Odbor 2014: Protest proti cenzuri

14

rtv-televizija-pastircekRTV Slovenija je še enkrat več upravičila svoj sloves javne hiše. Nekaj dni pred prazniki je grobo cenzurirala pogovor s hrvaškima političnima zapornikoma Markom Grubišićem in Antejem Kovačevićem ter Željkom Kekićem nekdanjim pripadnikom UDBE na svojem tretjem programu. Vsi trije Hrvatje so v Slovenijo prišli kot gostje Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014. Iz pogovora na TV3 so bili izrezani deli, v katerih je Željko Kekić govoril o Zdenku Roterju in Milanu Kučanu, o tem, da so v današnjih tajnih službah na območju nekdanje Jugoslavije v največjem deležu zaposleni otroci in sorodniki nekdanjih sodelavcev tajnih služb ter nekaj pohvalnih besed o Janezu Janši. V Odboru 2014 smo se seznanili z odgovorom v.d. odgovorne urednice dr. Ljerke Bizilj, v katerem prevzema odgovornost za krajšanje in se je za to cenzuro tudi opravičila. Njen odziv spoštujemo, prav tako ocenjujemo kot pravilno potezo, da je bila po našem protestu oddaja naprej predvajana necenzurirana, kakršna je dosegljiva tudi na spletu.

Opozarjamo pa, da je cenzura na RTV SLO kar zadeva Odbor 2014 vsesplošna in temeljita. Odbor 2014 tako še vedno ni dobil možnosti na Odmevih RTV Slovenija zavrniti laži ministra za pravosodje, ki jih je izrekel v tej oddaji o Odboru 2014; prav tako noben predstavnik Odbora 2014 ni imel nobenega intervjuja na spletni strani MMC, kjer bi imeli možnost odgovoriti na stališča Dragana Petrovca, da smo zametek drhali. Poleg tega ugotavljamo, da o delovanju Odbora 2014 lahko na RTV SLO žaljivo in neresnično razpredajo mnogi na čelu z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom, noben predstavnik Odbora 2014 pa v podobnih pogovorih nima možnosti predstaviti našega dela. Cenzura na RTV SLO je globoko zakoreninjena, zato pričakujemo od RTV Slovenija pojasnilo, kdo osebno je naročil in kdo izvedel krajšanje oddaje z dvema hrvaškima političnima zapornikoma in nekdanjim sodelavcem UDBE? Prav tako zahtevamo, da se do te konkretne cenzure in splošne cenzure Odbora 2014 na RTV Slovenija opredelita direktor RTV Slovenija in programski svet ter zagotovita ukrepe, da do nje ne bo več prihajalo.

Zato vas v skladu s sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vabimo, da se udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal jutri, 7. januarja 2015, pred simbolom krivice – Vrhovnim sodiščem.

Odbor 2014

 
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


14 KOMENTARJI

  • Igor, a misliš, da v Srbiji na katoliški božič ne protestirajo?
   S tem ni rečeno, da Slovenci ne spoštujemo pravoslavnega božiča.

  • IĐ, brez skrbi, nihče od protestnikov v okviru Odbora 2014 ne bo motil praznovanja pravoslavnega Božiča, nenazadnje bo to praznovanje vsaj 0,5 km stran od mesta protestov.

   Mimogrede, Janševa vlada je bila edina doslej, ki je pravoslavni skupnosti v LJ primaknila zajetno mošnjo novcev za dokončanje novega duhovno-pastoralnega centra ob njihovi cerkvi pri Tivoliju.

   Tudi medijskega prostora pravoslavnemu praznovanju protestniki ne bojo jemali. Ker te proteste večinski mediji ignorirajo. Zna biti, da bojo medijsko pozornost nacionalke pravoslavcem ukradli kot je že v navadi, protestniki v Budimpešti skupaj z Bojanom Pečkom. 😉

 1. Gre za tipičen primer potvarjanja resnice.

  Kdaj bo uveden barometer resnicoljubnega informiranja za medije?

 2. Sicer je pa tema članka pomembna in sem nanjo osebno že večkrat opozarjal. Torej v prehodu 2014/2015 takšna direktna cenzura, da se ji čudijo ljudje, ki prihajajo globje z Balkana ali vsaj njegovega obrobja.

  Drugič: vsebina te cenzure bi morala biti vzrok posebnega alarma in dejstvo, na koga so se cenzurirane vrstice nanašale. Vsak normalen medij zahodnega tipa je zainteresiran, da take bombe objavi ( na pa da jih skuša prikriti).

  Tretjič: mogoče bi nas od vsega moralo najbolj skrbeti to, da bi taka flagrantna, vsebinsko pomembna cenzura verjetno šla mimo neopažena, če ne bi nanjo opozoril gost iz druge države in to celo bivši ( skesani) udbovec.

  p.s. dejstvo, da trenutno v SLO ne poznam enega živega skesanega udbovca ( niti enega!) je dodatno nekaj težko umljivega in zaskrbljujočega.

  Daleč smo od očiščenja in katarze. Kar ne pomeni, da ju ne potrebujemo in naj nanju pozabimo.

  • If … “dejstvo, da trenutno v SLO ne poznam enega živega skesanega udbovca ( niti enega!) je dodatno nekaj težko umljivega in zaskrbljujočega” …

   Ja je. Ko bi vsaj ti vedeli, da je to najpomembnejše na njih same. Da se osvobodijo strahu iz lastnih vrst in odprejo prostor spravi, zase in za druge.

 3. Cenzura ima vedno neko poanto. V tem primeru je neverjetno, da je imel nekdo pogum takšno cenzuro izvesti. Vrla Ljerka Bizilj osebno, najbrž. In še vedno bo urednica. In ne bo se ji treba niti zagovarjati. Ni čudno če potem ljudje volijo levico. Strah je še vedno neznanski. Službo še vedno lahko izgubiš kot bi trenil. Kako naj od medijev potem pričakujemo kaj več?!

  • Ah, daj no. A je tebe strah? Saj ni normalno, da nas naj bi bilo še vedno strah …

   Vrla Ljerka Bizilj je pa, če se ne motim, več kot urednica. A ni zdaj direktorica? Ali vsaj šefica vseh urednikov? Ko je kandidirala proti Pirc Musarjevi, sem bil izrazito na njeni strani. Nekaj avtonomije in distance proti vladajoči politiki in medijski sceni je vendarle v zadnjih letih pokazala. Ne slepim se glede njene preteklosti, ampak dajmo ji šanso- morda se je pa unesla in želi pošteno TV hišo. ( V tem primeru bi prispevala k zamenjavi na mnogih uredniških položajih, predvsem informativnega programa, tako notranje kot zunanjepolitičnega, ki sta oba zdaj obupno enostranska; kar seveda velja tudi za Studio city in razna omizja družboslovno-kulturnih prežvekovalcev)

   Če je res ona odgovorna za obravnavano cenzuro, je pa zelo slabo začela.

   • Zdi se da si vse povedal. Strah je še prisoten. Kdo se ne bi bal vrle gospe Ljerke? Rad bi ga spoznal junaka.
    Opravičila se je in pozabila obljubiti, da bo ugotovila kaj se je zgodilo. Ti to ne pove dovolj? Mene ni strah, ker sem nepomemben. Ko sem bil na Univerzi pa sem izkusil kako stvari delujejo. Neumen kot sem bil, me ni bilo strah…
    In še vedno vidim, kako je ljudi strah. Do kosti.

 4. Enostavno bi se moralo začeti zbirati podpise proti naročnini za rtvslo, upam da na Odboru kmalu to začnejo.
  Upam da tudi vsi tu gor niste naročeni ne na dnevnik, delo, mladino niti ne gledate farse iz proplusa, sicer jih kar podpirate.

Comments are closed.