Odmev na Bilo je nekoč na zahodu!

22

PREJELI SMO. Priznam, da se z delom vsebine članka novinarja Janeza Markeša, na 6. strani Sobotne priloge Dela z 12. jan. 2013, ko obravnava stanje duha v slovenski Cerkvi kaže strinjati. V Delu sem pred dvema letoma zakričal ob finančni polomiji v Nadškofiji Maribor; »spozabili ste se nad evangelijskim učenjem, proti Bogu in človeku grešili, požrešnost in napuh sta vas premamila…« Za grehe v Cerkvi nismo krivi verujoči laiki, ki smo državljani Slovenije! Gospod Markeš vso kritiko do Cerkve in ravnanj posameznikov obravnava kot, da smo kristjani še vedno drugorazredni. Ločitev države in Cerkve je demokratična norma, ki ohranja avtonomijo obeh subjektov, verujoči pa zahtevamo pravico obravnave kot enakopravni državljani. V teh časih sprevrženih vrednot smo laiki in Cerkev dežurni krivci za stanje duha na Slovenskem. Ali je Janez Markeš kot novinar pritisnil s peresom, ko je bil dr. Jože Balažic v medijih deležen stigme, kot kristjan, nismo zasledili od svobodomiselnega novinarja protesta kristjanofobnega javnega diskurza nestrpnosti do verujočih v zvezi z kandidaturo Mojce Kucler Dolinar za članico Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti. Kakšni dvojni vatli, v razpadu vrednostnega sistema in tajkunizacije Slovenije se kristjane izganja iz občestva državljanov.

Kakšna demokratičnost gospoda Markeša. Katoliški laiki kot suvereni državljani imamo pravico pričakovati od javne RTVS spoštovanje medijske zakonodaje.. O kakšni pravni, laični in moderni državi piše, ko oporeka pravici državljanom za spoštovanje ustavnih dolžnosti javnega zavoda in se obregne ob protestno pismo Sveta katoliških laikov na RTVS. Na podlagi katerega ustavnega določila ali deklaracije o človekovih pravicah katoliški laiki se ne smemo oglašati?? RTVS na podlagi Zakona o javni RTVS in programskih standardov je dolžna spoštovati pravice in pričakovanja vseh državljank in državljanov. Ali je gospodu Markešu poznano, da je Radio SLO edini javni medij v Evropi brez uredništva za verski program in na »vedno prvem« s tedensko samo 3 minutno duhovno mislijo? Katoliški  laiki smo suvereni avtonomni ljudje in zakaj bi plačevali javni servis, ki krši človekove pravice in žali verska čustva. Predsodki, da vernost ne spada v javni servis z enako spoštljivostjo in pravico kot so politika, gospodarstvo, kultura, znanost, šport je ideološko laicistično izključevanje, ki spada v ropotarnico zgodovine. Verni laiki smo v večini pošteni in suvereni državljani in »ne sledimo nobenim Rodetom in Štuhecom« kot se nam očita.  In ne mislimo gospoda Markeša spraševati, kdaj in komu bomo napisali pismo in seznanili odgovorne za javne medije v Svetu Evrope, da smo deležni ideoloških izključevanj.

Ali plačniki obveznega rtv prispevka nacionalni RTVS nismo del slovenske družbe in bomo ponižno pristajali, da nas Radio Slovenija ignorira in žali? Na javnem servisu prepovedati slovensko duhovno glasbo, je primer nestrpnosti in kulturnega boja. Zakaj nam pa mesečno pošilja položnice? Markeš naj preveri programe javnih radijev sosednjih laičnih evropskih držav, kjer z verskimi oddajami in duhovno glasbo vsakodnevno sledijo pravicam spoštljive obravnave vseh državljanov. S kakšno medijsko pluralnostjo in svobodo pa smo soočeni na Slovenskem? Neodvisni in avtonomni pisci poslušajo plati obeh zvonov, kar pa zadnje mesece beremo v medijih kriči po naši skupni dolžnosti: kot državljani in člani civilne družbe smo tudi verujoči enakopravni državljani in nam ne boste v imenu laične družbe delili nauke in pravice po vatlih ideološke laicistične nestrpnosti.

Drago Vogrinčič, Cankova


22 KOMENTARJI

 1. Da, da, grozno. Tako ste zatirani, da morate trpeti brezplačne, s strani države subvencionirane frekvence radia Ognjišče z izjemno nacionalno pokritostjo, ki so sicer vredne tam okoli 400.000 evrov letno.

  Boste tudi to krivico vključili v pisarije za evropske nabiralnike?

  • Tavčar, oprosti. Eno je krščanski radio, ki ga financiramo večinoma kristjani sami, drugo je nacionalni radio, ki ga financiramo vsi, zato je pošteno, da imamo na njem svoje oddaje tudi kristjani, saj predstavljamo vsaj polovico državljanov in temu primerno bi bilo potrebno tudi voditi uredniško politiko.
   Tako bi bil to radio, na katerem bi se imele možnost srečevati različne kulture in različni pogledi na naše skupne probleme, med seboj bi se bolje spoznavali in skupaj iskali rešitve za nastajajoče probleme, ali ob resnici drugega preverjali svojo in tako topili predsodke, ki nas danes prav zaradi umanjkanja pluralnih medijev, vse skupaj porivajo v nezavidljiv položaj in negotovo prihodnost.
   Zato je nujno, da nacionalni radio prevzame to tako pomembno nalogo (enako se spodobi za TV-nacionalko), in da si druge radijske kanale, ki so po vsebini nekrščanski in celo na žalost vedno bolj protikrščanski, sami plačujete, brez kraje iz davkoplačevalskega denarja, kot se to danes dogaja in za svoje abotne in perverzne in neutemeljene napade na kristjane, ki so po vseh merilih že daleč čez mejo sovražnega govora za katerega je čas, da prevzamete odgovornost in za škodo, ki jo povzročate, plačate sami in na koncu jo seveda tudi boste. Kar se pa tiče Rodeta in Štuhca, bi morala biti
   redna gosta na nacionalnem radiu in v intervjujih osrednjih dnevnih časopisov skupaj z več dobronamernega in manj neresničnega in žaljivega pisanja o slovenskih katoličanih, kar bi nas povezalo in ozdravilo poglede na našo skupno zgodovino in bi se tako ozdravili čebinsko murglarske miselnosti.
   Tako pa so danes pri nas banke, državni holding, osrednje časopisne radijske in televizijske hiše talke agresivne protikrščanske udbomafijske združbe, katere cilj je še vedno isti, kot med in po vojno delovanje CK KPS: za ceno preživetja redečih pijavk umira Slovenija z vsemi svojimi poštenimi državljani vred. Vso resničnost zadnjega mojega odstavka potrjuje vsesplošno aktualno stanje v naši državi.

   • “Eno je krščanski radio, ki ga financiramo večinoma kristjani sami, ”

    V tem je problem: ga ne.

    Radia Ognjišče brez financiranja države prek brezplačnih frekvenc niti pod razno ne bi bilo.

    • Neznanska lahkost posploševanja, bi bil lahko odgovor na zgornjo trditev.
     Radio Ognjišče se financira, približno 50 % iz vira PRO (prijateljev radia Ognjišče, ki letno prispevajo najmanj 30 €), ostalo zaslužimo z oddajo svojega programskega časa.
     Lansko leto smo od države dobili nekaj več kot 70 tisoč evrov na razpisu za programske vsebine. Prav tako so jih dobili tudi drugi prijavljeni mediji, glede na razpisne pogoje… Mislim, da mi ni treba razlagati, da 70 tisoč evrov ni niti mesečni proračun Radia Ognjišče.
     In DA! Radio Ognjišče večinsko finaciramo kristjani sami. Prav tako kot tudi nacionalko. Le da nacionalko MORAMO, Ognjišče pa HOČEMO.
     Prav tako, kot tudi Časnik.
     PS Pa naj še Tavčar financira svoj radio.

     • Neznanska lahkost izogibanja dejstvom, bi lahko bil kontraodgovor.

      Brezplačno uporabljate radijske frekvence, za katere bi sicer morali plačati približno 400.000 evrov letno. To je direktna državna subvencija!

      Zakaj MORAMO ostali financirati radio Ognjišče? Hočemo?

  • Tavčar, malo bolj podrobno pojasnite, kako je s tem subvencioniranjem radia Ognjišče. Predvsem me zanima, ali je radio Ognjišče edini zasebni radio, ki ima subvencionirane frekvence ali je kje še kakšen. Ne predstavljam si namreč, da bi vsaka slovenska radijska postaja samo za frekvence plačevala 400.000 evrov letno.

  • Tavčar, malo bolj podrobno pojasnite, kako je s tem subvencioniranjem radia Ognjišče. Predvsem me zanima, ali je radio Ognjišče edini zasebni radio, ki ima subvencionirane frekvence ali je kje še kakšen.

   • Vem, da si težko predstavljate, saj je RO poleg RTV SLO edini s praktično nacionalno pokritostjo. In edini s statusom nepridobitnega programa posebnega pomena.

    Da, zatiranje kristjanov je tako hudo. Nacionalna pokritost na stroške davkoplačevalcev.

    To zahteva vsaj še eno protestno pismo v Evropo, kajne?

    • Če ste zato, Tomaž, lahko nadaljujeva z ‘intervjujem’.
     Ali pri tej dodelitvi frekvence gre za dejansko škodo na račun davkoplačevalcev? Če poenostavim: Če država ne bi podelila te frekvence, bi nekje ostalo v kešu 400.000 evrov?

     • Dejansko. Frekvence so omejeni vir in tako v SLO trenutno praktično ni nobene možnosti, da bi nastala kakšna nova radijska postaja širšega/nacionalnega dosega. Preprosto ni več “placa”.

      Če država teh frekvenc (najpomembnejše že tam nekje leta 1994, še preden je bila sploh sprejeta zakonodaja) ne bi brezplačno namenila RO, bi jih lahko dala komercialnim radijskim postajam, ki zanje plačujejo.

      Če bi bil kristjan, bi se na vašem mestu precej manj obremenjeval s tem, ali je bimedialna ureditev na RTV SLO kul ali pa ne, precej bolj pa, kam so izginile televizijske frekvence, ki jih je RKC prav tako dobila…. “na lepe oči”. Danes jih nimate več, so bile prodane.

      Spet zarota komunistov?

     • Tomaž! Ker očitno niste razumeli vprašanja, bom še enkrat vprašal: Ali pri tej dodelitvi frekvence gre za dejansko škodo na račun davkoplačevalcev? Če poenostavim: Če država ne bi podelila te frekvence, bi nekje ostalo v kešu 400.000 evrov?

     • Mislim, kaj vam ni jasno? Nekaj, kaj bi lahko zaračunali, smo dali zastonj, vi pa se sprašujete, “če gre za dejansko škodo”?

     • Tavčar, zanimiv intervju. Naslednje vprašanje: Zakaj ste tako zaskrbljeni edinole, ko gre za Cerkev in za Janšo? Kje ste od vseh poosamosvojitvenih lopovščin (ki jih želi Janša razkrinkati) našli in izpostavili prav frekvence Radia Ognjišče kot enega najhujših zločinov moderne Slovenije?

     • Se ne spuščam v vajino (zanimivo) debato, le opozoril bi na (kvazi)argument glede “ostanka keša”, saj bi z istim argumentom lahko zagovarjali, da bi meni lahko npr. neodplačno oddali za en mesec vilo Podrožnik, saj bi bila drugače tisti mesec sicer prazna. “Če ne bi oddali v najem (neodplačno), bi kje ostalo v kešu npr. 6 000 evrov?”

      Bistvo je, da nekdo dobi korist neodplačno.
      Ali jo je v primeru frekvenc Ognjišče dobilo zakonito (če jih sploh je – upam, da g. Tavčar in g. Bartolj to razčistita:)? Domnevam, da.
      Ali pa jih je dobilo tudi legitimno (je takšna določba zakona legitimna)? O tem pa je (kot v vseh drugih primerih glede legitimnosti ureditve) možna razprava.

      Kot pa razumem, je g. Tavčar v skladu s temo članka opozoril predvsem na (ne)upravičenost trditve, da so kristjani diskriminirani, ker na RaSlo nimajo verskega programa, hkrati pa naj bi (če to drži?) katoliški radio frekvence dobil brezplačno.

      Če trditev g. Tavčarja drži, menim, da trditev o dikriminaciji katoličanov v tem primeru ni upravičena. In bi bilo zato bolj smiselno preučiti, ali RaSlo morda krši zakonske določbe o verskih vsebinah (tudi tu pa bi bila nato seveda mogoča razprava o legitimnosti zakonske ureditve – kakršnakoli pač že je).

    • Radio Ognjišče plačuje frekvenčnino prav tako kot vse ostale redaijske postaje, ki jih je pri nas okoli 90. Podatki so seveda preverljivi, kar bi tavčar lahko storil, če bi hotel.
     Status nepridobitnega programa pa imamo tako kot študenstke, lokalne ali manjšinjske postaje, tako da to ni nič takega, kar bi imel samo Radio Ognjišče.
     Ampak seveda Tavčar vidi kot v nebo vpijočo krivico samo Radio Ognjišče.

 2. Kristjani, sedaj v postnem času imamo priložnost, da jo izkoristimo, obnovimo in poglobimo svojo vero. Situacija je resna in zaskrbljujoča. Vendar s prenovo mišljenja, poštenja, odnosa do drugih in drugačemislečih in seveda predvsem s prenovo glede na glavne krščanske kreposti : VERA UPANJE IN LJUBEZEN, bomo v iskanju Božjega kraljestav in njegove pravice našli pot in Božjo pomoč za gradirtev civilizacije ljubezni h čemur smo poklicani vsi ljudje dobre volje ne glede na osebno prepričanje. Vsi smo ena družina in zato se nimamo pravice izključevat. Tisti, ki si drzne prisvajati to pravico, bo slej ko prej izključil sam sebe. Posledice ne bodo prijetne in dolgo bodo trajale…,lahko tudi a Bog ne daj, vso večnost. Prva in najbolj usodna laž komunizma je namreč, da ni Boga.

 3. Naravnost smešno in žalostno je res, da se na kanalih radia oz. TV Slovenija smejo objavljati oddaje in glasba, ki po svoji vsebini odvračajo človeka od dobrega in ga mamijo v zlo ( filmi).

  Prepovedana pa je glasba, ki bi človeka spodbujal k dobremu, to je verska duhovna glasba. Takšna glasba in besedila ne morejo škoditi ne verniku in ne neverniku.

  Lep primer takšne nestrpnosti je, ko se ne dovoli, da v slovenski himni zaželimo Sloveniji in njenim državljanov največ, kar je možno zaželeti: Bog ( to je stvarstvo) živi ves slovenski svet!

  Če stvarstvo zaželi vse najboljše vsem, ki živijo na slovenskem svetu, pa res ni nič slabega, ampak le maksimalno dobro!

  Občasno predvajanje takšnih pesmi in glasbe bi pomenilo, da Slovenija spoštuje Deklaracijo o človekovih pravicah, ki zagotavlja enakopravnost državljanov in svobodno javno izražanje duhovnih pesmi in glasbe.

 4. Eh, slovenski kristjani smo ene velike ovce! Poslušamo Radio, beremo Delo, S. novice in rečemo: “Prav imajo, nočemo se izpostavlati, reči bobu bob, vemo, kako so jih pobijali, pa skriti vladarji nočejo priznati – tudi z nami bodo tako naredili!” – naši fajmoštri pa skrivajo Luč, redčijo sol – le zakaj? Na teološki se najde “svašta”, ker le denar šteje!Komuništi pa: “Sredili smo jih”! tista mala družba, ki še misli s vojo glavo, pa žalostno bleja, ker nima pastirja!

 5. Dobro raste in ga bodo deležni vsi ljudje. Le potrplenje je potrebno. Zlo nima potrpljenja, dobro pa ga ima.

 6. Dobro ima potrpljenje in vztrajno raste! Deležni ga bodo vsi ljudje!

  Zlo pa nima potrpljenja.Zato nima dolgega veka.

Comments are closed.