je namreč izučila. Obiskovala sta me potem takorekoč vsak dan, dokler nisem imel debat vrh glave, prijaznost pa se je že kdaj prevesila v vsiljivost, in sem ju, prijazno seveda, nekam poslal.

Vendar me je še vse popoldne pekla vest. Kot prepričan kristjan, si ne morem kaj, da ne bi občudoval njihove zavzetosti po oznanjevanju. Konec koncev počnejo le to, kar je naročil Jezus, ko je svoje učence poslal po dva in dva oznanjat Božje kraljestvo. (Lk 10, 1-12) Kot rahlo nervozen človek občudujem njihovo neskončno prijaznost, sploh če upoštevamo, da se marsikatere duri pred njimi zaprejo precej manj prijazno kot so se jim moje. In občudujem njihovo vztrajnost, saj jih to, da jim kdo zaloputne vrata pred nosom, prav nič ne moti, da ne bi čez nekaj dni prišli ponovno. In ko rečem: občudujem, pravzaprav potiho mislim: da mi gredo na živce.

In ko sem tako, pekoče vesti, premišljeval o jehovcih, mi je pred oči priplavala slika našega vedno nasmejanega, čez mero dobrega okusa prijaznega, neverjetno vztrajnega in trmastega predsednika vlade. Saj ne moreš odpreti vrat, časopisa, televizije, da te ne bi pozdravil njegov vsiljivi nasmešek. Zadnje čase še prtljažnik avtomobila odprem skrajno previdno, saj nikoli ne veš… A ni res? Tale naša vlada se obnaša kot neka čudna sekta (Pahorjeve priče, morda?) in on, Borut, prvi med ne tako enakimi, kot njihov svojeglavi (kolo)vodja. Jehovci resda oznanjajo, da se bliža Božje kraljestvo, konec sveta in večna sodba, Pahorjevci pa o božjem nočejo nič slišati, s kraljestvom so uspešno opravili že njihovi očetje in dedi, konca sveta ne bo, kot tudi zlepa ne bo konca krize, večno sodbo pa bodo prepustili slovenskim sodiščem, ki jo bodo s svojimi sodnimi zaostanki uspešno prestavili res nekam v večnost… In vse kar ostane nam, je letak: Kdo zares vlada svetu!

Pa sem se spomnil še psalma, ki sem ga ravno to jutro prebral v Hvalnicah. Molitev dobrega vladarja (Ps 100):

»Ljubim življenje brez graje, pridi in mi pomagaj. Doma bom ohranil srce čisto, ne bom prenašal, kar je zlo in krivično. Kdor dela hudo, ne bo obstal pri meni, ker sovražim hudobijo. Ne maram izprijenega človeka, hudobnega nočem poznati. Kdor svojega bližnjega skrivaj obrekuje, bo moral pred menoj umolkniti.Kdor se baha in razkazuje, ne bo ostal v moji družbi.Moje oči se ozirajo na zveste v deželi, da bi jih poklical v svojo službo. Kdor hodi po poštenih potih, naj mi pomaga pri delu. V moji hiši ne bo prebival, kdor snuje prevaro. Kdor ima v ustih lažnive besede, ne bo ostal v moji navzočnosti.«

In vas sprašujem: Imamo dobrega vladarja? Smo ga kdaj imeli? Ga bomo kdaj imeli?

28 KOMENTARJI

 1. Jehovove priče, ne jehove priče. Ker je Jehova (varianta: Jahve) osebno ime, se tudi Jehovove priče pišejo z veliko začetnico.

 2. Dizma ima prav. Sicer pa, Gregor, se zdi, da je Carlos precej bolj krščanski od Vas, saj obiske Jehovovih prič z veseljem sprejme v svoje domovanje … nato pa njihove argumente raztrga na drobne kosce.

 3. Ah Franci, Franci, a sem ti res tak trn v peti, da se me lotevaš z metodami iz otroškega peskovnika? Pa še … človek bi vendar mislil, da ti Jehovove priče kot heretiki niso pri srcu …

 4. Gregor, danes sta me obiskala dva. Fant in dekle iz Poljske. Prijazna in nevsiljiva. Sem navdušen koliko ljudje želijo narediti za širjenje evangelija. Ta dva sta se najprej odlično naučila slovenščine. Kdo od nas katoličanov se je pripravljen naučiti npr, poljščine in oditi v Varšavo oznanjevat?

 5. Ne Carlos, nič mi nisi trn v peti, ker mi ne moreš biti.

  Samo zanimivo je, kako ste levaki polni sami sebe, v resnici ste pa intelektualno inferiorni še jehovovim pričam.

 6. Morda ti Poljaki še nimajo naštudiranega marketinga. Glede na znano “vsiljivo” preteklost, ko so bili ravno zaradi tega nepriljubljeni, bi rekel, da med ljudmi, tak pristop od vrat do vrat, sproža obratne reakcije.

  Sicer pa tudi že leta nisem videl Jehovovih prič, ki bi oznanjale vero, ne na vratih, ne kje v kakšni trgovini.

 7. Oh, Franci. Intelektualno inferiorni? In to poreče človek, ki ne zna (ali noče) odgovoriti na zelo preprosto vprašanje! Kokolo, še vedno čakam! Če si morda že pozabil, šlo je za domnevno judovski izvor Hitlerja in njegovo/e biografijo/e, ki si jih uspel prebrati.

 8. To zadnje bo pa težko. Najbrž gre za kako žurnalistiko. Werner Maser je v biografiji A.H., ki je sicer napisana v nemško pedantnem in dolgočasnem slogu, lepo dokumentirano ovrgel sume v zvezi z judovskim poreklom A. H. Res pa je, da so pri nas o tem pisali razni novinarji, mislim, da je bilo nekoč o tem nekaj v Radarju, ki je sicer zabavno poletno branje za na plažo, a ne vedno objektivno.

 9. Hitlerjeva družina je bila rimo katoliška.

  To, o čemer je govoril Franci temelji na govoricah in dejansko ni bilo nikjer potrjeno. Maria Schicklgruber, Hitlerjeva babica naj bi zanosila z nekim Židom,ki bi se naj imenoval FRankenberger, za katerega je delala v hotelu v Grazu. Vendar v tistem času (30 leta prejšnjega stoletja) Židom ni bilo dovoljeno živeti ne v Grazu in ne takratnem Štajerskem.

  Obstaja pa verzij enake zgodbe o Hitlerjevi mami.

 10. rx, zagotovo misliš predprejšnje (19. stoletje). Tudi jaz delam večkrat po inerciji isto napako.

 11. No, fanta, jaz sem pa vendarle hotel Francija še malo sekirati, pa sta mu vse tako lepo razložila!
  Sicer pa, ja, mit o Hitlerjevih judovskih prednikih očitno še živi. Nazadnje ga je temeljito zrušil Ian Kershaw v svoji biografiji v dveh zvezkih (štirinajst, petnajst let nazaj, se mi zdi), ampak nekateri mu še vedno radi verjamejo. Le zakaj?

 12. Carlos, ti se lahko tukaj repenčiš, kolikor hočeš.

  Samo tvoje repenčenje dokazuje, da mi ne moreš do živega in se zato nekaj repenčiš. S tem pa dokazuješ svojo intelektualno inferiornost.

 13. Sploh ni bistveno ali je imel Hitler judovske korenine ali ne. Dejstvo je, da je bil že Marx sovražen do Judov, kar nekateri poskušajo zanikati s tem, da je tudi Marx imel judovske korenine.

  Sploh pa ob dejstvu, da je bilo v Nemčiji ogromno judov v tistih časih, ni nič tako neverjetnega, da je nekje v Hitlerjevi rodbini bil tudi kakšen Jud.

  Pravijo, da je njegova stara mama bila Judinja. Kar pa ne spremeni bistva. Tudi Marx je bil antisemit in je sovražil Jude. In Hitler se je učil tudi od njega.

 14. Pa še o Marxu in njegovem sovraštvu do Judov. To so njegove besede.

  “Let us consider the actual, worldly Jew — not the Sabbath Jew, as Bauer does, but the everyday Jew. Let us not look for the secret of the Jew in his religion, but let us look for the secret of his religion in the real Jew. What is the secular basis of Judaism? Practical need, self-interest. What is the worldly religion of the Jew? Huckstering. What is his worldly God? Money. Very well then! Emancipation from huckstering and money, consequently from practical, real Jewry, would be the self-emancipation of our time…. We recognize in Jewry, therefore, a general present-time-oriented anti-social element, an element which through historical development — to which in this harmful respect the Jews have zealously contributed — has been brought to its present high level, at which it must necessarily dissolve itself. In the final analysis, the emancipation of the Jews is the emancipation of mankind from Jewry”.

 15. Franci, je bistveno, je. Bistveno je predvsem zato, ker si se zlagal, da si bral Hitlerjeve biografije. Ko se je pokazalo, da jih nisi, si naenkrat ugotovil, da ta argument ni več bistven. Ja?
  Hitler se je učil pri Marxu? Ja? Kje si pa to … prebral? Ah, ne, nisi prebral, to si videl v tistem trapastem baltskem dokumentarcu, ki ga je predvajala Možinavizija. A je tako? Sem uganil? Vidiš, Franci, poznam te bolje, kot si pa misliš!
  Pa veš, ni treba posegati po angleškem tekstu Marxovega Judovskega vprašanja, ker je original v nemščini, obstaja pa tudi slovenski prevod. Ali je morda problem v tem, da bereš samo stvari, ki so na internetu? Pa še tam bi našel adekvatne tekste, če bi se malo potrudil. Ja, vidiš, Franci, tako je s tem stvarmi. Trganje stavkov iz konteksta pa tudi ni lepo početje. Če bi kdaj prebral kakšno Marxovo biografijo (ja, spet smo pri teh nesrečnih knjigah), potem bi videl, da gotovo ni bil nikakršen antisemit. Pač ne ravno prijatelj religije ali getoizirane “merkurske” funkcije judovstva, a gotovo ne antisemit. Pa da ne bomo brali hvalospevov, predlagam biografijo, ki jo je napisal Isaiah Berlin, stari liberalec, nikakor marksist. Je bil pa Jud (a je to morda zate sporno?). Kaj praviš, Franci? Boš prebral? Mislim, da je – na tvojo veliko srečo – celo dosegljiva na internetu! Po adekvatni obnovi dam za pivo!

 16. “Tudi v Avstriji je bilo dovolj Judov, da bi tudi Hitler lahko imel judovske korenine.”

  Res? Verjetno je tudi v Sloveniji dovolj Romov, da bi Franci lahko imel romske korenine. Zgolj za ilustracijo Francijevega argumenta.

 17. Carlos, bistvo je predvsem to, da si ti lagal in trdil, da samo zato, ker je Marx imel judovske korenine, ni mogel sovražiti Judov.

  Pa ravno Marx jih je najbolj sovražil. Ti pa si se spravil na nebistveno – ali je imel Hitler judovske korenine ali ne. Precej znakov kaže, da je to čisto verjetno. Poleg domneve o njegovi babici, je imel tudi čisto črne lase.

  Bistveno pa je, da je že Marx sovražil Jude in se je Hitler precej naučil od njega. Besedila berem kjerkoli. Precej literature pa tudi v angleščini, ker slovenske ni kaj veliko. Nemščina ne pride v poštev, ker ljudje bistveno bolj znajo angleško.

  Marx je sovražil Jude, kot je zaničeval tudi Slovane. Tako, da nisem ničesar iztrgal iz konteksta.

  Čeprav mi poskušaš podtakniti, da hočem prikazati, da je judovsko poreklo sporno, sem le pokazal, da judovske korenine še niso garancija, da ne bi sovražil Judov.

  Marx je sovražil tako Jude kot Slovane, Hitler se je pa učil od njega. Jude je sovražil kot kapitalistične izkoriščevalce, Slovane pa kot manjvredne.

  Če že ti meni priporočaš branje nekih knjig, pa še ti preberi recimo: Milton Friedman – Capitalism & Freedom, ali pa Andrew Bernstein – The Capitalist Manifesto. Da ne boš kvasil neumnosti.

 18. rx170, če misliš, da boš uspel s tako provokacijo, se hudo motiš. Možno je, da imam kakšne ciganske prednike – tako kot pri vseh.

 19. Ne, Franci, tega nisem trdil. Trdil sem, da Marx ni sovražil Judov, pri čemer ostajam. Težko je poučevati poredne otroke, pa naj vseeno poskusim: kar Marx misli z “judovstvom”, od katerega se mora družba osvoboditi, je tisto, s čimer je nekoč krščanska družba obšla verske in cerkvene predpise, ki so prepovedovali obresti, tako da so posojanje denarja prepustili Judom. Ko je z nastopom kapitalistične ekonomije to “judovstvo”, sla po profitu, ki so jo vedno pripisovali Judom kot specifično lastnost (v resnici pa je šlo zgolj za Judom odrejeno vlogo), preželo vse družbene pore, je postala univerzalna. In tega se je treba iznebiti, pravi Marx. Pretežko? Tako da si vse iztrgal iz konteksta. Ker “Judovskega vprašanja” nisi nikdar prebral.
  Franci, a misliš, da se da Jude prepoznati po zunanjem videzu? Tudi Carlos ima povsem temne lase, pa misliš, da je Jud? Ali zgolj čefur?
  Hvala za knjižna priporočila. Manifest starega hudobca, ki je opustošil vso Latinsko Ameriko, sem prebral. Drugo bom pa morda kdaj drugič, kokolo. Neumnosti pa utegneš kvasiti sam, če boš kdaj poskušal uskladiti vero v pohlep s katoliškim socialnim naukom. Komaj čakam.

 20. Tipična floskula je, ko omeniš Marxa in njegovo sovraštvo do Judov, da to pa že ni res, ker je bil Jud.

  http://www.zionism-israel.com/his/Marxist_Antisemitism.htm

  Ali ti morda vir ni všeč, ker je z interneta?

  Ti lahko razlagaš tako ali drugače. Dejstvo je, da je sovražil Jude. Je pa res, da je bil antisemitizem takrat zelo razširjen.

  Vendar Marx ni pozival k odpravi česarkoli. Pozival je kvečjemu k razlastitvi Judov. Nikakor pa ne k antisemitizmu. Jude je sovražil.

  Judje so res uspeli na račun tega, ker je bilo krščanstvo takrat preveč socialistično. Ni pa res, da so prepustili to Judom. Za Jude ni veljalo to pravilo, zato so pač edini posojali – zastonj pa nihče ni hotel posojati.

  Saj Hitler je bil tudi socialist, ki je svoj socializem oplemenitil s sovraštvom do Judov – ki so v Nemčiji imeli v lasti 60% kapitala.

  Kar se tiče zunanjega videza. To je zgolj element, ki bi znal biti dodaten argument, da ima Hitler judovske korenine.

 21. In če misliš, da bom šel brati tvoje knige, ko pa ti žališ človeka, ki je zaslužen zato, da je svet danes svobodnješi in lepši, se hudo motiš.

  Še vedno si zagrizen komunajzer – in to ni žalitev, to je popolnoma pravilna ugotovitev.

  Edina latinskoameriška država, ki je sledila naukom Miltona Friedmana je bila Chile, ki je še danes najuspešnejša in najbogatejša država tam dol.

  Najprej si ga preberi, pa nehaj brati komunajzerskim lažem.

 22. Ljubček, meni je povsem vseeno, ali prebereš kaj ali nič. Če si pa domišljaš, da so šopirjenje na spletnih forumih, zmerjanje ostalih udeležencev, slaba slovenščina in nenehno ponavljanje enega in istega … nadomestilo za argumentacijo, živiš v hudi zmoti 😉 Sicer sem pa dokazal, kar sem hotel: uspešno sem odigral tvoj lasten način komunikacije … in glej no čudo, celo *ti* si bil nad njim zgrožen!

 23. Carlos, a te jezi, ko sem te tako razkrinkal.

  A zate je torej argument tvoja subjektivna ocena o “slabi slovenščini”? Tvoje obtoževanje ni nikakršen argument. Ti pa si bil prvi, ki si začel z osebnim napadom, samo zaradi tega, ker sem imel boljše argumente od tebe.

  Če ti zmerjaš enega najboljših ekonomistov vseh časov, potem te res ne morem jemati resno.

  In če misliš, da se boš izmazal s tem, da boš rekel, da si le igral, se motiš.

  Če začnemo od začetka. Hvalil si se, da argumente Jehovovih prič raztrgaš… Seveda nisi bil nič konkreten. In ti temu praviš argument?

Comments are closed.