Moda urbanega kmetijstva

Če se spomnim kakih 40 let nazaj, je v našem okolju na robu Ljubljane vsaka gospodinja imela vrt in na njem pridelovala zelenjavo za potrebe svoje družine. Vse kar ni bil dostop do hiše in kasneje majhen parkirni prostor za “fičkota”, je bil vrt ali sadovnjak. Zdi se, da je kriza pripeljala do tega, da je postalo ukvarjanje z urbanim kmetijstvom nekako “trendi”. Simpatično!

Ujeta zelenjava

Sočna in zelena, a kot zaprta v kletki in ne more do porabnikov. V Sloveniji pridelamo premalo hrane za lastno oskrbo. Večino uvozimo, menda največ zelenjave. Dajmo, porabniki, napotimo se po zelenjavo proti našim kmetom, … Beri dalje

Recept za čas kislih kumaric

Konec meseca julija, ko je višek turistične sezone, je na vrtu največ dela s pospravljanjem pridelkov, ki pa jih ne moremo sproti pojesti. Čas je torej za vlaganje. Tudi kumaric, za katere prilagam recept, ki se pri nas obnese. Ja, res je čas kislih kumaric 🙂

Sužnji zagotavljajo zelenjavo in stanovanja

Ko sem pisal članek o Escherichii coli na kumarah iz Španije, sem naletel na pretresljiv video, ki prikazuje suženjsko delo migrantov iz Afrike na plantažah zelenjave v Španiji. Takega dela je tudi v Sloveniji kar nekaj. Oboji smo pa v Evropi, kjer so nas polna usta človekovih pravic.

Čas okuženih kumaric

Escherichia coli je nenevarna bakterija, stalna prebivalka človekovih prebavil in prebavil toplokrvnih živali. Ta ljubka bakterija, ki jo ima vsakdo v svojem črevesju v neverjetni množini okoli 100 milijard ‘osebkov’, je zelo popularna in je … Beri dalje