Odstop nadškofov

23

turnsek_stresPapeževa odločitev, da poletje namesto v Castelgandolfu preživi v pisarni, bo verjetno v marsičem olajšala delo novinarjem v času kislih kumaric. Papež dela in to je na lastni koži začutila tudi Cerkev na Slovenskem.

Menim, da je papež ukrepal pravilno, ko je – po temeljiti analizi stanja v Mariboru – nadškofoma Stresu in Turnšku priporočil odstop. To je odlično pojasnil mariborski nadškof: Dokler sta onadva na položaju, duhovniki in škofje preprosto ne morejo opravljati svojega prvenstvenega dela, ki je oznanjanje Kristusa in pričevanje zanj. Ni pomembno, kolikšen je delež njune osebne odgovornosti: sedela sta za mizo v času, ko so se sprejemale usodne odločitve, ki zdaj kot svinčen oblak visijo nad vsako njuno besedo in dejanjem. V določeni meri sta obadva tragična junaka. Usoda jima je nalila bridko čašo. Ob odhodu jima voščim, naj bo njuna prihodnost dostojanstvena in brez grenkobe. Njuna kazen je večja od njune krivde, ampak to sodi k funkciji.

Vsaj danes je tako, da to sodi k funkciji škofa. V preteklosti se je namreč pogosto zdelo, da so škofje in duhovniki izvzeti iz splošnoveljavnih družbenih zakonitosti. Ko je v politiki in gospodarstvu postalo samoumevno, da odstopijo ne le tisti, ki so naredili napako, ampak tudi tisti, ki napake niso preprečili in celo tisti, ki so se ob nepravem času znašli na nepravem mestu, je katoliška Cerkev nasprotno dajala vtis, da za škofe veljajo drugačna pravila. Poudarjala je načelo, da škof odgovarja le papežu. (Cerkev ima zelo dobre razloge za to, da škofe zaščiti pred voljo politikov in množice, ampak zdaj ni čas za to razpravo.) Ker se papež ne vmešava v delovanje škofije, če le ni prevelikih napak in zlorab, je to dejansko pomenilo, da je škof “varen” do starostne upokojitve ali smrti.

Ne preseneča, da so mnogi verniki to razumeli kot aroganco klerikov, kot sebični poskus škofov in duhovnikov, da se imunizirajo pred kritiko in odgovornostjo. Pedofilski in v slovenskem primeru finančni škandal so sodu izbili dno. Tudi v Vatikanu, še posebno v času zadnjih dveh pontifikatov, so razumeli pomen zaupanja med škofom in ljudmi. Papež je to briljantno izrazil v komentarju glede blindiranega avtomobila: Kakšen absurd, da je med škofom in njegovimi ljudmi neprebojno steklo! Nasprotno, odnos mora biti neposreden. Poleg tega pristen odnos poteka v obe smeri: škof ima do ljudi določena pričakovanja in zahteve. Tudi ljudje imajo določena pričakovanja do škofa.

Z vidika teh kristjanov, ki so razočarani nad več let trajajočim epilogom nesrečne mariborske zgodbe, nad izmikanjem odgovornih, je kozarec v najboljšem primeru napol poln. Upam, da ga v razočaranju ne bodo razbili, ampak bodo še naprej delali za to, da bo v njem čim več čistega vina. Kakorkoli je namreč Cerkev počasna pri uveljavljanju sprememb, ostaja dejstvo, da se stvari  spreminjajo. Za spremembo je potreben angažma, napor. Njihova zavzetost za to, kar je prav, bo še kako potrebna, sicer bomo kot Cerkev in kot družba pozabili na nauk te bridke lekcije in se vrnili k starim, izpetim vižam. To bi bilo veliko huje kot ne-odstop.

Še dve besedi za konec. Ljudje smo nagnjeni k maščevanju, hočemo kri. Upam, da bomo vsaj kristjani imuni pred tem nagonom. Ni razloga ne za demonizacijo dveh najbolj izpostavljenih udeležencev nesrečne mariborske afere ne za zadovoljstvo. Vsi problemi namreč ostajajo, odstopa sta v najboljšem primeru omogočila nov začetek.

Dediči treh “religij knjige” verjamemo tudi v odrešilnost trpljenja in žrtve. Ne glede na njeno razsežnost mariborska zgodba ni edina tovrstna tragedija v naši državi. Če od škofov, ki so po osnovni izobrazbi teologi in filozofi, pričakujemo odgovornost za njihove finančne odločitve, potem utemeljeno smemo pričakovati enako odgovornost od bankirjev, ekonomistov in politikov, ki so bili protagonisti podobnih zgodb. Upam, da bo današnji odstop dveh nadškofov sprožil tisti prvi kamenček plazu, ki bo v našo družbo vnesel več odgovornosti in preglednosti. Ko bo zaradi laži, nesposobnosti ali napake odstopil prvi politik, birokrat ali direktor, se bom papežu Frančišku in nadškofoma zahvalil za dober zgled.

Foto: Radio Ognjišče (Rok Mihevc)


23 KOMENTARJI

 1. Brez skrbi, gospod Peter! Upam zapisati, da gre večini vernikov le za razločevanje med dobrim in zlim ter pričakovanjem, da bo škof tu boljši, kot povprečni vernik, kot sem npr. jaz. Sicer ga ne potrebujemo na poti k Bogu.

  Brez skrbi, gospod Peter! Prepričan sem, da v teh dneh roma veliko prošenj k Bogu, naj se v nebesih srečamo z obema škofoma!

 2. Pozitivno naravnan prispevek !

  Naj bo mariborski dogodek poučen za vse nas: za cerkev z verniki, za politike, za gospodarstvenike..

  Škofa, ki sta odlična poznavalca in pisca duhovnih prispevkov, pa naj na tem področju storita veliko.

  To je njuno poslanstvo, ne pa ukvarjanje z dobički in izgubami. Za to so drugi, ne pa cerkveni dostojanstveniki in duhovniki.

  Naj se zgodijo nadaljnje korenite spremembe, da bo uveljavljena pristna duhovnost v cerkvi in njenem odnosu med ljudmi.

  Duhovni kapital, ki plemeniti, je področje delovanja cerkve, ne pa materialni kapital, ki znižuje duhovni kapital.

 3. Le na ta način bo cerkev moralna sila družbe.

  Brez te moralne sile, pa družba ne more ozdraviti in se plemenititi.

 4. zdaj pa še prodat vse cerkve, kapelice, gozdove in drugo premoženje, ki znaša skoraj 800 milijonov evrov, ki je cifra, s katero so okradli državno banko

  • Krasna ugotovitev,zgodovinar..bančni dolg nadškofije znaša 267 miljonov…
   zdej sam še povej,kje je pa manjkajočih 6.000 miljonov evrov bančnega dolga in s čem ga bojo Kučanovi socialno čuteči prijatelji pokrili…
   jim boš pomagal…seveda..moral boš…

  • A ti bi kar cerkve prodajal?
   Dajte vi raje prodat vse partijske spomenike, da se odkupite za desettisoč-miljardni zaostanek, ki ste ga državi pridelali v obdobju 20let na 45let podlage? Bo šlo?

  • E moj zgodovinar. Morda bi se lahko oglasil v novejši zgodovini, par let nazaj. Lahko bi poklical na kazensko odogovornost G.Pahorja in njegovo vlado. Za koliko je že okradel deželo Kranjsko ??? Kaznovan je bil tako, da so ga tudi prvoverni Slovenci izvolili za svojega predsednika.
   Puf bomo vračali z razprodajo slovenskega ne samo cerkvenega premoženja. Odgovarjal za to pa …??? Nikar ob tem o odemokraciji, svobodnih volitvah, krivdi strank,janšizmu in podobnem ….

 5. Zgodovinar, kaj pa odgovornost tistih, ki so v tem primeru – pa tudi drugih – dodeljevali kredite, čeprav so vedeli, da ne bodo mogli biti vrnjeni?

 6. Kdor verjame, da sekanje plemenitih glav prinese več pameti v družbo, je bodisi krvoželjni revolucionar (francoska giljotina!?) ali … hm, judo-rimljan?! (križ na Golgoti) ali kristjan. Tele povezave me begajo =) Čas bo pokazal. Prav rad bi "prav" verjel …

 7. Obglavljenja slovenske Cerkve ne morem komentirati vsebinjsko, ker ne poznam razmer od znotraj. Menin pa, da papežev podpis pot ta dekret, kljub temu, da papež še ne pozna v globin slovenske Cerkve premišljen.
  Papež je od vsega začetka stalno povdarjal, da Cerkev ni nevladna organizaicja in primer ravnanja mariboske Škofije z denarjem, me bolj sponinja na posvetno način delovanja, kot na delovanje v božji previdnosti.
  Iz tega, Kako se bo slovenska Cerkev odzvala na to preiskušnjo, bo vino ali je nevladna odrganizacija ali Cerkev.
  V bistvu je ta preiskušnja zelo koristna za slovensko Cerkev.

  • Ja, toda zaekrat se ne bi mogla odzivati slabše kot se. Niti Stresov odstop ni dovolj. Gospod ni premogel več kot “zanikati da bi bil za vse kriv”, čeprav ni povedal ničesar o čem naj bi bil kdorkoli kaj kriv?!

 8. V koraku odstopa obeh nadskofov vidim po eni strani znamenje tihe resignacije obeh najvisjih cerkvenih dostojanstvenikov (nezmoznosti), po drugi strani pa poslusnost (znamenje vere) Kristusovem namestniku kot vrhovni instanci.
  Papez v tem posnema EU in razciscuje razmere, dokler ne bo prepozno. Dokler poleg splosnega gospodarskega razsula ne pride se do vecjega skandala. Verjetno se je papez prej dodobra posvetoval in potem odlocil za ta tvegan demonstrativni korak.
  To verjetno ne bo sokiralo(pozitivno?) samo nas cerkveni personal ampak odmevalo (pozitivno?) po vsej Sloveniji. To je gotovo popolnoma v smislu “glasnosti in perestrojke” starega levicarja Gorbacova.
  Tu je viden jasen program in zgled, da Cerkev nicesar ne skriva pod mernik. Posebno v teh Wikleaks-casih, ko mrgoli od zmedenih levicarskih “nedobrih ljudi”, kot so npr.: Manning, Assange in Snowden.
  Cerkev ne sme “scagat” ampak mora biti z vsakokratnim, tudi nesposobnim cerkvenim personalom zastavonosa doslednosti in resnice.
  Koliko bo pa to “obglavljeni” slovenski cerkvi skodovalo, je druga pesem.
  Avandgarda in njeni ateisticni levicarji je verjetno zaradi tega ne bodo nic manj zanicevali. RKC drugace mislecim ostaja znamenje spotike.

 9. Jan, zaničevali je bodo verjetno še bolj….
  Ne vem pa odkod ti “papež v tem posnema EU”? KC s papežem je pa malo starejša in boljša organizacija. 🙂
  Seveda poslušnost papežu, jasno, saj Cerkev še ne razpada! Resignacija obeh najvišjih cerkvenih dostojanstvenikov je pa tista najšibkejša točka. Če je resignacija v samem vrhu, joj, kako hudo šele mora biti nižje. To je nevarnost. In ja, pri nas je resignacija “negovana” že dolgo, dolgo, tako da se danes lahko pogovarjamo že o demoraliziranosti v širšem smislu.

  • No papez Francisek mora kot nova metla vsaj navidezno nastopati bolj odlocno kot mili, svetniski Benedikt, ceprav se mu verjetno upira.
   Taksno odstavljanje je gotovo zanj boleca zadeva. Nasa dva nadskofa sta morda imela smolo. Sama od sebe verjetno ne bi odstopila, ker je jasno, da imajo drugi se vec masla na glavi.
   Hotel sem reci, da take drasticne ukrepe ponavadi izvaja svetna oblast. Samo EU, npr. lahko radikalno prisili Grcijo in Slovenijo k nujnim reformam.
   V katoliski cerkvi je pa to hvala Bogu papez, pontifex maximus.
   Druge krscanske locine, recimo pravoslavni in protestanti, da muslimanov ne omenim, nimajo nobene slicne vrhovne instance (papeza), zato se pa pri njih nic ne spremeni. Roma locuta, causa finita. Pri drugih se kvecjemu kaj spremeni stihijsko. Ali pa pod vplivom ulice. Zato ima RKC najboljse pogoje za prezivetje v teh za verstva neugodnih levicarsko-ateisticnih casih.

   • Se strinjam, prihaja čas čiščenja. Ki pa bo zelo boleč, verjetno bo trajal kakšnih 10 let. Ampak v tem času se bomo lahko duhovno prenovili, šli v srce, v globino in nato bolj močno zadihali z več vere.
    Vse je za nekaj dobro. Glejmo 50 let naprej in ne sedaj ta trenutek..

 10. Ja, to je res poštena lekcija o odgovornosti škofov. Morda res nista naredila veliko slabega, vendar očitno tudi nista preprečila slabega, kar pa bi morala, čeprav bi se za to morala izpostaviti in marsikaj tvegati.

  Vendar: bo sploh možno najti primerna naslednika?

 11. Kao si RKC ureja notranje zadeve, ni moja stvar. Je pa moja stvar, da se poskrbi za vrnitev bančne luknje – to pa bi lahko bili gozdovi.

  Dodatno pozitivna stvar je dejstvo, da seje ponovno izkazalo kaj pravzaprav RKC v Sloveniji predstavlja in da si nihče več ne delautvar o neki moralni avtoriteti.

  • Cerkev in z njo desnica se čisti in to je zanjo dobro. Upam da bo temeljito spucala tudi lobije. Če pride v Sloveniji en tak, kot je Frančišek, bo šlo samo še gor.

   Pri levičarjih nič ne kaže, da bodo pri sebi kaj kmalu začeli z realnim vrednotenjem komunizma. Počasi jih imajo ljudje že dosti. Me zanima, kaj bo z Bratuškovo jeseni, ko se bumerang vrne.

   • i,kaj…neč ne bo.mediji bojo poročal,da so hilda,janša in vatikan vse pokradli…..

    pa vsi bojo ploskali temu odkritju…

  • Zakaj pa bi, saj komunajzerski tajkuni tudi ne bodo nič vrnili?

   Cerkev bi lahko rekla, da bi to naredila, če se vsi levaki umaknejo iz politike in pustijo gospodarstvo pri miru.

 12. zgled sta dala; Božji Duh dela počasi a zanesljivo; Cerkev bo obstala, ker jo vodi Kristus; molimo za vse, da se krivice popravijo, da ljudje ohranijo dostojanstvo,

 13. Ko bo zaradi laži, nesposobnosti ali napake odstopil prvi politik, birokrat ali direktor, se bom papežu Frančišku in nadškofoma zahvalil za dober zgled.
  ===========
  Ne morete postavljati nobenih pogojev!
  Pomislite zdaj, na tuje investitorje. Na bodoče kupce v privatizaciji. Kdo bo prinesel denar v deželo, kjer še v cerkvi kradejo? Republika Sračji dol?

Comments are closed.