P. Rak, Delo: Dobro jutro – pet milijard let

1

Če hočemo, seveda lahko začnemo jutro z dobro novico. Nekaj primerov?

V Sredozemskem morju narašča število rib, prodaja električnih avtomobilov v svetu se je od lani podvojila, v Kostariki je ekokmetijstvo pravi hit, v Veliki Britaniji je stopnja kriminala najnižja v zadnjih štiridesetih letih, v Peruju bodo dva milijona najrevnejših prebivalcev preskrbeli z zastonj solarno električno energijo …

Nas ne zanima? Pa bi nas moralo. Naj še tako »uživamo« v recikliranju slabih novic in pestovanju slabe volje, svet se vrti naprej in se bo vrtel še nadaljnjih pet milijard let, dokler ne bo menda ugasnilo sonce.

Pa še ta teorija morda ni povsem točna. Če je, pa se bomo mogoče v vsem tem času domislili, kako ustvariti umetno sonce, in še naprej uživali na tem planetu.

Časi so menda težki, ampak kdaj pa niso bili? Kakšen življenjski smisel so ljudje našli v časih, ko je kuga izbrisala polovico prebivalstva, ko so vojne izbrisale cela mesta, ko so svetu vladali takšni in drugačni omejeni samodržci in tirani in se je zdelo, da bo njihova vladavina večna?

Črnogledost je udobna in tudi modna poza, vendar postaja v Sloveniji že dolgočasna. In tudi komična.

Več: Delo

1 komentar

  1. Pri nas splošno zanimive in poučne podatke še vedno skrivamo.

    Mediji bi morali bolj sistematično spremljati negativne in pozitivne podatke in na podlagi njih opozarjati na slabosti in prednosti.

Comments are closed.