Odbor 2014: Kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev

5

odbor 2014V pravosodju je nujno potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, s tem namenom je bil s strani Odbora 2014 pripravljen Predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Verjamemo, da kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti, zato vas vabimo k preučitvi vsebine paketa pravosodnih sprememb, ki je dostopna na naslednji povezavi: http://odbor2014.si/novice/1093-paket-pravosodnih-sprememb/ in k posredovanju morebitnih izboljšav na naslov info@odbor2014.si.

Miren, kulturen in dostojanstven upor proti zatiranju svobode in grobemu kršitelju človekovih pravic in svoboščin, predstavlja državljansko dolžnost, zato vas vljudno vabimo, da se nam danes, 18. februarja 2016, ob 17. uri pridružite na shodu Za vladavino prava pred Vrhovnim sodiščem RS, kjer nas bodo nagovorili: dr. Matevž Tomšič, Janez Turinek in Aleš Primc.

Odbor 2014

5 KOMENTARJI

 1. Bomo videli, če bo vlada dopustila kulturen dialog ali pa bo vztrajal pri nasilnem nedemokratičnem molku, ki preprečuje kulturen demokratičen dialog.

  Ali ni žalostno, da vlada enkrat govori o tem, da si prizadeva za nesovražen govor, torej za kulturen dialog, drugič pa na to povsem pozabi, ko bi morala sprejeti ponujeno roko kulturnega dialoga odbora 2014.

 2. Zakaj takšen nedemokratičen, torej totalitaren odnos vlade do pozitivnih in koristnih pobud odbora 2014 za dvig demokratičnih standardov in pravičnega ter nepristranskega delovanja pravosodja ?!

 3. Vsekakor gre za očitno kršitev ustave in ustavne kulture, ker se vlada ne odziva na demokratično predlagane ukrepe, ki so nujni za uveljavitev demokratičnega in pravičnega pravosodja.

 4. Slovenska ustava zahteva od oblasti in državnih organov ustavno demokratično kulturo, saj slovenska ustava določa v 1.členu ustave, da je Slovenija demokratična država.

  Človekove pravice in svoboščine se uresničujejo neposredno na podlagi slovenske ustave ( člen 15 ustave).

  Vsakemu je zagotovljena enakost pred zakonom ( člen 14 ustave).

  Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja ( člen 39).

  Poleg tega se neposredno uporabljajo ratificirane mednarodne deklaracije o človekovih pravicah, kjer je jasno zapisano, da mora sodišče soditi nepristransko, pravično in pošteno voditi postopek.

 5. V primeru predlagane slovenske garde, vlada ni dopustila demokratični dialog, saj je ocenila predlog za nazadnjaški.

Comments are closed.