Od sladkih obljub k dejanjem voditeljev

8

vodimOblikovanje vlade za udejanjanje ključnih sprememb

Najprej strateški cilji, potem izbira ustreznih posameznikov! Proces gre od definiranja glavnih ciljev mandata vlade k njenemu oblikovanju in upravljanju udejanjanja z definiranjem podciljev, alokacijo potrebnih virov in postavitvijo prioritet ter merjenjem doseganja le teh (glej Rummler in Brache »Improving Performance«). Ne gre za vlado najbolj uglednih posameznikov, ampak za vlado ministrov, ki bodo znali udejaniti potrebne dogovorjene strateške spremembe in za ministrstva, ki bodo vsebovala vsa potrebna strokovna področja za udejanje le teh. Ministrstva naj bi bila oblikovana za udejanjanje ključnih ciljev zapisanih v koalicijski pogodbi in ne okoli predsednikov strank v koaliciji (glej primer švicarske in finske vlade dostopen na internetu, npr. ministrstvo za gospodarstvo in izobraževanje, ministrstvo za zdravje in socialo). Za izboljšanje vsebine programov in kakovostnih izvajalcev bo moralo priti v mali Sloveniji do konsolidacije političnih strank po vzoru evropskega parlamenta s povišanjem praga za vstop v državni zbor, saj se zaradi pomanjkanja virov povezujejo tudi največji proizvajalci avtomobilov okoli skupnih projektov razvoja. Za normalno delovanje državnega zbora in njegovih teles bi stranke morale zagotoviti normalno razmerje 1:1 med družboslovjem in tehniko tudi preko svojih kandidatov na volitvah. Pri vsakem naj bi bilo navedeno v katerem odboru DZ bo deloval, da bodo zakoni bolj kakovostni. Retorika ni dovolj, potrebno je poznavanje stroke odbora.

Preveliko število političnih strank in stalno ustanavljanje novih pred volitvami pomeni, da stranke ne morejo dozoreti, so avtokratsko vodene s strani ustanovitelja, nimajo programov na osnovi svojih vrednot za ključne probleme sedanjosti in izzive prihodnosti, za njihovo udejanjanje nimajo zadostnega števila sposobnih in usposobljenih posameznikov, posebno za predsednika vlade in za ključne ministre (vsaka stranka naj bi razkrila kandidate pred volitvami poleg programa). Vse to se vidi pri obravnavi zakonov v državnem zboru, ki niso posledica prioritet njihovih programov zapisanih v koalicijski pogodbi, ampak so prej posledica poznavanja in interesa posameznih poslancev oz. interesnih skupin v posameznih strankah. So parcialni. Nemogoče je samo zmanjšati odlive iz proračuna, če se hkrati ne povečajo prilivi. So pavšalni. Zmanjšujejo se pavšalno plače in število zaposlenih, namesto da bi preverili, kateri državni organi nudijo nujno potrebne storitve državljankam in državljanom. Za tiste, ki jih rabimo, bi povečali učinkovitost in tako zmanjšali odlive iz proračuna z ustrezno organiziranostjo, optimizacijo procesov, uporabo IT ter s stalno meritvijo zadovoljstva uporabnikov kot osnovo za variabilni del nagrajevanja.

Pri vsakem predlogu zakona bi se poslanke in poslanci lahko vprašali, v kolikšni meri bo ta zakon izboljšal življenja državljank in državljanov? Davkoplačevalci plačujemo državo, da nudi storitve, ki jih potrebujemo – in ne zato, da imajo uradniki službe!

Od sladkih obljub k odločnim dejanjem voditeljev

V kratki knjižici »Priročnik pozitivne revolucije«, ki jo priporočam vsem odločevalcem in tudi kot argument podpornikom sprememb v svojih okoljih, svetovno znani guru na področju ustvarjalnosti Edward de Bono pravi, da ima pozitivna revolucija tri podporne točke:

Načela za pozitivno revolucijo obsegajo učinkovitost, konstruktivnost, spoštovanje, samoizpolnjevanje in prispevek.
Metode. Potrebo po metodah in orodjih pojasnjuje takole. Pleskar za pleskanje uporablja čopič. Kuhar uporablja za kuhanje posodo. Tesar uporablja žago za rezanje lesa.

Moč. Pozitivna revolucija ne uporablja moči nasilja. Uporablja pa moč dojemanja, informacije in učinkovitosti.
Pripravljenost državljank in državljanov na spremembo. Edward de Bono nas opozarja: »Ljudje, ki imajo oblast, svojo inteligenco uporabljajo za zaščito svoje pozicije. Gledajo samo na svoje kratkoročne interese, ki so potrebni za preživetje. Inteligentne osebe v glavnem uporabljajo svojo inteligenco za napade, kritiko in grajanje drugih oseb pod krinko »kritičnega iskanje resnice«. Vsi drugi dovolj inteligentni so nezavzeti, imajo svoje lastno življenje in verjamejo, da je njihovo občasno sodelovanje na volitvah  velik prispevek lokalnim in svetovnim zadevam«.

Pri tem definira devet nivojev obnašanja glede na prispevek (“Dejanja govorijo glasneje kot besede”, pravi pregovor): Prvi – oseba je vodja in organizator. Drugi – oseba veliko prispeva. Tretji – oseba je dober sodelavec v skupini šele potem, ko dobi določeno nalogo. Četrti – oseba je pozitivna, razumevajoča, vesela in simpatična. Peti – obnašanje osebe je nevtralno in pasivno. Šesti – oseba se obnaša kritično, negativno tudi destruktivno. Sedmi – oseba se obnaša popolnoma sebično. Osmi – oseba uporablja silo za doseganje svojih ciljev. Deveti – oseba je izven zakona.

Opozarja: na osnovi svojega položaja so učitelji, zdravniki ali novinarji na drugem nivoju, ker so v položaju, da mnogo prispevajo. Toda učitelj je lahko tudi četrti nivo ali celo peti nivo. Mnogi novinarji se nahajajo na šestem nivoju.

Verjamem, da boste znali uvrstiti sebe, svoje bližnje in javne osebnosti ter da vam bo tako lažje pri odločanju na naslednjih volitvah, državnozborskih ali lokalnih, pri poslušanju in gledanju informativnih oddaj itd.

“Nekoč je živel izčrpan podiralec drevja, kajti kot je rekel, ni imel časa, da bi nabrusil rezilo.”
Anthony de Mello, Žabja molitev

Besedilo je nadaljevanje prispevka Vojna zvezd politike.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. “Za izboljšanje vsebine programov in kakovostnih izvajalcev bo moralo priti v mali Sloveniji do konsolidacije političnih strank po vzoru evropskega parlamenta s povišanjem praga za vstop v državni zbor …”

  Natanko tako! En točno določen zapis v neki knjigi in vse bo v redu! Pravzaprav … vse je bolje kot moralna prenova navadnih ljudi, ki vrže na svetlo moralne politike!

 2. Spoštovani g.Grmek ne bo šlo(glej Rummler in Brache »Improving Performance«).““ Ne gre za vlado najbolj uglednih posameznikov, ampak za vlado ministrov, ki bodo znali udejaniti potrebne dogovorjene strateške spremembe in za ministrstva!””Konec citata,dokler ne bo lustracije ne bo nič,kajti dolgoletna praksa v naši politiki kaže povsem drugačno sliko,”ugledni posamezniki”namreč izhajajo iz neuglednih strank,ki so obremenjene s tekovinami revolucije in sindromom zmagovalcev,ki to zagotovo niso,so pa tradicinalni zagovorniki starih v revoluciji pridobljenih izkušenj po boljševističnem modelu,ki so stoodstotno zgrešene,lahko bi rekli napisane na kožo indoktriniranih potomcev,ki jih obvladujejo nekdaj zamrznjeni zekajevci in različne “strateško”naravnane”nevladne združbe”!Kaj pravzaprav išče v politiki odslužen,nekdanji predsednik države tov.Kučan,kakšno je opravičilo za tako imenovani “nacionalni interes”,ki so si ga izmislili nekdanji udvejevci in particijci,ki še vedno aktivno delujejo na raznih področjih,od financ,do gospodarstva,sodstva,šolstva in notranje in zunanje politike ter demografskih problemov itd?!Verjetno tudi lustracija ne bi uspela,čeprav so državne jasli in nacionalni interes že močno načete,tudi za piškotke ubogljivim kužkom zmanjkuje,čeprav so del tim.nacionalnega interesa,vedno bolj pa se razrašča “strategija”celo tako daleč,da so se navlekli v parlament ortodoksni komunisti,ki v življenju niso ustvarili še nič,razen izgub in zavajanja,oprostite izrazu,indoktriniranih primitivcev,ki grabijo za slamico v procesu utapljanja,to pa je strategija,ki jo “ugledni posamezniki”prikrito podpirajo z motom :”Računajte na nas!”Zato,Bog nas obvaruj pozitivne revolucije,kajti ta ima pri nas že najmanj stoletno tradicijo,če upoštevamo še titova prizadevanja od konca I.svet.vojne naprej.Po njihovem tolmačenju je bila tudi NOB,pošten boj,ki se je ob podpisu dolomitske izjave prelevil v revolucijo in množično uničevanje,pobijanje in krajo!Zat še enkrat ne pozitivni revoluciji!!!,kajti tudi pozitivizem so prilastili “strategi”,da o nacionalnem interesu “uglednih posameznikov”ne govorim!

  Menda vam dovolj povejo rezultati raznih glasovanj ob predlaganih amandmajih katerekoli opozicije,reciva cca 25:76,temu se stranke,ki jih zaznamuje”nacinalni
  interes”,ne bodo nikoli odrekle, spoštovani Mirko nisem pesimist,zagotovo pa
  stika z realnostjo nisem izgubil,nasprotno vedno več je atributov za mojo trditev!

  Čeravno sedim v prijetno hladnem kabinetu,me je razmišljanje o pozitivni revoluciji ziritiralo in močno ogrelo,kajti ne bi rad,da bi bila moja rodovina ponovno izropana,kot je bila po II.svet.vojni in naj se nihče ne sklicuje na domobrance in “ta bele”,kajti moj ded,ki je bil velik človek v vseh pogledih je izdihnil v prvi svetovni vojni v neposredni bližini gore,kjer se šopiri napis NAŠ TITO in ga po nedavnem dogodku na Kurji gori varujejo do zob oboroženi “jaeger majstri”!
  Mora zveni malo čudno,vendar je bil v času smrti starega očeta po materini strani,moj
  oče ruski ujetnik v Zakavkazju in se je vrnil več ali manj peš domov in me od veselja
  spravil na svet!

  Z vsem spotšovanjem g.Grmek,Tolmun1!

 3. Spoštovani, g.Tolmun.

  Se opravičujem, moja namera sigurno ni bila, da vam dvignem telesno temperaturo v pregretem mestu.

  Vidim, da ste čustven človek, ki se odziva emocionalno, tudi v hladu kabineta, ne da bi se prej seznanil z dejstvi oz. prebral zanimivo kratko knjigico Edwarda de Bona, ki govori ravno obratno, kot ste napisali.

  Koga je enkrat pičila kača, vidi vsako zvito vrv kot kačo,pravijo.

  • Vsi se odzivamo bolj ali manj emocionalno, čustva nas definirajo saj so del nas samih, kaj je s tem narobe ?

  • Spoštovani g.Grmek,seveda sem čustven,s tem pa ni rečeno ,da jim podležem
   oziroma znam sam oceniti,kdaj me moja čustvenost lahko zapelje in kdaj mi
   čustvenost pomaga pri reševenju situacij,ki jih povzročijo ljudje brez čustev!
   Moj namen ni pogrevati dogodkov v vojni in povojnem obdobju,naj si bo v
   katerikoli vojni in v katerem koli zgodovinskem obdobju.Odkar se je človek zavedal svoje moči in predatorskega nagona,ni nikoli imel za svoje početje čustvene podlage v pozitivnem smislu,kajti tudi sovraštvo je oblika hudo negativnih čustev, trdim,da so ljudje zavestno zatirali čustva,ki jih sicer vsakemu človeku ob rojstvu polože sojenice v zibel,tako,tako da sem kar vesel in zadvoljen sam s seboj zato ker imam sposobnost čustvovanja in sočostvovanja in prav v tem je smisel življenja!
   Edwarda de Bona niti slučajno nimam namena prebirati in tudi če bi ga prebiral kljub temu,iz njegove filozofije ne bi izvlekel nič pametnega kajti vsak človek prinese ob rojstvu s seboj vse lastnosti,pozitvne in negativne,sposobnost spoštovanja in razumevanja žive in mrtve narave in njenih zakonitosti!
   Filozofi,ki se ukvarjajo s človeško nravnostjo so ljudje,ki žive v svojem svetu
   in rešujejo svoje probleme na glas in jih v obliki zateženih razprav in razmišljanj!
   Trdim da je večina filozofov od antike do današnjih dni,naredila več škode kot
   koristi,seveda so med njimi tudi izjeme!Povejte mi g.Grmek,kdo pa so bili
   očetje vseh krutosti in poniževanja,pisohopati,ki so svojo ekscentričnost opravičevali pred ljudstvom s filozofijo,res pa je da danes nekateri sodobni misleci in šarlatani dokazujejo svoj nedosegljiv ego s citati antičnih filozofov in sodobnih šarlatanov ! Gospod Grmek menda ta trenutek v svetu velja za enega najudarnejših
   filozofov Slavoj Žižek,ali ga kot takega,jemljete resno? Moja definicija flizofije,oziroma filozofov bi glasila,filozofi so ljudje,ki izkoriščajo naivnost in nepočenost ljudi,lahko bi jim tudi tolmači,ki po s sebi lastni presoji tolmačijo življenske in naravne aksiome,pri tem pa pozabljajo da so na svetu tudi ljudje,ki z
   lahkoto preživijo tudi brez njih,Freudova trditev citiram: “Osrednja je ideja, da človekovo vedenje usmerjajo nezavedne sile”! Močna filozofija,kajne,”futer” za ljudi,ki ne vedo,zakaj so pravzaprav na svetu,dejstvo je,da je prav ta človek povzročil s svojimi tezami človeštvu veliko gorja!Poleg filozofije bi upal trditi,da je bil Freud tudi seksalni manijak,ki je svoje težave in frustracije testiral na ljudeh,ki so se znašli v njemu podobnih težavah!
   Morda sem se preveč “čustveno”odzval na vaše poznavanje mojega značaja,vendar
   ostal bom tak kot sem,pomoči filozofov niti slučajno ne jemljem resno,zakaj sem vam zgoraj napisal,hkrati se zahvaljujem g.Amelie za njen prispevek,meni v bran!
   G.Germek,kljub vsemu imam v kabinetu še vedno prijeten hlad,po izobrazbi sem človek,ki mora zaupati sebi in svojim neizprijenim čustvom!Moja edina filozofija,ki ji verjamem je deset Božjih zapovedi!

   S spoštovanjem in brez zamere Tolmun 1 !

 4. Odzval se bom racionalno z zgodbo iz “ZEN SPEAKS”, uspešnico v azijskem svetu:

  Pride učenec do učitelja, ki ga povabi na čaj.Učitelj začne dolivati čaj v skodelico in čez njo. “Učitelj skodelica je že polna”, pravi učenec. “To je tako kot s tvojimi mislimi. Če imaš polno glavo svojih misli in če je ne boš izpraznil, te ne morem nič naučiti!”, pravi učitelj.

  Če se odzivamo emocionalno v afektu, lahko pride do neljubih dejanj, ki jih kasneje obžalujemo, kaj ne Amelie. Ravnotežje med racionalnim in emocionalnim, v skupinah žensk in moških daje bolj celovite rezultate, so ugotovili. Čemu sem bil priča tudi sam.

  Za uspešnost je potrebno sestaviti komplementarna moštva po dr.Adizesu. Da razsvetli nas mladeniče je evropski kadrovski direktor korporacije sestavil dve skupini, da rešimo problem odnosa med direktorjem in njegovo tajnico. Ena skupina je po 5 minutah odpustila direktorja, druga, v kateri sem bil tudi sam, pa po več urni vroči razpreavi direktorja. Kasneje je povedal, da so bile v eni skupini, enaki tipi posameznikov in je vseeno, ali je eden, ali jih je več, saj bodo prišli do istega rezultata. V drugi pa mešano moštvo.

  Osnova vsemu je v načelih za pozitivno spremembo, tudi v spoštovanju en drugega, pravi de Bono. V spoštovanju med avtorjem članka in komentarji, v spoštovanju med volilci različnega političnega prepričanja,…

  “Spoštovanje” piše na majicah nogometašev v ligi prvakov!

  • M.Germ … se odzivamo emocionalno v afektu, lahko pride do neljubih dejanj, ki jih kasneje obžalujemo …
   —————
   Ne odzivamo se vedno v afektu, če se odzivamo čustveno! Če naša čustva potlačimo češ da bomo tako lažje delovali razumno, sami sebi škodimo.

Comments are closed.