Prapoščaki in Obrobna stvar postaja osrednja

10
176

Prapoščaki.

Vir: blog Jože Bartolj (s številnimi komentarji). Nova (ideološka) kost se nam je »prikotalila« – praporščaki. Ali smejo na prazniku, kjer slavimo samostojno slovensko državo paradirati tudi oni z rdečimi zvezdami?

Najprej osnovno vprašanje: zakaj bi radi stali tam, saj je bila petokraka vedno proti samostojnosti? Najprej so rasformirali slovensko partizansko vojsko, potem ukinili slovensko partizansko »prvo« vlado (ki ima še zdaj svojo dvorano v Ajdovščini) in končno vseh 45 let zapirali vse, ki so imeli besedo samostojnost na jeziku. Zakaj neki je v tujino emigriral Jože Pučnik? Pa to pišem samo iz partizanskega vidika, ostalih ne bom omenjal.

Mislim, da vprašanje sploh ni prav zastavljeno. Ali smejo? Vprašanje bi se moralo glasiti, ali jih tam hočemo videti? Ali tam hočemo videti simboli, ki so vodili revolucijo, med in povojne poboje, ki so polnili socialistične ječe in dušili svobodo govora? Ali hočemo na proslavi slovenske samostojnosti gostiti tudi tiste, ki smo se jim uprli? Pa kaj ni jasno, da je slovenska samostojnost pomenila prekinitev s starim, zatohlim, krvavim režimom?

Vsak, ki ima rad to državo, lahko pride in je iskreno vabljen, ampak simbole, ki so bili temu nasprotni pa ne nosite s seboj. Na Poljskem so prepovedani, prav tako kot nacistični. Zakaj neki? Se Poljaki niso borili na strani zmagovalcev, kot naši partizani? Kaj vedo Poljaki bolje kot mi, da se pri nas Veber izjasni, da brez NOB ne bi bilo naše samostojnosti, na Poljskem pa zvezde in srpe izenačijo s svastiko in prepovejo, ker je dušila njihovo samostojnost?

Dilema praporščakov je torej lažna. Ni njihov namen počastiti slovensko samostojnost. Njihov namen je spreminjati zgodovino! Lagati, da je bila rdeča zvezda na praporu predhodnica demokracije. Pa ni bila. Bila je izrodek, ki nas je stal mnogo preveč življenj in mnogo preveč svobode.

Obrobna stvar postaja osrednja

Vir: blog Jože Bartolj. Kot je bilo pričakovati se je stvar s praporščaki zapletla do onemoglosti. Eni so užaljeni, drugi z njimi solidarni, vse skupaj pa je v nekaj dneh postala prvovrstna politična tema. Oglasil se je predsednik republike pa skoraj vsi predsedniki strank, pa nekdanji predsednik pa predsednik borcev… Vsak ima svoj pogled in svoje argumente. Najboljši se mi je zdel Stanovnikov, ki je izjavil da je „prepoved“ nošenja partizanskih zvezd taka, kot bi kristjanom prepovedali nositi križe.

Ja starec božji, pa kdo bo na državni proslavi nosil križ? Je morda protokol povabil nosilce bander iz kakšne župnije ali škofije?

Da pa gre za pravi mali vihar in da brbota tudi znotraj koalicije je postalo jasno, ko sta „zarobantila“ Erjavec in Virant. Morda celo malo preostro sta zagrozila celo s kršenjem koalicijske pogodbe. Bi torej praporščaki lahko povzročili celo padec vlade? Verjetno ne, ampak očitno je ta kostanj bolj vroč, kot so si na protokolu mislili v začetku.

Na začetku poletja imamo zdaj afero, ki prerašča dostojne meje, maje koalicijo in vprašanje (sorazmerno) nepomembnih stvari postavlja v središče. Če se namreč na državni proslavi pojavljajo tudi veteranske zastave, vsekakor ni osrednje vprašanje, temu bi se lahko tudi popolnoma izognili, še sploh v luči varčevanja.

Žal mi je, da bo največji državni praznik minil v znamenju užaljenosti. To res ni bilo potrebno. Ni mi treba biti posebno velik prerok, da si ne bi mogel predstavljati, da se bo tega v govoru dotaknil tudi slavnostni govornik, predsednik Türk in potem bomo imeli pokvarjeno praznovanje vsi, tisti z zvezdami in oni brez.


10 KOMENTARJI

 1. Pri tej ‘užaljenosti’ je kar komično, da bi se najbolj radi razkazovali in govorili ravno tisti, ki so bili pred dvajsetimi leti odločno proti samostojnosti. Žal na slovenski televiziji ni več posnetkov starih TV dnevnikov, da bi podoživeli komentarje današnjih ‘borcev’.

 2. Le glej torej da ne boš požel kar si sejal. Vsekakor se morajo borci re-identificirati. Njihovo izmišljanje simbolov, ki niso ne partizanski, ne simboli današnje Slovenije nima mesta na državnih proslavah. Tako da zelo podpiram odločitev vlade.

 3. Vlada se izogiba ideološkim bojem in ne vabi na proslave spornih ljudi in skupin, med katere spadajo tudi komunistične.

  Levica pa to ves čas vleče na dan in ideološke teme podtika desnici.

 4. Koliko praporščakov pa je sploh še pravih nekdanjih partizanov?
  Zakaj ne bi nosili še praporje karantanskih knezov?

 5. Praporščaki … vendar je treba paziti:
  demokratična država ne sme tolerirati simbolov totalitarističnih režimov. Kakršnihkoli totalitarističnih režimov.

 6. Ali niso prav ti tisti, ki ves čas pravijo, naj se nehamo ukvarjati z zgodovino in gledamo v prihodnost?

 7. Ljudje z rdečo zvezdo na kapah so leta 1991 obkolili naše vojake v Pekrah. Bili so proti Sloveniji in proti osamosvojitvi ter slovenski vojski.

 8. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/ni-bil-za-odcepitev-bil-je-izrecno-proti

  Na primer, v osrednjem slovenskem časniku Delu so 10. aprila 1989 v rubriki Rekli so objavili tudi mnenje dr. Stanovnika o neodtujljivi pravici Slovencev do samoodločbe: »Pravica do samoodločbe in odcepitve je neodtujljiva pravica. Druga reč pa je, da ta pravica pri nekaterih nujno zbuja vtis, da bi se radi odcepili. Temu nasprotujem, zame bi bila odcepitev Slovenije samomor. To bi bilo navzkriž z zgodovinskimi interesi slovenskega naroda. Vedeti je treba, da je naše zahodne meje podpisala Jugoslavija, in ne Slovenija. V hipu, ko bi Slovenija nastopila kot neodvisna mednarodna enota, bi mirovna pogodba z Italijo nehala veljati, če pa bi izgubili severno mejo, bi bilo to za slovenski narod samomor, ki mu ga bodoči rodovi ne bi odpustili.«

 9. Hehe, katoliški totaltarizem praviš? Tinko tinko, včasih je dobro kako zadevo preverit preden se človek loti pamet solit. 😉

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite