Odprto pismo predsedniku vlade: Reševanje begunske krize

45
Begunci na železniški postaji v Budimpešti, foto: Twitter.
Begunci na železniški postaji v Budimpešti, foto: Twitter.

V zadnjih dneh smo priča zaostrovanju begunske krize v Srbiji in Makedoniji. Po tem ko je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) letos objavil podatek, da je bilo v lanskem letu v svetu 60 milijonov beguncev, kar je največ po drugi svetovni vojni, po številnih tragedijah beguncev, ki so v nuji želeli prečiti Sredozemsko morje in po tem, ko je Evropska unija (EU) julija letos končno sprejela načrt sprejema in razporeditve 55.000 beguncev, se države Evropske unije, tudi Slovenija, še vedno neustrezno in neučinkovito odzivajo na pričujočo krizo.

Številne nevladne organizacije že dalj časa opozarjamo na neustreznost evropskih in slovenske azilne in migracijske politike. Ogorčeni smo nad medlim odzivom Vlade RS na predlog EU glede števila beguncev, ki bi jih sprejela Republika Slovenija, ter zaskrbljeni nad nenehnim poudarjanjem varnostnega vidika, ki ga je potrebno upoštevati pri sprejemu beguncev. Taka sporočila znatno prispevajo k neupravičeni kriminalizaciji migrantov in krepitvi predsodkov. Menimo, da je Slovenija glede na obstoječo begunsko krizo, kljub našim omejenim integracijskim sposobnostim, ob dodatnem angažiranju različnih akterjev sposobna sprejeti večje število beguncev, kot je 250, kolikor naj bi jih sprejela v okviru kvot.

Trenutno begunsko situacijo v Evropi bi po našem mnenju lahko učinkovito rešilo le takojšnje povečanje možnosti za legalni vstop beguncev v evropske države. Begunci so namreč ljudje, otroci, matere, očetje, ki zdajle potrebujejo varno zavetje, zdi pa se, kot da vsi skupaj čakamo na čudežni razplet, ki nas bo odrešil kakršne koli odgovornosti do teh ljudi.

Nujno je vzpostaviti humanitarne koridorje, ki bi omogočili legalno in varno potovanje beguncem v tiste evropske države, kjer bi zaprosili za mednarodno zaščito.

Od Vlade Republike Slovenije pričakujemo, da se zavzame za solidarno Evropo, ki bo migrante sprejela in jim pomagala, da na ravni EU glasno zastopa ta stališča, temelječa na solidarnosti in načelih človekovih pravic. Kot takšna je lahko vzor tudi drugim državam EU. Konkretno predlagamo, da Slovenija takoj ponudi pomoč Makedoniji in Srbiji v obliki zagotovitve dodatnih vagonov in avtobusov za prevoze beguncev, hkrati pa ponudi možnost beguncem, ki se nahajajo v teh dveh državah, da v kolikor si to želijo, pridejo v Slovenijo in tukaj zaprosijo za mednarodno zaščito. V luči krepitve naših integracijskih sposobnosti pa predlagamo tudi, da Slovenija čim prej sprejme naslednje ukrepe:
– pripravo celovitega akcijskega načrta za sprejem in integracijo beguncev,
– decentralizacijo področja obravnave migrantov in prenos določenih pristojnosti na lokalne skupnosti,
– zagotavljanje posebne skrbi za najbolj ranljive skupine beguncev oz. tiste, ki se znajdejo v ranljivi situaciji, s poudarkom na celostni obravnavi in oskrbi otrok brez spremstva in žrtev mučenja,
– učinkovite, nerestriktivne postopke za priznavanje mednarodne zaščite in združevanje družin beguncev,
– vzpostavitev programov za pomoč pri premoščanju kulturnih, jezikovnih in drugih ovir pri integraciji v slovensko družbo,
– vzpostavitev učinkovitega sistema praktičnega učenja slovenskega jezika za begunce,
– dolgoročno financiranje nevladnih organizacij, ki izvajajo programe podpore za begunce in druge migrante,
– ustrezno ureditev stanovanjskega vprašanja za begunce s poudarkom na omogočanju dostopa do neprofitnih stanovanj zanje,
– sprejem ustreznih ukrepov aktivne politike zaposlovanja beguncev,
– izboljšanje integracije migrantov v zdravstveni sistem: v prvi fazi predlagamo sistem vzpostavitve kulturnih mediatorjev v zdravstvu,
– učinkovitejšo podporo pri vključevanju otrok beguncev (in drugih migrantov) v šolski sistem,
– izboljšanje politične participacije beguncev (in drugih migrantov) z zagotavljanjem pravice včlanitve v politične stranke in kandidiranje na lokalnih volitvah ter ratifikacijo Konvencije o udeležbi tujcev v javnem življenju na lokalni ravni,
– ratifikacijo konvencije Združenih narodov o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin iz leta 1990.

V pričakovanju, da kot državnik, ki poudarja etične standarde in solidarnost, naredite odločne in pogumne korake pri reševanju begunske krize in vloge Slovenije znotraj Evropske unije, vas lepo pozdravljamo.

S spoštovanjem,

Amnesty International Slovenije, Beethovnova 7, Ljubljana,
Inštitut za afriške študije, Cankarjeva 1, 1000 Ljubljana,
Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, Ulica Janeza Pavla II 13, Ljubljana,
Mirovni inštitut, Metelkova 6, Ljubljana,
Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Metelkova 6, Ljubljana,
Slovenska filantropija, Poljanska cesta 12, Ljubljana,

45 KOMENTARJI

 1. Se institucijam, podpisanim pod to odprto pismo, ki večinoma pljuvajo po kapitalizmu in zahodnih demokratičnih državah, ne zdi nenavadno, da vsa ta nesrečna, vendar tudi zmanipulirana množica (od kod jim tudi po 5000 € samo za prečkanje morja?) beži prav v te dežele, ne pa v npr. prostrano Rusijo, v muslimanske ne prav revne države kot so Iran, Savdska Arabija, Jordanija, Emirati, Kuvajt, Maroko itd.

    • …in morda je kapitalizem v evropi tako uspešen, ker ima tisočletno podlago izropavanja polovice sveta… just saying..

     • Argument “sej oni tut to počnejo” se mi nikoli ni zdel ravno najboljši.

      Točnih cifer ne poznam (in pomojem jih nihče ne). Nikakor ne zagovarjam komunističnih kraj, vendar pa so, pomojem, se večina teh kraj dogajale znotraj lastnih ozemelj. Evropa pa je s kolonizacijo veselo grabila bogastvo drugih (in na temelju tudi tega nakradlega bogastva je danes postavljena).

     • Spet se motiš. Naš krščanski kapitalistični svet je bil še preden je začel osvajati ostali svet mnogo bolj razvit od ostalih.

      Zato pa so lahko v enem obdobju kolonozirali skoraj cel svet.

     • Všeč mi je tvoj zagovor in opravičilo za izropanje in zasužnjenje pol sveta. Močnejši pač zmaga!

      (mimgrede – če sem si prav cifre zapomnil, je indija pred angleško “osvoboditvijo” imela okoli 25% svetovnega GDPja (skupaj s kitajsko ga ocenjujejo na 70-80%) ..po angleški nadvladi, pa ta padel na 1%)

     • Tudi to ni res. Mi smo v večino sveta prinesli civilizacijo in napredek.

      Ti si cifer nisi prav zapomnil. Sploh je pa računanje bdp-ja za nazaj in za čisto druge kulture zelo problematično.

      Dejansko so bili vsi manj razviti od evropskih kolonizatorjev.

     • Se strinjam, za nazaj računat je zelo težko (če sploh mogoče). Še za ta moment je težko (če sploh zares mogoče) ..vseeno pa, kot rečeno, nekateri to trdijo…
      ….
      Tako kot je tudi razvitost za nazaj (ali pogosto tudi za sedaj) težko izmeriti. Je bolj razvit narod, ki razvija znanost in umetnost, živi relativnem miru in ne kaže pretenzij za zavojevanja? Ali narod, ki večino razvoja usmeri v orožje, da z njim lažje krade po svetu?
      ….
      Še enkrat pa – čestitam za tvoje opravičilo za zasedanje ozemlja, ropanje, zasužnjevanje in pobijanje. To je “bolj razvitim” pač dovoljeno (in celo podprto – dokler to počnejo naši)

     • Če bi bili Indijci bolj razviti, bi se uprli in jih ne bi mogli kolonizirati.

      Oziroma, bi verjetno oni nas kolonizirali. Tako pa so jih Britanci zlahka prevzeli.

      Razvoj znanosti je tesno povezan tudi z razvojem vojske. Velik del nove tehnologije je bilo na začetku razvito za vojsko.

      To, kar ti počneš, ni nič drugega kot manipulacija in lažnivo podtikanje.

      Jaz ne pdpiram ropanja, zasužnjevanja in pobijanja. Ampak zato, ker Evropa ni bila idealna pri kolonizaciji, še ne pomeni, da bi morali sami sebe dajati v nič.

      Končna vsota pozitivnih in negativnih prispevkov je velik pozitiven prispevek. Le Evropejci smo, namesto, da bi bili ponosni, da smo razvili najbolj empatično in humano družbo, to obrnili proti sebi in imamo občutek krivde, ker nismo idealni.

     • …tudi prav…
      torej, če te nekdo oropa, se nikar ne pritožuj – je pač naprednejši od tebe.
      in morda bi v tej logiki morali pravzaprav naravnosti povabiti vse begunce k nam. če smo naprednejši, se nam bodo že podredili. če pa nismo in nas bodo zavojevali – je pa tako tudi čisto prav in si pravzaprav zaslužimo, da nas dvignejo na višjo raven razvoja.

     • obveznoime, raje priznaj, da nimaš prav in zdaj si v obupu izmišljaš razne neumnosti.

      Ustvarili smo civilizacijo, ki nas ščiti pred ropanjem.

      Naša civilizacije je razvno zaradi kapitalizma in krščanstva najboljša in najuspešnejša.

      Ropali pa nismo nikogar. To je pa čista laž.

     • Imperializem in merkantilizem (oligarhija, ropanje državljanov, zemlje in paternalistični oblast, država) je lastnost sužnjelastništva, fevdalizma, mafije in vseh frakcij socializma (komunisti, nacisti, fašisti, Tito isti, maoisti,..

      Klasično liberalni avtorji so veliko pisali in opozarjali, da se bogastvo ne veča z imperializmom in koloniizmom, saj so stroški (vojska, birokracija, stalne napetosti, trenja in osvobodilne boji) višji od prihodkov.

      Rusija je bila kot Sovjetska zveza nekajkrat večja kot kadarkoli. Hkrati je Moskva centralno plansko obvladovala Balkan, Evropo, večino Afrike, Južne Amerike in Azije. Desetletja bede so bedo poglobila. Danes Vietnamci v 95% podpirajo svobodni trg in vladavino prava. Slovenci pa že 70 let v 95% podpirajo “spreminjajoči se” gradualistični SOCIALIZEM.

     • pavel – če te prav razumem, trdiš, da se kolonije “matičnim” deželam niso splačale?

      vojne seveda izčrpajo državno blagajno, kolonizem pač ni bil zgolj in samo vojna.
      (je pa vojna lahko sploh v začetkih super zadeva za zaganjanje gospodarstva. no, dandanes, če naprimer pogledamo ameriko, ki je v zadnjih 10 letih zapravila skoraj 10 tisoč miljard dolarjev za vojne – seveda ima amerika kot država zaradi tega velik primankljaj. ima pa zato orožarska industrija nepredstavljivo veeeelik plus. in ker je država od tistih, ki imajo denar (kar je enako v vseh sistemih – v socializmu, kapitalizmu, fevdalizmu, monarhijah…) (eh – tema za kdaj drugič)

      ..
      pravim da je težko kar tako enoznačno rečt: “zaradi kapitalizma” ali, bohnedaj, “zaradi krščanstva” je neka država tako uspešna.
      morda bi velko lažje rekli, da so uspešna države zaradi ugodnega podnebja. ne prevroča poletja, ter zime, ki so hude, ne pa prehude.


      alojz, dokler boš stresal take kot “Ropali pa nismo nikogar. To je pa čista laž.” se pa res nima smisla pogovarjat . z nekom, ki ima tako močne plašnice čez oči.

     • Obveznoime, tvoj problem je samo v tem, da tako sovražiš krščanstvo, da nočeš videti, kar je očitno.

      Klimatske razmere ne morejo pojasniti tega, saj Evropa nima nič bolj ugodnega podnebja kot Azija, ali Severna Amerika, ali južni del Afrike ali dovolj južni del latinske Amerike.

      Enostavno smo zaradi krščanstva tako napredovali, ker je krščanstvo sprejelo določeno miselnost.

      Vem, da imaš ti plašnice na očeh – predvsem sovražne do krščanstva.

      Sicer pa dejansko – povej konkretno, kaj pa smo ropali? Pravzaprav nič, ker nič takega niso imeli. Kar so imeli, smo kupovali. Razne rude in nafto in podobno – oni pred Evropejci, niso niti vedeli, da pri njih je – to pa ni ropanje.

     • Dejstvo pa je, da ima Pavel prav. Vojna kot taka ne prinese koristi. Orožarski lobi pa ni edini lobi, ki ima vpliv.

      V takih primerih, ima večino voliva tudi nasprotni lobi.

  • Evropo (no in Ameriko, Avstralijo) revnejše (in bolj nasilne) države še vedno vidijo kot obljubljeno deželo – no, tako se evropa reklamira že stoletja (veliko je res, veliko so seveda prazna pričakovanja) In v veliki meri to še vedno drži (in kljub vsemu upejmo, da bo tako tudi v prihodnosti)
   Amerika in Avstralija sta za te begunce (vsaj za prvi korak in masovno) mejčkeno predaleč.

   Statistika pravi takole o Sirskih beguncih v državah, ki jih omenjaš: Jordanija 700.000, Irak čez 200.000, Libanon več kot miljon, tako da najbrž res ne moremo govoriti, da so vsi zbežali v evropo. Torej morda vprašanje kdo manipulira koga, da ti podatki niso prišli do tebe?
   (pa tudi če bi želeli vsi v evropo – bi bilo to kaj čudnega? hipotetično: če bi ti moral zežati iz slovenije – bi zbežal v albanijo/bosno/makedonijo/hrvaško ali v nemčijo/anglijo/skandinavijo ?)

   5000€ pa se najbrž da nabrati, če vzameš vse svoje prihranke ali prodaš vse kar imaš ? Pred pobegom niso bili vsi ti klošarji, temveč normalni ljudje s službami in z vsem.


   Begunci/migranti seveda lahko nastanejo velik problem, če evropa nima planov kaj in kako z njimi. In kakor kaže zaenkrat teh planov naši sveti birokrati nimajo. Razen graden zidov in množičnega plašenja množic avtohtonih prebivalcev. (in kot vsakega problema, bi se tudi tega morali lotiti pri vzrokih. ampak sedaj pač že imamo posledice in je fajn, da se tudi s temi poprimemo)

   No, vsaj enkrat se lahko zahvalite našim ljubim “komunistom”, da so tako zafural slovenijo, da nobenemu beguncu na kraj pameti ne pride, da bi si želel sem. 🙂

 2. Pomoč beguncem DA, nekritičen sprejem in naseljevanje NE.
  Vsaj del teh beguncev je ali pa še bo usposobljen za islamistični terorizem.

 3. Zanima me zakaj nihče ne poroča o tem kaj se tam dogaja, da je kar naenkrat to preraslo v tako množičen naval migrantov (ves čas kažejo samo ljudi kako hodijo in prečkajo meje)?

  • No, najbrž si zasledila kaj malega zadnja leta o državljanski vojni v Siriji?

   Res pa je, da se o tujih problemih poroča še manj kot o lastnih. Novice morajo biti sveže in šokantne. Nobenega zares ne zanima vsakodnevno poročanje, da vojna v tejintej državi še kar traja. Je vseeno pomembneje kako velike ima in s kom spi ta teden neka “zvezdnica”.
   Instant pač.

     • Če nimaš mnenja, MOLČI! Simple. Celo zate.
      Nič nisi odgovoril. Samo kot vedno, “malo provociraš”, kot že sam napišeš.

     • Morda bi, preden me želiš utišati (tako kot vse, ki ne delijo tvojega mnenja), raje odgovoril kaj konkretno sem neresničnega zapisal?
      (provocirati je pa mejčkeno vedno treba)

     • Pozivi “molči” so zate dialog?
      (drugače pa se najbolj bojim ljudi, ki imajo neomajno mnenje. kako se jim že reče? aja – fanatiki)

     • No, še enkrat odgovorim na tvojo provokacijo, potem pa se ne zmenim več za njih…
      Jaz “svojih” portalov nimam. (in kateri naj bi bili ti moji?)
      In pa – se opravičujem ker vsaketoliko zapadem pod vtis, ki ga želite narediti (oz. ga naglas razglašate), kako ste odprti in pripravljeni za dialog in različna mnenja in pozabim, da vam je v resnici bolj za zatolčenje vsega drugačnega (nekako identično, kar očitate svojim “nasprotnikom”)

     • Ko se oglasita Alojz in Zdravko skupaj, prvi da molči, drugi da je očitno nimaš prav, le da se tega edino ti tega ne zavedaš, pomeni, da je zmanjkalo ne le argumetov, ampak tudi običajnih retoričnih trikov. Dobro, da on-line ni krepelc.

     • Ja, seveda, za retoriko rabiš človeško bitje na drugi strani, ne pa marsovca, skreganega s “tujo” civilizacijo. 🙂

 4. Razmišljanja in ugotovitve ob zgornjem odprtem pismu
  Vsekakor je potrebno za prišleke humanitarno poskrbeti kolikor se da, ob upoštevanju, da se kulturna krajina slovenskih dežel ne bo spreminjala in bo ostala taka kot je sedaj. Nobene potrebe ni za spremembe.
  Histerija ob njihovem navalu v EU je po mojem videnju nepotrebna in odkar sem videl, da na makedonski meji »ubogi reveži« zavračajo pakete rdečega križa (na kartonu je bil natiskan redči križ) mi je jasno, da so njihovi nameni za moj pogled nesprejemljivi in so me zaskrbeli, da bodo z njimi težave, ker bodo zahtevali tudi pri nas uvedbo šerije. To pa se za goste ne spodobi in tudi vi, ki ste napisali to pismo, nimate mandata za to.
  Zato me je posebej zaskrbelo gornje pismo, ki so ga očitno sestavili osebki, ki ali ne razumejo situacije in mi delujejo kot peta kolona v Sloveniji (šele dobrih dvajset let je od odhoda zadnjega okupatorja iz slovenskih dežel) pa bi nam navlekli že novega.
  Druga možnost je, da so ga sestavili topoumni produkti usmerjenega izobraževanja, ki jim je leto uničilo sposobnost širšega razmišljanja in lahko potem tak izcedek spravijo v javnost. To pa jim nikakor ni v čast.

  • Po tem kot pišeš bi morala biti histerija maksimalna?!
   Hvalabogu, tvoji očitki so prozorni.
   Si pa “izcedil” na koncu več kot si misliš.

  • Pa česa bomo “usmerjenci” še krivi?. Ali ni dovolj, da so nas v 80 – tih usmerili? Sedaj smo pa še ozmerjani, ker naši starši niso imeli denarja, da bi nas poslali šolat v tujino. Ali ne bi rajši vprašali še živih akterjev, ki so usmerjeno izobraževanje vpeljali, kako so si predstavljali našo prihodnost? Nič krivi, kajne? So jih prisilili iz Beograda….Se opravičujem ker ne znam dobro slovenskega pravopisa, ker moja srednješolska izbrazba žal ni družboslovna in jezikoslovna …jaz, topoumni produkt usmerjenega izobraževanja.

 5. Mislim, da je pomembno, da svoj del naloge Slovenija izpolni in si tako pridobi neke vrste pogajalsko pozicijo na naprej. Lahko sprejmemo malce več migrantov kot zahtevano, recimo 2.000-3.000. Večino izmed njih bližnjevzhodnih kristjanov, ali jezidov. Morda nekaj preganjanih šiitov. Tudi Cerkev bi tu lahko priskočila na pomoč in konstruktivno odigrala svojo vlogo.

  Ampak nato ko to naredimo je to TO. Nimamo več ekstra kapacitet in predvsem ne smemo dopustiti džihadistov k nam.

  • To ne gre tako, da rečeš to je TO. Kaj veš kako se bodo stvari odvile? Tudi pavel narobe razmišlja, ko pravi da smo v Sloveniji “na svojem”. Slovenija ni v naši lasti. Okoli nas so tudi ljudje, z migranti vred. Ne moreš ti kar upravljati z usodami drugih, ker ti nekaj ne paše. Zaradi takih stvari se še vojne bijejo.
   Torej karkoli se bo zgodilo bomo morali politično ustrezno delovati. Pa če bo 200.000 migrantov!

Comments are closed.