P. Sovdat, Finance: Bog daj Miru kmečko pamet

4

Da se obljube Mira Cerarja o novi paradigmi, svežih obrazih, etiki, morali, pameti in še vse, kar je premier natrosil pred volitvami, razblinjajo z vsako sekundo delovanja vlade, ni nobeno razsvetljenje. Vladi Mira Cerarja sicer ni mogoče očitati, da nič ne dela. Bi bilo pa bolje, ko ne bi. Ne vem, če ste opazili, krasno rast smo imeli, ko ni bilo vlade! Mogoče ni naključje.

1. Davčne blagajne – ravbarska država. Davčnih blagajn ne uvajamo, da bi odpravili sivo ekonomijo, da bi izenačili igralce na trgu. Davčne blagajne uvajamo zato, da bi država več pobrala, da bi nas nadzirala, da bi bila policaj – drugo je samo reklama. Seveda bo država več pobrala, ker se je bodo ljudje bali. Ne zato, ker bi ljudje »radi« plačevali davke, ker menijo, da od države dobijo dobro storitev. Davčne blagajne na Švedskem in davčne blagajne v Sloveniji so tako svetlobna leta narazen. Na Švedskem jih niso uvedli, ker so hoteli, da ljudje nehajo goljufati. Tam plačilne nediscipline, sive ekonomije in goljufij ni bilo v takih razmerjih. Ker je država opravila svoje delo pravočasno (ustavila goljufe, preden so ti postali večina, ki se bori za preživetje) in ker država dobro opravlja svoje storitve. Zaradi pametnega (pa tudi dragega) sistema na Švedskem podjetja delajo dobiček, drag sistem si torej lahko privoščijo, pri nas pa podjetja crkujejo v slabem sistemu. Poštenim podjetnikom bo država nakopala nov strošek, nepošteni računov še vedno ne bodo izdajali. Še kakšen od poštenih bo šel v javno službo, se bo še bolj napopal na državne jasli, ali pa dvignil roke in se odselil v Avstrijo. Tam vas komaj čakajo!

2. Novi seznam klasifikacije državnih naložb. Čeprav je mali čudež, da po neuradnih informacijah med strateškimi naložbami države ne bodo več Krka, Petrola ali Gorenje – ta podjetja je politika od nekdaj imela »rada« -, je povsem nerazumno, da ostajata strateški zavarovalnici. Medtem ko bi bilo še razumljivo, da se Zpiz ne želi odreči svojim 35 odstotkom Triglava, ne najdem nobene racionalne razlage, zakaj bi bilo koristno, da država obdrži 28 odstotkov največje zavarovalnice ali 30-odstotni delež Save Re. Zakaj, razen za cuzanje družb prek »svetovalnih« in »marketinških« pogodb za »zaslužne« – kot bi temu pri obiskih Janeza Zemljariča rekli v UKC – in za politične projekte, kot je branjenje »nacionalnega interesa«, ki to ni?!

3. Kadrovanje: ko smo za včerajšnjo številko Financ raziskovali, kako bolj transparentno in strokovno bo zdaj kadrovanje v državnih družbah – tako, ja, piše v koalicijski pogodbi -, se je z vsakim klicem potrjevalo, da premier Cerar ne ve, kaj pametno kadrovanje pomeni. Neumni in ne pametni strankarski kadrovski vrtiljaki se namreč vrtijo, kot so se vsa leta tranzicije – ki očitno ne bo končana nikoli – z imeni, ki so že jahala na naših denarnicah.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Zanimivo mi je, kako ljudje iz časnika Finance z neko neskrito simpatijo gledajo na davčno utajevanje in davčne oaze. Uvajanja reda in poštenosti v plačevanje davkov in ( evropski) boj proti davčnim opazam pričakajo na nož in z grmenjem o ravbarski državi. Če pošteno plačuješ davke, si pač neumen, kajne? 🙁

 2. P. Sovdat, Finance: Bog daj Miru kmečko pamet

  Mene pa zadeva bolj spominja na Ezopa in njegovo basen o žabah, ki niso hotele mirnega kralja (Pučnika) pa jim je Zevs poslal vodno kačo (Kučana). Ker se mi ne ljubi prevajati, sicer pa Slovenci tako ali tako ne bi hoteli razumeti, jo copy+paste v jeziku naših sosedov:

  ŽABE TRAŽE KRALJA
  Žabe, žalosteći se zbog bezvlađa koje se među njima bilo proširilo, pošalju poslanike Zeusu s molbom da im dadne kralja. Zeus pak, videći njihovu tupoglavost,
  baci im u baru panj. Isprva žabe uplaši buka pa zarone u barske dubine, no kasnije,
  budući da se ono drvo nije micalo, izrone pa se s tolikim prezirom stanu odnositi
  prema njemu da su se čak na njega penjale i na njemu sjedile. Nezadovoljne što imaju
  takva kralja, po drugi put odu do Zeusa i zamole ga da im dadne drugog vladara, jer je
  prvi odviše trom. Zeus se razljuti i pošalje im vodenu zmiju koja ih je hvatala i njima se
  gostila.
  Priča pokazuje da je bolje imati troma vladara nego takva koji je odveć
  nemiran.

Comments are closed.