Jože Bartolj: Bila je Osankarica, prihajajo Dražgoše

2
Kdaj bo že napočil čas, ko bodo v Dražgoše prišli samo žalujoči. Kaj ne bi mogli na tragične trenutke naše zgodovine, kot so Osankarica ali Dražgoše, po 70 letih in več, pogledati v luči tolikih izgubljenih prihodnosti nedolžnih.

Kot vsako leto v začetku leta, nam naložijo porcijo pikrih besed in spominov. Stari in telesno utrujeni, a polni besed, ki ne dopuščajo dvoma: imeli smo prav in oni narobe! Vsako leto se ob tem sproži plaz hudih besed. Eni podpirajo, drugi ne.

Stari ljudje bi se morali enkrat zavesti, kakšno držo zapuščajo mlajšim. To ni drža dialoga, to ni drža sočutja, to je drža, ki nam ne pusti naprej, ampak nas ima za ujetnike nepredelane preteklosti.

Kaj ne bi mogli na tragične trenutke naše zgodovine, kot so Osankarica, pot 14. divizije ali Dražgoše, po 70 letih in več, pogledati v luči tolikih (nepotrebnih) smrti, tolikih izgubljenih prihodnosti nedolžnih, da bi bile mogoče samo besede žalosti in joka?

Zakaj ne zmoremo zgolj sočustvovati, ampak je vedno potrebno iskati nasprotnike?

Kdaj bo že napočil čas, ko se bodo na teh krajih zbrali samo žalujoči, ki ne bodo iz tragičnih smrti kovali nekih političnih ali ideoloških profitov?

Kdaj bomo doživeli, da bodo navzoči besede, ki vzbujajo nasprotovanje in nelagodje do tistih drugih (pa naj bodo na katerikoli strani že!), izžvižgali ali vsaj govorniku obrnili hrbte in mu dali vedeti, da tako ne gre?

V upanju, da bomo letos uspeli preseči kakšno podstavljeno nogo in podati kakšno roko sprave, zrem naprej …

Foto: Facebook; Vir: Blog Mislice  

2 KOMENTARJI

 1. Lepo povedano.Izraz želje, upanja in prošnja za spravljenje. To da.
  Vendar premalo. Manjka.
  Če bomo samo jadikovali iz te moke ne bo kruha, niti komisa, g.Bartolj?
  ——————————————————————————————
  se ne bi, vi, ki ste slišni in vplivni raje spravili na učinkovito delo in bi resno pozivali vplivne in odgovorne k odgovornemu ravnanju, da se res že začne nekaj dogajati?

  reciva, g. Bartolj, primer:
  Nadoblast je ravnokar lansirala razveljavitev sodbe gen. Rupniku! Udeležena špica Krivosodja z Maslešo in Žalikovo na čelu?
  Kaj se bo zgodilo? Zakaj so to storili in zakaj ravno zdaj ?
  Da bodo gen. Rupnika ponovno zmasakrirali na Lažgošah in s tem na novo odprli fronto nabijanja po žrtvah NOB & OF Revolucije. Zlo nikoli ne da miru!
  Zato se je treba Zlu upreti in ga zatreti. Ne kar naprej jadikovati in stokcati!
  Vem, da boste zajamrali, če boste brali g. avtor. žal mi je , eni tako, drugi drugače. Po Vaše stokcamo že 75 let in nič se ne spremeni, še slabša se.
  Kako, pravite?
  Najprej morajo glavni odgovorni sprejeti in objaviti Resnico.
  Nič drugega kot to.Samo to.Rubikon ? Gordijski vozel?Vrnitev Domovine vsem ljudem Naroda ?
  Potem pa je mogoče možen proces prošnje za spoznanje pomena Priznanja krivde, Odpuščanja in prošnje za Odpuščanje in za Oprostitev. Govorim za stran, ki je storila Zločin. Za Kajne govorim kam bi se morali usmeriti.

  Morda je to prezahtevno, pa naj ostane vsaj eno nesporno dejstvo in soočenje z delomm, ki je za Spravo že zdavnaj opravljen:

  Žrtve so v veliko primerih krščanskega razumevanja razlogov in vzrokov za umiranje slovenskih Kristjanov zaradi komunističnega zgrešenega in zločinskega razrednega boja, že ob času smrti iz čiste vdanosti in skromnosti, milostno odpuščali svojim rabljem. Vem, da je večina odpustila. Svojci še posebej.
  Sila verjetno je nastopala tudi nemoč, jeza, sovraštvo ob umiranju, zelo razumljivo je, da je to tudi obstajalo. Vendar v 50 letih takih primerov nisem ne slišal niti bral o njih-le slutiti se jih je dalo.
  To je izkušenjsko in pričevalsko tako, kot pravim in je de facto izvedeno, zato žrtev in njih svojcev za Odpuščanje sploh ni potrebno pozivati, jim odpirati rane in jih dramiti, ker oni so zavestno prebujeni in spravljeni , ker oni so odpustili in se , kolikor so le doumeli i zaznali tudi pomirili in, ko končujejo zemeljsko pot , tako jih v svojem krogu spremljam, odhajajo v polni zavesti pričakovanja, da odhajajo na srečanje s svojimi ljudmi na Nebesih in se tega silno radujejo.
  In to je to, g.Bartolj.

  Kaj pa je z onimi ljudmi, ki se poslavljajo vzvišeni v odhod v večni Nič, kot pravijo sami. Tukaj so, tako pravijo opravili vrhunsko delo za skupnost, za svoj razred in trmarijo, da so ponosni na svoje delo in gledajo s častjo na svojo komuno, skupnost borcev in aktivistov, ki nadaljujejo uživanje sadov svojega revolucijskega dela. popolnioma drug svet, povsem druga zgodba, absolutno drugi cilji in programi, drugo verovanje in druga religija.
  IN NIČ LJUBEZNI. NOBENEGA BOGA.
  Sploh ne, ničesar. Čisti nič. Morda omenijo Naravo.

  Kako iz tega?

  Še Rusi, ki so si sami “svečano in z zanosom za cilje Stalinističnega Leninizma” pobili čez 100 milijonov lastnih ljudi, danes gledajo zaprtje edinega muzeja Gulagi v svoji gromozanski deželi.
  Zaprl ga je isti človek, komunist, KGBejevec, despot, diktator z vojsko vladujočih tajnih agentov KGB in trenutno še povezovalec z nekdaj skoraj uničeno rusko cerkvijo, ki si drzne pokrižati na široko pod ikono Kristusa kralja vseh vesolij pri vršiški kapelici… je mogoče verjeti in ali je mogoče upati, da bo veliko Zlo strto, kot je obljubila Jezusova mati?

  ko je prišel ta človek, Putin Grozni v našo deželo, so zanj zaprli vse promet v deželi, vse povezave s svetom. Na sestanek h kapelici so prišli vsi predstavniki Naroda Slovencev vključno z Katoliško Cerkvijo…nihče ni omenil Ane Politkovske, nihče borisa Nemcova in desetin pobitih žrtev režima zla in krivic.
  EKUMENIZEM – se zato nadškofu splača prisostvovati orgiji vrhunskega shizofrenega zla pod Vršičem?
  Nihče ni zmogel reči NE! Nihče ni zatulil proti vrhu Prisojnika: NJET, jaz se tega ne grem.Protestiram, odhajam !
  Ne ga ni junaka. Vsi kimajo in blejajo o sožitju, o spravi, o spominu, jokcajo o sodelovanju, ki je en sam biznis in klečeplazenje za koristi, in interese !
  Tako, g. Bartolj, nikoli konca.
  Tudi zaradi farizejev. Zaradi lažnjivcev. Zaradi napuha in koristobolja brez meja!
  Zato trenutno triumfira in razgraja čisto Zlo po slovenskem raju pod Triglavom! ne verjamete?
  Spremljajte Dražgoše in napišite še eno pismo. Prosim.Resnično prosim Vas.
  Recimo o tem, kako bo g.Dežman splaniral brez, da praša svojce žrtev, postavitev in blagoslovitev ,kakor, krščanske kripte pod partizanski spomenik genocidu in revoluciji na slovenskem. Kako bo šlo to dvoje skupaj in kaj bo z Vašimi pričakovanji izpisanimi v zgornjem spisu?
  Fantastična tema o 80 letni patologiji razkroja vrednot, Bistva pri Ljudstvu, ki propada pri živem telesu in zdraven še pada v prepad Zla.
  Ja, g. Bartolj, tako zelo hudo je to. Hvala Vam za trud.

Comments are closed.