Obisk Pedra Opeke v Sloveniji

3

PREJELI SMO.  V Sloveniji je od srede, 14. decembra, do četrtka, 22. decembra 2011, na obisku misijonar slovenskega rodu z Madagaskarja Pedro Opeka. Je prejemnik Ciril-Metodovega odličja, saj mu je Slovenska škofovska konferenca za zasluge na področju misijonarske, vzgojne in humanitarne dejavnosti na Madagaskarju 16. decembra 2008 podelila Ciril-Metodovo odličje, najvišje priznanje Cerkve na Slovenskem.  Pedro Opeka je tudi pisatelj. Mohorjeva družba je izdala knjigi z naslovom Dnevnik spopada (2008) ter Izključenost in solidarnost (2010).

Program nekaterih obiskov v Sloveniji ter film na Televiziji Slovenija

Pastoralne obiske na župnijah bo Pedro Opeka začel v župniji Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, kjer se bo mudil v soboto, 17. decembra 2011. Ob 18.00 se bo srečal z veroučenci in njihovimi starši, ob 19.00 pa bo daroval mašo v župnijski cerkvi Kristusa Odrešenika.

Župnijo Ljubljana – Vič bo Pedro Opeka obiskal v nedeljo, 18. decembra 2011. Ob 10.00 bo v župnijski cerkvi sv. Antona Padovanskega daroval mašo.

Založba Družina bo misijonarja Opeko gostila v torek, 20. decembra 2011, ob 18.00 v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Na prvem programu Televizije Slovenija bo na božični večer, v nedeljo, 25. decembra 2011, ob 20.00, premierno na sporedu novi dokumentarni film Jožeta Možine. Film predstavlja eno najlepših zgodb našega časa, saj govori o resničnem bratstvu in o posebnem človeku, Pedru Opeki, ki od leta 1989 na smetišču milijonske prestolnice Atananarivo na Madagaskarju rešuje najrevnejše od najrevnejših. Pred leti je namreč v kužnem smradu in popolnem razčlovečenju živelo na tisoče odraslih in otrok. Opeka jim je pomagal vrniti človeško dostojanstvo in iz teme smetišča skupaj z njimi gradi novo družbo – kulturo dobrih prijateljev – malgaško – Akamasoa. V urejenih vaseh s šolami, vrtci in igrišči živi že več kot 23.000 nekdanjih smetiščarjev in brezdomcev, še četrt milijona pa jih je že bilo deležnih pomoči dobrih prijateljev.

Več: TU SŠK

Foto: Wikipedia

3 KOMENTARJI

  1. Če primerjaš Pedra Opeka in Milana Kučana; koliko dobrega, ali slabega lahko naredi en človek……

  2. Pedro Opeka bi lahko ostal kar doma.

    Tudi mi potrebujemo človeka za dobra dela in za ponovno evangelizacijo.

  3. PETER OPEKA , nam bo še kako potreben , saj po samo treh letih vladanja komunistov , smo zopet tam, kjer smo bili proti koncu petdesetih let ! UNRA paketov pa tokrat ne bo !

Comments are closed.