Opažanja izseljenskega Slovenca II.

13
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Skoraj vedno preživim del poletja v Sloveniji, med letom pa sledim dogajanjem v domovini po internetu, po telefonu in elektronski pošti. Seveda se je v zadnjih štiridesetih letih marsikaj spremenilo, saj se je povsod. Zaradi sprememb in zato, ker sem po mnogih letih življenja v Ameriki navajen še nečesa drugega, me zbode v oči marsikaj, kar se mi zdi nenavadno, drugačno, nepričakovano. Tukaj je nekaj takih opažanj, (pripis uredništva: prvi del na povezavi).

O strankah, levici in desnici 

Zadnjič sem bral, da se je v Moldaviji podalo na volitve kar šestindvajset strank. Ne vem sicer, koliko jih je prišlo v parlament. Da se ubogemu volivcu ne zvrti v glavi! No, v Sloveniji ni tako hudo, je pa očitno še vedno preveč strank, od katerih jih kar nekaj ne pride v parlament, kar pomeni stran vržene glasove. Posledice razdrobljenosti so tudi nestabilne vlade. Upal bi si trditi, da so instantne stranke za enkratno uporabo slovenska posebnost. Najbolj čudno je to, da nemalokrat tudi zmagajo, čeprav jih še nekaj tednov pred volitvami ni bilo pri življenju. Ali Slovenci res tako radi kupujemo mačka v žaklju? Ta lahkovernost me spominja no zgodbe v časopisih, ko so pred leti v Sloveniji nekateri dajali denar raznim “strokovnjakom”, ki so jim obljubljali bajne zaslužke. Potem so pa z denarjem izginili ali pa bankrotirali. Prav tako dajemo usodo države v roke nepreverjenim “strokovnjakom” in s podobnim učinkom.

Seveda se take zadeve zgodijo tudi v Ameriki. Spomnimo se le afere “Madoff”, ko so čisto normalni ljudje zaupali denar investitorju, ki jim je obljubljal neverjetne dohodke. Podobno se lahko zgodi tudi v ameriški politiki, kot kaže primer Obama. Američani so izvolili za predsednika neizkušenega in nesposobnega človeka, kar Ameriki zelo škoduje. Po neuspešnem Bushevem predsednikovanju je bilo precej jasno, da bo izvoljen demokratski kandidat: “kogarkoli, samo da ni Bush.” Obamov največji dosezek je bil, da je v primarnih volitvah premagal Hillary Clinton, ostalo je bilo lažje. Mislim, da gredo volitve v Sloveniji po podobnem kopitu: “Kogarkoli, samo Janše ne.” No, potem pa res dobimo “kogarkoli”. Zanimiva paralela s Slovenijo je tudi ta, da je bil Obama predavatelj ustavnega prava (na University of Chicago), torej akademik, brez življenjskih izkušenj, nekaj podobnega kot sedanji slovenski premier.

V zrelih demokracijah je le nekaj strank, ki si pa morajo svoj obstoj zaslužiti. Ve se, kaj pomeni “levica”, “desnica”, “liberalci” in” konservativci”. V Sloveniji pa to ni tako jasno. Mislim, da je bilo v začetku toliko strank, da je zmanjkovalo primernih imen. Tako so si stranke nadele imena, ki jim morda niso čisto pristajala. ZKS je po mnogih metamorfozah pristala na socialni demokraciji, čeprav bi morda bilo bolj primerno ime “socialisti”, vsaj po njihovi uradni usmeritvi. Najbrž pa to le preveč spominja na prejšnje čase (SZDL, socializem) in je zato tvegano. Nato je prišlo obdobje odločnih besed kot “Zares” in “Verjamem”. Zdaj so v modi razne liste, kar pomeni, da so to grupacije, ki so zgrajene okrog osebnosti, ne pa na nekih temeljnih principih. To velja tudi za nekatere stranke z daljšim stažem, kar pa ni dobra popotnica za uspeh na dolgi rok. Spomnimo se, kaj se je zgodilo z LDS, potem ko je Drnovšek umrl.

Kaj je sploh “levica” v Sloveniji? Nasledniki partije? Saj to ni nikoli bila levica. Partijska nomenklatura se je s privatizacijo prelevila v kapitaliste, ki mečejo delavce na cesto, ne plačujejo prispevkov in plač, ropajo podjetja in si najemajo posojila, ki jih ne morejo odplačevati. In to naj bi bila stranka delavstva? Taka notranja nasprotja ne morejo trajati v nedogled. Po proklamacijah sodeč je edina levica ZL; ima neke ekstremne predloge, ki so izrazito levi. Žal, so premladi, da bi vedeli, da smo to že imeli. Še zgledi Kube, Venezuele in Nicarague jih ne prepričajo.

Kaj pa “desnica”? Mislim, da je tam več trdnih temeljev, ampak kaj, ko so vsi vprek skregani. Najbrž je prostor za resno krščansko demokratsko stranko in se eno bolj sredinsko. Ena od težav, s katero se srečuje desnica, je ta, da nima dostopa do glavnih občil (“dominantnih medijev”). Če se pa o desnici kaj piše ali prikaže, je to skoraj gotovo v negativni luči.

Na žalost je že tako, da se ljudje največ naučimo iz svojih napak. Morda se bomo naučili tudi demokracije, ampak bojim se, da bo ta šola precej draga.

O anti-amerikanizmu

Zadnja leta so ZDA v splošnem na slabem glasu, kar je še posebno res v Sloveniji. Nekaj tega izvira še iz socialističnih časov, ko so bile ZDA in Zahod uradno sovražnika, v resnici pa so s posojili držali Jugoslavijo pri življenju in jo ščitili pred rusko okupacijo. Jasno, da to ni bilo iz dobrega srca, ampak zaradi strateških interesov.

Zdaj sta glavna vzroka anti-amerikanizma iraška vojna in podpora Izraelu. Vojna v Iraku je bila katastrofalna poteza Busheve administracije in ima hujše svetovne posledice, kot jih je imela vietnamska vojna. (Ta je sicer naredila veliko pretresov doma, drugače se je pa zadeva hitro polegla.) Zaradi svoje notranje situacije Amerika ne more odreči podpore Izraelu in to Izrael izkorišča. Res je, da so Palestinci v strašnem položaju in da trpijo ponižanje ter represalije. Po drugi strani je pa res tudi to, da se morajo Izraelci zanesti sami nase. Zgodovina jih je naučila, da ne smejo odločanja o svoji usodi nikoli prepustiti drugim. Če izgubijo ameriško podporo, jih kaj lahko pogoltne arabsko morje. Zato njihova neizprosna agresivnost.

Tu je še neki tleči anti-amerikanizem, ki je vedno prisoten. Amerika je namreč velesila in svetovni policist; policistov pa ljudje po večini ne marajo. Res je, da s svojo prisotnostjo Amerika kroji svet po svoji podobi in svojem prepričanju, vendar vzdržuje nekakšen red. To pa ni vsakomur po godu. Kaj naj bi bila zdaj in v bližnji prihodnosti alternativa? Združeni narodi? Za resne zadeve nefunkcionalna organizacija. Naj prevzameta to vlogo Rusija ali Kitajska? Prvič, vsaj za sedaj je ne moreta. Drugič, kdor bi imel za svetovnega policaja raje Rusijo ali Kitajsko, naj kar dvigne roko. Za vsak primer pa naj se prej vpraša za mnenje Poljake, Estonce, Litovce, Latvijce, Čehe, Slovake, Madžare ter bližnje sosede Kitajske. Kaj pa naj bi nadomestilo za ameriško vlogo v svetu? (Mogoče neko razparceliranje sveta, v katerem bi regionalni hegemoni sodelovali toliko, da bi vsa reč nekako funkcionirala. Za ZDA bi bila taka rešitev enostavna: zahodna polobla. Več napetosti bi bilo pa v Evraziji, kjer bi si Kitajska, Rusija in Indija stopale na prste.)

Ameriški kulturni vpliv je čutiti po svetu: McDonalds, kavbojke, zobna pasta, reklame, filmi, glasba, znanost, tehnologija, angleščina… Seveda, ljudje imajo radi vse to, ne marajo pa ameriške politike. Pred časom sem po radiu poslušal nekega francoskega intelektualca, ko je tožil, da ameriška angleščina prodira v francoščino, in je v svoji razlagi nehote uporabljal ameriške fraze. Ali ni ironično, da ima uradna Kitajska toliko slabega povedati o Ameriki, vendar kitajska elita pošilja svoje otroke na vrhunske ameriške univerze? Še sedanji kitajski predsednik je spravil svojo hčer na Harvard. Lepo priznanje za Ameriko in sluzava hinavščina za kitajsko elito.

Ambasador Mussomelli se je končno poslovil. Menda v ameriškem zunanjem ministrstvu velja za nekoga, ki nima dlake na jeziku. Tudi on je prispeval k anti-amerikanizmu v Sloveniji. Občila so ga prikazovala kot vaškega tepčka, vendar profesionalen ameriški diplomat, ki doseže rang veleposlanika, ne more biti butelj. Konkurenca za ta mesta je gotovo huda. To je malo drugače kot v Združenih narodih, Mednarodnem denarnem skladu (IMF), Svetovni banki in še kje, kjer so lagodne in dobro plačane službice rezervati, kamor se pošiljajo izbranci ne glede na njihove sposobnosti. (Dovolj, da ne bom kaj preveč rekel.) Res si je Mussomelli privoščil izjave, ki jih nikakor ne bi izustil, recimo, v Nemčiji ali Franciji. Nemčija seveda ni Slovenija in bi mu pokazali vrata. Vendar, Nemčija ni Slovenija in tam ne bi bilo razlogov, da bi tako govoril.

In še nekaj

Kadar pridem poleti v Slovenijo, me je v Ljubljani redno zanese do Maximarketa. Ko sem tam gledal prostor, kjer je bila razglašena slovenska država, sem bil vedno slabe volje. To bi morala biti za Slovence sveta tla! Vendar, kaj sem videl? Razpokan tlak in razbita betonska korita, v katerih se bohoti plevel. Čez cesto je parlament, par sto metrov stran se ministri vozijo v zloščenih audijih, ob drogu zastave pa veter vrtinci odvržene časopise in vrečke. Bral sem, da so prostor pred nekaj meseci uredili. Ampak da smo toliko let gledali to zanikrnost! To, dragi moji, je škandal in lahko nas je sram. Ali nam res tako malo pomeni ta naša država? Naši predniki so dobro vedeli, da “kdor zaničuje se sam, podlaga je tujčevi peti”. Če sami ne spoštujemo svoje države in je ne jemljemo resno, je tudi drugi ne bodo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


13 KOMENTARJI

 1. Ta del pa ni tako pronicljiv kakor prvi.
  Ja, res je trg zdaj zrihtan, igrajo hokej gor, vendar bi pričakoval, da bo kakšna beseda o spomeniku revoluciji na tem istem trgu. Ta sveta tla slovenske neodvisnosti skruni prav ta spomenik.

 2. Meni je pa drugi del tudi všeč, razen seveda konca, ko se spotika ob razmetane plošče in plastićne vrečke, ne pa ob spomeniški pentagram: revolucija Kardelj, Rozman, heroji, Kidrič!

 3. Navadno zmedeno nakladanje, povečini skregano z realnimi dejstvi.

  Glede Obame: ni res, da pred izvolitvijo za predsednika ZDA ni imel političnih izkušenj. Bil je član Senata, in sicer predstavnik Illinoisa. Še prej je bil dejaven v lokalni politiki v Chicagu.

  Glede ameriške hegemonije v svetu: čudno, da avtorju ne pride na misel tudi, da bi o tem, kaj povprašali Mehičane in druge Latinoameričane. Ti Jenkije “ljubijo” približno toliko kot Poljaki Ruse ali pa Tibetanci Kitajce.

  Glede Musomelija: diplomat, ki “nima dlake na jeziku” pač ni diplomat. Diplomat se mora, ko javno opravlja svojo službo, pač izražati vljudno in premišljeno.

  Torej, še en prispevek v tri krasne, pač primeren za IQ in izobrazbo povprečenega janševca.

  • Očitno je IQ janševca večji od tvojega.

   Mussomelli ti gre v nos, ker je povedal stvari, ki niso všeč komunajzerjem. Če bi kritiziral nasprotno stran, bi ga ti nadvse hvalil.

  • Dule po vsej verjetnosti še nisi srečal Abrahama,tudi če bi ga včeraj,bi bilo prepozno, ker niti slučajno ne veš kaj je doživljala takrat medvvojna generacija!Tvoji prispevki na tem forumu so tipični primer indoktriniranca,ki jih je partija vzgajala vse do svojega navideznega zatona in še vedno vztrajno nadaljuje s poizkusi,spremenila je samo ime,ideološko pa je morda še bolj zagnana!Razlog zato je beda v katero so nas pahnili komunisti s svojim agitpropom,aroganco in lažmi!Preberi vsebino govora Moše Pijadeja v Bihaću leta 1942,ki je še vedno nesmrtna doktrina komunizma in sveto pismo sodobnih oblastnikov,ki lažejo narodu in mu iz žepov pulijo denar!Da,včasih so bili polni denarja,saj so plenili in zganjali barbarizem,svoj obstoj na veliki nogi so si omogočilii s terorjem in hermetično zaprtimi mejami!Veliki prevarant je,kot je že napisal g.Gojko Stare,perfidno izkoriščal,ameriški strateški interes in zato jemal ugodne kredite in nezasluženi denar!Danes nihče ne omenja kako velik je moralni in finančni dolg
   zavožene Jugoslavije do vseh tistih,ki so verjeli velikemu prevarantu in njegovi zločinski tolpi!Žalostno je dejstvo,da je mali človek še vedno podrejen njihovim pravilom “igre”,prisvojili so si sodstvo in šolstvo ter si tako omogočili nadzor nad
   dogajanjem v izžeti domovini!Še vedno je v slovenski politiki prisoten princip korenčka in palice,česar tebi podobni pajaci nikakor ne dojamete!
   Tvoja ocena Mussomellija,je “logično”razmišljanje indoktriniranega (zavedenega)
   človeka,ki slepo verjame intrigam slovenskih politikov in borčevski organizaciji s
   Stanovnikom ter zamrznjenimi komunisti s Kučanom na čelu!Gospod veleposlanik
   Mussomelli,je odličen diplomat,tvoja trditev,da človek “brez dlake” na jeziku ne
   more biti diplomat ponovno kaže na preprostost tvojega razmišljanja,Mussomelli
   nima pred očmi železne zavese,ki ti za razliko od Mussomellija rdeča mrena na očeh ovira pogled na zahod in v razvite dežele!Ponovno se je g.Gojko Stare dobro odzval na tvojo provokacijo,ki je tudi plod neizmernega sovraštva do Amerike,ki kljub živopisani demografski sliki,pomeni za mlade slovenske intelektualce predstavlja še vedno obljubljeno deželo!Diplomati z dlako na jeziku,kamor tudi sodi tudi večino slovenskih diplomatov,ki jih tare enaka bolezen in zavist!
   Na tvojem mestu,bi se pisanju na forumu Časnika izognil,kakor se tudi sam izogibam vsem forumom,ki jih ponuja elita peticije 571,ki jo sestavlja velika večina
   kruhoborcev in indoktrinirancev ,katerih zaposlitev v novinarstu temelji na dejstvu zaposlitve za določen čas!

   • Dule,glede na tvoje spletkarjenje,da je vsak,ki razmišlja na podoben način,kot
    marsikateri pisec,ki izraža svoje nestrinjanje z vlado s komunistično in socialistično konotacijo,Janšev človek,kar jaz nisem,ga pa spoštujem že zato
    ker je spoznal svojo zablodo in se s svojimi dejanji v današnjem času na
    primeren način oddolžil vsem Slovencem,ki dobro mislijo!Razočaran pa sem nad potezami Novakove in njenih najbližjih sodelavcev,ki delajo kompromise
    z ljudmi,ki so se med vojno in po njej na krut in umazan način znašali nad
    duhovniki in jih prisilili na sodelovanje z udbo,kjer so prednjačili cirilmetodovci,istočasno pa obsojam tiste slovenske duhovnike,ki so nasedli
    fašistom in nacistom polastni volji!

 4. Duletova kritika je seveda na mestu, Naj mi pa vseeno bo dovoljeno pojasnilo.

  Obama je bil zvezni senator dve leti, pred tem pa drzavni senator v drzavi Illinois in se prej lokalni aktivist (“community organizer”, karkoli ze to pomeni) v Chicagu. Z vodenjem organizacij pa ni imel nobenih izkusenj. Zlobni jeziki bi rekli, da nikoli ni upravljal nicesar, se stojnice za sadje ne. Vecina ameriskih predsednikov moderne dobe je bila guvernerjev: Bush II, Clinton, Reagan, Nixon (tudi senator), Carter, oba Roosevelta. Guverner sicer ne vodi 300 miljonske nacije, vodi pa 10, 20 ali 30 miljonsko drzavo. To so izvrsne funkcije. So seveda izjeme kot John Kennedy, George Bush st., Gerald Ford, Lyndon Johnson, Eisenhower. Zanimivo je, da je bil od teh po karieri Obami se najbolj podoben Kennedy. Tudi on je takorekoc “po zupi priplaval” v belo hiso z minimalnimi izkusnjami. Drugi so bili pa zvezni politiki z dolgim stazem ali pa vojskovodje (Eisenhower, se prej Washington, Andrew Jackson, Grant).

  Preprican sem, da vsi Juznoamericani ne ljubijo Amerike in “jenkijev”. Cudno se mi pa zdi, zakaj miljonske mnozice le-teh derejo v Ameriko. Na vem za mnoge, ki bi prostovoljno sli zivet v Rusijo. No, bi se ze naslo koga, recimo Snowdena in generala Kadijevica.

 5. Glede kritike Musomelija se ne morem strinjati, ker je povedal tisto, kar pove tisti, ki ima iskreno rad Slovence in Slovenijo. Ker je to povedal na inteligenten in čuten način, se tudi ne morem strinjati, da ni bil diplomatski.

  Mogoče pa je še vedno potrebna v diplomaciji laž in zahrbtno zavajanje?

 6. To, na kar sta opozorila dva komentarja, da so okoli bivse skupscine in CK-ja skoncentrirani tezki simboli komunizma (Kardelj, Kidric, grobnica), mi res ni prislo na misel. Kaj narediti s to robo je seveda neko drugo, dosti sirse vprasanje. Desnica je danes tako stisnjena v kot, da si ne more privosciti frontalnega napada na to temo. Mnogi od teh spomenikov so groteskni, pompozni in za danasnje case cisto neestetski. Nekatere bo preraslo grmovje, drugi bojo razpadli, nekateri pa ostali, Bog pomagaj. Pa naj ostanejo, te neme price revolucije, o kateri se danes tako vztrajno molci. Je pa treba le prebrati napise na spomenikih.

  Kar zadeva slovenscino, ima gospa Aspl cisto prav. Tisti, ki danes recejo “ajd cao”, se bojo cez dvajset let zgrazali nad izrazi svojih otrok. Jezik je nekaj zivega in se spreminja; jezikoslovci niso varuhi jezika, ampak ga le zapisujejo in analizirajo. To je ameriski, “laissez-faire” pristop do jezika. Ko neka raba doseze kriticno maso, postane sprejemljiva, torej “uradna”. Je pa ameriski anglescini lahko: Razvija so od znotraj; nove besede, fraze, slovnica so se vedno anglescina, ker skoraj vse novo (tehnologija, znanost, nacin zivljenja) prihaja od tam. Ko pa slovenscina sprejema vse te novitete, se nam jezik pred ocmi stihijsko spreminja. Ali je to prav ali ne, je morda stvar okusa. Skrbi me pa to, da je slovescina eden od stebrov nase slovenskosti. Ali hocemo biti Slovenci ali pa neki homegenizirani “drzavljani sveta”? Mogoce se motim, ampak zdi se mi, da je pisanje zadnje case bolj malomarno in slovnicno nepravilno. Ali je to posledica bolj sproscene sole? Taka neskrbnost pronica v druge pore zivljenja in znizuje standarde. Mogoce tudi zato nismo druga Svica.

  • Predlagam peticijo za odstranitev spomenikov revoluciji in revolucionarjem. To kulturno onesnaženje mora iti proč.

  • Spoštovani g. Stare,
   hvala za tako zavzeto, pronicljivo, v bistvene stvari sodobnega slovenstva usmerjano pisanje. Zdi se, da se z razdalje res bolje vidi.
   Predvsem tisto o skrbi za jezik in državotvorno zavest (“Ali imamo ljudi, ki so pripravljeni postaviti interes države, nacije nad svoje ambicije in koristi?”) mi je bilo všeč, pa tudi nepristranska analiza političnega položaja.
   “Časnik” s tovrstnimi prispevki vzpostavlja nivo in normo, ki jo bodo morala prej ali slej upoštevati tako leva kot desna ideološka trobila, če bodo res hotela ohraniti razlog za obstoj.
   Lep pozdrav čez lužo.

Comments are closed.