Oče mora imeti vzgojno moč

32

Senca moškega

Saj se spomnite klasičnih pravljic iz mladosti, ko se moški in ženska po vseh mogočih pripetljajih in zapletih na koncu poročita ter “živita srečno do konca svojih dni”. No, filmska industrija, nam je spridila tudi klasične pravljice in jih spremenila. Prav konceptualno.

Zadnjič sem z enim očesom spremljal – ne morem reči, da sem pozorno gledal – film ‘Zrcalce, zrcalce’ z Julio Roberts v glavni vlogi. Film je sicer priredba Sneguljčice, ene najbolj znanih pravljic bratov Grimm. Kar me je pritegnilo je, kako so v filmu prikazani moški. Najprej sem zastrigel z ušesi, ko se je Sneguljčica mečevala s princem in ga osvajala. Od kdaj pa se dekleta bijejo z moškimi?

V drugem prizoru je bil moški (princ) prikazan kot pohleven kužek, ker ga je začarala hudobna mačeha. Prav pomilovanja vredno bitje. No, za višek, pa na koncu princa s poljubom reši Sneguljčica. Meni, staremu staromodnežu se zdi, da naj moški “rešuje” lepotice in ne obratno. Torej, v filmu je prikazan moški kot pohleven kužek, kot kakšna moška “copata”, moški, ki se sablja z deklico, moški kot slabič, ki ga mora reševati dekle. V originalni pravljici je namreč princ s poljubom rešil deklico, še prej pa so jo nekajkrat rešili palčki. Od kod ta radikalna sprememba koncepta v percepciji delovanja moškega?

Poženščenje moškega

Ozrimo se po naši družbi in opazili bomo, da se moški feminizirajo. Celo fizično postajajo vedno bolj podobni ženskam. Poglejte si stare fotografije svojih dedov iz mladosti in videli boste kako bolj “decovsko” izgledajo v primerjavi z današnjimi mladeniči. Prav simbolično je odstranjevanje značilno moških dlak po celem telesu in ukvarjanje z lepoto na vse mogoče načine. Moški včasih praktično (razen mila) niso poznali kozmetike, sedaj si pa poglejte v kozmetične trgovine. Moške kozmetike ni prav nič manj kot ženske.

Skratka, moški se feminizirajo, ženske se maskulinizirajo (izkazujejo moč – bojevita Sneguljčica iz filma je prav primeren simbol), postajamo si podobni, skoraj enaki. Fizično, po izgledu in tudi po obnašanju. V Sloveniji se celo dosledno uporablja pojem ‘enakost spolov’, namesto enakovrednost ali enakopravnost. Sam bi še raje rekel ‘enakovredna komplementarnost spolov’.

Šola in šolski sistem taka kot sta, sta skoraj čisto feminizirana. Pač šolski sistem vodijo “deklice”, učijo pretežno “deklice” in tako zgrajen šolski sistem seveda favorizira deklice. Poglejte si razmerje na boljših srednjih šolah – več kot dve tretjini je deklic. Gotovo ste starši opazili veliko povpraševanje po plesalcih na maturantskih večerih.

Fante doma vzgajajo mame – oče je zaradi tega ali onega vzroka odsoten, v vrtcu fant naleti na same vzgojiteljice, v šoli ga učijo skoraj same učiteljice in ko pride k verouku, ga poučujejo v veri samo katehistinje (to vem, ker sem jih enkrat izobraževal). Kje naj fant dobi zgled moškega obnašanja? Edinole morda pri kakem športnem trenerju.

Moški preprosto šlevasto odide iz družine

V naših družinah moških ni več. Ogromno je mater, ki se same trudijo z vzgojo otrok. Pri nas je pač tako, da ob ločitvi feministično usmerjene socialne službe, otroke v ogromni večini dodelijo ženskam. Moški se tako lahko le redko prikaže in še takrat nima nobene moči. Roman Vodeb, levičarski psihoanalitik, je zadnjič na okrogli mizi v organizaciji NSi na temo spremembe družinskega zakonika takole pribil: “Oče mora imeti vzgojno moč.” Kako naj jo pa ima, če vidi svoje otroke – na primer – en vikend na dva tedna? Ni mogoče, da bi imel vpliv in ga tudi nima.

Vzgoja je pa težko delo, pravo garanje. To vedo vsi, ki so kdaj vzgajali najbolj “zaguljene” ljudi na svetu – pubertetnike. Mama brez podpore moža težko vzgaja, velikokrat se zgodi, da se pod težo zlomi in pristane na antidepresivih ter drugih psihofarmakih ali pa zablodi v ezoteriko in “ultra zdravo” življenje.

Res je, da moški iz družin velikokrat preprosto šlevasto odidejo, namesto, da bi se borili ZA svoje mesto pri otrocih, da bi se borili ZA dober odnos s svojo ženo. Lažje je namreč oditi, kot pa se boriti, lažje je najti “kemijo” v odnosu z novo žensko, kot pa vsakodnevno vzpostavljati “kemijo” doma, z ženo. Pri sveži zaljubljenosti se namreč “kemija” sama zgodi. To je lahko, za to ni treba garati.

Zdi se, kot da bi moški raje izbirali tiste bitke za katere vemo, da jih bomo dobili. Ker so pač lahke. Kot da bi raje izbirali poti do onih lepotic, ki se nam same “mečejo pod noge”, kot pa, da bi reševali domačo lepotico – ženo. A je to podobno moškim principom o katerih govori John Eldredge v knjigi ‘Divji v srcu’, ko govori o moškem kot predanem bojevniku – proti zlu in za življenje, o moškem, ki ljubi pustolovščine (one prave, ne razdiralno ljubezenske) prav zato, da ga le-te stalno izpostavljajo preizkušanju, o moškem kot reševalcu lepotice – one domače, ki naj ji dá vsakodnevno vedeti, kako zaželena in ljubljena je?

Če pa moški že ostane v družini, je pravzaprav velikokrat odsoten in se – kot sem povedal na Moškem zajtrku v soboto v Veržeju – utaplja. Pri nas je navada, da se moški večinoma utapljajo v alkoholu, v pretiranem delu, kar je v Sloveniji družbeno sprejemljivo, celo zažaleno, v »kavčevskem« športnem navijaštvu, včasih tudi v pretiranem ukvarjanju s sicer hvalevrednimi hobiji. Vse to je beg moškega od svojega bistva: biti ljubeč mož, vzgojitelj svojih otrok, varuh in borec, reševalec lepotic (žene, pa tudi hčera iz krempljev lahkotne promiskuitetne spolnosti).

Čas je za »novo moškost«

Res, ženska je bila včasih zatirana, prav nobenih drugih pravic ni imela, kot le rojevati otroke, skrbeti za gospodinjstvo in biti na razpolago možu. Celo sam se spomnim – bolj po pripovedovanju – obnašanja naših dedov in še bolj pradedov. Prav je, da so si ženske priborile pravice, prav je, da so enakovredne in enakopravne.

Bog je različnost in komplementarnost moškega in ženske položil v nas. Mi moški smo pravzaprav sprevrgli njegov namen in nihalo je sedaj zanihalo v bojeviti, sprevrženi feminizem. Poglejte si primer Urške Faller, organizatorke festivala ‘Femme Femminite’, ki  je želel vreči pojem ženstvenosti nazaj v slovenski prostor. Doživela je tak napad feminističnih aktivistk (za ilustracijo si preberite pismo feministk in njihovih podpornikov), da ga je morala odpovedati. Predstavljam si kakšen pritisk so v ozadju vršili vršile na medije, na sponzorje in na vodstvo Cankarjevega doma.

Čas je, da se moški počasi “vzamemo v roke”, se zavemo pomena moškega v družini, svoje vzgojiteljske vloge, vloge bojevnika ‘za prav’ in da se podamo v pustolovščino reševanja svojih lepotic – žene in hčera. Tako bomo zgled očeta svojim sinovom. Da oni nadaljujejo z bojevanjem pravih bitk, za treniranje v pravih pustolovščinah in za nov krog reševanja lepotic.

Čas je, da se moški “po moško” odločimo zavezati se z eno lepotico za vse življenje, biti vsakodnevno in brezpogojno ljubeč do te lepotice, biti zavezan reševanju problemov, kljub stiskam ostati v družini, prevzeti odgovornost za vodenje, biti varuh ter zgled poguma in človek, na katerega se lahko vedno nasloni žena, otroci pa jasno občutijo meje.

Foto: Grega Valič

32 KOMENTARJI

 1. Alenka Puhar: “Prvotno besedilo življenja”
  Tako, v lahkotno branje. In morda v prenehanje romantiziranja starih dobrih časov, ko so družine cvetele, otročki so bili neverjetno ljubljeni, mame so jim dajale eno samo ljubezen, (očka pa jih ni prepogosto prebutal) …

  • Hvala. Se strinjam in tudi v besedilu ne najdem lepih besed za “stare, dobre čase”. Takole pravim: “Res, ženska je bila včasih zatirana, prav nobenih drugih pravic ni imela, kot le rojevati otroke, skrbeti za gospodinjstvo in biti na razpolago možu. Celo sam se spomnim – bolj po pripovedovanju – obnašanja naših dedov in še bolj pradedov. Prav je, da so si ženske priborile pravice, prav je, da so enakovredne in enakopravne. Bog je različnost in komplementarnost moškega in ženske položil v nas. Mi moški smo pravzaprav sprevrgli njegov namen in nihalo je sedaj zanihalo v bojeviti, sprevrženi feminizem.”

   Na nas moških je – ne da se vrnemo v “dobre stare čase”, pač pa da uveljavimo v praksi komplementarnost moškega in ženske .

 2. “Poglejte si primer Urške Faller, organizatorke festivala ‘Femme Femminite’, ki je želel vreči pojem ženstvenosti nazaj v slovenski prostor. Doživela je tak napad feminističnih aktivistk …”
  =================

  Moškinje takole:
  “„Festival Femme Féminité ne sprejema pluralnosti in raznolikosti spolnih usmerjenosti ter spolnih identitet in s tem popolnoma izbriše lezbijke, biseksualke, panseksualke, transspolne ženske ter nebinarne in queer osebe“, trdijo organizacije, ki nasprotujejo omenjenemu festivalu.”
  ==============

  Madonca, teh “spolov” se je pa nakopičilo. 😉 😉

  • Prav res. Sem se čez vikend poučil kaj pravzaprav vse to pomeni … In vse te možnosti spolnih identitet in še manj praks mi sploh niso jasne.

   Zmeda je res vedno večja. In želim si, da se ta zmeda ne bi prenašala v glave otrok in najstnikov, ki so že tako in tako zmedeni v kompleksnosti tega sveta.

   Še najbolj me skrbi “queer” teorija. Na Sociologiji imajo celo predmet o tem: http://www.sociologija.si/studij/queer-perspektive-spola-seksualnosti-in-identitete

   • In to predavajo na FF? Kristus. Ni čudno, da je potem FDV “resna” fakulteta. Po Kardelju se FF ne bo več pobrala, kaže.

   • Ustvarjanje zmede je v funkciji tistih, ki želijo zavladati na nedemokratičen diktatorski način.
    Nagrada za to pa je, smo videli pred kratkim spisek “avtorskih” pijavk proračunskega denarja.

    Ta kulturbund ima tudi namen, da se pozornost javnosti odvrne od nastavljanja “naših v DUTB in SDH. Pa tudi na Jazbeca in BS se je kar “pozabilo”, da KPK-ja, Klemenčiča in Cerarja sploh ne omenjam.
    Medtem, ko se mi tukaj bodemo zaradi “kulturnih” vprašanj nas po tihem in v senci žarometov ropajo.

    • eh sranje. pa ste nas dobil pedre z roko v marmeladi … od marxa in druge svetovne vojne, preko YU socializma, do certifikatov, privatizacije, prevzemov, kreditov, sodstva, dutbja – vse to smo zorganizirali samo ni zgolj zato, da se bomo čez pol leta lahko poročali ni dokopali do vaših otrok! .. škoda res, ker ste nas razkrinkali …

     aja, hmmm, zmedo pa večalimanj vi ustvarjate .. ne vidim vas pred parlamentom s transparenti proti temu groznemu “kulturbundu” .. vidim pa vas, ko se je terba zbirati “za otroke gre” proti homoseksualcem … torej se morda nehejte bost z, za vas, nepomembnimi vprašanji in se borite (tudi skupaj z nami!) proti resničnemu sranju, v sloveniji, ki nas že 25 let rine v greznico!

     • Pa kaj ti … (Odstranjeno zaradi napada na osebo – Administrator) misliš, da vi pedri imate te žaromete v rokah? Vi ste lutke. Tiste najbolj neumne in najbolj zmanipulirane.

     • se opravičujem, če ti bom sesul “vizijo”, ampak, veš, nismo vsi homoseksualci podporniki komunistične kontinuitete. večina si, prav tako kakor vi, želi da vse te barabe lepo končno obsodijo in pošljejo v zapor kamor spadajo.
      …ker pač ne verjamemo kar slepo.
      tako da res, prosim, ne o manipulaciji…

   • Ne vem, zakaj se čudite, queer studies imajo na skoraj vseh zahodnih univerzah, samo v ZDA:

    “There are currently over 40 certificate and degree granting programs with at least five institutions in the United States offering an undergraduate major; a growing number of similar courses are offered in countries other than the United States. In 2003, the most substantial programs at City College of San Francisco, the City University of New York, University of California, Berkeley, the University of Chicago, SUNY Purchase College and New York University. Other colleges that provide degrees in the subject include Hobart & William Smith Colleges, Yale University, University of California, Los Angeles, Sarah Lawrence College, University of Maryland, DePaul University, St. Andrews University, California State University Fullerton, California State University Northridge, Portland State University, and University of Toronto. Some colleges provide minors such as Syracuse University, Mills College, University of Louisiana at Lafayette, University of North Texas, and Grand Valley State University, and a certificate, such as the Five Colleges Consortium in Western Massachusetts”

  • Kje pa vidiš ti levičarje pri tem? Po članku sodeč se pritožuje musliman; mogoče se v prihodnosti temu pridružijo še pravoslavci in judje.

   • Vse se najde med vrsticami.

    “S tem veljavna ureditev ne zapostavlja samo muslimanov, ampak je »diskriminatorna tudi do preostalih verskih skupnosti in ateistov”
    ===========

    … sploh pa je že večkrat videno, da slovenski levičarji želijo s favoriziranjem sekt (saj smo dobili zakon, da je 20 ljudi dovolj, a ne?) sesuvati katoličane. Ne izključujem, da bi se slovenski levičarje združili tudi z ISIS, samo da bi uničili RKC, podobno kot so se z zločinskim boljševizmom.

    • To je rekel on. Musliman. Zdaj če imaš muslimana za predstavnika ateistov ok. Sam priznavam, da živim v večinsko krščanski/katoliški državi, zato me te prazniki niti malo ne motijo.
     Jezus je začel z 12 verniki, ne vem, zakaj bi bilo 20 premalo 🙂

     • Hadrijan: “To je rekel on. Musliman.”
      ===============

      Vprašanje če sploh ve kaj je to ateist.
      Je pa dobil spodbudo “od strani” in izvedel. 😉

     • Citiram: “Almir Talić je musliman, ki že desetletja živi v Sloveniji. Na ustavno sodišče je vložil pobudo ….”
      Glede na ta stavek, bi jest rekel in verjel, da je musliman…

  • čakičaki – ampak a ne govorite ravno vi o verski svobodi in človekivih pravicah in blablabla? ahaaaa!
   mislite verski svobodi za vas. za ostale seveda ne.
   (vidite – vera je lahko problem)

   • Kdo mi, sam nisem katoličan niti vernik kakšne druge vere? Predvsem pa nisem ateist, bog ne daj. 😉

    Sploh pa spet opletate s pojmi o katerih nimate pojma. Verska svoboda ne pomeni (ni isto), da ti lahko vsaka verska sekta, ki se znajde v tvoji državi naserje svoje praznike. Potem sploh ne bi imelo leto dovolj dni, da bi izvedli vse praznike.

    Gre za klasično izsiljevanje v imenu t.i. človekovih pravic, v imenu t.i. verske svobode, …

    Če pa vi pedri argumentirate svoj zakon s t.i. svobodo, ponavljam vprašanje, zakaj potem ne zakonska zveza večih oseb, zakaj samo dveh. Že večkrat vprašal in nisem dobil odgovora.

    • hmmmm.. se pravi nisi vernik in nisi nevernik? zdejle sem že mal zmatran, mi zaupaš katera je tretja opcija? (ok, razen agnostika)

     osebno sem mnenja, da je vera osebna stvar in nima kaj početi na državnem nivoju. pač imamo praznike, katerih večina itak izvira iz poganstva.

     ampak me pa razsvetli – kaj pa pomeni verska svoboda? kakšno število vernikov mora biti v državi, da se začne upoštevati tudi njihove praznike?

     mi argumentiramo z enakopravnostjo in človekovimi pravicami – vi (ok, ne vi, temveč nasprotniki zakona) pa se sklicujete (pri zakonu o družini!) na kršenje verske svobode. (nisem si jest tega zmislu)

     • Ne da se mi več.
      Samo še to, to sem že pojasnil na teh straneh:
      Ateist je samo tisti, ki sebe proglasi za ateista, ne pa tudi nekdo, ki ne veruje. Skratka so neverniki, ki niso ateisti.
      Ateistov ne bi bilo, če ne bi bilo vernikov.

     • aha! zdej pa približno razumem kaj misliš. ja, so kar problemi s tem kdo točno se poimenuje ateist. od skrajnega, da se mora človek proglasit za ateista, do bolj normalnega in vsesplošnega – za odsotnost verovanja. (to slednje se zdi bolj logično. če ne veruješ (v boga), potem si ateist. kaj pa češ bit druzga)

 3. A si vi gospod Čerin zavedate, da izjave kot so:”Čas je, da se moški počasi “vzamemo v roke”, se zavemo pomena moškega v družini, svoje vzgojiteljske vloge, vloge bojevnika ‘za prav’ in da se podamo v pustolovščino reševanja svojih lepotic – žene in hčera.” in podobne totalno poveličujejo patriarhat, diskriminirajo ženske, poudarjajo glavno vlogo moškega v družbi, širijo šovinizem, ohranjajo stereotipe sovražnosti in nerazumevanja družbe???

  • Dragi/draga NeDiskriminiram, nisem imel tega namena in po moje tale stavek, ki ga citirate ne diskriminira ženske. Kje pa, daje ji veljavo, a v drugačnosti. Poleg tega je to iztrgani citat iz celote. V tem članku govorim o neprimernosti enačenja spolov, kar se tako rado poudarja v feminističnih krogih. V članku v resnici večkrat omenim ‘enakovredno komplementarnost spolov’ in ne vrednotim nobenega spola za večvrednega. Saj se razumeva kaj pomeni komplementarnost?

   Moški in ženske smo si različni, imamo različne – sam bi rekel od Boga dane – zmožnosti. Če ostaneva samo na področju biologije, imamo pač različne organe, drugačne telesne značilnosti, različne hormonske ustroje. To vodi k različnosti in ne k enakosti. A vse to je komplementarno in enakovredno, oboje je pomembno, na primer za ustvarjanje novega življenja. Če teh danosti v kakšnih teorijah, kot je na primer ‘queer’ teorija ne priznavate, so razlike med spoloma in njihova komplementarnost vseeno pomembne. Se pa s takimi teorijamo po moje dela zmeda v glavah mladih žensk. Biologija je realnost, biokemija tudi. Pa če to priznavate ali ne.

   Prav tako kot je pomembno ustvarjanje dobrin, je pomembno materinstvo, porajanje novega življenja. Če pa na primer materinstvu ne dajete takega pomena kot na primer ustvarjanju dobrin ali debatiranju, če ne cenite tega, potem se vam taki stavki res lahko zdijo diskrimainatorni.

   Lepo vas pozdravljam in vam želim lep večer.

 4. Dejansko se je to gibanje začelo v najbolj feminističnih državah. Trendi se tam obračajo. Ženske same grejo v to smer.

  Seveda ne v smer nekega patriarhata, ampak želijo take moške, ki bodo moški bolj tradicionalno.

 5. Če pa moški že ostane v družini, je pravzaprav velikokrat odsoten in se – kot sem povedal na Moškem zajtrku v soboto v Veržeju – utaplja. Pri nas je navada, da se moški večinoma utapljajo v alkoholu, v pretiranem delu, kar je v Sloveniji družbeno sprejemljivo, celo zažaleno, v »kavčevskem« športnem navijaštvu, včasih tudi v pretiranem ukvarjanju s sicer hvalevrednimi hobiji. Vse to je beg moškega od svojega bistva: biti ljubeč mož, vzgojitelj svojih otrok, varuh in borec, reševalec lepotic (žene, pa tudi hčera iz krempljev lahkotne promiskuitetne spolnosti).

  ČLANEK ZELO VREDEN BRANJA!!!!

Comments are closed.