Obglavljeni, a ne brez glave

31

stres_janus_turnsekMarsikdo bo težko povezal minulo nedeljo in današnji dan. Težko bo razumel, da se bo isti papež Frančišek, ki je ves teden navduševal milijone mladih, v zgodovino Cerkve na Slovenskem in nasploh v slovensko zgodovino vpisal kot tisti, katerega podpis bo zapečatil nekaj, kar je videti kot obglavljenje naših krajevnih cerkva.

Ne kažimo na Rim

Seveda se – upam – vsi zavedamo, da bi bilo preveč preprosto zdaj z besnimi pogledi streljati proti od sveta odmaknjenim pisarnam večnega mesta, od koder je papež dobil v podpis usodni dokument. Vsak vsaj približno razumen človek bo vedel, da se to, kar je upravičeno videti kot tragedija, ni začelo sredi Italije, ampak pri nas, in da ne prvo ne odločilno poglavje te tragedije ni bilo spisano danes, marveč daleč nazaj, morda pred več desetletji. Zato tudi dva odpoklicana nadškofa po zakonu nujnosti sicer stojita pred nami kot dežurna krivca, vendar bi bilo najmanj pošteno kazalce usmeriti zgolj in predvsem vanju.

Toda za tovrstno premlevanje bo še veliko časa. Zdaj je dejstvo, da se kot katoliško občestvo mnogi čutimo obglavljene, osuple, zbegane. In tu se ne da takoj nič storiti. Lahko pa se zazremo v tri nemara ne čisto drobne lučke, ki se ob vsej zmedi kažejo na obzorju.

Nismo sami

Najprej so taka lučka lepi spomini na vse, kar sta Anton Stres in Marjan Turnšek le naredila dobrega. Čeprav se ne moremo strinjati ne z vsem, kar je počel, ne z načinom, kako se je loteval gašenja požara, bo Anton Stres v kolektivnem spominu katoliške skupnosti pri nas ostal zapisan kot eden njenih najbistrejših umov. Kot tak je predvsem v času pred nastopom škofovske službe začrtal prenekatero stezico, na katero bomo morda zdaj le lahko nemoteno stopili. Sočasno sem vedno bolj prepričan, da današnje kalvarije ne zanj ne za katoliško občestvo vsaj v takšni obliki ne bi bilo, če bi postal nadškof tedaj, ko bi se to spodobilo in bilo pravično. Ampak Cerkev smo ljudje. Spominjali se bomo tudi poguma, s katerim se je nadškof Turnšek po izkušnji v Murski Soboti prevzel že gospodarsko potopljeno mariborsko barko. Čeprav je vedel, da se lahko zanj avantura konča prav tako, kot se danes je.

Drugič je upati, da se bomo vsaj iz epiloga 31. julija 2013 česa naučili, če streznitve niso prinesle veliko bolj tragične prejšnje postaje. Da se bomo kot skupnost končno zmogli posloviti od preteklih iluzij, ki jim je naša cerkev zapadla vsaj pred nekaj desetletji. Na to jalovo pot je nista usmerila Stres in Turnšek, temveč celo odločilno marsikdo, ki si bo danes vsaj na tihem zadovoljno žvižgal ob njunem padcu.

Tretja svetla lučka je najpomembnejša. Nenadni zasuki, podobni današnjemu, ob katerih človek po pravkar minulem Riu zlahka pomisli na znani verz iz zbirke Carmina Burana, Fortunae rota volvitur, nas za hip potegnejo iz vsakdanje rutine. In nam postavijo pred očmi v tej rutini prezrto resnico, da Cerkev, če jo jemljemo zares, ne more biti obglavljena in odvisna od človeka. Kajti njena glava je nekdo drug in nekje drugje, ne na Ciril-Metodovem ali Slomškovem ali celo na Petrovem trgu. In ta glava bo še naprej, tudi danes, prihajala na naše oltarje in nam zagotavljala: “Vaše srce naj se vznemirja in ne plaši.”

Hkrati je to spoznanje vabilo, da imamo radi zemeljski del njegovega telesa. Ne zato, ker bi bilo brez greha, ampak zato, ker se moti in pada in potrebuje naše razumevanje prav tako, kot mi potrebujemo njegovo, kadar nam spodrsne. Če kdaj, je danes dan, ko bi bilo prav, da mu to razumevanje naklonimo.

Foto: TU SŠK


31 KOMENTARJI

 1. Ljudje s(m)o očitno povsem osupli. Še komentarjev na forumih ne zmoremo.
  Prijateljevanje s komunisti se je moralo končat enkrat nekje v gnoju.

 2. Oba nadškofa sta bila odlična govornika.

  Odlično sta poznala področje duhovnih vrednot.

  Škoda je to, da je pretirano neoliberalen duh v Sloveniji glede poslovanja in še česa, v preteklih obdobjih marsikoga povlekel predaleč. In to se je poznalo tudi v cerkvi.

  • Resda neoliberalizem od izvajalcev ne zahteva tolikšnega poistovetenja kot recimo soc/kom/marxizem, a vseeno mislim, da to, kar smo zadnja desetletja videli v Sloveniji, ne moremo imenovati s tem imenom.
   Predvsem ni bilo tu nobenega prostega trga in konkurence (še med obema poloma ne), ampak so si rebrca, gnjat, pleče, krače in parklje razdelili v lepi medsebojni slogi za z mizo.

 3. Malo sem se zamislil…

  Pisec piše, da se čutimo obglavljene, jaz pa se ne (ne furam cinizma, resno mislim).
  Vidim, da je moje dojemanje voditeljev cerkve takšnole: papeža še kar poslušam in se v njegovih besedah najdem. Še vsi dosedaj, kar sem jih poslušal (trije, no), so se mi zdeli tehtni namestniki.

  Duhovnike si malo bolj izbiram, k enim zahajam raje, k drugim manj, a pri maši mi vsakdo šteje enako. Pri njih v splošnem vidim precej prizadevanja in osebnega sloga (ne da bi slog namerno gradili, ampak kot izraz lastnih darov).

  Do škofov pa sploh nimam kaj prida odnosa. Kar so v medijih, jih večinoma sprašujejo bolj nepomembne stvari (gospodarstvo, politika), osebno pa jih bolj redko slišim in ne vem, kaj pravzaprav počnejo oz. njihovega delovanja ne občutim. Pa je njihova vloga – po definiciji – zelo huda: nasledniki apostolov so, apostoli pa so imeli zelo različne, a bogate načine oznanjevanja. Tu se mi pa zdi, da je poguma zelo malo in malo razlik med njimi. Ne čuti se osebnega načina pričevanja. Upam, da bo Frančišek kdaj zgled, da ni pomembna doktrinalna čistost pridige in pastirskih pisem (in nek strah, da ne bomo razmišljali predaleč), ampak gorečnost za resnico, koderkoli pač utegne biti …

  Tako da jaz se ne čutim obglavljen.
  Nekaj tega je bilo, ko je odstopil Benedikt, zdajle mi je pa to bolj neka upravna tema…
  Želim si, da bi bilo bolje, a niti ne zares pričakujem, da kaj bo iz tega.

  • Če človek vsaj malo zares jemlje, da je Kristus glava Cerkvi, potem se ne moremo čutiti obglavljene. Niti najmanj. Čutim se pa osramočenega. Osramočenega pred celim svetom. Česa takega menda Cerkev sploh ne pomni?!

   In za povrh, še vedno je popolna tišina, še vedno se ne pokaže kaj je bilo sploh narobe. Samo sramota bo ostala. Kot glede komunizma.

  • “Samo sramota bo ostala. Kot glede komunizma” Komunizma tukaj ne mešaj, kmunizem so imeli tudi drugod, komunizem ni slovenski specifikum. Komunizem je s tem povezan le toliko, da je prisoten samo še v ideologiji slovenske cerkve in v glavah takih, z ideologijo zaslepljenih vernikov, kot si ti.

   “In za povrh, še vedno je popolna tišina, še vedno se ne pokaže, kaj je bilo sploh narobe.” Tudi za to so krivi taki kot si ti. Spomnim se polemik okoli Urana (da o Rodetovi aferi sploh ne govorim). Vsak, ki je pripomnil kaj treznega, je bil zmerjan s komunajzerjem, ne glede na vernost. Če bi se takrat verniki postavili bolj trezno in manj hlapčevsko, bi do včerajšnjih dogodkov sploh ne prišlo oziroma bi se problem reševal drugače ali pa do njega sploh ne bi prišlo.

   • Komunizem je prisoten v ideologiji levih ljudi.

    Kaj imamo pa verniki z dokazano lažjo o Rodetovem sinu?

 4. Papež Frančišek je pozval k odstopu mariborskega nadškofa Marjana Turnška ter ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa in njun odstop tudi sprejel.

  Stres se lahko izvija, laže, spreneveda in naklada kolikor hoče, vendar je KRIV, kriv je pred ljudstvom, kriv je pred vesoljno Cerkvijo in kriv je pred Bogom!

  • Kdo si, da lahko očitajoče sodiš osebo:izvija, laže, spreneveda in naklada…? Kriv pred Bogom? O krivdi sodi Vsemogočni in ne zemeljske enodnevnice, takšne in drugačne.

 5. Papež Frančišek, sveti takoj!

  Začelo se je zdravljenje slovenske Cerkve in s ttem posledično tudi Slovencev! AMEN!

  • Pusti Slovence pri miru. Postavi se v vrsto za diagnozo. Jaz ne potrebujem zdravljenja, sem že zdrav.

     • Tone, mislim, da vam samo gre v nos ker mislite, da se je vse začelo 1941ga leta.
      Glejte, noben vas ne jemlje več resno – še posebej tujina in tuji mediji ne več. In to je bil za vas vse šok – zato zdaj tako sovraštvo do tujine.

      Resnica je prišla na dan.

      Hkrati pa ljudje nimajo več straha pred vami in se vam bodo uprli, če boste preveč pametni.

      Tako, da vam lepo svetujem, da nas pustite pri miru. Lep dan

     • Udba je bila amaterska proti vaši obveščevalni. Vse veste o meni, več kot jaz sam.
      V resnici pa sem samo skromen posameznik, ki se po svoje trudi, da zopet ne bi zavladalo enoumje, samo z drugačnim predznakom, po kakršnem hrepenite vi.

     • Ne ne moreš reči enako, ker Slovenijo obvladuje levica, poleg tega je levica škodljiva, desnica pa koristna.

    • Meni so pa dobri oboji komentarji, ne vem, zakaj se toliko obmetavate.

     Če poskušam pogledati malo z distance…
     Eden stoji na levi strani in gleda proti desnemu. Vidi vso svinjarijo, ki se dogaja za hrbtom desnega. Desni to seveda teže opazi. Zelo dobro pa vidi svinjarijo za levim, katere levi ne vidi.

     Če bi se pošteni levičarji in desničarji šli mušketirje in stopili hrbet ob hrbet, potem lobiji propadejo v tistem trenutku.

   • Hvala Bogu, da ste zdravi gospod Tone. Če pa to trdite za večino Slovencev, potem pa močno dvomim o vašem zdravju.

    Mimogrede, zakaj neki bi mi zdrav človek prepovedal želeti zdravje vsem? 😉

    • Ti ne želiš zravja vsem, ti bi jih kar zravil, tudi mene. Zato sem rekel, da mene ni treba. Po mojem so potrebni zdravljenja taki, ki razmišljanjajo kot ti. Preberi si svoj komentar še enkrat.

 6. Važno šele pride. Šteje to, kdo bo izbran za njuna naslednika.
  Lahko bo še slabše. Pazimo na to. Proč z evforijo.

 7. V REPORTERJU, lani 2012, metropolit nadškof dr. Anton Stres še pravi: “Brez T2 bi danes Zvonova veselo zvonila”, kar pove veliko, da dr. Stres ve veliko.
  V istem REPORTERJU pa v članku “Dolžniški Krč za T2″ piše:
  ”Kljub temu da so bili lastniki, naj bi v »Zvonu ena« do zadnjega ne vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustno. In tudi v trenutku, ko je to postalo javno, naj bi v Zvonu ena kolebali z zatemnitvijo spornih programov…”
  Kdo se vse še danes spreneveda?! Žalostno za vero, resnico in moralo!

 8. V REPORTERJU, lani 2012, metropolit nadškof dr. Anton Stres še pravi: “Brez T2 bi danes Zvonova veselo zvonila”, kar pove veliko, da dr. Stres ve veliko.
  V istem REPORTERJU pa v članku “Dolžniški Krč za T2″ piše:
  ”Kljub temu da so bili lastniki, naj bi v »Zvonu ena« do zadnjega ne vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustno. In tudi v trenutku, ko je to postalo javno, naj bi v Zvonu ena kolebali z zatemnitvijo spornih programov…”
  Žalostno za vero, resnico in moralo!

  • Tega Francija pa levica izgleda plačuje za njegovo propagando.

   zgodovinar, ti se kar najej tega biftka, tako kot to počneš že ves čas. Kaj boš ti govoril o dreku, 70 let po “prisilnem odkupu” (pomislite, kupujem s pištolo v roki), agrarni “reformi”, “nacionalizaciji” v resnici pa je šlo za razlastitev in podržavljenje, … samoupravnim socialzmom, družbenim premoženjem… ti boš tu drek za biftek prodajal!

  • Ko boste “zgodovinarji” vrnili preostalih 7.000 milijonov, bomo tudi katoličani zbrali preostalih 800.

 9. saj druge rešitve za cerkev tako ni, kot pa da se jo razlastnini, frančiškani so pa tako edini, ki dejansko skušajo slediti jezusu in njegovim naukom

  vse, kar je nad tem, je mešanje dreka in nima več nobene povezave z jezusom

 10. Cerkvi bo to v prečiščenje in korist, tistim, ki so se, se, in se še bodo naslajali ob težavah drugih (tudi Cerkve), tega, zagotavljam, ne bodo več dolgo počeli. Čas je omejen!
  Uporabite ga za izkazovanje dobrote pomoči potrebnim in za širjenje Resnice. Porogljivci so eni tistih, ki ne bodo videli nebeškega kraljestva.

Comments are closed.