P. Jančič, spletni časopis: Biziljeva ostaja, odstopili Zupanič, Hribar, Savić

47

Ker je za razrešitev Ljerke Bizilj glasovalo le 14 programskih svetnikov, nujnih pa je bilo 15 glasov, Biziljeva ostaja direktorica Televizije Slovenija.  Tako se je razpletla seja programskega sveta, ki je po tej odločitvi ostala brez predsednika. Miran Zupanič je namreč takoj odstopil. Seje programski svet ni nadaljeval. Razplet je veliko presenečenje.

Biziljeva: “Ne morem!”

K temu presenetljivemu razpletu je prispevalo, ker nagle odstavitve Biziljeve ni podprla Petra Ložar (SMC), z oceno, da je predlog generalnega direktorja Igorja Kadunca preslabo pripravljen. K previdnosti je pozval tudi pomemben televizijski voditelj  Igor E. Bergant z opozorilom, da s takšnim predčasnim odstavljanjem gradimo “avtocesto za hude kršitve v prihodnosti”.

Biziljeva je med drugim opozorila, da “besede ne smemo ukiniti, pravice do svojega mnenja ne smemo ukiniti”.  Ocenila je, da politično ni nikogaršnja in da to misli tudi ostati. O predlogih, da bi se sama rešila tako, da bi odstavila urednico informativnega programa Jadranko Rebernik pa je dejala: “Ne morem, Ni v skladu z zakonodajo. Ne gre.” Že pred tem je opozorila, da so se odzvali povsem ustrezno z odstavitvijo urednika Tednika Igorja Pirkoviča, za zamenjavo še Rebernikove pa ni bilo razlogov.

Kdo je pljunil kam?

“Se zahvaljujem tistim, ki so razpoznali skromnost argumentacije,” je po razpletu povedala Biziljeva in dodala, da bo skupaj z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem razmislila, kako naprej.  Na sejo, kjer so jo nameravali odstaviti, je prišla v spremstvu odvetnika. Takoj po glasovalnem razpletu in odzivu Biziljeve so odstope napovedali predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Sašo Hribar in Domen Savič.

Ne morem zastopati nedoslednega organa, odločitev je v škodo tej hiši in slovenski javnosti, je odstop pojasnil Zupanič. Že pred glasovanjem pa je Savič povedal, da bi zavrnitev odstavitve pomenila, da “pljunemo v obraz generalnemu direktorju, varuhinji in tudi samemu sebi”. Hribar pa je ocenil, da bi, če ne bo večine, morali odstopiti generalni direktor in vsi programski svetniki.

Več: Spletni časopis

47 KOMENTARJI

 1. Miran Zupanič mi je veliko razočaranje. Predvidevam, da ne razume vsebine te drame, v katero je padel.

  Če je Igor Kadunc pripeljal stvar tako daleč in šel iz neke vsebinsko obrobne afere takole na nož nad Biziljevo, predvidevam, da se ne bo ustavil. Dvomim, da bi se. Ne glede na sklep sveta ima sam možnost odstavit Biziljevo. Če bi moral stavit, bi stavil, da bo svojo formalno moč uveljavil.

  Ljerka Bizilj po prepričanjih gotovo ni desničarka; še manj po poreklu. Je pa z zrelostjo le postala nek branik pred tistimi, ki hočejo nacionalno televizijo ( o radijskem delu raje ne bi izgubljal besed) spreminjati v ” udaren ideološko propagandi servis”. Več ali manj enoumen in (skrajno) levičarsko pravoveren.

  Zelo verjetno je, da je z Biziljevo nacionalna TV vendarle bolj normalna in pluralna kot bi bila z njeno odstavitvijo. Tudi odziv z desne zelo napadanega voditelja I.E. Berganta na predlog razrešitve Biziljeve bi lahko postal v teh krogih opazen, da bi ga vendarle začeli razločevati od fanatikov in netolerantnežev.

 2. Sicer je žalostno, da cel svet RTV ne premore izgleda enega, ki bi branil Igorja Pirkovič in njegov intervju s Thompsonom. Po mojem noben član sveta RTV pojma nima o glasbi in koncertih Marka Perkovića, z izjemo parih spolitiziranih in shisteriziranih posnetih postranskoti.

  Na podoben način bi lahko z izbranih posnetkov fanov slovenskega Laibacha prišli do ugotovitve, da gre za neonacistično glasbeno skupino, ki ji je potrebno prepovedat nadaljne koncerte. Nedvomno nekateri fani Laibacha prihajajo iz skrajno desnih krogov in to z zunanjo pojavo kažejo morda bolj izrazito kot manjši del Thompsonovih oboževalcev.

  Upam, da čimprej pride do koncerta Marka Perkoviča, da se prebije ta trapasta fatva izrečena s strani naše pseudokulturniške levice. Ki je prav bolna od volje po komandiranju celotne Slovenije. Upam, da se bo opogumil tudi kdo v slovenskih katoliških krogih in povabil Thompsona, saj so nekatere njegove skladbe izrazito primerne za predvajanje krščanskemu občestvu, tudi krščanski mladini.

 3. Z intervjujem Thompsona ni nič narobe. Ker po enakih kriterijih, so potem problematični vsi prispevki Možine, Rosvite, Evgenije Car…nobeden se namreč pretirano ne trudi predstavljati drugih strani zgodb.

  Ko se začno odstavljati novinarji/uredniki zaradi posameznih prispevkov, takrat vemo, da smo v fašizmu.

 4. A je ta programski svet sploh kolikor toliko uravnotežen – mislim svetovnonazorsko ?
  Ker kolikor vem, večinsko prevladuje levičarski pogled na svet!
  Torej je vse skupaj samo predstava za javnost!

  • Dokler gledamo na PS kot nekaj kar mora biti politično uravnoteženo, ne bo nič bolje. Je pa res, da je šlo v tem primeru za neko igro prestolov na strani t.i. levice.

 5. Odstopili so predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Sašo Hribar in Domen Savič. Mi Slovenci pa v jok. Ojej! Bolje bi bilo, da jih tam sploh ne bi bilo. Vseeno pa dam Hribarju prav, da bi moral odstopiti tudi Kadunc. V javni hiši se pač dogajajo takšne stvari. Umazane. Mi pa vse to mirno plačujemo – in prenašamo. Koliko časa še?

 6. Pirkovič je odstopil in to očitno ni dovolj. Seveda ni, ker ni nič kriv. Kakšen prah se je dvignil zaradi tega. Niso dovolj branili odločitev oblasti o prepovedi koncerta. Niso bili dovolj zagnani. In sedaj naj bi celo padla glava Biziljeve, ki je sicer zelo zagnan odvetnik oblasti. Rebernikova je sedaj šefica Pirkoviču. Koliko časa bo Pirkovič sploh še lahko karkoli delal?!
  Le kdo je protestiral pri varuhinji Ilinki Todorovski? Kučan, najbrž.

  • A vendar v tej ustanovi velja kot kaže soglasje, da je Pirkovič storil velik zločin. Tudi Peskova, ki je včeraj v Odmevih spraševala Kadunca je izrecno povedala, kako se lahko vsi strinjajo, kako grozno kršitev da je storil Pirkovič, ko je intervjuval Thompsona.

   Da ne rečem, kakšne je trosil v istem intervjuju Igor Kadunc. Kot da je hrvaški popularni pevec nek prvovrsten vojni zločinec. ( Menda zgolj zaradi zgodovinskega hrvaškega pozdrava, ki je uvod v Čavoglave, njegovo prvo pesem še iz časa domovinske vojne.) Tip nima v glavi nekega osnovnega moralnega reda in razsodnosti, pa je postal direktor nacionalne RTV hiše. Če bi ju imel, bi obtoževal in se kesal nad odnosom te iste hiše nad resničnimi zločinci npr. Ivanom Mačkom, Mitjo Ribičičem in ostalo knojevsko-oznovsko morilsko zalego, bi se zgražal nad snovalci in eksekutorji vojne v 90. letih na Balkanu, nad Miloševićevo, Šešljevsko in Mladićevsko bando. Ne pa nad nekim mladeničem iz dalmatinske Zagore z glasom in kitaro, ki je samo branil svojo domačo vas.

 7. Biziljeva ostaja, toda to gotovo še ni konec zgodbe. Dvomim, da bi naši vrgli puško v koruzo in opustili boj ta enoumno RTVS.

  Na dokončni razplet bo treba še malo počakati. Kot sedaj kaže, tam nihče, ki ni skrajno in titoistično levi, nima kaj iskati. Vse, kar ni na tej liniji, je grozna kršitev (člena 133 iz časov komunizma).

 8. ” … so odstope napovedali predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Sašo Hribar in Domen Savič.”
  ==========================

  V bistvu, sanitarni odstrel.

  • Samo Kadunc (še) ni padel. Tudi ne Jedrt Jež in podobni sprožitelji zgražanja na svetu RTV. Tudi ne tisti iz kolektiva RTV, ki so sprožili hajko na Pirkoviča, med drugimi novinarke, katerih urednik je bil.

   • Kadunca je pred nekaj meseci ustoličilo 20 članov istega programskega sveta, ki je zavrnil zamenjavo Biziljeve. Kadunčev predlog je tokrat podprlo le štirinajst članov. Torej ostaja upanje, da se posamezni člani programskega sveta vendarle zavedajo odgovornosti pred vsemi državljani in niso čisto preprost glasovalni stroj kot vladni poslanci v parlamentu 🙂

 9. Saj smo podobno sceno gledali, ko je svet vodil Štular. Tudi on je imel želje presojati posamezne prispevke.

 10. Tukaj gre za debato o tem ali lahko programski svet, ki je sestavljen kot komplot nekih predstavnikov in je pravzaprav politični organ (pa če to hočemo ali ne) in je njegovo imenovanje bolj ali manj rezultat nekih preigravanj/dogovorov/kupčkanj, presoja posamezne prispevke novinarjev. Ali pa to vseeno dopušča preveliko možnost zlorab in tudi represije.

 11. Ali je bilo kaj s postopkom narobe, ne vem. Vem pa, da je z vsebino narobe. In da s prispevkom ni bilo nič narobe. Nenazadnje je bil to samo del oddaje, v kateri so “temeljito” lahko prikazovali vse kar so hoteli prikazat. Tako da s tem, da so se razkrili ni nič narobe. In še se razkrivajo. Pirkovič je odlično storil, da je odstopil, kajti zoper takšen pogrom se ni mogoče drugače ubraniti.

 12. Menim, da se o teh igrah prestolov na Rtv vsi nekoliko motite. Hrvaški pevec služi samo za kuliso obračuna z ljudmi, ki so dopustili, da Možina sploh lahko še dela in celo intervjuva Pezdirja. To je za “naše”vseh frakcij nedopusten in nezaslišan greh proti cosi nostri! To je imel v mislih pri razgovoru s Peskovo novi direktor. Ni mogel govoriti o pravem grehu in pravih imenih, ker so tako nezaslišani, da morajo ostati neizgovorjeni. Pravzaprav je tudi meni nejasno, kako se je ta reč izmuznila cenzuri, mislim, da to kaže na dobesedno krvave boje med levimi frakcijami “naših”, kar je bilo v takih režimih, predvsem pri boljševikih normalen pojav. Verjetno je tudi po pričevalcih in iranski epizodi Nlb naša rtv zelo razbesnela svetega ajatolo, čeprav smo vsi že davno vedeli, kako ta režim funkcionira in je Pezdir samo postregel z nekaj dokumenti in imeni, ki pravzaprav niso pomembni. Nič posebnega torej, toda greh je bil storjen in mora biti sankcioniran in zato so se razbežali celo zli angeli, ki bi sankcije morali izpeljati.

  • Zelo pronicljivo. Dejansko je Prikovičeva zadeva že mimo. Da je pa Možina prišel skozi neopažen, pa je huda napaka. Čisto možno, da je to pravi vzrok, ker sicer ne vidim, zakaj bi Biziljeva morala leteti. Zaradi Thompsona se ne zdi potrebno.

   • Kot razumem, naj bi Biziljeva letela v primeru, če ne bo upoštevala nasvetov nadrejenega, ki je zahteval odstop Rebernikove (Pirkovičeve šefinje).

    • Tudi za Rebernikovo ni posebnega razloga. Pirkovič je sam bil tudi urednik. Šefica mu je sedaj, ko je odstopil.
     Pirkovič jim je “spolzel”. In tega se je nekdo ustrašil bolj kot bi bilo treba in je nastala cela panika. Namreč, Thompsonov greh je prezir do komunizma. To so nekateri spregledali. Nedopustno, očitno. Zelo nedopustno.

  • strinjam se z vami,da gre za prefrigano zaigrane igrice in natančno porazdeljene vloge in vlogice.Vam in meni pravzaprav ne more biti jasno in povsem razvidno,zakaj in predvsem čemu! se kakšna”reč izmuzne cenzuri”.a zagotovo niti ena sama potezica v naši javni hiši ni prepuščena naključju. Posvečeni oni pa zelo dobro vedo,kdaj,zakaj in predvsem čemu malce popustijo povodec-povodce svojim psičkom in psičkam…
   Vsi mi moramo predvsem paziti,da temu in njim ne nasedamo in se naučiti slišati neizrečeno,videti nezaigrano in izmed preobilnih laži spretno in previdno izluščiti redke drobce prave resnice.

   • Ne gre za naključnost. Stvari polzijo iz rok. In tako jim je Možina s Pezdirjem “spolzel” skozi.

   • Na RTVS bi radi imeli enoumje, a tako, da ljudje tega ne bi opazili. Najbolj učinkovito se laže, če se pove nekaj resnice, nekaj se zamolči, nekaj pa priredi. Tako je enoumje najbolj učinkovito. Če je preveč očitno, se (vsaj nekateri) gledalci preusmerijo k drugim medijem.

    Zato Možino malo težje takoj odstavijo, je preveč očitno. Raje odstavijo eno izmed svojih, ki se jim je malo strgala z verige. To je hkrati opozorilo vsem ostalim, naj vključijo samocenzuro, če hočejo preživeti. Seveda to ne pomeni, da bi na koncu ne prišel na vrsto tudi Možina.

    Razgovor s Pezdirjem gotovo ni bil naključen. Bil je premišljen in je služil kot povod za obračun s “fašisti”, tj. z vsemi, ki niso skrajno in titoistično levi.

 13. Postopke za zamenjavo L.Bizilj je v zvezi z “afero Pirkovič” novi direktor sprožil precej pred nedeljskim intervjujem Možine s Pezdirjem.

  Toliko v pojasnilo. Ne more biti nekaj ( domnevno pravi oz. dejanski) vzrok, če se je zgodilo za “posledico”. Najprej je vzrok in potem posledica in ne obratno. 😉

  • Postopek za zamenjavo je bil res sprožen pred tem intervjujem. Toda za ta intervju se je tudi vedelo že prej. Vedelo se je tudi o čem bo govora.

   Ta razgovor je po vsej verjetnosti služil kot dodaten dokaz, ki naj bi prepričal še neprepričane, da je treba ukrepati. Vse bi tudi gladko steklo, če ne bi prišlo do obrata v SMC. Zakaj je do tega prišlo, lahko samo ugibamo.

   • Da je samo Pirkovič dvignil toliko prahu, je komaj verjetno. To bi pomenilo, da so na RTVS prepričani, da nekateri nimajo pravice niti do govora niti do obrambe.

    Če je to res, se je na RTVS naselil pravi fašizem, skrit od plaščem antifašizma. Potem je vodstvo RTVS zrelo za tožbo, saj uvaja apartheit, tj. rasno segregacijo, kjer drugorazredni nimajo zajamčenih nekaterih pravic, ki jih uživajo ostali.

 14. Najbolj učinkovito se laže, če se pove nekaj resnice, nekaj se zamolči nekaj pa priredi!
  Ta Tinetova modrost je pa res fascinantna, za v knjigo ali učbenik. Čestitam! (Pa ne upoštevajte mojega nadimka, prosim).

 15. Občutek imam, da je razplet v zvezi Z Biziljevo ugodnejši za demokracijo na televiziji kot pa če bi bila Biziljeva odstavljena, saj bi predsednik Zupanič ostal, ki pa ni bil podpornik demokratičnega duha.

  • Miran Zupanič, dekan AGRFT, je sicer med drugim režiser in scenarist pretresljivega filma Otroci s Petrička. Tudi v cerkvi se ga da videti, njegova hčerka neredko solistično poje na koru. Ni zgodba, kot navadno življenje ni, tako črno-belo. Zato sem gori napisal v zvezi z njim, da sem neprijetno presenečen in da mogoče ni dobro informiran.

   • Človek, ki je prepričan, da drugače misleči nima pravice do govora in obrambe, se je sam uvrstil tja, kamor spada.

    Če ima morda težavo s pokončno hrbtenico, je težava še večja.

 16. Čudi me, da je takrat, ko je še bil predsednik programskega sveta, RTV Slovenija vrtela film o nostalgiji po Titu, v katerem je prikazala vsa mesta, ki so se imenovala po Titu in njene prebivalce, ki se jim toži po Titu, za katerega se ve, da je bil največji zločinec. Slišal sem ga tudi govoriti, kako je poveličeval JLA.

  Zakaj pa se ni Zupanič zavzel Za Biziljevo, ki je omogočila oddajo o Thompsonu?

Comments are closed.