Odziv Janeza Juhanta na polemiko z Jožetom Dežmanom

42

juhantKratka replika dr. Juhanta predsedniku Komisije dr. Dežmanu v polemiki, ki smo jo objavili tule.

Glede prvega dela odgovora dr . Dežmana posredujem  javnosti, da je iz posnetka popolnoma jasno, kaj je resnica in kdo v tem primeru laže. Sam tega ne počnem, še najmanj javno in je taka obtožba za sodišče. Kot je zapisal W. Havel (in številni drugi), je laž temelj komunistične ideologije. Očitno bo treba pri nas še marsikaj počistiti. Bralci pa naj presodijo spodnjo izjavo, ki je zapisana in smo jo zgroženi cca. 250 udeležencev slišali na okrogli mizi v Begunjah. Gospa Martina Kocmur je med drugim dejala in to je na posnetku in sicer »da so ji na začetku rekli naj ne govori o otrocih«. Kdo bi ji to lahko rekel, če ne nadrejeni (predsednik Komisije)? Vse drugo v odgovoru pa naj osveščana javnost presoja sama.

Prof. emer. dr. Janez Juhant

 

 

42 KOMENTARJI

 1. Pokorno javljam, da sem bil prisoten na okrogli mizi o Krimski jami v Begunjah in dobro vem kaj sem slišal in tako smo, takrat, ga.Kocmurjevo za njeno pogumno izjavo nagradili in vzpodbudili z gromkim aplavzom.
  g.Juhant piše:
  “Kdo bi ji to lahko rekel, če ne nadrejeni (predsednik Komisije)? Vse drugo v odgovoru pa naj osveščana javnost presoja sama.”

  Torej sem šel posnetke, več jih je na Yutubu, tudi CD imam, poslušat še dvakrat in ni kaj dodati k zapisu dr.Juhanta.Tako je, kot se bere in se sliši.

  Želim pa dodati osebno doživljanje, zapis dejstev in občutenj ob okrogli mizi v Begunjah, še tole,neposredno po spominu:

  Resnično, po človeško, povem vam, da smo, kar mnogi prisotni, ki smo se spogledovali v dvorani ob besedah ga. Kocmurjeve, obnemeli in v dvorani je završalo: “A je to mogoče?”
  Da, kakopak,seveda ,očitno je in takoj prileti :”Pa kdo si danes to še drzne storiti?” Jasno, možgani vrtajo, sprašujejo: “Pa kdo za vraga, vendar, si to dovoli, zakaj, kako?”
  Med seboj smo si gestikulirali, z čudenjem, prikimavanjem
  in godrnjanjem in pripombami med ploskanjem razumeli, nič drugega, ponavljam, razumeli, spontano, da ga.Kocmurjevi o molčanju o otrocih ni mogel izreči prepovedi kdorkoli od na srečanju prisotne ekipe Krimska jama, ali je bil na odru ali v dvorani.
  Tam so bili, namreč prisotni vsi pomembni člani ekipe za izkop Krimske jame in ona svojih besed ni namenila nikomur od njih, saj bi ga, sicer, direktno, izzvala k pojasnjevanju, recimo.
  Tam , poleg nje so bili vsi iz ekipe projekta Krimska jama, razen glavnega ni bilo.Šefa ekipe ni bilo, predsednika Komisije, g.Dežmana, za ta pomemben projekt na našem srečanju, pač ni bilo.

  Torej, edini , ki je od ekipe za izkop Krimska jama na begunjskem srečanju manjkal, torej najpomembnejši, prvi člen ekipe, g.Dežman je manjkal in tako smo gladko in brez pomisleka razumeli, da so besede gospe Kocmurjeve namenjene ravno in samo njemu in, ko,poslušam
  video srečanja ponovno, ne morem slišati in misliti nič drugače, kot v doživljanju takrat.
  Razen, sem si mislil, tako laičnonaivno, da je vmes ali v ozadju, še kak pomembnež iz kake vpletene institucije, ampak to je potem že druga zgodba.

  In-še ena tvarina je bila v zraku tisti čas.Izkopavanje Krimske jame se je, čeprav kar razpotegnjeno v času poletja 2016, odvijalo v stilu misterija.Pri Jami smo zvedeli, da je treba biti čim bolj tiho o zadevi, da ni fizično prisotnih medijev, da se po deželi niti ni slišalo, samo sem in tja se je “reklo, govorilo”, skratka bilo je vzdušje konspiracije in zopetnega – obnovljenega zakotnega skrivanja, zakrivanja, molčanja.
  Da se ne bo vznemirjalo javnosti. Morali bi reči : “Enega dela javnosti”. Namreč, na sse vznemirjenje ne tiče – en velik del nas je vznemirjen že desetletja.
  Seveda, naravno, logično, posledično, v tako vzdušje spada tudi skrivanje otrok, hiper nedolžnih žrtev satanske in krvave revolucije. Žalostno in skrajno pomembno za preživetje slovenskega rodu.
  Ali se bomo pogovarjali o vsemu ali se ne bomo in bomo obolevali in umirali na dozirane obroke ?

 2. Bi verjel, da je res tako. Dežman je pogoltnil škorpijona. Ne vem zakaj, vendar se je zelo zapletel in diskreditiral. Mislim, da bo moral v kratkem odstopiti. Žal je pokazal premalo poguma in je klonil. Prav bi bilo, da pove, kdo je umaknil Teharje iz načrtov za prekop.
  Ali se dela v Hudi jami nadaljujejo?

 3. Povojna grobišča vs. morišča rdeče revolucije

  Ravnokar sem prebral, zbodlo me je v rit in bom dodal v razmišljanje o zdrsljivosti nečesa, kar bi moralo biti, recimo, filigransko razčiščeno in kremenito trdno, pa to niti približno ni.

  Naslov zbadajoče ostrine je :
  VIDEO: Jože Dežman o delu komisije za povojna grobišča
  https://www.youtube.com/watch?v=v8Pc_M_T3-U

  Kaj je zdaj to, o čem bo govoril gospod?

  Mozaik slovenske politikantske in akademske izvorne domišljiske- v svojih obistih – neverjetne izbornosti.
  Ni direktne povezave z člankom, pa vendarle, g.Dežman na ETV govori o nečem zelo pomembnem.Kaj to je, mat’kurja?

  Kaj bode ?
  “…komisije za povojna grobišča”

  Tako smo že zavozili, da kar paberkujemo. Ne balinamo samo z “vojnimi grobišči” po zaslugi veljakov NSI&SMC in Dežmanove Komisije same,ampak že in tudi o povojnih grobiščih!
  Namesto, da bi govorili in delali in iskali RESNICO že pri samem začetku,v temelju vse zadeve, kar Zakon in Dežmanova Komisija zame je.

  Povejte mi eno : KAKO JE TAKA KOMISIJA SPLOH VERODOSTOJNA
  če ima v svojem počelu izmišljije, potvorbe, polresnico, pravzaprav LAŽ, pa čeprav je podstat v zakonskem temelju-pa Komisija ni nikoli užgala s pestjo po mizi??

  In, drugače, če gremo po Kučanovo z več resnicami, kaj dobimo ? Še hujšo shizofrenijo, tudi na področju prikrivanja velikega zločina in na področju “reševanja vojnih in povojnih grobišč”, ki to niso.
  SO MORIŠČA.
  Na teh komunističnih, brez dvoma, moriščih, niso pokopavali, torej niso pokopališča in niti grobišča, ker ni nikjer nobenih grobov.
  Sprašujem ali je bila Krimska jama grob ?

  Ali je bila plitva jama, ki si jo je sama izkopala visokonoseča mučenica Ivanaka Novak-Škrabec in so jo na njenem robu ali pa kar v njej zadavili in rahlo pokrili z zemljo, morišče ali grob ?

  Povejte, sprenevedavci, politikantje in komisijci, vi ki nas silite s svojimi polresnicami in lažmi v shizofrenost – kaj je pravilno, samo za ti dve vprašanji!

  In gre še za nekaj, gre za morišča vse REVOLUCIJE, ne le vojne in ne gre za povojne površnosti. Gre za natančen ubijalski boljševiški morilski stroj, ki je moril od ranega leta 1941 pa do 1946, v grobem, ter še vsaj do leta 1953 kar sistematsko masovno in se umiri ob občasnih eskapadah Udbe, ter temelji na morilskem stroju JNA, ki je v glavnem v hrbet streljala stotine in tisoče, ki so bežali čez mejo v Italijo…brez konca in kraja, torej.

  Če so to grobišča in grobovi, naj jih g.Dežman opiše, pokaže njih slike.Ali bo napovedana oddaja rešila in dala odgovore, si mislite, a sanjate ?

  ——————————————————-
  In še : pomanjkljivo, netočen in že nemaren naslov na televiziji, ki plasira video o zmedeni in dehidrirani grobarski shizofreniji bolanega Slovenistana v eter:

  “..o delu komisije za povojna grobišča” brez ene determinante v naslovu oddaje. Torej, domnevam, bo g. Dežman govoril o povojnih grobiščih od leta Gospodovega 1945 pa do naslednje vojne(za Slovenijo) 1991. ali kaj ? Za nepoučenega, hitrega misleca sedanjosti- govora bo o vseh grobiščih !Slovenije na vseh vaških in mestnih britofih, a ne ?
  Če to ni to – a se meni rola, prosim?

  Bog jim pomagaj, subito!
  Akademsko, vrhunsko, polno odgovorno, obetajoče!
  Ne, narobe svet je to!
  TO NI VEČ RESNO, JE TO OKOLJE BOLANO RES ČISTO DO KRAJA, KAM NAS PEHAJO?

  • Frančišek,
   slovenski človek je zaslepljen pa noči pravi dan in soncu pravi tema … Počasi, potrpežljivo in z veliko mero ljubezni mu odpirajte oči!

   • Lepo, hvala.
    Drži, kar poveš.
    Je pa en AMPAK!
    Dovolj je bilo. So bili desettisoči žrtvovani za, kaj že?
    Znamenja časov pozivajo.

    Zmaju zla je potrebno posekati glave.

    Čigavo ime je Milan Kučan, koliko imen ga determinira, imen zmajevih glav?

    Tam , pred Sodiščem, bajto sramote sem dognal za čigav račun je belcebubski grozi ime Milan Kučan.

    Paradržava s koreninami v sistemu komunizma, ki ga je izpilil do potankosti je živa ko hudič, Laž, zavajanje, poraz vrednot v vseh njegovih medijih, obnavljanje zločinskega sistema, vsiljeni režimski razkol ideologij in razvrednotenje človeka skozi sodni sistem, ki ne spoštuje osnovni človekovih pravic, razgvajanje naroda, hujskaštvo podpihnjenih ekstremnih skupin s katerimi celo demonstrira v javnoszi-sejanje strahu, itd, itd!

    Če se njegov sistem ohole paradržave z vsemi sodniki in velikaši Pravice na slovenskem reži kot idiot in ga ne gane, ko jim govoriš, da je v Sloveniji na tisoče žrtev sistemskega kršenja človekovih pravic in, da so imena krivičnih sodnikov znana in, da so opotrebne izboljšave, sankcije in zamenjave, se vse neha!

    Boj se odvetnika, ki se ne zgane ob kršenju človekovih pravic, pravi, včeraj Ddr.Jaklič!
    PRAVILNO.DEJANSKO.RESNIČNO,

    Kako šele naj se bojimo države, ki se ne zgane, gospodje, dame in tovarišice?
    ŽIVLJENSKO AKTUALNO EKSTREMNO NEVARNO.

    Pošastno!
    Tej zverini zmajevski moramo odsekati vse glave, Sicer nas bo požrla!

 4. Žalostno.

  Vse kaže, da je Dežmana in njegovo komisijo res potegnilo v okrilje tistih, ki še naprej prikrivajo in lažejo o sadovih revolucije. Ali pa so bili že vseskozi pod njihovim okriljem?

  • Jaz imam kar občutek (občutek! = zelo (ne)znanstven pristop 🙂 !), da se navzven sicer želi vzbujati vtis, da se nekaj dogaja in dela na tem, da bi razčistili in razjasnili pretekle ‘grehe’, dejansko pa je vse skupaj verjetno ‘pod kontrolo’ in premišljeno ‘dozirano’ ter regulirano. Veliko besed, a malo napredka. Sprave pa še sploh ni na vidiku, saj niti glede tega ne soglašamo, zaradi česa naj bi se spravili.
   Nekoliko me v zadnjem času bega tudi vloga Nove slovenske zaveze – da ni tudi tam kaj ‘podtaknjenega’?

   • Partija in njeni nasledniki ne prepustijo ničesar naključju . Še posebej ne svojih zamolčanih in zakamufliranih zločinov. Vse kar naredijo in komur dovolijo narediti je premišljeno in je poteza, ki ima za posledico naslednje poteze, kakor pri šahu. Spomnite se osamosvojitve in sestopa z oblasti.
    Ker ne priznavajo transcendence jim je edini cilj zmaga v tuzemeljskem bivanju.To zajema tudi privilegije (članstvo v novem razredu)za potomce.
    Sprava ali priznanje laži in zločinov, ki so jim prinesli večno zmago in slavo, bi zanje pomenil konec smisla njihovega boja in bivanja. Razkrinkali bi jih kot zlo. Tega ne bodo NIKOLI dovolili. Najbolj jih je strah, da je kaj po smrti, zato hočejo tudi Boga ubiti.

 5. Spoštovani g. prof.emer. dr. Janez Juhant!

  Sem na vaši strani in razumem vašo prizadetost.
  Že nekaj časa razmišljam, da je pri reševanju te zadeve potrebno upoštevati zakon o upravnem postopku.
  Na ta način se izognete samoupravnemu postopku, ki ne razrešuje ničesar, ampak ustvarja zaplete in nepotrebne žalitve.(znamo je bilo samoupravljanje je bilo samozapravljanje za ljudi,za partijo pa uspešno obvladovanje ljudi.)
  Take stvari se ne razrešujejo preko spletnega portala !!

 6. Tudi jaz sem poslušala besede gospe Martine na okrogli mizi v Begunjah.

  Sklepanje kot je : ‘ Kdo bi ji to lahko rekel, če ne … ‘ je strahoten razlog, da postaviš pod vprašanje dobro ime človeka.

  Marsikdo bi ji lahko rekel: Kdo od družine, kdo od tistih, s katerimi se je o tem pogovarjala, tudi kdo od teh, ki je bil na okrogli mizi, bi to lahko bil (če bi bila v njeni vlogi, me pristonost človeka na isti okrogli mizi ne bi motila, da bi izrekla, kar je izrekla. )
  Nikakor ne pomeni, da bi bil to lahko le eden in sicer tisti, s katerim se ti, ki jim je ta sklep všeč, v mnogih stvareh ne strinjajo. Strahoten razlog za jemanje dobrega imena!

  Sama sem vesela, da je spregovorila o otrocih. Mislim sicer, da ne iz istega razloga, kot mnogi, ki se zgražajo nad možnostjo, da bi o tem molčala. Vidim tudi, da je razlog mnogih, da se o tem govori, ker to daje večjo (navidezno) ‘tehtnost’ njihovemu sovraštvu. Nekako preko takega toka misli :lejte, jih, celo povsem nedolžne otroke so…, kakšni ljudje so to … vse do neizrečenega, ali pa tudi glasnega namiga, da to morda potem sploh ne bi bili več ljudje kot mi.

  Moji razlogi so drugačni: Misel na otroke nas vrača v osnovno polje človečnosti. Če le še nismo povsem zaslepljeni z valom sle, ki ga sovraštvo in zlo tudi zna sprožiti v človeku. V vojni, kjer eno vodi k drugemu, se to hitro zgodi. Nam, ki smo (še) v miru, pa lahko govori o tem, kam pelje (!) sovraštvo, kam pelje slepota do človeka (kateregakoli), kam pelje, ko vidimo v bratu le še njegove misli, prepričanja in/ali dejanja proti našim misli, idejam.
  Konec koncev (ko se okoliščine zaostrijo) to pripelje do tega, da lahko izgubimo vsako osnovno človeškost v sebi.

  Opomin vsem nam. ( Nam! .. jaz sem ta človek, sposoben enega in drugega)

  Predvsem pa prostor za sočutje in molitev:
  morda najprej za otroke, tolike otroke, ki niso smeli živeti,
  potem za tiste, ki so jih imeli radi ,
  … in končno za tiste, ki jim je val zla, ki so mu pustili, da se je razrasel v njih, tako zatemnil pogled, vso notranjost, da so zanikali vso osnovno človeškost v sebi.
  Tudi preko tega sočutja in molitve postajamo sami bolj ljudje (a ne takrat, ko si med sabo podajamo sovraštvo, se v njem spodbujamo)

  Koliko vas, ki se zgražate, tudi (!) moli za te ?
  Koliko se vas tudi sprašuje o tem, kako sebi izbirati poti, ki ne bi mogle (v nobenih, še tako težkih okoliščinah) pripeljati do tega, da bi vi …
  (samo vprašanje… razmislek…)

  Ne relativiziram zla. Zla ni mogoče zrelativizirati.

  Iščem pa, kako bi bilo zla čim manj (v komerkoli: ‘naše zlo’, za naš pogled vedno ‘manjše’, ni nikoli boljše od ‘njihovega zla’. V resnici je slabše za nas: ker ubija najbprej in bolj zanesljivo nas same. )

  Strašna prevara zla … ( dela se, da nam prinaša nekaj dobrega.)

  • Draga, Darja, serbus!
   Spet midva.
   Odletiš breztolerančno nekam, ko praviš kar praviš v prvih dveh odstavkih.Ok, tudi tako je lahko, izsekano iz dogajanj, za zunanjega in morda za de jure.Ok, udarniško pravičniško.V redu.
   AMPAK.Je še marsikaj.Doganja prej, vmes, cel kompleks.
   Gre pa za kompleks dogajanj, za vrenje ob dogajanju čez vse poletje, dejansko pri izkopavanju, ki je bilo tudi prekinjeno, pa ponovno zagnano-o tem niti ne bi zdajle-šlo je za neko začetno in dejansko pritajenost, konspiracijo bi rekli tovariši, za skrivanje, za neprisotnost medijev , pssst!-da se ne bo razvedelo, med izkopi za kar dolgo obdobje preden je stvar zagledala medijsko luč, itd, itd.Komisija je na nek način , tako se vidi največkrat v medijih, pri takem izkopu zaslužna, popularna, aktivna, vpletena do vratu.
   Igra pa neko drugačno vlogo, dejansko.Ker nastopajo tisti, ki se dejansko matrajo in lomijo, da do izkopa pride.
   Vedno sem razumel, da je Komisija, generator, glasnik, razsodnik, katalizator in poganjalec – pa vidimo, da to ni tako. Država, levaška in sploh ukradena je to
   zapletenost “urejevanja vojno-povojnih grobišč-da te kap” uredila tako, da to najmanj ustreza žrtvam, svojcem in vrednostnoetičnokulturnospravnim naprezanjem družbe Slovenk in Slovencev!

   Zakaj Komisija, ponovno ponavljam, če ima Država Policijo, Tožilce, Sodnike, Arheologe, Grobarje na dosegu roke in neposredno “v rokah” ?

   Zakaj?, orka malora! Zato, da nekdo, nekateri, levaška mafija nekaj dela “izven” države, da oni upravljajo neskončno dolgo, neskočno tako, da nihče ne bo odgovarjal, da se nihče ne bo razburajl in , da bodo prvilegiji, rdeča korita in rdeče jasli in rdeča napajališča ostala nedotaknjena neskončno dolgo. Tu so kučanisti superperfektni oblastneži in gnjevatorji naroda!
   Pa tudi ne bi zdajle več o tem. Skratka povzroča, hote ali ne hote, funkcijsko, posledično, ja seveda po svojem šefu, po glasogovorniku, g.Dežmanu in po svoji “komisijski funkciji” veliko brbotanja in kuhanja in vrenja in dviganja pokrovke, ker so se lotili hudičevo zapletenih hudičevosti, ki se jih v meglici in natiho ne da spraviti skozi. jasno, ko beli dan.Poglejte absurd Hude jame, ki ga bo pisala zgodovina, hudo, sramota do neba.
   Neodgovorjenih zadev je toliko, da boli glava in g.Dežman nas v zadnjih objavah obvešča, da kdor ima kaj za vprašati, naj pošlje vprašanja in ostalo na naslov Komisije.
   Lepo, zelo nadebudno, ja, tudi zelo “komisijsko”, kje pa smo bili vsi do zdaj, pa nič iz vsega…samo razlaganje, kot Vlda, koliko in koliko so naredili in koliko namenov še imajo…

   Ja Darja, poglej, praviš:
   “tudi kdo od teh, ki je bil na okrogli mizi, bi to lahko bil (če bi bila v njeni vlogi, me pristonost človeka na isti okrogli mizi ne bi motila, da bi izrekla, kar je izrekla. )
   Ta je pa malo odletena. Svojemu, stanovskemu kolegu, kolegu iz ekipe v mesecih sodelovanja poveš, vprašaš, terjaš, razčistiš med druženjem, med delom, sestankih in opereš umazano žehto z njim ali v svojem krogu z njim.
   A ti bi ga pa kar razdevičila, tako, tam pred dvesto ljudmi, kar takole bi ga na križ?Plaha-plaha. Sori-Darja.Hvala za pogovor.

   • Zdravo Frančišek 🙂

    hvala za vse to, kar si napisal. Ja, saj se tudi sama zavedam, da je veliko bolečin in nezaupanj, ki so ‘zadaj’. Nisem del skupnosti, v katerih se dogajajo, a dovolj so močne, da pljuskajo tudi tja, kjer hodim jaz in jih tudi čutim. (in vsi smo konec koncev del enega sveta ) A kljub temu, da nekaj tega vem, ti hvala, da si zapisal. Bolje je, da je to tako odkrito zapisano. Da se ve za kaj gre.
    Ker stvarnost (ne maram poimenovanja teh stvari z veliko začenico ‘resnice’, ki je mnogo globlji pojem ) je vedno izhodiščna točka za pot naprej. Konkretna stvarnost, pa če je še tako raztrgana. In mi smo ljudje.

    Tudi v tem in takem namreč ni druge poti, kot da skupaj iščemo poti naprej. Nihče ne more tistih, zaradi katereih ‘buta z glavo ob zid’ oz. zaradi katerih mu je težko in ga hoče raztrgati od znotraj, izbrisati s sveta ( konec koncev ena Huda jama, oziroma vse te že obstoječe ‘Hude jame’ so dovolj in mnogo preveč )

    Torej moramo najti skupne poti. Ni druge. Če se pobijemo ali ‘pobijemo’ ne bo nič bolje.

    Ne razumem pa, zakaj se ti zdi tako … preverzno … to o čemer pišeš v zadnjem delu. Saj tisti hipotetični sodelavec (zares ne vemo, če je eden izmed njih, na nič nisem namigovala), ki bi meni recimo svetoval kaj podobnega, kot je gospe Martini in se z njim ne bi strinjala, bi že takrat izvedel, da se z njim ne strinjam v tej točki. Dovolj verjetno je tudi, da bi bilo to del pogovora v celi delovni skupini. Ne vidim nekega hudega problema zaradi različnih mnenj, tudi ne česa, zaradi česar bi bilo to podobno pribijanju na križ. Pač on bi menil, da bi bilo o nekaterih bolečih podatkih, ki bi lahko preveč razgrela že tako ranjene in zavrele glave, bolje molčati, da ne bi zbujali še več sovraštva (ki žal ne služi ničemur, pa kolkor je že zelo človeško čutenje) – domnevam namreč , da je to razlog tistega, ki je gospe Martini predlagal, da molči, jaz pa bi menila, da je kljub nevarnosti, da bodo nekateri ta podatek vzeli zgolj kot orožje za ‘ubijanje’, menila, da je toliko drugega, zaradi česar je prav, da javnost izve tudi to zelo boleče dejstvo (o mojih razlogih sem pisala zgoraj).
    Ne razumem usodnosti, ki jo pripisuješ tej razliki v mnenjih.
    Mislim, da se lahko tako zelo razlikujemo v mnenjih, da hudo boli, pa se še vedno gledamo kot ljudi in kot sodelavce – sopotnike. In iščemo poti dalje.

    Zares sem vesela, da te ‘slišim’. 🙂

    • Darja ” … da bi bilo o nekaterih bolečih podatkih, ki bi lahko preveč razgrela že tako ranjene in zavrele glave, bolje molčati, da ne bi zbujali še več sovraštva (ki žal ne služi ničemur ..”
     —-
     Pozdravljena Darja,
     prebiram in razmišljam o vsem tem, pa sem se vmešala v vajin pogovor.
     “Da bi bilo morda bolje molčati”, o tem premlevam in kar ne morem mimo tega.
     Ne vem če veš, zakaj se o tem pogovarjamo 71 let po teh dogodkih ? Prav zaradi tega, ker je bilo našim prednikom to zaukazano, da se o tem naj ne bi govorilo. Ker smo iz strahu začeli to temo odrivati, je počasi prešla v našo podzavest. Bolje so jo odnesli tisti, ki so o tem naskrivaj med seboj le kdaj spregovorili, navkljub bolečini ki je prebivala v njih. Ne govoriti o tem kar je res, počasi človeka privede v neko nenormalno stanje, govorim ti iz lastne izkušnje. Ker sem se morala celo življenje pretvarjat da sem normalna, sedaj to vem, kot otrok pa tega nisem.
     Čemu je bil ta molk zaukazan, vsi vemo, predvidevam da tudi ti, Darja.
     Sedaj, po toliko letih, pa se znajdemo pred težavo, ali naj javnost vznemirjamo z resnico ali bi bilo morda bolje nekaj od tega zamolčati ?

     • (pozno odgovarjam, oprosti, nisem bila ‘na netu’)

      Ja, Amelie, vem zakaj je bilo takrat zaukazano molčati in vem kakšne so bile lahko posledice za tistega, ki ni (neizrečenega) ukaza: od družbene stigmatizacije, preko totalnega oblatenja, šikaniranja, do zapora in smrti.

      Kot lahko vidiš, se proti vsem tem in takim metodam zelo jasno postavljam. (nekateri temu pravijo, da moraliziram … 🙂 prav! )

      Danes niso več tisti časi, Amelie. Danes se lahko pogovarjamo. Še več: danes se moramo pogovarjati. In to brez metod, kakršnih nočemo več. Pogovarjati, kot ljudje!

      Če kdo misli, da so danes do neke mere še časi podobni tistim, če ga to boli, če ga to morda plaši, ali pa konec koncev dviguje pritisk, ker tistih časov preprosto noče več, ker se mu zdijo grozni, predlagam da naj sam v svojih (!) načinih odnosa do ljudi, ki mislijo drugače kot on, v dejanju ustvarja čase drugačne od tistih. Bomo potem počasi vsi pustili za sabo ’tiste čase’.

      Kar se tiče mojega mnenja o tem, da je javnost izvedela, da so med žrtvami Krimske jame tudi otorci, pa sem (mislim, da tudi povsem dovolj jasno) povedala že zgoraj. Ne bi ponavljala. Kot si brala, se o samem dejstvu strinjava.

      Demonizirati človeka, ki misli drugače, pa je tudi del načinov tistega časa. Tudi takrat so, Amelie, ljudi ki so mislili drugače, kot se je ‘moralo’ misliti, demonizirali. Žal…

      ,

 7. Komunistični kolektivisti se vedno bolj samoožajo v paranoidnih sumih, spletkah, prevarah in lažeh. Vedno bolj izločajo vsakega, ki ne ravna po ukazih.
  Tole laganje in izmišljevanje duhovnika je za na sodišče. Kam pripelje zlo kolektivizma in negativne selekcije smo videli na neštetih primerih v 20.stl., a “edino pravi” na ” desni” so fanatičnega mnenja, ki je zelo očitno mnenje njihovega vodje,

 8. da se proti komunizmu lahko edino učinkovito boriš s komunizmom(iste metode, ista miselnost, iste “brezvrednote”, isti fanatizem, ista slepota, ista negativna selekcija, ista paranoja, isti svetli cilji, ista kolateralne izgube v prebivalstvu,

 9. ista fronta, isto partizanstvo, isti (medijski) uboji, isti kult osebnosti, isti vonj med psihopati,..). Sieg Heil, Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!

 10. Ne morem presojati o sporu. Ne vem, v čem je bil problem govorjenja o otroških skeletih v krimski jami. Če je šlo za preverjeno dejstvo, ni razloga, da bi se naj ga prikrivalo. Če je šlo za domnevo ali celo izmislek, da bi se bolj poudarilo zločestost storilcev, potem je to nemoralno in vredno zavračanja.

  Vedno je treba paziti, da se sporoča preverjena dejstva in po drugi strani ni dovolj močnega razloga, da se bi dejstva pred javnostjo prikrivalo.

  Ne razumem, kako lahko med takimi ljudmi kot sta Dežman in Juhant pride do tako globokega spora okoli takšne zadeve. To, da eni zdaj zaradi spora že paranoidno razpravljajo o osebah v komisiji ali NSZ kot o podtaknjencih in podobnem, pa presega vse meje in je bolestno.

  • Saj to je največji problem, da to sploh ni predmet spora. Se je pa kakor trnek zažrlo v usta in ušesa vseh.
   Predmet spora je zavrnitev Teharij kot pokopališča in izsiljen pogreb v Mariboru. Tega vprašanja pa že ni nikjer več.

   • Ja, Zdravko .Točno to.

    Bistvo, jedro, vsebina in pomembnost je spisana v izjavi društva Združeni ob lipi sprave in TO je TO.

 11. Jedro spora je samo eno:
  spotikajmo tiste, ki premikajo, zato ker mi nismo tisti, ki bi vodili ta proces. “Kdo bo gospodoval, če ne Mi”.. identično kot Kardelj ponavljajo” edini demokrati”. Zato je treba iskati v tem procesu napake, dlako v jajcu in medijsko napihovati in obtoževati nekoč (25 let) najbližje tovariše v bitki kot gnusne izdajalce. Če to ni umo bolnica!

  • Pavel, glej skozi katero prizmo hočeš,Huda jama se ni premaknila nikamor 7 let !
   Dežman je montiral železna rešetkasta vrata in pod nad Barbara rov in tisoče kosti pobitih zasul z kubiki sivega peska.Kosti v mavričnih gajbicah so čakale na pokop na nedostojen način.
   Po 7 letih “se najde SMC & NSI Orkester in zorkestrira denar za ureditev zadeve in horukarji v vladi, ministrstvih, Pahor, Cerkev in Dežman se gredo prevarantski retransport na Dežmanovo “pokopno polje” pri mMariboru.Pravijo, da tam pokopavajo na kosti drugih revežev, ki so spodaj in, da so tudi sprehajalne aleje speljane čezinčez čez množice nepokopanih !!
   Za povrh se nekater debelo lažejo okoli pokopa v Teharjah in o onesnaženju Teharij !
   In taglavna packarija je, da so Pahorji, Cerarji,Ludemile-Ilci,in ZORETI vse to zakuhali brez soglasja, slepi gluhi in butasti brez soglasja-ob ostrem nasprotovanju SVOJCEV, ki jih ni nihče nič vprašal, ko pa so se oglasili, so nas popolnoma preslišali in zbrcali v kot.
   Dežmani so sklenili v Vladikami Slovenistana kravjo kupčijo o prevarantskem prevozu iz Hude jame v Mariborsko jamo (ki ni posvečeno pokopališče)!
   – kako podobno PREVARI 1945 , ko antikomuniste po volji Churchilla in klike okoli kraljice Elizabete -anglosaksonski protestantizem zakleto z največjim krvnikom planeta vseh časov – s STALINOM , vrnejo največjemu krvoloku Balkana in Slovenije, da jih živalsko potolče kot klavno živino , Namesto, da jih peljejo v svobodo v Italijo! PREVARA pobitih in PREVARA svojcev – DVOJNI KRIMINAL !

   Škof Zore pa vsemu temu barbarstvu drži štango ob neverjetnem salto mortalu, ko Škofovska konferenca sprejme odklonilno stališče in se “po cerkveno svetohlinsko posuje s pepelom”, odloči, da rokico milemu Pahorju na prvih straneh Kučanovega Agitpropa, da Cerkev bo sodelovala pri pogrebu.
   ZORE DOBRO VE, DA POGREB BREZ SOGLASJA-PROTI VOLJI SVOJCEV NI VELJAVEN POGREB!
   Noben slovenski duhovnik ne bi smel izvesti takega pokopa in Zore to zelo, zelo dobro ve !

   NEMARNO DO PEKLA! POŠASTNO NEDOUMLJIVO !
   Zore, papež, upam ne bo prišel v ta cirkus Udbokučanistične brozge!
   Vi kar siklepajete kravje kupčije z lobisti, kar dajte!
   POKVARJENO.
   JEZUS JE TAKO CERKEV RAZMETAL IN BARABE ČRNOBORZIJANSKE ZGONIL IZ CERKVE VEN!

    • A, vi to resno, Pavel?
     Duhovnik, misliš g.Juhanta,očitno, vsekakor ni lagal.Izpovedal je dejstvo.Jasno nam je povedal in poslušaj video še enkrat.Čečeš, seveda, ki vse veš, očitno.Spodaj vidim, da dodajaš link še na reklamo v Delu-upam, da si jo počasi prebral in, da ti je kaj ostalo od branja, da bo ostalo za spremljanje nadaljevanje tega velikega Absurdistana ” z reševanjem problematike vojnih in povojnih GROBIŠČ!”
     Izjava duštva Združeni ob lipi sprave je dolg spis o narobnem svetu – nihče ne komentira, nihče ne piše. O….bo prišlo bo naokoli in nazaj, ker to na kar opozarja g.Juhant je hudo in boleče in strašno pomembno in bremeni ves slovenski rod ne glede na leta, starost in generacijske zamike – prisotne so hude napake – v Delu ,danes, Dežman niti ne omeni
     , ne bev ne mev. Snežna kepa je tako velika in tako lomasti, da se dela plaz in škoda je , da je tako.
     Ker se nič ne reši, ker nekam baše pod preprogo, ker mediji in institucije molčijo, se snežna kepa samo veča in se bo razletela in bo naredila nove snežne kepe, škoda.

     Grobišča – Betonska Laž.

     In poslanci to sprejemajo.
     In Komisija to sprejema in melje naprej…
     SVOJCI TEMU REČEMO UZAKONJENA LAŽ.
     Oni, celo krščanski, pravijo, da so, od Ljudmile , sprejemajo in packajo to divjo laž naprej in karavana lažnivcev gazi in lomasti naprej.In se, celo hvalisajo s tem, kot o dosežku-za bruhat!
     Čudi me Cerkev, nadškov in vsa škofovska konferenca – ne morem verjeti, vse to sprejemajo, saj te pobere-tako vrhunsko usposobljeni del špice naroda, pa takole, brez rezerve, brez zahteve, brez zavor – ne zine nobene.
     Sprenevedavo lažnjiva “grobišča” zaradi politikantstva , jasno povem ,vam lažnjivcem, so MORIŠČA in zahtevali bomo popravo te satanske zlobnosti !
     Ko pa boste goli in bosi in v suhih solzah stali pred Božjim tronom, pa pripravite dve besedi za Boga Očeta. Kajti lažete njemu, ki Vas je naredil.

     SINOČI SEM BRAL P.BATTYJA KNJIGO “VELIKA TITOVA PREVARA” totalno dokumentarna knjiga iz angležarskih in iz ameriških arhivov -kako je in zakaj je prišlo do vračanja Domobrancev
     in njih svojcev v brozovo klavnico !
     Svetovna in imperialna sramota planeta Zemlja.
     Poserjem se na Churchila in na njegovo Kraljico, ki je prišla obiskat gubernatorja
     Kučana, kot nalsesdnika tistega, kar je skozlanega ostzalo od Brozovega dreka na Balkanu in Sloveniji! Golazen imeperialna, in komunajzarska v črnih frakih in z debelimi lentami okoli betic, vsi ste, zdaj bili v ničevi gloriji in v zlatu – ampak tega , tam na oni strani ne bo!
     En sam jok bo in golo škrtanje z zobmi.Večno bo tako – še imate čas – in v trem je čar, spremenite se , konvertirajte v boljše, popravite – TO JE ČAR IN BISTVO in ne, kar novinar v Delu polaga Dežmanu v usta-da hoče Janez kar menjati Jožeta…plaha,plaha.To ni ta zgodba.

  • Pavel, mislil sem, da si resen.Odgovor imaš v zgornjem komentarju in dodajam mle še eno samo:

   Grobišče – Laž
   Laž na laž – zato, da , kaj že? Zakaj je treba zavijati v celofan, packati po mučenih, po pomorjenih in po njihovih svojcih? Zakaj lagati živemu narodu in ga obkladati z vedno novimi kamuflažnimi grehi zato, da se breme svinjske revolucije prelaga in prelaga na ves narod – in žrtve vozi v Maribor ?

   In se ne zgodi, spet in ponovno – ko dnevno, sam Dežman navaja, pojavljajo drobni dokazi v Barbara rovu, da gre za SLOVENSKE ŽRTVE – da ne bo nikogar, ki bi rekel : zdaj je pa dost!Kaj ne rečejo, če odgovorni ljudje, takole,spremenjena dejstva, korigirajmo! NE!
   Uredili bomo pokop tako kot to terjajo SVOJCI ŽRTEV !
   Niti v sanjah.Gospoda se ne bo dala motiti, kar so rekli, so rekli !
   In Cerkev in nadškof lepo modruje in se posipa s pepelom in razlaga v Družini- in, gremo stavit-ne bo niti zdaj zinil nobene ! Morda, potem, ko ga bo nekdo zbudil, bo morda spet dejal, no, ja, saj sem sam tako mislil…da te kap!Žalost, žalost, hudina, obup.
   Kamor se obrneš, en sam beton.

  • Se strinjam. Se splača še copy&paste:

   Partija in njeni nasledniki ne prepustijo ničesar naključju. Še posebej ne svojih zamolčanih in zakamufliranih zločinov. Vse, kar naredijo in komur dovolijo narediti, je premišljeno in je poteza, ki ima za posledico naslednje poteze, kakor pri šahu. Spomnite se osamosvojitve in sestopa z oblasti.
   Ker ne priznavajo transcendence jim je edini cilj zmaga v tuzemeljskem bivanju.To zajema tudi privilegije (članstvo v novem razredu)za potomce.
   Sprava ali priznanje laži in zločinov, ki so jim prinesli večno zmago in slavo, bi zanje pomenil konec smisla njihovega boja in bivanja. Razkrinkali bi jih kot zlo. Tega ne bodo NIKOLI dovolili. Najbolj jih je strah, da je kaj po smrti, zato hočejo tudi Boga ubiti. (Guardini)

   • No, meni je en disident razlagal, da je UDBA sama s svojimi ljudmi na obeh straneh, speljala Roške demonstracije. V tistih časih si nihče ni upal iti na ulico. So te pospravili, si izginil za vedno.

     • Kako se to lahko preveri, razen, da odprejo arhive?
      Človek je bil res disident, v zaporih v času komunizma.

      BTW: ti si name nalepljena na tem forumu kot severnokorejski ovaduhi na zahodne turiste. Samo en korak naredim, si že zraven… 😉

     • Gospod Pavel,
      vsake oči imajo svojega malarja. Lahko pa na gospod Amelie gledate z očmi psihiatrije oziroma teh znanosti vključno z biologijo.

      Torej … Freudova šola … Amelie je ženska in zato je velika možnost, da nima moralne plati življenja razčiščenih. To potegne za seboj, da si želi oploditve alfa samca oziroma v tem okolju pozornost alfa samca, kar vi, gospod Pavel niste. Zato skače v vas, da jo alfa samec opazi in …

      Skratka! Nekateri pojavi nimajo veze s socializmom in komunizmom oziroma UDBO.

     • Oppsss! So še druge možnosti. Ampak sedaj se mi ne da pisati!

      Mir in vse dobro gospa Amelie! In tudi van, gospod Pavel!

     • 😀 Matr sem smotan. 🙂

      Niti pomislil nisem na to. Sem imel v glavi, da je od Zdravkota, da je on njen alfa samec.

     • g AlFe .. “kako pa vi veste da ni res”

      Ne vem, nič nisem trdila. Samo dvomila sem. Medtem ko Pavel pa trdi, kot da je to res.
      S tem škodi marsikomu. Vi pa ga pri tem podpirate !
      V vajine nebuloze se ne bom spuščala.

     • Gospa Amelie,
      v tem primeru zadošča molk. Oziroma neaktivnost. Ker pa ste aktivno izrazili svoj dvom in sicer z napadom: “Si preveril?” niste imeli namena samo izraziti svoj dvom. Ali sploh izraziti. 😉

      Oh! Gospa Amelie! Saj niste jezni, kajne? Oziroma samo malo, kajne? 😮

Comments are closed.