Odrasli skavti o Družinskem zakoniku

6
165

Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) je na seji Sveta te organizacije, ki je bil v soboto 3. marca 2012 na Brezovici pri Ljubljani, sprejela naslednjo izjavo o Družinskem zakoniku:

“Odrasli skavti in skavtinje, združeni v Zvezi bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), nasprotujemo Družinskemu zakoniku, ki ga je sprejel Državni zbor  Republike Slovenije.

Svoje stališče utemeljujemo s prepričanjem, da Družinski zakonik definira družino na način, ki ne podpira polne družine kot skupnosti staršev – očeta in matere ter otrok in ne spodbuja državljanov k ustvarjanju polnih družin. Družinski zakonik ne zavezuje države oziroma njenih inštitucij, da bi pomagale mladim k sprejemanju odgovornosti za starševstvo in tudi ne podpira rojstva, ohranitve in razvoja človeškega življenja po naravnih zakonih.

Skavtstvo je več kot 100 let staro, po vsem svetu razširjeno vzgojno gibanje, ki ga usmerjajo skavtski vzgojni zakoni in vzgojna metoda. Po naši izkušnji je zakonska zveza moža in žene naravno in najboljše okolje za sprejemanje otrok. Prepričani smo, da sta moški in ženska potrebna za nastanek novega človeškega življenja in tudi za njegovo odraščanje. V nepopolnih družinah, kjer manjka oče ali mati, otrok podzavestno išče nadomestnega očeta ali mater, na primer v vzgojitelju ali vzgojiteljici.

Zaradi navedenih pomanjkljivosti bomo odrasli skavti na referendumu 25. marca 2012 glasovali proti Družinskemu zakoniku.”

Foto: Tone Lesnik

6 KOMENTARJI

 1. Bravo odrasli skavti! Tako je rpav! Upam, da vas posnemajo še mlajši. PROTI zakoniku, pa bo!!!

 2. Vzklik iz generacije papeža Janeza Pavla II.:
  KORAJŽA VELJA! (Postojna, 1996, srečanje z mladimi)

  • Zakaj se gospod Igor norčuje iz izkušenj odraslih skavtov? Misli morda, da o njih izkušnjah pač vse ve? Ali se morda norčuje kar tako, da se pač norčuje?

   • Oprosti, Tone. Na hitro sem prebral in prezrl besedo odrasli. Pod skavti in taborniki si sam avtomatično predstavljam otroke.

    P.S. Ko bo novica objavljena v dnevnem tisku, sem prepričan, da bo večina bralcev dobila podobno asociacijo na socializem in pionirčke, ki so podprli maršalove načrte… 🙁

    • Ja, razumem. Predstava o skavtih je res povezana predvsem z mladimi in skavtstvo je tudi namenjeno predvsem mladim, starim praviloma do 21 let. Vendar se vanj že od vsega začetka vključujejo tudi odrasli, od 21. leta naprej. Kot voditelji, organizatorji, in raznih drugi vrst pomočniki. Odrasli pa ustanavljajo tudi svoje lastne skavtske organizacije. Na svetovni ravni jih združuje mednarodna organizacija ISGF (International Scout and Guide Felowship). Tako imamo v Sloveniji tri skavtske organizacije: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov mladinska organizacija), Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (odrasli skavti) ter Zveza tabornikov Slovenije (mladinska organizacija).

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite