Šarec, ste tako pogumni ali zgolj oblastniško samovoljni

20
Besede, ki jih Šarec namenja tujcem, so še ena točka stand-up komedije Marjan Šarec /twitter
Marjan Šarec /twitter

Predsednik vlade Marjan Šarec je izjavil, da lahko ministrici Kseniji Klampfer samo čestita za pogum, ker je leta 2017 kot načelnica Upravne enote Maribor prepovedala koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića – Thompsona, ne glede na to, da je nedavno upravno sodišče presodilo, da je bila prepoved koncerta nezakonita.

Tudi za sodnico, ki je v zadevi Patria obsodila Janeza Janšo, so nekateri kolegi in politiki dejali, da je bila pogumna. Sodbo je kasneje Ustavno sodišče soglasno razveljavilo.

»Prepričan sem, da imamo pogum in razum, da bomo o tem tudi odločali,« je dejal poslanec Moderndorfer, tik preden so, kot se je kasneje-izkazalo, nezakonito odvzeli poslanski mandat Janši. Kljub pomislekom pravnih strokovnjakov je večina državnih svetnikov nezakonito odvzela mandat Francu Kanglerju. Vsaj poguma si v tem primeru niso pripisovali.

Gre res za pogum ali zgolj za poskus opravičevanja oblastniške samovolje

V normalni družbi je, ko gre za državne uradnike, politike, sodnike in tožilce, je spoštovanje zakonitosti in procedure mnogo višja in pomembnejša vrednota kot pogum. Vprašamo pa se lahko, ali gre v gornjih primerih dejansko za pogum ali zgolj za poskus opravičevanja oblastniške samovolje.

SSKJ definira pogum kot »pripravljenost storiti kaj kljub težavam in nevarnosti«. V kakšne težave lahko zabrede ali kakšni nevarnosti je lahko izpostavljen visok državni uradnik, ali politik, ali sodnik, če se odloči v prid vladajočemu režimu in v škodo posameznika ali manjšine? Jasno je, da so težave in nevarnosti minorne, vsekakor mnogo manjše, kot če se izpostavi proti interesom oblasti in/ali večine.

Oblastniki in njihovi klienti poskušajo protipravno ravnanje opravičevati, češ da manjšina ali posamezniki ogrožajo večino. Svež primer je poskus, da se ne izvrši odločba Ustavnega sodišča, da je potrebno izenačiti finančni položaj šolarjev, ki obiskujejo javni program v osnovnih šolah ne glede na to, ali je ustanovitelj šole država/občina ali zasebnik. Odprava diskriminacije šolarjev petih osnovnih šol naj bi poslabšala kakovost javnega šolstva, povečala socialno razslojevanje in ogrozila ustavno ločitev države in verskih skupnosti.

Sindikat učiteljev SVIZ celo predlaga, da naj bi o pravici nekaj sto učencev obveznega javnega programa v zasebnih šolah odločali ljudje na referendumu.

Že od Konfucijevih časov velja, da je dejanski prelom s starim režimom mogoč le, če se »besedam vrne njihov pravi pomen«. Politologi zaenkrat še niso poimenovali režima, ki nam vlada, a ko se bo izpel, bo potrebno v zavesti javnosti obuditi, kaj je pogum in kaj oblastniška aroganca.

20 KOMENTARJI

 1. Žalostno in pogubno za Slovenijo in Slovence, da se oblast kali v zavestnem pogumu za povzročanje krivic nad slovenskimi državljani in kršitvami slovenske ustave!!!!

  To so najhujša podla dejanja!

 2. Šarec točno ve, da ima v parlamentu večino in da ima podporo neformalnih lastnikov Slovenije. Če bo priden, ga bodo obdržali še en mandat.

 3. “Že od Konfucijevih časov velja, da je dejanski prelom s starim režimom mogoč le, če se »besedam vrne njihov pravi pomen«. ”

  Napaka, storjena leta 1991, se ne sme ponoviti. Spet je popolnoma prevladala laž in sprevržen pomen, spet je tu stari režim v vseh svojih dimenzijah. Zamenjal je zgolj oblačila in masko. Imamo “parlamentarno demokracijo” namesto “ljudske demokracije” in to je vsa sprememba.

  Kdor bo vso to gnusobo, ki se že odkrito dela norca iz ljudi, odpravljal, najbrž ne bo smel biti prizanesljiv, kot je bil v svoji naivni dobronamernosti Demos. Danes vidimo, kako narobe je to bilo in kam je to pripeljalo. Žalostno spoznanje, da v deželici zlepa nič ne gre, vsaka dobra namera se sfiži, vsako, tudi najmanjše zaupanje se žal spremeni v hudo napako.

  A tako pač je, kjer celotno družbo poganja neskončno in neprizanesljivo sovraštvo, debela podlaga te “napredne” ideologije, ki je povzročila največjo katastrofo v tisočletni zgodovini malega naroda – in že pripravlja novo…

 4. Pustimo Konfucija raje. Nima nič s tem. Narod sprt med seboj sodi med sužnje. In tja nas komunisti pošiljajo že ves čas. Nič se ni spremenilo 1991. Zato pa so tako hitro nazaj zajahali vse položaje. Ugotavljam, da ima desnica raje pedre kot muslimane. Odlična presoja. Odličen primer ljubezni do bližnjega. Komunisti bodo imeli tukaj dovolj mesa še lep čas.

 5. !!! 800.000 nevolilcev je “izvolilo” mizarja serpentinška za vladarja ukradene države. In danes polovici (ne-volilne baze) NI TREBA NOBENIH PRIPOMB IN JAMRANJA. Z svojo neudeležbo ste izbrali to kar imate (tisti ki se vam ……. ukradena država). Partija ima vseskozi klovna v svojih vrstah, da “občasno “znori” uboge drugorazredne državljane, utrujene od garanja ali čakanja na dobro socialno pomoč.

 6. Otroci komunizma. Sploh ne dojamejo, kako nesprejemljivo je oblastnisko krsenje vladavine prava. Ce se sefa opozicije brez dokazov preganja, mece iz parlamenta, spravi v zapor. Prepove koncert, ker ti ni vsec hrvasko patriotska in tradicionalno katoliska obravanost

 7. glasbe neke rockovske zvezde. Poslanec Sarceve stranke mirno izjavi, da ce bi bilo po njegovem, privatnih sol spkoh ne bi smelo biti.
  Niti ne dojamejo, kako so impregnirani s komunizmom. In kako v demokracijo in demokraticni red to absolutno ne sodi.

 8. Najboljše zdravilo za tako pozo je, da predse postavi ogledalo in bo dobil odgovor.

 9. “Predsednik vlade Marjan Šarec je izjavil, da lahko ministrici Kseniji Klampfer samo čestita za pogum …”
  ===============
  Ni čudno, da je imel 6 popravnih izpitov saj ne razume niti najbolj osnovnih stvari.
  Takrat so režimski mediji na veliko nabijali proti koncertu, enako vsi ti. režimski vplivneži.
  Torej, Ksenija Klampfer bi izkazala pogum, če bi odločila v nasprotju z režimsko gonjo.
  Ne ona ni bila pogumna pač pa je bila upogljiva preračunljiva ovca.

Comments are closed.