P. Lah, Slovenski čas: Novice, lažice, norice

11

donald_trumpAli je prijatelj na Facebooku resničen? Je resničen, ampak ne na Facebooku. Resničen je zato, ker sva bila sošolca, ker je moj sorodnik, sodelavec ali nekdo, s katerim me je povezalo zanimanje za isto stvar. Najino življenje zunaj Facebooka je merilo, koliko je najin stik resničen. To, kar živi samo na Facebooku, je utvara ali prevara.

Ali so informacije, ki jih preberem na Facebooku, resnične? So resnične, če odražajo svet zunaj Facebooka: prijateljevo navdušenje nad sončnim zahodom, otrokovo prikupno kobacanje, ali ponudbo na trgovinskih policah. Vse te stvari so toliko resnične in toliko dragocene, kolikor mi pomagajo razumeti in začutiti prijatelja, svet, otroka in gospodarsko stanje v državi. Če te povezave med zaslonom in svetom ni, živim v svetu utvar in prevar.

Vstopili smo v leto, ko Pepelka iz slovenske vasi postaja prva dama obljubljene dežele. Njen z dolarji in leti obloženi mož pa ameriški predsednik. Okoliščine njegovega vzpona vzbujajo zaskrbljenost. Ampak poglejmo najprej, kdo je Donald Trump. Rodil se je s srebrno žlico v ustih. Svoje življenje je posvetil dvema ciljema: dobro se imeti in obogateti. Trump je talentiran in izkušen mešetar. Mešetar je trgovec, ki ti zna za visok dobiček prodati vsako stvar, tudi tako, ki je sploh ne potrebuješ. Kako mu to uspe? Preprosto: pove ti tisto, kar želiš slišati, ne nujno to, kar je res. Resnice namreč ni; res je tisto, kar mešetarja pripelje do uspeha. Kje se to vidi? Oglejte si njegovo televizijsko nadaljevanko Vajenec. Vzemite naključnih deset izjav Trumpa in preverite, koliko je resnice v njih. Ali pojdite štet nadstropja njegovih slavnih nebotičnikov. Z Melanijo živita v 68. nadstropju nebotičnika, ki ima po podatkih mesta New York 58 nadstropij. Torej živita v desetem nadstropju nebes?

Pri Donaldu vse služi enemu samemu namenu: izgledati velik in pomemben. Čim višje prebivaš, tem bolj si pomemben. In seveda dražje je stanovanje. Se pravi, bolj si pomemben. Mestni inšpektorji, ki so si morali ogledati vsak zid in stopnico, natančno vedo, koliko je visok Trump Tower. Milijarde ljudi, ki vemo le to, kar preberemo iz medijev, moramo verjeti na besedo. Čigavo besedo? Če smo pametni, na besedo tistega, ki verjame v resnico. To so običajno javne inštitucije (mestni inšpektorji, na primer) in novinarji. Ti se lahko kdaj tudi zmotijo ali celo naravnost zlažejo, bodo pa prej ali slej ostali brez službe, če bodo tako delali. (To se novinarjem že dogaja: ker niso resno opravljali svojega dela, je novinarstvo kot poklic postalo bodisi dobro plačana propaganda za izbrance bodisi slabo plačana tlaka za večino kovačev nepomembnih besedil.) Nepremičninski mogul ne bo ostal brez službe, če bo zavajal ljudi. Nasprotno, obogatel bo. Zato je potrebna previdnost, kadar imam opravka z mešetarjem ali s človekom, ki ga ne poznam. To še posebno velja v času lažic, to je v novice preoblečenih laži.

Več: Slovenski čas

11 KOMENTARJI

 1. Oh, p. Lah! Lahko bi navedli kako znanstveno raziskavo, kako v današnji družbi hitreje napredujejo psihopati kot pravični. Ker psihopati nekaznovano uporabljajo nepravične metode. Ker smo izgubili moralne vrednote.

 2. Ali so bili naši oblastniki v preteklosti kaj boljši?

  Ali so storili tisto, kar so govorili?

  In ali so sploh govorili tisto, kar bi morali storiti?!

  • Svitase,pri nas je še vedno preteklost,sedanjost,razlika je le v tem,da je čedalje več
   špekulantov,manipulantov in liberalnih pravičnikov,ki nas vračajo nazaj v čase OF!Skratka komunajzarčki ne bodo kar tako odnnehali,prevelik je “nacionalni interes”na tega črva še vedno prijemlje naiven in neaktiven slovenček,ki je s skregan sam s seboj!No in še en problem je,ostali smo brez “okupatorja”,da bi se lahko šli še
   vedno partizane!Morda bo Mesec s svojimi “gevarosi” napovedal vojno Trumpu,potem pa “hej brigade”!

   Andrej Briški

 3. Sicer pa ni bil sam Trump kriv, da je obogatel, ampak sistem, ki ga je k temu spodbujal in je bil zaradi tega na liniji družbenega sistema, kar je pozitivno za državnika.

 4. Pri nas sistem zahteva enako obravnavanje vseh državljanov, oblast pa daje na prvo mesto privilegirano kontinuirane.

  Torej rabimo Trumpa, da ne bomo več podrejeno zapostavljeni!

 5. Tudi družine so pri nas zapostavljene, tako kot v ZDA. Tudi to hoče Trump spremeniti.

  Torej ne smemo vse ocenjevati – kakšen odnos ima Trump do tujcev, ampak tudi kakšen odnos ima do bližnjih, na kar opozarja sveto pismo.

 6. Dokaz temu nevzdržnemu stanju ,je stanje pri nas:

  Levica je nečlovekoljubna do svojih bližnjih – to je slovenskih državljanov, odločna pa v človekoljubju do tujcev.

 7. Avtor vsiljuje misel, da je sedanji ameriški predsednik le govoril, kar bi ljudje radi slišali.

  Toda dejstva kažejo, da tudi uresničuje tisto, kar je obljubil. In to, kar je obljubil, ljudje dojemajo kot rešitev problema, ki jih tare. Prav zaradi tega, ker si je dovolil to tudi uresničiti, so njegovi nasprotniki skočili na zadnje noge. Ker si je dovolil celo uresničevati to, kar je ljudem obljubil! Nezaslišano, ali ne P. Lah?

 8. Mediji so po definiciji tu zato,da čarajo. Vsak oglas ali oznanilo ni Evangelij resnice. Kdor torej brez razlikovanja in razločevanja duhov bere, gleda,posluša,jim naseda in ploska,si je sam kriv.

 9. Ali so storili tisto, kar so govorili?
  In ali so sploh govorili tisto, kar bi morali storiti?!
  ===================
  svitase je nadmudrio samega sebe!
  Torej, če govorijo kar jim ni treba storiti, ali obljubljajo kar jim ni potrebno izpolniti, je vredu!
  In natanko to počnejo. 🙂

Comments are closed.