Odprto pismo Srečku Cehnarju, dobitniku Večerove nagrade Bob leta

4
Srečko Cehnar Foto: A. Petelinšek
Srečko Cehnar Foto: A. Petelinšek

Spoštovani gospod podpolkovnik  Srečko Cehnar!

Zgrožen, žalosten in prizadet sem prebral besede, ki ste jih izrekli ob Vašem odzivu na katastrofalno stanje v Republiki Sloveniji, kot sledi iz Vaših odgovorov v časniku Večer, sobota 20.1. 2018. Tam med drugim tudi pravite:

»V Evropi so znali s tem razčistiti, pri nas pa desnica v spregi z institucijami, ki so med drugo svetovno vojno izdale slovenski narod, še naprej seje razdor med nami.«

Nikakor Vam ne odrekam pravice do Vašega svobodnega mišljenja, vendar se sprašujem, ali to, kar ste dejali, ustreza resnici o našem družbenem stanju. Ali niso »elite, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov« večinoma na tako imenovani ‘levici’? Seveda ne zanikam, da smo marsikaj zamočili – predvsem zaradi neodločnosti, strahu in lažne obzirnosti do tistih, ki so si upali vse in bi to počeli še kar v nedogled. Tudi je res, da nas je vse – a hvala Bogu ne vseh enako – bivši lažni režim v marsičem pohabil. Žal posebej tiste, ki so bili njegovi dejavni odločevalci,  pokvaril do te mere, da niso več sposobni in pripravljeni na kakršnekoli demokratične, civilizacijske in človeške spremembe, pač pa kar naprej vztrajajo v laži in  širijo nasilje, kakor so se naučili v totalitarizmu, ki je privilegiranim omogočal vsakršno tudi najbolj nečloveško in nemoralno početje. Zato je bil slovenski narod deležen ne le fašističnega in nacističnega pač pa tudi domačega komunističnega holokavsta: bratje komunisti so dvignili svoje roke in si otežili svojo vest z genocidom nad svojim narodom.

Izjava za katero je Srečko Cehnar, upokojeni podpolkovnik Slovenske vojske, prejel Bob leta, nagrado mariborskega Večera:

Soborci me sprašujejo, ali smo se borili za pravo stvar. Za domovino že, in če bi bilo treba, še stokrat. Ne pa za elite, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov. Kako jih ni sram?

Čeprav se torej moramo pokesati za marsikatere stvari, so odgovornosti za zatiranje, holokavst in posledično za današnje razmere porazdeljene sorazmerno z možnostmi, ki so jih imeli posamezniki in skupine v dejavnosti ali nedejavnosti in predvsem možnostmi – za ta čas skrajnosti (Hobsbawm), ki ga je moral pretrpeti in ga še trpi slovenski narod zaradi tega za nas najhujšega totalitarizma. Zato je resnici na ljubo treba tudi priznati in ponavljati nasprotno, kar se pri nas skuša uveljavljati v javnosti: Okoriščanja so bili deležni predvsem ljudje, ki so imeli za to možnost in to so (bili) pristaši bivšega režima in njihovi nasledniki, ne glede na to, kako so danes razporejeni po političnem spektru demokratične Slovenije na levi ali še kod drugod. To so ‘levi’ le po ideološkem, ne pa po družbeno-kapitalskem profilu in zato tudi v stalnem konfliktu s samim seboj, saj navzven oznanjajo lažni socializem, dejansko pa živijo turbokapitalizem. Sicer je vmes padel kdaj tudi kdo od maloštevilnih z drugačnim predznakom, vendar le po volji, odobrenju, namenih in povezavah s prejšnjimi tako imenovanimi ‘levimi’. Režim, njegovi ukazovalci in oprode so svoje lovke že od 30 let 20. stoletja, tj. od priprav, začetkov in izpeljave revolucije med vojno ter v holokavstu med vojno in po njej vpregli v svoj voz tudi desne. Veliko so jih kot »sokole«, »krščanske socialiste« ali »intelektualce« izkoristili za izpeljavo umazanih poslov. Ta logika deluje do dandanašnjih dni. Tako so ljudje prodajali svoja moralna-etična načela. Da so ‘levičarji’ bili in so še vedno realni dobičkarji vseh teh tragičnih, žalostnih in zavrženih družbenih procesov, je dokaj očitno. Da to opazite, ni treba gledati z drobnogledom, pač pa lahko čisto in pošteno oko to zelo hitro razbere. Mar ne? V stilu, da se laž kot bistvo komunizma, kot je dejal Havel in številni drugi ponavlja še kar naprej. Danes se celo njeni glavni ustvarjalci kot npr. Zdenko Roter, »čudijo«, da je šel razvoj v Sloveniji v smer »prihvatizacije« splošnoljudskih dobrin, družba pa v moralni razkroj. Kdo pa to do danes usmerja, če ne ravno tisti, ki ob tem v javnosti točijo krokodilje solze?

Tak razvoj tudi mene in številne dobronamerne Slovence in državljane boli, saj smo si prizadevali in se še vedno borimo za drugačno Slovenijo. Žalostno je, da zaradi takega razvoja stvari in neodgovornosti predvsem tako imenovanih ‘levih’ (tako imenovani ‘desni’ imajo za to malo realne moči v družbi) Slovenija ni država blaginje, se morajo mladi seliti iz nje ter številni žive pod pragom revščine – pa se njihov glas praviloma tudi v stavkovnih zahtevah in drugih manifestacijah ne sliši. Le prizadevanje za resnico – torej za razčiščenje – je tudi pot za odpravo ovir, da bi ta naša domovina vendarle postala to, kar si vsi želimo: dom in domovina vseh nas in bomo v njej skrbeli za pravičnost in blagostanje vseh, še najbolj pa prizadetih in obrobnih v družbi. Tako bomo tudi dovolj močni, da bi se borili zoper vsako zatiranje med nami in preprečili, da bi se holokavst še kdaj ponovil.

Prof. dr. Janez Juhant

4 KOMENTARJI

 1. Srečko Cehnar, upokojeni podpolkovnik Slovenske vojske je izpadel kot koristni idiot. In sploh ni edini.

  ===============================
  Koristni idiot je strokoven izraz, ki nima veze z inteligenco, tak je bil npr. Edvard Kocbek. Kakšna je bila »naprednost« in »demokratičnost« njega in sil, ki jih je predstavljal, je najlepše vidno v njegovem osebnem pismu škofu Gregoriju Rožmanu z dne 29.1.1943. Tam je tovariš Kocbek med drugim zapisal: »Hočem Vas opozoriti na dejstvo, da je božja previdnost dodelila slovenskim komunistom posebno vlogo, ki jo ostali Slovenci v OF priznavamo. Slovenski komunisti so nastopili v
  slovenskem osvobodilnem gibanju kot bistveni moralni in politični usmerjevalec; saj veste, da si danes izbiramo obliko in smer politične usode za dolgo bodočnost. Večina slovenskega naroda se je nagonsko odločila za naslonitev na Sovjetsko Zvezo. Zakaj? Zato, ker na svetu danes ni silnejše in pravičnejše državne tvorbe od Sovjetske Zveze. Narodno rešitev zastonj iščemo pri zahodnih demokracijah. Njihov politični in družbeni sistem je doigral.«

 2. Cehner , nabija in laže ter poiskuša zavajati na debelo:
  Laž
  »V Evropi so znali s tem razčistiti, pri nas pa desnica v spregi z institucijami, ki so med drugo svetovno vojno IZDALE slovenski narod, še naprej seje razdor med nami.«

  Zavajanje/Laž
  »Soborci me sprašujejo, ali smo se borili za pravo stvar. Za domovino že, in če bi bilo treba, še stokrat. Ne pa za ELITE, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov. Kako jih ni sram?«

  dr.Juhant, med drugim, pravilno in natančno oporeka in utemeljuje:

  Zato je bil slovenski narod deležen ne le fašističnega in nacističnega pač pa tudi domačega komunističnega holokavsta: bratje komunisti so dvignili svoje roke in si otežili svojo vest z genocidom nad svojim narodom.

  Žalostno je, da zaradi takega razvoja stvari in neodgovornosti predvsem tako imenovanih ‘levih’ (tako imenovani ‘desni’ imajo za to malo realne moči v družbi)
  ……………………………………………….

  Cehner jasno, gromko in ostudno laže, sprevrača zadeve
  O materi Domovini-vsi smo se srčno borili z isto Domovino, za našo, za eno in edino, skupno Slovenijo. Tu ni treba zaljšati povezav na karkoli kar ti sikne na pamet!
  Grozna je tudi vseobsežna ploskoglavska laž, ki jo prihuljeno plasira ostriženim Kučanovim ovcam : Elite!

  Vsi socialno čuteči, prizadeti in tudi oni od bogastva napuhani se vzdramijo: ELITE!
  Mater, jih sovražim ! Elite.( se opravičujem, ampak to je Pelin slovenske moralno globočinsko skorumpirane družbe cankarjanskih jamravih Slovenčkov in Slovenčic, ki jamrajo, jokajo in depresirajo od jutra do naslednjega vzhoda Sonca in hodijo demonstrirat v pelc montlnih ali Che Guevarinih majicah ter z Zombi lutkami!

  Top news! Delavska borba!
  ELITE-KRIŽAJTE JIH, CVRITE JIH NA RAŽNJU – protivladnih “fstajnikov”, ki so rušili Kanglerja in potem Janševo vlado po Mariboru in Ljubljani!

  ČIGAVE SO TE ELITE ? POVEJTE SI SAMI ŠE DANES, TAKOJ!

  Ja, fstajniki in sluzavi podpisniki F571 in njih Urednikovalci in inženirji slovenskega medijskega satanizma tulijo kot, da so Janševe, da so od desnakov, da so od tabelih, da so od farjev, da so od izdajalcev Domovine 1941, da so od narodnih izdajalcev!

  Ista je Hudičeva mantra krvavih morilcev komunistov 1941- 1991!
  ” Kriv je! Izdajalci, narodni izdajalci!
  Označeni so bili že pred 1941 za drugačne, za Kristjane, za farške, za tabogate, za iskoriščevalce, kapitaliste, oderuhe, dobičkarje, zaslužkarje, itd.

  ČISTE SVINJSKE LAŽI, KI SO NA AGITPROP SCENI NON-STOP 26 let na 50 let genocidne satanske podlage!

  Odgovorite si že enkrat sami, ljudje.
  To je Vaša sveta Pravica, ja! Ne lažite več in ne zavajajte več!
  Tako slovenski visoki oficir; ni za verjeti.

  Jaz trdim , da so slovenske elite fundamentalno Leve koritarske provinience , da so to rdeče in rdečemavrićne multiskorumpirane elite, ki so prišraufane, zbetonirane in zavibrirane na krvavih boljševiških privilegijih, ki
  kajnovsko globoko koreninijo na komunističnem oblastnem in diktatorskemu ter nezaslišanem krvavem zločinu nad popolnoma nedolžnimi deset tisoči Slovenk in Slovencev vseh starosti, neverjetno mnogo otrok in žena, mater!

  Začnimo samo z “borci”, ki jih je leta 2017 več kot jih je bilo januarja 1945!
  Ne štejem “majskih rdečih hroščev”, ki nikoli niso puške od blizu videli in jim je bil vonj po smodniku in po krvi v borbi povsem neznan.

  Materialnih, realnih, trdnih, vsakodnevnih dokazov o tem je milijone.
  In iz njih vre vsa groteska, vse pohujšanje, vse zlo propadanja in samouničevanje Slovencev.
  ———————————————————-
  Podobna ofenziva sovraštva in krive obtožbe je še odmevnejša.
  Lara Janković v Lažgošah:
  »Obsoja vse, ki z roko v roki z RKC delajo razdor med narodom, širijo sovraštvo in nestrpnosti!« Kdo so »vsi« po stari boljševiški maniri ne pove.

  Laž, označevanje potencialnega izdajalca, novodobne žrtve!

  Isti vir, gnezdo komunistov in skorumpiranih prisklednikov in “dobrotnikov tipa NSI” – saj lepa gospa, intelektualka nosi med govorom krvavo zvezdo.
  Verjetno isti namen, cilj in naročnik..kampanija hudega zla odmrznjenih komunistov, tatov, barab, potencialnih teroristov in kriminalcev najvišjega kalibra.
  ———————————————————

  Slovenska Škofovska Konferenca in g.Zore s svojimi škofi – pa nič, tudi, ko leti direktna huda obtožba na RKC.
  Trdim, da je izjava o Dražgošah dr.Štumfa ena mila Jerica v tem grozljivem in realnem kontekstu težkega izziva in hudega mlinskega kamna slovenskega Kristjana in Kristjane!

  Pobijali, klali vas bomo, Kristjani, tako kot l.1945!” – ne dolgo nazaj na steni mercatorja, še pomnite?

  dr. Stres trdi, pred kratkim, da RKC nima nič s Spravo.
  A naj zdaj čakamo še kake izjave, da vrh RKC nima nič z Lažgošami in s slovenskimi Bobu-Bobi, ki kipijo izpod pokrovke?

  Usmrajene vaške postrižene ovce čakamo, poslušamo, pričakujemo in se zgražamo nad molčečnostjo!

Comments are closed.