Odmevi kot reklama za Tinino čokolado

31

Tina Maze je vrhunska športnica. Dekle je iz pravega testa za serijsko zmagovalko, kar smo sicer vedeli že prej, ko je še tekmovala v okviru slovenske smučarske ekipe. Že takrat sem se bal, da bo Tinina zgodba ponovitev zgodbe Mateje Svet. Pa se je od nekje pojavil postaven Italijan Andrea Massi, nam vzel Tino – pravzaprav dobesedno – in iz punce naredil serijsko zmagovalko.

Sedaj že lahko rečemo, da svetovno prvakinjo, dvakratno podprvakinjo in (to je zame še več) – najverjetneje – skupno zmagovalko letošnjega svetovnega pokala. Verjamem, da brez Massija teh uspehov ne bi bilo. Tina je res postala “mašina”, kot so jo ljubkovalno poimenovali pod Pohorjem – telesno in v glavi.

Iskre, strele, pesti in … partizani/fašisti

Verjamem, da se slovenski smučarski trenerji počutijo zanič. Najbrž kar celotna slovenska smučarska stroka. Da takole pride nek kondicijski trener iz Italije, nam “ugrabi” ne-do-konca-izbrušen biser, ga izbrusi do popolnosti, ustvari osupljivo dober tim (Team to aMaze) in serijsko zmagovalko.

Nič čudnega, da vsako leto preskakujejo iskre, ma kaj iskre, strele med osupljivim timom (predvsem njenim trenerjem, ki v boj pošilja občasno tudi odvetnika) in ostalim delom smučarske reprezentance. Smo le Slovenci, ki težko privoščimo uspeh nekomu, ki je ušel izpod našega nadzora in uspel na svoj, inovativen način.

Lani se je bliskalo med osupljivim timom in vrhovnim šefom Smučarske zveze Slovenije, bogatim in – vsaj meni deluje tako – nadutim Tomažem Lovšetom (ki je medtem izginil s prizorišča). Letos pa sta si po sočnem uvodu kar fizično skočila v lase Andrea Massi in Mitja Kunc, nekdanji vrhunski smučar, Tinin sokrajan, ki je sedaj trener moške reprezentance. Kunc naj bi vstopal v frekvenčno področje osupljivega tima ravno v času, ko je Massi Tini dajal navodila za drugo vožnjo. Ne vem kaj ima trener moške reprezentance Kunc za početi na frekvencah ženske reprezentance, ne vem tudi kako pomembno je bilo, da Tina dobi informacije ravno tisto sekundo, vem pa, da bi se ob dobrem vzdušju dalo rešiti take dokaj enostavne zagate.

Ne bom se spuščal v to, kdo ima prav, temperamentni in morda zaradi uspehov – recimo raje milo – pretirano samozavestni trener osupljive zmagovalke ali tabor – tudi recimo milo – potrtih trenerjev slovenske reprezentance, ki so v “iskrivih razpravah” šli tako daleč, da so se obkladali s partizani in fašisti … kar je popolnoma odveč. Take razprave nimajo prav nobene povezave s smučanjem, je pa res, da je vsak šport na tem nivoju tudi boj med narodi, ki – tako v prispodobi – spominja na vojno. Šport je pač boj, tako kot vojna. Morda se tega premalo zavedamo.

Tina in njen sponzor

Po veleslalomski srebrni kolajni se je Tina zvečer neposredno, s sliko in zvokom, vključila v Bobovnikove Odmeve. Bobovnik je bil seveda prijazen kot vedno, vesel in že skoraj razigran. Postavljal ji je prijazna vprašanja. Dekle je odgovarjalo lepo, preprosto, v slogu zmagovalke. Pravilno, saj je zmagovalka. Kar pa je mene osupnilo, je Tinino brezobzirno in nesramno reklamiranje glavnega sponzorja, znanega proizvajalca čokolade.

Pustimo ob strani, da je imela na posnetku veliko kapo, prave barve in z velikim napisom, a to, da je na vprašanja odgovarjala tako, da je nekajkrat eksplicitno in brez pravega smisla poimenovala proizvajalca, se celo sklonila s kapo proti kameri, da se je videl napis, da je celo od nekje privlekla bonboniero v obliki srčka, je pa zame odločno preveč. Preveč očiten Tinin pohlep po denarju.

Saj vem, da Tina potrebuje denar za plačilo osupljivega tima, saj vem, da mora punca v tem obdobju zaslužiti, saj vem, da je denar tudi smučarskega sveta vladar, a tako brutalnega izkoriščanja javnega medijskega prostora še nisem videl pri nobenem športniku. Slavko Bobovnik na to ni reagiral. Morda je bil tako šokiran ali pa tako vesel in navdušen nad Tininimi uspehi. Vsekakor bi od tako spretnega voditelja pričakoval reakcijo in to ob ponavljanju kar ostro. Praksa na televiziji je pač taka, da voditelj na take izpade takoj opozori. Očitno je,  če imamo opravka z narodno junakinjo, se etični standardi takoj znižajo. A kot je videti, so vseeno reagirali njegovi šefi, ker so celoten intervju s Tino izrezali iz posnetka Odmevov (zanimivo, da je posnetek še vedno viden na povezavi Odmevi – geografsko zaščiteno (SLO)).

Škoda Tina, za take poteze. Saj ne, da neetične poteze znižujejo lesk na tvojih kovinskih medaljah, puščajo pa madež na tvoji človeški podobi. Z veliko športnico gre po moje tudi podoba velikega človeka, kajne?

Foto: Patricija Belak, je mlada umetnica, ki vse lepo, kar ujame v svoj objektiv, objavi na Articija.


31 KOMENTARJI

 1. Tina je najboljša in za te uspehe mora imeti denar.Pri nas ga ni,saj vsega “požrejo” športni funkcionarji.Tina ga je poiskala v tujini,kar je tudi prav.Drugače pa kapo dol pred njo…..

  • Aleš Čerin prenagljeno obtožuje Tino Maze pohlepa po denarju.

   Mar sploh ve, koliko ima Tina stroškov, da lahko tekmuje med elito.

   Z denarjem, ki ga zberejo za povprečneže ali celo podpovprečneže, kakršnih se v reprezentanci ne manjka, ni mogoče zmagovati.

   Mi zna kdo pojasniti , kaj pomeni socialistično smoupravna skovanka “šortni delavec”, “kulturni delavec ali delavec v kulturi” in podobno.

   Če prav ugibam, za kake kadre gre, potem lahko tdim, da gre za prave parazite, ki za malo ali nič dela mastno služijo na račun tekmovalcev. in športa.

   Včasih smi slišali tudi za “sindikalne delavce”, ki so pa sploh vsi največji lenuhi..

 2. Sorry Aleš, ampak tu te pa ne razumem. Sem šel sedaj pogledat tale posnetek. Vse reklame, ki jih je Tina izrekla, so bile v kontekstu tega, kar je Bobovnik spraševal. Z milko ji je uspela majhna šala, ker pač medalje prenaša kot krave na planšarijah zvonce. Omemba Audija in Milke, v okviru tega, kaj je počela zvečer. Prikaz bomboniere v okviru spraševanja kaj so jedli na Milkini večerji.

  In sploh ta zadnji del, še posebej pa dejstvo, da je so bili te “reklamni vložki” na začetku pogovora, namiguje na dejstvo, da je bilo to dogovorjeno. Poudarjam, gre za moj občutek. Da je torej Tina (oz njena ekipa) na povabilo za pogovor odgovorila s svojimi pogoji. In RTV SLO oz. Bobovnik so jih sprejeli. Kakor je bilo speljano, nikakor ni moglo biti brez dogovora z Bobovnikom. In, če je bila ta “reklama” planirana, potem za to nikakor ne gre kriviti Tine ampak predvsem RTV SLO. Imeli so izbiro, in odločili so se za pogovor z reklamo. Če je to res (ponovno poudarjam da gre za moj občutek) so seveda tudi kršili zakonodajo, ki jim jasno nalaga posebno označevanje oglasnih sporočil.

  Skratka, če kdo, potem je tukaj vprašljivo predvsem delovanje nacionalen televizije in ne Tine. Tina kot svobodna oseba, si lahko tudi vimena natakne na glavo in muka naokoli, če ji to paše. Če pa nacionalna televizija to prenaša, pa je to en drug problem. Ampak ne njen. Naš.

 3. Neetično??? Tina je poskusila z reklamo. Nerodna kot je, kar se posla tiče. Očitno o biznisu nima veliko pojma. Zakaj so jo izrezali: Ker TV ne prikazuje reklam zastonj!
  Če bi Milka plačala, bi vrteli njen intervju kar naprej.

  Nikakršna etika ni tu problem. Bolj zavist in nevoščljivost avtorja tega članka.

  • Kar mene osebno moti pri komentarjih pod članki je to, da bralci kaj hitro odgovorijo z obrabljenim in zlizanim argumentom “zavist in nevoščljivost avtorja”. Torej, če avtor ne kuje v zvezde trenutno aktualno in nad vse priljubljeno smučarko, če opozori na nekaj, kar mu ni všeč, potem takoj dobi v odgovor, da je zavisten. To se mi ne zdi pošteno. Še malo, pa nihče več ne bo smel zapisati ali izgovoriti svojega mnenja. To pa ni prav.

    • Zdravko, nič ne podtikam in nič si ne izmišljujem. Samo svoje mnenje povem. In moje mnenje je, da se mi ne zdi prav, da avtorju podtikate zavist in nevoščljivost. To je vse.

     • Podtikaš mi, da terjam kovanje Tine v zvezde. Spotikaš se pa v moj blago sodbo, da je videti “bolj zavist avtorja” problem in ne etika, ki je (najbrž zato) povsem v napačnem kontekstu, žalibog!
      Odtod tudi moja in Jožetova ocena, da je njegovo mnenje neumno, ja. Tako se ocenjuje neumnost.

 4. čisto pravilno so storili na RTV, da so v živi posnetek pozneje diskretno uredniško posegli, kako bi pa izgledalo, če bi novinar karal in vzgajal športnico v živo neposredno po osvojitvi kolajne. najbrž pač ne bi več dajala intervjujev za RTV.
  vrednostne sodbe o Tininem značaju pa lahko prihranite zase, močno upam, da ste sami krepostnejši od nje in velik človek, če že niste niti svetovni prvak niti kaj prida kolumnist.

 5. Res je, gre za srbsko oziroma slovencaljsko (kot se radi samoimenujejo) nevoščljivost, kot zgoraj nekdo že omenja, in seveda gre v primeru članka predvsem za posledice brutalnega opranomožgančkarstva kućanove (torej velikosrbske) medijske scene.
  Pa neumestno omenjaje etike, kar jasno kaže, da se avtorju še sanja ne, kaj je to etika, je pa to velikokrat slišal iz ust kućana, zato se mu zdi prav, če to omenja v zvezi s Tino, katero je skušal kućanov forum 21 ugonobiti (szs – lds – forum 21: vogrinec, valant, lovše …), kakor že številne uspešne slovenske smučarje in smučarke pred njo.

  Mimogrede, šlo je za 1. tek SVETOVNEGA PRVENSTVA, v disciplini, kjer je Tina branila naslov SVETOVNE PRVAKINJE.
  Pred njo sta nastopili le dve, torej je bilo za informacije o tem, kako se s progo spopadajo najboljše, na voljo le tistih nekaj sekund.

  20 let (na 45 podlage) nas na “naši” tv brutalno posiljujejo z lažmi, zagovarjajo lopove težkih milijard …, ampak za titovopionirskega dušebrižnika je najhujša brutalnost to, da športnica reklamira sponsorja.

 6. Z Alešem se strinjam. Sam sem gledal oddajo v živo.

  Tisti odgovor, da bo lahko nosila kolajne, ker je “milka”, se mi je zdel prebrisan, a hudomušen in sem ga vzel čisto za dobro.

  Opletanje z bomboniero (ki jo je imela pripravljeno), pa je preseglo mejo okusa (naj je bilo spontano ali dogovorjeno). Sem takoj pomislil, škoda, da tako neprevidno ravna s svojim dostojanstvom.

  Jože, imate morda kje objavljen kak komentar ali kako besedilo, da bi lahko ocenili tudi vaše sposobnosti? 🙂

  • ne želim se primerjati z nikomer, zato sem se za neumestni očitek tudi opravičil. me pa žalosti, da se ob tako izjemnem uspehu najdejo malenkostni ljudje, ki moralizirajo o pretiranem omenjanju sponzorjev. dostojanstvo je Tina ubranila z izvrstnimi rezultati, nekaterim ga pa ni škoda za iskanje dlake v jajcu.

 7. KAKŠNA bi naj to bila nesramnost ? Je pač malo reklamirala svojega sponzorja , drugo nič ! Seveda bi mi bilo ljubše , če bi delala reklamo za ” GORENJKO ” , ki je boljša od ” MILKE ” , POSEBNO PA ZA NEKAJ STOPENJ BOLJŠA OD TISTE , KI JO PRODAJAJO PO VZHODNI EVROPI !
  Kar se KUNCA tiče , nebi smel kakorkoli vznemirjati njen trenerski tim , sploh pa ne tik pred tekmo , ko so živci napeti kot strune !
  Ko se bo KUNC izkazal kot trener , takrat lahko daje pripombe ! Mislim , da bi MASSI zaradi svoje prirojene resnosti , bil to isto zmožen napraviti odslovljeno ROBNIKO0VO ali DREVOVO ! TAM naj se KUNC in tovarišija izkažejo !

 8. V kolikor pa bi ves čas v rokah držala elanove smuči in na glavi imela kapo
  zavarovalnice Triglav, pa mogoče še rokavice z reklamo NLB bi pa bilo vse v redu, kajne?

 9. Že sam članek me je nasmejal, da niti ne govorim o komentarjih. Vrhunsko s komedijantskega stališča.

  Poglejmo dejstva:
  1. Tina, kot izjemen talent pod okriljem SZS (ki je ena izmed organizacij, ki so jo Slovenčki uspeli po osamosvojitvi v popolnosti uničiti, za časa Juge je delovala precej bolje, pa še financiranje je bilo bolje rešeno preko Podarim-Dobim) stagnira
  2. Tina gre na svoje in rezultati kar naenkrat pridejo, kar je jasen dokaz o nesposobnosti SZS (poleg rezultatov ostalih smučarjev)

  Torej meni dol visi, če Tina na tej trnovi poti z lastno ekipo, poskrbi tudi za katerega od svojih sponzorjev. G

 10. Prebiram vaše izdelke na portalu. Predlagam vam, da se specializirate za določeno problematiko, ki jo najbolj poznate, saj nihče ne ve vsega o vsem. Če boste določili fokus vašega novinarskega dela, bodo vaši članki bolj poglobljeni. Trenutno vaše delo bolj sodi na blog v smislu “kaj sem danes opazil” ali morda na vaš facebook profil, kot na tak portal.

 11. RX170 , SE ozira v preteklost , v čase , ko je deloval ” PODARIM DOBIM ” , ki je bil en sam nateg celotne nacije ! Od tistih sredstev so se zamastili vsi tedanji fukcionarji , tudi taki ,ki o smučanju pojma niso imeli ! Si videl kdaj kakšno vilo z bazeni ali jahte teh smučarskih ” zanesenjakov ” oz . lepše, družbeno političnih delavcev !
  Iz istega naslova , je dobila takratna ” ADRIA ” //njen direktor Kocijančič // celo za plače , tako po poročanju takratnih medijev ! Seveda je ” moralo ” vse na hitro v pozabo ! Za slabo vodečo letalsko družbo , pa je omenjeni tovariš kljub temu zapustil navišjo postavko v slovenskem javnem dolgu 235 miljonov dolarjev !
  TOLIKO ZA OSVEŽITEV SPOMMINA IN O HVALI NEČESA , KAR JE BIL V RESNICI EN SAM NATEG !

 12. V oglaševanju in promociji je dosti trikov, koliko oglasov in reklame pogoltamo brez da bi se tega zavedali. To Tinino obnašanje razumem kot duhovit mali brezplačen oglas. Takšnih provokacij je na primer v Italiji veliko. Seveda so spotikanja na to, a nikoli ne pride do prehudih reakcij.

  Čudi me to avtorjevo preosebno gledanje in pretirano čustveno presojanje, zlasti ta o pohlepu je res ‘debela’.

  Mislim, da ta Tinina mala provokacija na nek način k nam revolucionarno prinaša nekaj novega – boj oglaševalcev za čim večji ‘kos’ tržišča. Tina Mazi je s svojim celovitim pristopom, tudi zato, ker je nekaterim zoprna, vnesla veliko novega v naše vsakdanje življenje. Ne vem, kam ona politično spada (če jo politika sploh zanima), vendar v njenem delovanju ni več lažnega komunizma, kjer si nagrajen zaradi članastva v pravi stranki ali po zvezah.

  Tudi zato zlasti športnikom gladko odpustim te drobne trike. Uvrščam jih med neke vrste humor.

 13. Nekateri zgornji komentarji so pretirani. Ja, kje so pa vaša dela, prekritični komentatorji, ste vi brez greha, brez zavisti, da mečete kamen v avtorja? Ravno tu se pokaže tipični slovenski karakter ki ga je na smrt strah kritičnega mišljenja.
  Je Tina Maze 1. slovenska športnica v zgodovini? Ste slišali kdaj za Rudolfa Cvetka recimo? Slovenija ima veliko uspešnih, izjemnih športnikov v svoji zgodovini, marskikak je na svetovnem nivoju oral ledino brez sponzorjev in do sedaj še nihče ni dajal prednosti sponzorjem pred svojo osebnostjo in svojo voljo!
  Vprašanje za vas 1. kaj naredi športnika- volja ali sponzorji?
  2. Ste opazili v katerem družbeno političnem sistemu živimo, kakšne so posledice?

Comments are closed.