Odlikovanja Republike Slovenije

3
Brez naslova
Foto: Damjan Žibert.

Na včerajšnji dan državnosti je predsednik Republike Slovenije na slovesnosti v Predsedniški palači vročil odlikovanja, ki predstavljajo najvišja priznanja države za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za blaginjo Slovenije, sporočajo na spletni strani predsednika.

Večkrat na leto lahko zasledimo, da predsednik države podeljuje različna odlikovanja. Bodisi gre za odlikovanja, ki jih posamezniki prejmejo za najrazličnejše zasluge ali dejanja posebnega pomena,kot so na primer nesebična pomoč, izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije, športni dosežki, …

Kdo je lahko odlikovan?

Odlikovani so lahko tako državljani Slovenije kot tudi tuji državljani. Odlikovanje je lahko izjemoma namenjeno tudi skupinam državljanom, pravnim osebam in drugim (tudi tujim, mednarodnim) organizacijam. Prav tako je dopustno, da se odlikovanje podeli tudi posmrtno.

Vrste odlikovanj

Odlikovanja se podeljujejo za zasluge, dosežene na:

 • civilnem področju,
 • diplomatsko mednarodnem področju in
 • vojaškem oziroma varnostnem področju.

Omenjeni zakon v 5. členu razvrsti odlikovanja na rede in medalje. Nadalje loči rede za izredne zasluge, zlati red za zasluge (na civilnem, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju), srebrni red za zasluge (pri  varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije ter za mednarodno sodelovanje na teh področji) in red za zasluge(dosežene na drugih področjih).

Prav tako pravni red določa več vrst medalj, in sicer medalje za zasluge (za dosežke in rezultate na področjih, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju in uveljavljanju Republike Slovenije), za hrabrost (osebno hrabrost in požrtvovalnost pri reševanju človeških življenj in materialnih dobrin) in za častno dejanje (za izjemna dejanja vredna posebne časti).

 

Kdo poda predlog za odlikovanje?

Predlog za podelitev odlikovanja lahko dajo državni organi, organi lokalne samouprave, organizacije in državljani Republike Slovenije. Predsednik republike lahko podeli odlikovanja tudi brez predhodnega predloga po lastni odločitvi.

Kako podati predlog?

Predlog lahko v skladu z 11. členom Zakon o odlikovanju Republike Slovenije podajo zgoraj našteti predlagatelji, ki ga naslovijo na predsednika republike (Urad predsednika Republike Slovenija, Erjavčeva 17, 1000 Ljubljana). V predlogu zapišejo, koga želijo, da predsednik odlikuje in kakšno odlikovanje si zasluži ter predlog ustrezno obrazložijo.

Kdo so odlikovanci?

Vsakemu predsedniku republike pripada od izvolitve dalje red za izredne zasluge. Seznam preostalih odlikovancem, ki so jim bila odlikovanja podeljena od leta 1992 do 2012 pa je dostopen na spletni strani Urada predsednika Republike Slovenije.

 

Avtor zapisa: Eva Langeršek. Prispevek pripravili v podjetju Pravda d.o.o. na www.pravninasvet.com

3 KOMENTARJI

 1. Da, vsakemu predsedniku republike pripada od izvolitve dalje red za izredne zasluge, je malo prerano, ker utegne narediti vec skode kot koristi.

 2. Z odlikovanji je približno tako, kot z denarjem. Več ga je na trgu, manj je vreden.
  Lep primer nastopaškega podarjanja državnega odlikovanja je odlična smučarka Tina Maze. Punca niti kariere ni rabila zaključiti, pa je narcisoidni Pahor kar z odlikovanjem “po njej”.
  Podoben primer nstopaške širokosrčnosti je tudi Türkovo odlikovanje menda najbolj zaslužnemu akcijskemu pobiralcu smeti po Sloveniji. A naj si to razlagamo, da bodo od zdaj naprej vsako leto najbolj zaslužnemu organizatorju pripenjali red zaslug za največji akcijski kup pobranega “dreka” po Sloveniji.
  Razen v primerih osebne izpostavljenosti pri reševanju življenj in imetja je diplomatsko modro pustiti, da se pribeleženo zaslužnih le dotakne kakšno leto več, kot jih zmore samo mladost.

 3. “VII. korpus Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije
  ob 60. obletnici zmage nad nacizmom in fašizmom ter osvoboditve Ljubljane za izjemne zasluge in izkazano junaštvo pri uveljavljanju in obrambi nacionalnega in etničnega ozemlja Slovencev”

  po navedenem členu ne more biti kandidatov, ki bi si odlikovanje zaslužili brez izrazito politikantskega interesa!
  Osvobodilna vojska pod vodstvom KP ni bila osvobodilna temveč je imela vse lastnosti tiranije. Vsako odlikovanje katerega koli predstavnika te tiranske oblasti je zgolj farsa in zaušnica vsem, ki so se v resnici borili za svobodo slovenske besede in obstoj slovenskega naroda in so bili zaradi svoje zvestobe narodu in njegovi kulturi prav od omenjene oblasti imenovani sovražniki ljudstva in zato razglašeni za fašiste in sodelavci okupatorja.
  Pravi sodelavci okupatorja so bili v resnici komunisti sami.
  Dovolj zgovoren je sodni primer patrija(pomenljivo ime; partija obračunava s pravimi patrioti(patrija-patrioti_ borci za očetnjavo, za kar bi lahko prevedli besedo patrija, ki je iz peljana iz latinske besede pater-kar v latinščini pomeni oče)
  Sicer pa v svetem pismu jasno piše, kako bo v bližini konca sveta. Pravi, da bodo nastopili težki časi kot jih še ni bilo. Bogati si bodo izmišljali laži, s katerimi si bodo podrejali reveže in z njimi nadvse podlo in brezsrčno ravnali. Siromakov se bodo lotevali z varljivo tehtnico in reveže bodo kupovali za drobiž. Med seboj si bodo podeljevali razna priznanja in nagrade za zasluge.
  In ravno to se dogaja v izdatni meri ravno sedaj, ko pričakujemo dovršitev zgodovine odrešenja. Čas, ki je še pred nami, nam je podarjen kot velika milost za možnost spreobrnjenja, kajti dogaja se ravno to, kar je bilo že v naprej napovedano.
  Zato berite Sv. Pismo in se poučite, kaj pomeni sprejeti resnico, kajti brez nje ne bo osvoboditve. Post komunisti nam še vedno lažejo in naši javni mediji se še vedno z vsemi štirimi upirajo spoznanju resnice. A brez panike. Pri laži vztrajate, ker vas je laž prestrašila. Oklenite se resnice in Boga in laž bo za vas za vedno premagana preteklost in strah premagan v ljubezni in odpuščanju.

Comments are closed.