Odgovor patru Bogdanu Knavsu: Izhajati iz realnih razmer

7

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je odgovorila na drugo pismo patra Bogdana Knavsa.

Izhajati iz realnih razmer

V Komisiji Pravičnost in mir smo se že konec februarja letos odzvali na pismo p. Bogdana Knavsa in v odzivu predstavili svoja stališča v zvezi s finančnim stanjem v mariborski nadškofiji in zapisali nekatera konkretna dejstva oz. predloge.

Za pričakovanja, ki jih v svojem, tokrat že drugem odprtem pismu javno izraža p. Bogdan Knavs, menimo, da niso naslovljena na pravi naslov, saj je poplačilo upnikov že predmet stečajnega postopka. Slovenska škofovska konferenca, kot samostojna in nepovezana pravna oseba, ni v preteklosti nikoli prevzela kakršnihkoli materialnih obveznosti za poplačilo delničarjev ali upnikov. Kot je znano, so bila v primeru gospodarskih družb Zvon 1 in Zvon 2 vsa vlaganja, tako kot v drugih primerih, izpostavljena neizogibnemu poslovnemu tveganju upnikov in delničarjev in pretiranemu zaupanju bank. Temu se je pridružila finančna in gospodarska kriza, ki je poslovno tveganje izrazito in čezmerno zaostrila.

Čeprav so vsa prizadevanja za premagovanje negativnih finančnih posledic, tako za mariborsko nadškofijo kot tudi za delničarje in upnike, razumljiva, pa je potrebno pri iskanju rešitev izhajati iz realnih razmer. To še posebej velja za ustanovitev t. i. posebnega sklada za poplačilo malih delničarjev. Pravni red v Sloveniji namreč zelo jasno govori, da od dneva uvedbe stečajnega postopka dalje niso več mogoča ločena poplačila posameznih kategorij upnikov in delničarjev. Vse male in ostale delničarje, kot morebitne upnike, je potrebno obravnavati enako, skladno z višino njihovega deleža v naložbi. To pa pomeni, da imajo pred malimi delničarji dejansko prednost banke, ker so največji upniki. Ker gre za absolutno visoke zneske, menimo, da je potrebno razmišljati predvsem o tem, kako bomo mariborski nadškofiji pomagali pri vrnitvi dolgov in v duhu pravičnosti vzpostavili takšno finančno in gospodarsko poslovanje, ki bo skladno predvsem z duhovnim, izobraževalnim, kulturnim in socialnim poslanstvom Cerkve.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK

Vir: Facebook skupina za podporo patru Bogdanu Knavsu

7 KOMENTARJI

 1. Težko je kaj pametnega zapisati o tej godli. Mogoče, kaj me najbolj boli. Najbolj boli me, da več o tej stvari zvem iz rdečih časopisov kot od mojih škofov.

  Boli me tudi to, da se je tukajšnje božje ljudstvo navzelo navad tega sveta.

  Skoraj bi me pa razveselil sklep: “v duhu pravičnosti vzpostavili takšno finančno in gospodarsko poslovanje, ki bo skladno predvsem z duhovnim, izobraževalnim, kulturnim in socialnim poslanstvom Cerkve,” če ga ne bi skušali izvajati tisti, ki mariborskega hudiča še opazili niso pa čeprav so uradni izganjalci hudiča.

 2. kje pa so poslovali? na marsu?
  telekom? kranjčević? borza? veselinović?
  kje je to? kdo je to fural?
  pozna kdo kak forum 21?
  pozna kdo zgodovino zadnjih 70 let?

  malo resnosti in malo manj dnevnikovih (bojan petan – lds – forum 21 – kućan – KPJ) prispevkov, (odstranjeno zaradi žaljivega podtona – Administrator)

 3. Izhajati iz realnih razmer …. In ne narediti ničesar oziroma vso svinjarijo pometati pod preprogo! Potem pa k pro forma spovedi, za tem pa vse po starem, kajneda? Kako katoliško!

 4. TINKO , velemojstri za prekrivanja so ravno komunajzerji , tvoji vzorniki !

  TUDI ENAJST PREGRAD V HUDI JAMI JIM NISO POMAGALE PRIKRITI ZLOČINA ALI DRUGAČE , BOG VEDNO POSKRBI ZA PRIČE !

 5. Izhajati iz realnih razmer? In pravni red v Sloveniji ne dopušča poprave krivic malim delničarjem? Ah, dajte no, a v puščice v cerkvah pa lahko dajemo, četudi tega pravni red v Sloveniji ne ureja?
  Kaj pa če bi kakšno puščico, namenjeno na škofijo, raje namenili v sklad? Saj ne bo protipravno – in v neskladju z realnostjo, kajne!

 6. Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.

  Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.

  Nihče ne more služiti dvema gospodarjema: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu.

  Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.

  Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? Takó vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in slabo ne dobrih. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu, posekajo in vržejo v ogenj. Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.

  Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ ampak kdor uresničuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. Veliko mi jih bo reklo tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali demonov in v tvojem imenu storili veliko mogočnih del?‹ In takrat jim bom naznanil: ›Nikoli vas nisem poznal. Pojdite proč od mene, kateri ravnate nepostavno!

  Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali. Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi; zagnali so se v to hišo in padla je in njen padec je bil velik.

Comments are closed.