Odbor 2014: Spoštovanja se ne da kupiti, ne izsiliti in tudi ne podedovati

3
Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Na prvi petek v mesecu novembru mineva že 141. dan odkar Slovenija bije boj za vzpostavitev pravne in demokratične države, za vzpostavitev države, ki bo vsakemu državljanu Republike Slovenije zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne glede na vero, barvo kože, spol ali politično prepričanje. Kljub temu, da vse to že zagotavlja Ustava Republike Slovenije, temu še vedno ni tako. Slovenija je že 141. dan država, ki ima žrtev politično montiranega procesa – Janeza Janšo, ki mu je bila krivično odvzeta svoboda in danes že 141. dan on in njegova družina trpijo, saj jim časa, ki jim je bil ukraden ne bo mogel povrniti nihče. Prav tako se Odbor 2014 že 141 dni aktivno zavzema, da bi Slovenija postala demokratična in pravna država. Eden izmed osnovnih sestavin moderne, demokratične države so vsekakor tudi svobodni, neodvisni in množični mediji, katerih poslanstvo bi moralo biti zagotavljanje verodostojnih in nepristranskih informacij, s katerimi bi morali le-ti celovito in objektivno informirati svoje državljane. Pa lahko v Sloveniji zaupamo informacijam, ki nam jih posredujejo množični mediji? Lahko v Sloveniji še zaupamo strokovni in politični eliti, ko v javnih občilih predstavljajo svoje argumente in stališča, čeprav se vse bolj zdi, da se jih erozija slovenske družbe in slovenske pravne države sploh ne dotakne?

V letošnjem letu obhajamo 25. obletnico padca Berlinskega zidu in s tem simbolični konec delitve Evrope na svobodni in demokratični del ter na socialistične države, v katerih so bile človekove pravice – na čelu s svobodo izražanja in političnega delovanja – na silo zatrte. Eden od najbolj vidnih znanilcev demokratičnih sprememb na območju nekdanje Jugoslavije ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil Janez Janša, ki se je s svobodo misli in besede zoperstavil jugoslovanski vojski in zaradi tega postal politični zapornik. Janez Janša je bil kasneje kot človek in politik eden najzaslužnejših za osamosvojitev Slovenije in njeno polno integracijo v mednarodno skupnost. Pri svojem političnem delovanju si je predvsem zaradi odločnega boja proti ostankom nekdanjega režima v medijih, politiki, gospodarstvu in pravosodju nabral številne nasprotnike. Ti so za njegovo odstranitev iz političnega življenja pripravljeni poteptati prav vsa ustavnopravna jamstva, na čelu s človekovimi pravicami.

V Sloveniji smo danes tako žal priča zaskrbljujočim režimskim trendom, ki spominjajo na tiste iz svinčenih komunističnih časov, zato David Tasić in politični zaporniki iz časa komunističnega totalitarizma, vse navedene regresivne trende v demokratični Sloveniji ostro obsojajo in jih zavračajo. S podpisom peticije z naslovom: Z resnico in svobodo nad laž in prisilo pa tako izražajo svojo neomajno privrženost vrednotam svobodne, demokratične in pravične družbe, temelječe na človekovih pravicah in vladavini prava, kot najpomembnejšimi pridobitvami sodobnih držav v transatlantskem prostoru. Danes, ob 18:15, bo v Hotelu Slon prvič javno predstavljena peticija v okviru javne tribune z naslovom: Janez Janša, politični zapornik v komunizmu in demokraciji. Predstavili jo bodo Adem Demaçi, dolgoletni politični zapornik oz. ti. kosovski Nelson Mandela, mag. Andrej Aplenc, politični zapornik na Golem otoku in David Tasić, eden izmed obsojenih v procesu JBTZ leta 1988. Več o dogodku lahko najdete na povezavi.

Vse, ki vam ni vseeno na katero pot stopa Slovenija vabimo in pozivamo, da se nam tudi danes pridružite ob 17.00 pred Vrhovnim sodiščem, ko bomo skupaj prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami: David Tasić in predstavniki nekdanjih političnih zapornikov iz SFRJ.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Danes je bil eden vrhuncev protestov proti procesu, obsodbi in zaporu v zadevi Patria. Mi je žal, da nisem bil zraven pred sodiščem in na okrogli mizi.

  To bi morala videti Slovenija. Slovenska mladina. Adema Demacija, ki je 27 let (!) kot politični disident trpel in ždel v jugoslovanskih komunističnih zaporih. Celo vrsto hrvaških političnih zapornikov, večina zaprtih v gonji ob razbitju hrvaške pomladi v 70. letih. Dr. Marko Veselica recimo na 15 let!

  Če bi to slišali, bi lažje razumeli afero Patrija, bi bolj cenili slovenske politične zapornike od Sirca in Vodetove prek Pučnika, Miklavčiča, Blažiča vse do Janše. Bi bolj cenili demokracijo in neodvisnost, tiste ki so ju gradili in žrtve na tej poti.

  Slišati in v srce bi si morali vtisnit recimo močne besede dr. Ante Kovačevića o dostojanstvu zavezanosti resnici, o domovini, o tem kdo jo nosi v srcu in kdo v žepu, kdo jo je ustvarjal in kdo jo uživa- namreč tisti, ki so bili proti njej, da zapirajo tiste, ki so jo ustvarjali.

  Edina dostojna obeležitev 25 letnice padca berlinskega zidu pri nas! Svež veter v zatohlost okolja, ki se udbe in komunistične nadvlade še po četrt stoletja ni uspelo realno osvobodit.

 2. Ti, ki so bili po krivici zaprti, vedo in čutijo kaj je pravičnost in kaj je krivica.

  Ti vedo, kaj je človekoljubje in domoljubje in kaj je uzurpirana oblast na podlagi sovraštva do soljudi in domoljubnih vrednot.

Comments are closed.