Odzivi na pobudo kompromisa o Družinskem zakoniku

0

PREJELI SMO.  V Družinski pobudi ugotavljamo, da je bila naša včerajšnja pobuda za iskanje kompromisnega predloga Družinskega zakonika med ljudmi dobro sprejeta. Uradnih odzivov parlamentarnih strank še nimamo, neuradno pa kaže, da je nekaj naklonjenosti pogovorom za iskanje skupne rešitve. Žal nam je, da so nekateri politični predstavniki in predstavniki medijev naš predlog napačno razumeli in ga interpretirali kot predlog za zniževanje že veljavnih pravic istospolnih partnerskih skupnosti, čeprav to ni.

Naša pobuda je izraz iskrene želje, da bi prišlo do zdravega kompromisa in bi referendum postal nepotreben. Kot sem že včeraj povedal, naš predlog kompromisa ni bil ponujen v smislu “vzemi ali pusti”, ampak kot osnova za začetek pogovora. Prepričan sem, da je z dobro voljo na vseh straneh možno najti kompromis, ki bi ga lahko podprla velika večina poslancev in predstavniki 43.000 podpisnikov zahteve za referendum. S tem bi prihranili 4.000.000 EUR in veliko dragocenega časa, predvsem pa ne bi spodbujali delitev, ki jih je v naši družbi že tako in tako veliko preveč. Zato prosim vse, ki sem jih povabil k sodelovanju, in se še niso odločili za sodelovanje v pogovorih ali so jih morda celo že zavrnili, da svoje stališče še enkrat premislijo in se pridružijo iskanju skupnih rešitev.

Ob predpostavki pozitivnega odziva parlamentarnih strank predvidevamo, da bi bil lahko prvi usklajevalni sestanek v četrtek.

Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude