Prebudimo Slovenijo: Odprto pismo Šarcu in Pikalu glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva

13
Jože Mlakar /Arhiv Časnik

V pobudi Prebudimo Slovenijo so na predsednika vlade in ministra za šolstvo, znanost in šport naslovili odprto pismo v zvezi z uresničitvijo odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Državljani, ki plačujejo davke državi, ne glede na to ali pošiljajo svoje otroke v javno ali zasebno šolo si zaslužijo enako spoštovanje in enako čast, pišejo člani pobude.

Odprto pismo predsedniku vlade in ministru za šolstvo, znanost in šport

Spoštovani predsednik vlade RS gospod Marjan Šarec, spoštovani minister za izobraževanje, znanost in šport gospod Jernej Pikalo!

Člani civilne pobude Prebudimo Slovenijo predlagamo ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter vladi Republike Slovenije način, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča in s tem izpolniti pričakovanja zasebnih osnovnih šol za 100 % financiranje tistega dela njihovega programa, ki je identičen programu javnih osnovnih šol.

Odločba Ustavnega sodišča je formalni akt, ki državnim organom zapoveduje takšno ravnanje, ki naj bo v skladu z zakonom in splošnimi načeli pravičnosti. V navedenem primeru ne gre za pravni akt oziroma zakonodajo, s kakršno urejamo cestni promet, temveč za  akt, ki neposredno prizadeva ljudi, otroke in njihove starše.

Državljani, ki plačujejo davke državi, ne glede na to ali pošiljajo svoje otroke v javno ali zasebno šolo si zaslužijo enako spoštovanje in enako čast. Država, ki jo spoštovana gospod predsednik  in gospod minister predstavljata, ni brezosebna institucija brez duše, temveč skupnost državljanov z različnimi pogledi in prepričanji.

Kot izvoljena predstavnika države imata skupaj z drugimi člani vlade in s člani državnega zbora dolžnost pravično in brez diskriminacije poplačati vsako delo v skupno dobro, ne glede na to, kdo ga opravlja. Namesto pravnih in ideoloških trikov pričakujemo od izvoljenih ali imenovanih državnih uslužbencev več velikodušnosti, naklonjenosti in empatije ter tako človeško držo, ki je nad vsakim formalizmom in preračunljivostjo.

Če se vživimo v učence, ki so vsi naši otroci, ne glede na to, kdo in kaj so njihov starši, bo odločitev lahka. Oni so naši! Bodoči delavci, inženirji, zdravnice, znanstvenice in če bo potrebno, tudi vojaki, ki bodo zastavili svoja življenja za našo varnost in blaginjo. Zato smo jih dolžni enako podpirati ne glede na to ali hodijo v »javno« ali »zasebno« šolo.

Spoštovana gospod predsednik vlade in gospod minister! Z zaupanjem v Vajino naklonjenost do naših mladih državljanov Vaju prijazno pozdravljamo!

13 KOMENTARJI

 1. Kdo je odgovoren za nespoštovanje sklepov US? Tisti, ki so volili sedanjo koalicijo “samo da ni Janša”. So med njimi tudi katoličani in starši otrok zasebnih šol? So!

  Najprej pomesti pred svojim pragom, potem morda pisanje pisem, ki itak ne bodo imela nobenega vpliva.

  • Se strinjam. Konkretno je celo avtor tega članka večkrat (zlasti pred volitvami) negativno oziroma s pomisleki obravnaval Janšo. Dobro, mogoče je volivec NSi. Toda da kot intelektualec ne zna razsodno oceniti dometa stranke, pa je na moč čudno in tudi sumljivo. Kakšno korist imamo od NSi? Kaj naredi dobrega za demokratično usmerjene volivce, kaj za Cerkev, pa za revizijo zgodovine in vsega kar izhaja iz tega itd. itd. Vse, kar prihaja do javnosti, je naspotovanje SDS v kritičnih trenutkih. Ne spomnim se, kdaj sta se stranki poenotili pri kakšnem pomembnejšem vprašanju in skupaj zaropotali, da so se vladarjem stresle hlače. NSi je škodljiv element v slovenskem političnem prostoru. In kdor to podpira, se mi ne smili, ko joče zaradi nepoštenega financiranja zasebnega šolstva. Pa se zaveda, g. Mlakar, da vi preko NSi podpirate prav te, ki jih javno kritizirate. Kaj naj si mislim drugega o tem pisanju kot da gre za maškarado.

   • Ja, gospod Lucijan tako je. Imamo zelo čudno “desnico”:

    – SDS za časa vladanja uvedla 297. člen proti “sovražnem govoru” – SDS je za časa vladanja uvedla kvorum za referendum! – NSi ima čuden odnos do starih komunistov (ne bom našteval…)
    – SDS ni nič naredila, da bi se izrazilo nasprotovanje marakeški deklaraciji, za katero so vedeli že leto vnaprej. Ob odhodu Jja v zapor pa so organizirali avtobuse in celoslovenski šov.
    – oboji so v parlamentu glasovali za obsodbo Le-Penove zaradi neke objave (če se prav spomnim) islamističnih zločinov
    – oboji so v parlamentu glasovali za pametovanje Poljakom in Madžarom
    – oboji so v parlamentu glasovali (ali pa se sramotno potuhnili) za ponižujočo deklaracijo o “afrofobiji” http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2019-0212_SL.html

    Skratka, ko je treba ohraniti hrbtenico in mogoče ogroziti komfortno bivanje v EUparlamentu, so oboji izdali svojo bazo. Naj se ne čudimo rezultatom.

    • Ne vem, kje naj vse te očitke preverim. Pa, prosim, konkretne dokaze, ne kakšne interpretacije!

     • Gospod AlFe pač misli, da ni hudega, če se ne spoštuje odločb US, če pravosodje kaznuje žvižgače in ne tiste, ki kradejo, če se omejuje svobodo izražanja itd. Samo da ni Janša, tudi če jemo travo.

      To sicer ni odsev pameti in srčne kulture, pač pa sovraštva. Ima pa do tega vso pravico. Težave v KC očitno niso naključne.

 2. Spoštovani
  Imam zelo tehten razlog zakaj sem proti privatnim šolam.
  Stanujem na periferiji Slovenije,,povejte mi kako naj vsako jutro odpeljem otroka v Maribor ali LJ privatno šolo.
  Ali pa so te tri privatne šole rezervirane za novodobne otroke kvazi kapitalistov.(potem si pa naj z nakradenim denarjem plačajo)
  Imamo pa zelo dobro razvejano civilno šolstvo.katero lahko obiskuje vsak otok ne glede na to kako daleč je od teh centrov

  • Vaš razlog nasprotuje sam sebi: Otroka ne morete peljati v privatno šolo, ker jih ni, ker jih je tako malo, da so vam predaleč, ob tem pa nasprotujete privatnim šolam.

  • @Medeni!
   V demokratičnih državah je veliko privatnih osnovnih šol. Nekako pol na pol. V takih državah se zavedajo, da KONKURENCA pomeni dvig KVALITETE šolstva.
   Pri nas pa so med 2. vojno in še malo po njej na Primorskem komunisti morili učitelje, ki so po kapitulaciji Italije poučevali v slovenščini. Šlo je za ideologijo, ne za šolstvo. Tako kot zdaj!

 3. Telebanstvo “desnih”, ki volijo leve ali ne gredo na volitve. Kaj zdaj vsi javkajo, pred volitvami pa so bili kristjani tiho, Cerkev tiho … Kot Belokranjci, ki so bili proti ograji in še na miting niso prišli.

  Ko je prepozno, je brez veze javkati. Raje študirajte stoicizem, saj je del krščanskega mazohizma – v nebesih bo vse poplačano.

  Glavno, da Šarec berilo bere, s tem je izpolnjeno vse. Nadškofu se rosi oko, ko ga lahko za sekundo pozdravi na kaki prireditvi.

 4. Nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, potem zaradi dvotretinske večine v DZ kar sanje Cerarjeve vlade o spreminjanju ustave, zdaj Pikalovo ignoranje vseh zakonov, neglede na mnenje pravne službe DZ – ne moremo imenovati drugače kot državno (vladno) GANGSTERSTVO. Oprostite, tako je! To ni moja država, to je država GANGSTERJEV!

 5. Komur ni jasno, da bo enakopravno financiranje potrebno politično izsiliti, mu ni nič jasno. Tovrstna javna pisma so ob neenotni opoziciji v parlamentu ter razdrobljeni ter celo medsebojno skregani civilni družbi pomladnega navdiha navadno cirkusantstvo. Poglejmo samo pojav stranke DOM. Celotno predvolilno kampanjo (in še po volitvah ne dajo miru) so zgradili na kritiki in dnevni destabilizaciji stranke SDS. Poglejmo recimo revijo Reporter – njen glavni program je postal strašenje pred Janšo. Da o posameznih izjavah Ljudmile in Tonina niti ne govorim. Komu še ni jasno, da so vsi ti “projekti” murgelski projekti? G. Mlakar, veliko med nami je preraslo naivnost. Jasno je, da s takšnimi pismi, ne pomagate k utrjavanju demokracije, ampak pomagate ustvarjati videz demokracije, to je, Potemkinovo demokracijo.

  • To pismo,kakorkoli ga obračate, ni murgelski projekt. S tem ko to rušite, rušite sami tudi demokracijo.

 6. Treba se bo sprijazniti s kruto resnico:
  PO NAŠI USTAVI ZASEBNO NE MORE BITI FINANCIRANO
  IZ JAVNIH SREDSTEV!!!
  Pa če se Ustavno sodišče razpoči! In z njim vsa desnica!

Comments are closed.