Ornik: Libija – nekaj dvoličnosti

5

Potem, ko so prve francoske, ameriške in britanske bombe in rakete začele padati po Libiji, so se v Arabski Ligi zgrozili, češ da so podprli le uveljavitev prepovedi poletov nad državo, ne masivnega bombardiranja. Očitno jim nihče ni povedal, da ne moreš narediti palačinke, ne da bi zlomil par jajc. A potem, gre za očitno dvoličnost, saj so se v Združenih Arabskih Emiratih in Katarju odločili zaveznikom prispevati tudi svoja bojna letala.

Prav na primeru arabskih držav, ki so podprle resolucijo ZN, ki bi naj preko prepovedi letenja v Libiji zaščitila civiliste, lahko vidimo neverjetno dvoličnost v regiji. V Jemnu istočasno, ko se v Libiji odvija državljanska vojna, dolgoletni vladar pobija protestnike po ulicah prestolnice. Samo v zadnjih dneh jih je bilo ubitih nekaj deset. Podobno se godi v majhni otoški državi Bahrajnu, kjer sunitska monarhija vlada šiitski večini. Tja sta Saudska Arabija in Združeni Arabski Emirati poslali svoje vojake. Da bi zatrli proteste, ne zaščitili ljudi, ki hočejo, da bi jih v lastni državi obravnavali enakopravno.

/ … /

Da pa gre v primeru polkovnika Gadafija za izredno okrutno osebo, je znano vsakemu, ki se je vsaj malo pozanimal o njem.

/ … /

Ko so začele padati bombe, se je Gadafi oglasil in začel zahodu pridigati o njegovih grehih. Zanimivo, da bi vse, kar je znal povedati o zahodnih silah, lahko povedal kar sam o sebi. O napadih in vmešavanju v zadeve drugih držav, kakor je za časa svoje vladavine napadel Čad in Egipt in z vojaki podpiral brutalnega ugandskega diktatorja Idi Amina. Omenjal je terorizem, a tukaj je človek, ki je podpiral vse možne teroriste po svetu, ki je odgovoren za napad na berlinski lokal, v katerem sta umrla dva, ranjenih pa je bilo na stotine ljudi in na potniško letalo nad Škotsko, kjer je umrlo 270 ljudi. Človek, ki bi se rad prestavil za miroljubno žrtev agresije vampirskega zahoda, je sam velika pošast, ki ga utegne prav kmalu doleteti zaslužena kazen.

Več: Drugi svet

5 KOMENTARJI

 1. Stric Ornik, imate sicer prav glede hipokrizije arabskih držav, po drugi strani si pa poglejte, koliko orožja je v zadnjih letih kupila Libija … pa ne od arabskih držav. Pa morda res ne mislite, da bodo na Zahodu pritisnili tudi na Saudijce in ZAE? 😉

 2. Na žalost je res, da se Zahod obnaša skrajno hinavsko in predvsem zelo pragmatično. Vojaško posreduje samo tam, kjer so neposredno ogroženi njegovi vitalni interesi (npr. nafta). Pomislimo, koliko časa so oklevali, da so naredili red v Bosni. V teh letih, ko so čakali križem rok, je bilo pobitih več sto tisoč ljudi, zgodila se je Srebrenica. Ne vem, zakaj nimajo do vseh teh držav enakih meril.

 3. Janez, če je kdo hinavec si ti.

  Zato, da bi prikril svoje očitne simpatije z diktatorji, ki sovražijo naš zahodni svet in kršijo človekove pravice, obsojaš naš zahod.

  Naš zahod ni nič hinavski, le ni dovolj močan, da bi lahko zrušil vse diktature. Zato je edina pametna taktika, da najprej napadejo sebi sovražne diktatorje in tam uredijo stanje, potem pa lahko izvajajo pritisk še na zaveznike.

  Največja neumnost bi bila pa poslušanje levičarskih moralistov, ki bi najraje videli, da se zahod skrega s svojimi zavezniki – in si ustvari še dodatne sovražnike.

 4. Janez je lep primer hinavščine z leve.

  Ko so napadli, mu ni všeč, in ko niso napadli, mu ni všeč.

  Pri Bosni so upoštevali levičarje in so čakali in čakali, dokler niso videli, da bo edino sila ustavila Miloševičevo norenje.

  Tukaj so vsaj hitro reagirali – nekaj so se že naučili iz pretekle napake.

Comments are closed.