Ograja, država, identiteta

52
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Begunska kriza v vzhodnem Sredozemlju je spet pokazala, kako pomembne so državotvorne institucije, kot sta policija in vojska, in kako kratkovidna ter naravnost škodljiva je levičarska alergija na te atribute države.

Alergija, ki bi jo le naivnež pripisoval marksistični ideji odmiranja države. Alergija, ki je toliko bolj nerazumljiva, ker so prav v totalitarnih sistemih te državotvorne institucije bile edine, ki so dejansko delovale. Ta paradoks je moč razložiti le s tem, da so bile za stari establishment primerne le take državne institucije, v katerih je državna ideologija imela monopol in popoln nadzor, nezanimive pa so tiste, ki v demokraciji izkazujejo nazorsko nevtralnost.

Celo tisti del levice, ki je sedaj pri nas na oblasti, v stiski migracijske krize spoznava, da so ultralevičarske ideje o nevarnosti militarizacije države naravnost škodljive za osnovno sposobnost države, da obvlada migrantski val.

Slovenci, ki JLA nikoli nismo imeli za svojo, druge vojske pa do leta 1990 nismo imeli (nenavadno pacifistična je bila že deželna vlada za Slovenijo ob koncu 1. svetovne vojne, ki iz vračajočih vojakov ni znala oblikovati vojske za zavarovanje severne in zahodne meje), smo šele ob katastrofalnem žledu pred leti ugotavljali, da nam v takšnih razmerah lahko pomaga le vojska. A smo hkrati spet s pomočjo levice zavzeli podobno nevarno stališče, da bi Sloveniji še najbolj koristila vojska zgolj kot nekakšna povečana civilna zaščita.

Primerjave s položajem junija 1991 niso bile najbolj posrečene: z neoboroženimi migranti (ne glede na njihove motive) se ne moremo soočiti na enak način kot s prodirajočimi tanki. Res pa je, da smo se takrat bolje zavedali, kaj pomeni država. Država ima jasno opredeljeno območje in nad njim izvaja učinkovit nadzor – to je klasična definicija države, ki bi jo naša skrajna levica kar pozabila. Z državo smo se tedaj tudi poistovetili. Zdaj nam na vseh koncih pravijo, da je država odvečna starina, zato nam patriotizem ne gre.

Pokazalo se je tudi, da imamo resen problem s Hrvaško, s sodelovanjem z njo; niso delovale niti policijske povezave na operativni ravni, s katerimi se je policija vedno rada hvalila v preteklosti in morda poskušala prikazati, da je na tak način možno presegati naš mejni spor. Pokazalo se je torej, da določitev meje med državama nikakor ni zgolj nek, skorajda nepotreben formalizem, ki da bo s članstvom v EU (in kasneje Hrvaške v Schengenu) izgubil vsak pomen. Nasprotno, širitev Schengena se je odmaknila, sam Schengen se maje, vrača se klasični nadzor nad državnimi mejami. Težko se bo izogniti omejevanju našega prostega gibanja znotraj Schengena, zlasti brez potnih listin. Potni list bo znova pridobil na pomenu.

Migrantska kriza nas je vnovič bolj povezala z Balkanom kot s Srednjo in Zahodno Evropo. Slovenija bi lahko bolj izpostavila, da je dejavnik reda in humanosti za Srednjo in Zahodno Evropo, branik Schengena, in ne morebiti zgolj pasivni sprejemnik vala, ki prihaja iz Balkana.

Nihče si danes ne bi smel želeti postavljati žičnih meja v Evropi, ne na avstrijski in tudi ne na hrvaški meji. To so dejansko koraki nazaj v civilizacijskem napredku Evrope.

In vendar se ta ograja zdi nujna. Četudi bo namenjena kanaliziranju begunskega vala v vstopne točke (kjer pa bodo torej potrebni prostori, podobni letališkim, potem ko že pristanemo, a še nismo prišli do kontrole potnih listin), bo delovala tudi na drugo stran. Ne samo, da bo iz Evrope naredila nesimpatično (a, kot poudarjam, v tem trenutku nujno) trdnjavo. Morda nas bo Evropejce navdala ne samo s (pogosto tudi pretiranim) strahom pred tujci, ampak tudi s strahom pred samimi sabo, našo praznoto, ter nas spodbudila k razmisleku o tem, kaj smo, kaj hočemo biti, kako smo skupaj Evropejci.

To naj bo torej ograja, ki ni samo pregrada, ovira za tuje, ampak ograda za jasno definiranje kakovosti, ki je znotraj nje. Ali nas bo šele strah pred neznanimi in številnimi migranti naredil zavestno Evropejce? Takšna Evropa bo lažje sprejemala in integrirala tujce. A le, če ne bo migrantska kriza vodila zgolj v oblikovanje nacionalnih ograj, se pravi zgolj ograj nacionalnih identitet ali celo zgolj nacionalnih ekonomij in socialnih ugodnosti. To bi Evropo pahnilo zopet v 19. stoletje.

Evropa in Slovenija potrebujeta jasno in močno evropsko identiteto, ki ne bo zgolj tolerantna do prišlekov, ampak bo zbujala tudi njihovo spoštovanje do nas, do Evrope; ki bo prišleke spoštovala, a od njih jasno pričakovala in prejela spoštovanje evropskih vrednot.

Nemčija pripira vrata, morda jih bo kmalu zaprla. V državah na migrantski poti bo »ujetih« ostalo na deset tisoče migrantov. Sledil bo povratni val, v katerem bodo Nemčija in vse ostale države poskušale tako ali drugače – in ne brez enako dramatičnih prizorov, ki smo jih vajeni iz vala proti Evropi – v bolj ali manj varne izvorne države vrniti vse, za katere menijo, da niso upravičeni do azila. Pri tem bodo države pokazale podobno izbirčnost, kot jo zdaj kažejo migranti, ki jim ne dišijo ne Grčija, ne Hrvaška, tudi ne Slovenija ali celo ne bogata Avstrija. Nazadnje se bo to migrantsko nihalo vsaj začasno umirilo. Nastopil bo trenutek, ko se bomo vsi, tudi Slovenija, pričeli ukvarjati z integracijo tistih, ki bodo v Evropi ostali. To je lahko tudi priložnost za Slovenijo. Navsezadnje ekonomisti pragmatično ugotavljajo, da migranti celo že rahlo prispevajo h gospodarski rasti.

In ko se bomo soočali z integracijo kulturno tako zelo drugačnih ljudi, se bo morda – ali pa tudi ne – v komu prebudila misel o zamujeni priložnosti ali celo slaba vest, da nismo znali enako sprejeti, integrirati naših izseljencev, z dušo in telesom Slovencev. Njim je že kmalu po samostojnosti ista levica, ki danes tako nekritično sprejema migrante iz Vzhoda, postavila nevidno ograjo diskreditacije, nezaželenosti, sumničavosti in birokratizma.

52 KOMENTARJI

 1. Zakaj je tako.
  Levičarji so tisti del državljanov republike Slovenije, ki jo namenoma uničuje zaradi nesposobnosti širšega razmišljanja, kar jim je ubilo usmerjeno izobraževanje, ki ga vodi fdvizem
  To nikakor niso domoljubi, kot se temu reče po slovensko.
  Že stari Grki so natančno definirali problematiko in bom citiral eno tako razlago, ki sem jo zasledil v enem od komentarjev
  ————
  V času nastajanja grške demokracije pred davnimi leti, so se grški filozofi ubadali z lastnostmi Grkov, ki so hoteli živeti v demokraciji.
  Zelo znan grški filozof je po opazovanju “demokratov” prišel do naslednjega zaključka – “demokrate” je razdelil na dva pola –
  Prvim je rekel PATRIOTI – za njega so bili patrioti tisti, ki so imeli radi svojo domovino, so bili ponosni na kulturo svoje domovine in so spoštovali svoje starše in njihove vrednote. Te je označil s PATRIOTI (slovenski prevod – domoljubi).
  Drugi, ki pa so kazali popolnoma drugačen pogled na demokracijo jih je označil z IDIOTI. Torej, prva stvar je, da je pojem IDIOT kontra pojmu PATRIOT. Kdo so bili ti IDIOTI? to so pa bili “demokrati” ki so gledali samo na svojo rit, za vrednote svojih staršev jim je bilo malo mar, pluvali so po svoji domovini in na splošno sovražili vse kar je bilo domoljubno)
  Vse to se je preneslo tudi recimo na današnji čas – ko se delimo na “leve” in “desne”.
  Torej, kdo mislite je po vaše domoljub oz. PATRIOT – Vam jaz povem – DESNIČAR.
  Kdo pa misilite je antidomoljub, deluje protinarodno, zanemarja vrednote naroda, ki mu pripada – uganili ste LEVIČAR ali IDIOT.
  Zatorej mi je skrajno abotno, da besedo IDIOT smatrate kot žaljivko, saj v strokovni literaturi in še iz časov grške demokracije označuje “levičarja” torej antidomoljuba.
  Če ste študirali na FDV, se oproščam, ker tam namensko tega NE UČIJO, saj bi bili kontradiktiorni svoji ideji – učijo levičarstvo in ne morejo takoj žaliti sebe z IDIOTOM.
  OSTRO PROTESTIRAM, da besedo IDIOT smatrate kot žaljivko, ker to ni. IDIOTI SO V RESNICI LEVIČARJI.
  Prosim ,da se na tem področju izobrazite, da so stvari, ki so samoumevne in v svetu na splošno priznane.
  IDIOT je kontra PATRIOTU in obratno.
  Da pa beseda IDIOT danes dobi neko negativno konotacijo, pa jaz nisem kriv…..Če označuje pripadnika naroda, ki hoče narodu škoditi, potem je pa res pravi IDIOT…..torej logično, da beseda IDIOT pomeni slabšalno akontacijo in pravilno označi levičarje, torej antidomoljube.
  —————

 2. Nedomoljubni duh, ki je strašil v Ljubljani že za časa 1. svetovne vojne in po njej, je povzročil slovenski skupnosti že veliko škode.

  Tudi danes ga je precej. Migranti so življenjsko opozorilo, opozorilo, da brez domoljubja ni civilizacije.

  Domoljubje pa zahteva tudi red. Če ne gre drugače tudi z ograjo itd.

 3. A da se bodo zdaj begunske kolone kar valile malo naprej pa malo nazaj? Razumem, da levičar nima pojma kaj se dogaja. Ampak da desničar take strelja?
  Pojdite si na mejo ogledat ograje. Sotla je na hrvaškem.

  • Avtor lovi neko ravnotežje. Zdaj na bolj, zdaj na manj posrečen način. V celoti mislim, da je v članku precej več razumnih stališč kot zgrešenih.

   Osebno imam več dvomov o tem, da se bojo zadeve z ograjo na meji dobro izšle in se mi zdi verjetneje, da bo več problemov povzročila kot rešila. K problemom bo tedaj treba prišteti še stroške ograje, njenega postavljanja in varovanja.

 4. “Notranji minister Ranko Ostojić je ocenil, da je ograja z bodečo žico, ki jo Slovenija postavlja ob hrvaški meji, “stran vržen denar”.” (Vir RTV SLO)
  ======================

  Hrvati so v bistvu že napovedali, da bodo odslej naprej dostavljali migrante na tiste dele meje kjer ne bo ograj.
  S Hrvati bodo problemi, namesto, da bi sami bolj varovali svojo mejo s Srbijo bodo raje šli v konfrontacijo s Slovenijo. Imam občutek, da si jo celo želijo.

  • … ker Ostojič ima v bistvu prav. Postavljati ograjo samo zato, da bi preusmerjali migrantski tok je nesmiselna potrata denarja. Ograja se postavlja zato, da se tok migrantov radikalno zmanjša ali celo ustavi in ne zato, da se ga samo0 preusmerja in “kontrolira” (kot pravi Cerar).

 5. Ideološka averzija skrajne levice do atributov države kot sta policija in vojska je sicer dejstvo, do katerega velja biti kritičen.

  A tu bi jaz opozoril na drug vidik, da slovensko javno mnenje nasprotno, večinsko izraža izredno visoko stopnjo zaupanja v policijo in vojsko. Glede na nizko zaupanje v druge institucije, prav nenormalno visoko. Bolj kot javno mennje v drugih državah. ( Na Hrvaškem je npr. po isti anketi v vrhu zaupanje v Katoliško cekev, ki je pri nas pri dnu.) Tako visoko, da v tem jaz vidim problem.

  Ne vem, zakaj bi bilo dobro, da povprečni Slovenec toliko bolj zaupa policistu in vojaku kot ne samo politiku, ampak tudi recimo učitelju, sodniku, zdravniku, duhovniku? V čem si to razliko zaslužijo? Se sami etično in intelektualno superironi ljudje odločajo za poklic policista, vojaka? Verjetno ne. Kaže prej na posebej izraženo potrebo povprečnega Slovenca za varnostjo, lahko celo za avtoritarno vodenje. Najbrž ni potrebno dodajati, da visoka potreba za varnostjo istočasno ponavadi pomeni toliko manjšo pripravljenost na spremembe, za reforme.

  Nadalje pomeni strinjanje s tako policijo, kot jo imamo, z vso navlako dediščine iz komunizma. S policijo, ki je bila bistven del komunistične politične represije, vključno z Udbo in kjer ta miselnost ni bila še v celoti odplaknjena. Slike Tita na nekaterih policijskih postajah so samo ena od manifestacij. V celoti je v mojih očeh slovenska policija še vedno vzgojena v duhu, češ, mi smo tisti, ki se nas morajo ljudje bati in ne tisti, ko smo zato, da ljudem pomagamo in da smo z njimi prijazni.

  Lahko da sem delno pristranski, ampak tak je moj vtis. Tudi ob begunski krizi. Ni dovolj razloga, da na te ljudi počez grdo gledajo in nanje vpijejo kot na zveri.

 6. Nastopil bo trenutek, ko se bomo vsi, tudi Slovenija, pričeli ukvarjati z integracijo tistih, ki bodo v Evropi ostali. To je lahko tudi priložnost za Slovenijo. Navsezadnje ekonomisti pragmatično ugotavljajo, da migranti celo že rahlo prispevajo h gospodarski rasti.
  ———————————————————–
  Kako pa bo potekala ta integracija…. Tako da bodo imeli naša znamenja s križem za žalitev… Dober primer je Švedska s kakšnimi problemi se ukvarja s tako imenovano integracijo
  Kateri ekonomisti ugotavljajo da migranti prispevajo k gospodarski rasti.. Res na kakšen način…Pa to so do kraja zblojene ideje.. Vprašajte tistega lastnika hotela v Dobovi koliko ima sedaj prometa. Gotovo bodo prispevali k razvoju turizma. Ogled takšnih stadionov ki so ostali za migranti kot v Zavrču je res dvig gospodarske rasti.. Mogoče bodo imeli več prometa smetarji pa sanitarci ampak to bomo plačali vse davkoplačevalci..Ne vem ali kdo to kar se v častniku piše sploh prej malce pogleda..Dajte ljudje mislite malo z svojo glavo pa nehajte bluzit o kakšni integraciji.. Ti se nikoli ne bodo integrirali… Če bi bili normalni ne bi si delali selfije pred goročemi šotori v kateri so bili ….

  • Če bi mogoče rad dvignil pogled od smetarjev in sanitarcev je tukaj poročilo OECD o vplivu migrantov na ekonomijo: http://www.oecd.org/migration/OECD%20Migration%20Policy%20Debates%20Numero%202.pdf
   Eno od mnogih.

   Glede integracije pa si lahko skozi zgodovino pogledaš, kako so že za vsako skupino ljudi trdili, da so neizogibno drugačni in nezmožni integracije/asimilacije. Od katolikov in Azijcev v ZDA, pakistancev in indijcev v VB pa tudi naših južnih bratov v Sloveniji.

   • Ampak v Evropi ne bo tako! Domorodci se bodo hitro asimilirali, nekako podobno kot v Ameriki. Tam je lep prikaz, kako emigracija dvigne gospodarstvo, kulturo in še kaj!

   • Kako pa so se priseljeci integrirali v Ameriki….še danes imajo svo četrti geta.. ne glede na sistem in demokracijo. Sicer pa ali niso bili prvi prebivalci Amerike Indijanci. Zakaj pa danes obremenjujejo z migranti samo obmejne vasi. Naj jih naselijo v Stožice v Ljubljano pa jim dajo prost prehod po mestu. To pa nobeden noče predlagat. Seveda ker ti čvekači rajši sedijo ob Ljubljanici pa pijejo kavico. Drugi državljani pa integriranimi migranti čistijo drek in pa svinjarijo. Pa če si že gremo ekonimijo in migrante pokažimo številke, pri nas, ki govorijo o ne vem kašnem razvoju…

 7. Zaradi lažje integracije so migranti navajali da so rojeni 1.1. 1995. Očitno nas imajo že zdaj za bebce…

 8. Neumnost.

  Žico na meji postavljamo, ker se je naša država nesposobna dogovoriti z Hrvaško, kje bodo mejo prečkali begunci. Zaradi hrvaškega nagajanja ob naši nesolidarni gesti, da so begunci iz Srbije hrvaški problem.

  Tudi trikrat več tankov in petkrat več protiletaskih topov nam prav nič ne bi pomagalo. Slovenija sploh ne potrebuje vojske, saj je obkrožena s štirimi prijaznimi državami z zelo podobno (če hočete katoliško) kulturo in nam samo pomanjkanje pismenosti onemogoča učinkovitejše sodelovanje.

  Tako pa smo dobili železno zaveso in militarizacijo, ko bodo vojaki imeli pooblastila, da pregledujejo osebne dokumente. Tega se spomnem iz osamosvojitvenih dni. Vi, ki niste doživeli tega, da pri prehodu preko Tržaške v Ljubljani odmerjate prisotne teritorijalce, kateri je manj pijan in mu boste pokazali osebno izkaznico z mehkim ć, se v to pač enostavno ne morete vživeti.

 9. Gospod AlFe,

  Slovenija ima prepirčke okoli nekaj metrov meje sem ali tja s Hrvaško že od osamosvojitve sem. Natančeneje od orožarskih poslov sem. Takrat je država zaslužila nekaj deset milijonov mark (in posamezniki gotovo kar opazen "odstotkec" provizij). Med dogovarjanji za ceno so pozabili dati prioriteto dogovorom za skupno mejo. Tako da problemi z mejo ne izvirajo iz premalo orožja pač pa iz preveč orožja.

  Tudi sedanji probleme z žico nimamo zaradi premalo vojske. Ta šele lahko pospeši te butaste probleme v idiotizme. Res je, da Republika Hrvaška lahko nagaja z pošiljanjem beguncev čez njive in z odstranjevanjem žice, a biti slab sosed je zelo neumno. Na koncu koncev so življenjsko zainteresirani, da mi ne začnemo pošiljati turistov k njim mimo glavnih mejnih prehodov čez neke njive in zakotne ceste. Res je, da v tem primeru lahko Hrvaška vojaško ukrepa proti Sloveniji, a v tem primeru bi tudi oni dosegli le poslabšanje svoje turistične sezone. Tako da se mi vojaška logika na obeh straneh zdi čisti idiotizem. Ki ga nekdo s pridom izkorišča, da novači zdolgočasene navijače.

  • Gospod Igor,
   meja se čuva z orožjem in ne z dogovori. Ker ima Hrvaška močnejšo vojsko, si lahko privošči podiranje žice.

   Niste mi pa odgovorili, kako se počutite, ko Hrvatje žvižgajo, Slovenci s priseljenimi Srbi pa plešejo?

 10. Pazite, Delo danes objavlja pro-Orbanovski članek:

  http://www.delo.si/svet/sosescina/orban-za-nas-je-begunska-kriza-resena.html

  Avtor je kdo? Boris Čibej, pero, ki sicer ognjevito in predvsem arogantno sodi vsemu, kar ni levo, v svetu in doma. Če kdo v naših dominantnih medijih sovraži vse, kar je desnega, je to prav on med prvimi. In zakaj zdaj s Čibejeve strani na lepem komplimenti in to ravno mačističnemu radikalcu Orbanu in njegovi popolni zapori meje z žično ogrado? Kako drugače razumeti pisanje kot vnaprejšnjo podporo vsemu, če to isto počenja Cerarjeva vlada.

  Ne morem se znebiti občutka, da Cerar postavlja ograjo iz notranjepolitičnih premislekov – zato, da bi preprečil vzpon desnice oz. Janše na oblast. Ne bi se čudil, če gre za zunanje naročilu premieru in če pri tem premisleku, da je treba postaviti ograjo, nima kaj opraviti Milan Kučan. Ali vsaj krogi, ki so njemu blizu.

  Tudi to, da zadrgnjeni medijski levičarji pričenjajo peti hvalnice žični ograji in Orbanu, mi te sume samo povečuje.

  • Res, težko je reči zakaj jo postavlja:
   – ker misli, da se bo s tem priliznil Nemčiji
   – vzvišenost do Hrvatov
   – izolacija desnice okoli nekaj butastih desnih zlohotnežev

   Čeprav Merklova z ničemer ne pozdravlja te ograje.
   Hrvati lahko pljunejo čez to ograjo.
   Zlohotni desničarji bodo še naprej hranili levico na oblasti.

   • To ne vem, zdravko. Cerar zdaj deluje desničarsko verjetno ravno zato, ker računajo, da ljudje to hočejo. V anketi Reporterja se jih 85% izreka za ograjo + vojsko.

    Ostajam pri svojih sumih od zgoraj, ki mi jih utrjuje tudi tole, kar sem dodatno našel na Delu:

    http://www.delo.si/multimedija/video/od-srede-do-srede-markes-in-zerdin-o-zicnati-ograji.html

    V videu se pogovarjata urednika Žerdin in Markeš in ta zadnji pove in ne samo pove, podpira to direktno: da vlada razmišlja, kako bi parirala SDSu in SLSu in preprečila njun vzpon na oblast preko begunske krize. Še več, Markeš straši pred orbanizacijo Slovenije, če bi šla v desno in omenja neke zlovešče letnice 1938, 1940.

    Skratka, konec sveta, če na naslednjih volitvah v SLO zmaga desna-sredina. Ah, kakšne usekane preganjavice. Mi ne bomo politično normalni vsaj še eno, dve generaciji.

    • Zdaj so pa že mediji tako modri, da ugotavljajo “da je ograja lahko učinkovita le, če se države med seboj dogovorijo o zmanjšanem pretoku migracij”.
     No, pa ti je popTV pametnejši.

     • Zdravko: “Zdaj so pa že mediji tako modri, da ugotavljajo “da je ograja lahko učinkovita le, če se države med seboj dogovorijo o zmanjšanem pretoku migracij”.”
      =========================

      To je približno tako “modro” (poudarek na narekovajih), kot če bi se npr, Srbi in Hrvati dogovorili, da bo Sava od jutri naprej tekla s pol manjšim pretokom.

     • Zdravko, jaz sem pogledal POP TV poročila in nisem slišal tvojega citata BFja. Pač pa predvsem eno grdo manipulacijo s slovensko javnostjo, ki ji skrivajo, zakaj želi Hrvaška s policijsko silo v enem delu podreti postavljeno ograjo.

      Seveda ne zaradi ograje kot take. Tega ne morejo, če jim še tako ne odgovarja. Ampak zato, ker jo je naš država šla postavljat na ozemlju, za katerega se ve, da spada pod hrvaški kataster.

      Za moje pojme gre, glede na naravo dejanja, za popolno politično blaznost in vojno hujskaštvo aktualne slovenske vlade. POP TV pa pridno sodeluje, z zavestnim manipuliranjem ljudi, da bi jih usmerili proti Hrvatom in njihovemu, tokrat upravičenemu srdu.

     • Citat je bil nekako pisni:
      V smislu, kdor se je pripravljen odreči svoboščinam zaradi navidezne varnosti, varnosti ni vreden in bo izgubil oboje.
      V kontekstu ograje zelo umesten citat.

      Kar se pa tiče spet spora s hrvati pa skrivajo vsebino prav po slovensko. Menda ima nek hrvat njivo na naši strani in ga niso nič vprašali. Ali kaj že. V glavnem, hujskaštvo kot smo že navajeni.
      Arbitražo izgleda da izgubljamo… in je treba spet koga probat j*bat.

     • IF: “Za moje pojme gre, glede na naravo dejanja, za popolno politično blaznost in vojno hujskaštvo aktualne slovenske vlade.”
      ==========================

      Kaj pa mejni prehod v Sečovljah, ki so ga Hrvati postavili in za katerega so dejali, da ga lahko odstranijo v 4 dneh?

      S Hrvati je že tako, da se enkrat ozirajo na katastrske, drugič na “naravne”, tretjič na “mednarodno pravne” meje, kot jim ustreza.
      S Hrvati bodo vedno problemi, si zdravijo komplekse na za njih “majhni” Sloveniji.

 11. No prav, če je za Hrvate merilo kataster, potem začnimo jutri postavljati ograjo po sredini savudrijskega polotoka.

 12. Gospod AlFe,

  žal ne morem odgovora podpisati s svojim imenom in obenem napisati na mestu, kjer je postavljeno vprašanje. Pa naj bo tukaj.

  Torej jaz zanesljivo ne bom "plesal" po "hrvaški melodiji", pač pa jo bom ignoriral. Pač ne maram martinovanj in se mi rahlo okajeni politiki in njihovi sodelavci iz obeh držav pri svojem "plesu" zdijo rahlo smešni in nekoordiniranih gibov. Ne, ne nameravam jih pobrati, če se spotaknejo. Kaj so si skuhali, naj kar sami pospravijo. Ne da se jih jemati resno, ko se kot otroci v peskovniku kregajo.

  Resno se da komentirati le škoda srnam in drugim prostoživečim živalim, ki bo nastala zaradi neumne ograje. Ko so "naše" italijansko govoreče oblasti med vojno obdale Ljubljano z žico, smo se uprli. Zanima me, kako bo zdaj, ko so nas slovenskogovoreče oblasti spravljajo za to železno zaveso.

  A tudi, če se vidno okajeni politiki na obeh straneh stepejo, ne bo hujšega, saj jih bodo davkoplačevalci (beri gospodarstveniki) na obeh straneh umirili. Upam, da je dovolj razviden moj prezir do takšnega načina "urejanja" meddržavnih (namišljenih in pravih) problemov.

  In še glede moči vojske. Že iz marksizma vemo, da moč vojske ne igra v vojni nobene vloge, pač pa moč gospodarstva za to vojsko. Slovensko gospodarstvo je močnejše od hrvaškega, tako da bi morebitno vojno seveda dobili. Nahitro bi kupili ali naredili orožje, tako kot je smrdljiva bodeča žica prišla čez noč. A tak razplet nas bi veliko stal. Tudi nepotrebno razmetavanje denarja za živalim neprijazno žico varuhom slovenskega proračuna ni v ponos.

 13. Tudi hrvaški premier ocenjuje, podobno kot jaz tule včeraj, da je precej verjetno, da Cerar postavlja ograjo predvsem zaradi notranjepolitičnih razlogov:

  http://www.jutarnji.hr/milanovic–slovenija-postavlja-ogradu-zbog-unutarnjopolitickih-razloga-/1456652/

  Ustavljanje desnice je dokazljivo nemalemu številu vplivnih Slovencev glavni, če ne edini smoter njihovega bitja in žitja. Skoraj da nimajo drugega, za kar bi živeli. Za Štefko se menda že ne splača živeti.

  • Točno! Samo iz notranjepolitičnih razlogov, med katere sodi tudi provociranje. In ko začnejo desničarji temu ploskati, potem spet veš kdo bo zmagal na volitvah. Ko desnica glasuje za levico…
   Pa čeprav že Delo piše “bodečo žico ne smemo razumeti kot bodečo žico”…
   Desni mediji pa “bodečo žico ne želimo, jo pa potrebujemo”…
   Še najbolj prav ima (spet) Merklova ko svari pred oboroženimi izpadi na Balkanu, če se tok beguncev blokira.

 14. No, saj, Goli otok mora biti obdan z žico!

  Zmaga nad ISISom je očitno evropsko vprašanje. Ne rusko, ne ameriško.

 15. Zakaj mora država imeti mejo, ki se jo čuva, zakaj ne sme vsak, ki želi, stopiti v državo? Zaradi tega:

  Več kot 100 mrtvih v napadih v Parizu – izredne razmere in zaprte meje v Franciji
  http://www.rtvslo.si/svet/vec-kot-100-mrtvih-v-napadih-v-parizu-izredne-razmere-in-zaprte-meje-v-franciji/378627

  Sama ograja … ne vem kakšna bo korist, če bodo prebežniki lahko še nenadzorovano in brez preverjanja prehajali mejo.

  Smisel ograje je tako upočasniti prehod, da vojak na meji opazi prebežnika in zavpije: “Stoj!” ter nato “Stoj, streljal bom!” ter nato glasno repetira in zavpije: “Streljam!” ter nato, če se prebežnik ne ustavi, tudi ustreli. Tako nekako po spominu obnovljeno …

  Totalne pacifiste pa pozivam, naj prevzamejo odgovornost za svoja dejanja ter sprejmejo usodo 140 ljudi iz članka na spletni povezavi. Tako politike kot škofe kot gospodo IF&prijatelji.

Comments are closed.