Otvoritev Moulin Rouga

1

Jeseni leta 1889 je Pariz obnorel kankan (Cancan). Na glasbo Jacquesa Offenbacha je nastal ples, ki še danes polni Moulin Rouge! Za Parižane je bil 06. 0ktober 1889 velik dan. Zbrali so se na Mountmartru, kjer je na trgu Blanche stal povsem nov mlin, okrašen z nenavadnimi rombastimi odprtinami. Na njem so se počasi vrtele razsvetljene vetrnice. Na ta dan so slavili odprtje Moulin Rouga. Lokal je kmalu »pometel« z vso pariško konkurenco in postal slaven. V nekaj letih je s svojimi predstavami postal simbol veselega in razposajenega pariškega življenja.

Seveda tudi po zaslugi kankana. Ta »razvratni ples«, ki je tako razburil Pariz, francosko provinco in nato še tujino, pravzaprav ni bil nič novega. Nov je bil le način, kako so ga dekleta plesala. Slednje je plesu dalo tudi ime. Nastalo naj bi iz francoske besede za raco – cancard.

Med prvo svetovno vojno je Moulin Rouge pogorel, ponovno pa je oživel 17. 12. 1921.

Takrat je nastal pravi francoski kankan, ki je bil mnogo bolj dodelan in estetski. O popularnem Moulin Rouge je francoski režiser Jean Renoir leta 1954 posnel film Francoski kankan (French Cancan), pravo filmsko komedijo, ki je bil eden najbolj priljubljenih filmov tega režiserja in del francoske filmske dediščine. Glavno vlogo v tem filmu je odlično odigral starosta francoskega filma Jean Gabin.

Foto: france tourism

1 komentar

  1. LETA 1993. so v našem mestu odprli “PIP SHOW ” , tedaj Zidanškovi ulici !
    Pri dodelitvi lokacije so sodelovali vsi , tudi desni ! ČEZ čas so se taisti spomnili , da se to ne spodobi, ker je cerkev preblizu in devica MARIJA v fasadi in so gromko protestirali !
    Takih problematičnih lokacij je bilo več, tudi nekdanja gestapovska mučilnica, je komunistom služila za enak namen !
    SAM sem predlagal, da bi tisti kuple(raj)ček najbolj ustrezal, pasal v bivšo rdečo hišo (tako smo rekli partijskem komiteju ), ker lastnik tistega kuple(raj)čka nebi rabil “spremenbe namembnosti “!

Comments are closed.