Ob Časnikovem prvem rojstnem dnevu

20

Prva obletnica izdajanja spletnega magazina z mero je priložnost, da se sodelavci pogovorimo o smiselnosti in uspešnosti našega dela, bralci pa se lahko bolje seznanijo  z medijem, ki ga med brskanjem po internetu obiskujejo z večjo ali manjšo naklonjenostjo.

Internet je do avtorjev, ki želijo posredovati svoja mnenja in ideje javnosti, zelo prijazna tehnologija. Nizki stroški produkcije in distribucije zagotovijo, da pridejo besedila vsaj do peščice bralcev. Na svetu je že več kot sto šestdeset milijonov blogerjev med katerimi so tako profesionalni novinarji kot komaj pismeni ustvarjalci. Na drugi strani pa je internet manj prijazen do tradicionalnih založniških hiš, ki izdajajo tiskane časopise in revije. Ker bralci vse več časa presedijo za računalnikom, morajo svoje vsebine ponujati tudi preko interneta, hkrati pa večini še ni uspelo razviti vzdržnega poslovnega modela, ki bi omogočal zaslužek, primerljiv s prodajo vsebin v tiskani obliki.

Med blogom in spletnim časopisom

Časnik ne more skriti svojega blogerskega izvora. Z objavami sodelujejo  izkušeni blogerji in  pisci, ki so v preteklosti mnogokrat pomislili: »Kaj če bi tudi jaz svoja mnenja sporočal svetu z blogom?«. Vendar želi biti Časnik več kot blog ali blog blogov. Želi, da postane pisanje nazorsko sorodnih avtorjev v javnosti prepoznano pod enotno blagovno znamko, ki bo označevala tako določen slog kot idejni profil.

Hkrati pa se ustvarjalci Časnika zavedamo, da je do profesionalnega spletnega medija še dolga pot, za katero niti ni jasno, ali jo želimo v celoti prehoditi.

V prvem letu izdajanja je naš glavni cilj dosežen. Za Časnik je prispevke napisalo več kot 40 avtorjev. Med njimi jih deset prispeva svoje mnenje vsaj dvakrat na mesec. Obisk bralcev lepo raste. Mesečno nas obišče okrog 7.000 različnih internetnih obiskovalcev, ki se v povprečju zadržijo na naših straneh pet minut.

Pro et contra

Pridobili smo krog zvestih anonimnih komentatorjev. Komentarji bralcev so na Časniku blago moderirani. Bralcem želijo uredniki prihraniti le največje nesramnosti, žaljivosti in vulgarnosti. Kljub marsikateri ideološki bitki na forumu, se lahko pohvalimo, da komentiranje ostaja v vsaj za Slovenijo v spodobnih okvirih. Zame osebno so zelo dragoceni tisti komentatorji, ki so sicer zagreti idejni nasprotniki večine avtorjev Časnika, a imajo občutek za argument in duhovitost. Anonimni komentarji, ki izražajo osebna zadržanja piscev do Katoliške cerkve ali do slovenske politične desnice so dobrodošli, dokler ostajajo v mejah spodobnosti, vendar pa je potrebo povedati, da avtorji Časnika niso niti zastopniki Cerkve niti zastopniki katere od političnih strank. Vsak avtor ima svoj nazorski profil, resda soroden drugim avtorjem, a Časnik nima niti centralnega komiteja, niti komisije za doktrino niti vplivnih botrov.

Politika in javno življenje sta temi, ki prevladujeta tako v glavnem mnenjskem delu Časnika kot v rubriki Opazili smo. Teme, ki se dotikajo komunistične revolucije na slovenskem so najbolj brane in komentirane. Mnenjski članki o življenjskem slogu in o veri prispevajo k raznolikosti. Želja, da bi pogosteje obravnavali teme iz gospodarstva in tehnike bo verjetno še lep čas neizpolnjena. Med dogodki dneva bi si želeli objaviti tudi kakšno zanimivo reportažo.

Hvaležni za vsak link

Kako in kdaj bo Časnik iz ljubiteljske dejavnosti zaplaval v bolj profesionalne vode, je težko napovedati. Kako doseči branost, ki omogoča vsaj nekaj zaslužka od oglasov oziroma kako pridobiti toliko zvestih bralcev, ki bi za del kvalitetnih vsebin plačevali naročnino, je izziv tudi za mnogo večje spletne medijske projekte.

Poleg avtorjem in bralcem bi se radi zahvalili tudi vsem, ki na svojih blogih in z elektronsko pošto širijo dober glas o Časniku. Veseli smo vsakega navajanja s strani že uveljavljenih medijev, posebej pa smo hvaležni Radiu Ognjišče, ki nam omogoča redno tedensko rubriko.

20 KOMENTARJI

 1. Čestitam za prvi rojstni dan.
  Potrebno je nekaj narediti, kajti Slovenija zadnja leta postaja prava Severna Koreja v srcu Evrope.

 2. Troha: ” Partijski vrh si je pred letom 1990 naredil lažno opozicijo, ki jo je rabil za sestop iz oblasti. Zato nikoli ni prišlo v Sloveniji do resnične tranzicije, socialistični privilegiranci in privilegiji os ostali, partijski vrh pa je obdržal vso moč.”
  vir
  http://www.mambo.si/video/156471-poskus-lustracije

  nekaj podobnega se dogaja ves čas, ko Kučan želi ustanoviti žlahtno desnico oz.
  ko “levica” ( beri Partija želi z navideznim odhodom DESUS pokazati volilcem, da je edino Desus sprejemljiv borec za pravice penzijonistov, delavcev in socialističnih birokratov. Tako bodo vse “leve” stranke dobile okrog 3% glasov, le DESUS bo dobil blizu 50%.

  Troha je povedal še eno pametno:
  Za vso sranje v Sloveniji je kriva socialistična elita, ki je zafurala že leta 1988 Jugoslavijo ( gospodarsko), nato je vzela v roke oblast v Sloveniji in zafurala še gospodarsko Slovenijo. Tle ni kriva zunanja kriza, tle je kriva Partija za vse.

  Komunisti so izvrstno prevarali ZDA in EU, da smo bili sprejeti v NATO in v SLovenijo. Sedaj pa bomo postali suženj v rokah POSOJILODAJALCEV, ki so Sloveniji dajali zadnja leta velika posojila, ki so jih pokradli komunajzerji z 3x do 10x preplačanimi avtocestami, bolnicami, tuneli, z napihovanjem nepremičninskega balona, z velikimi penzijami elitnikov, z velikimi plačami svetovalcev, direktorjev, elitnikov – ki nič v življenju še niso naredili, razen parazitirali davkoplačevalski denar.

 3. Kriza bo popucala s komunajzerji. Če ne bomo uvedli bolj liberalnega gospodarstva, se investicije ne bodo vrnile. Šle bodo namesto k nam na Slovaško.

 4. Zabaven link nam je poslal tovariš Pavel, komični vložek s paranoidnim trubadurjem ter obsojenim kriminalcem / poglavarjem nogometnih pretepačev. 😉
  Sicer pa tudi iz judeoboljševistične centrale Časniku želimo vse najboljše!

 5. Sam sem odkril časnik pred dobre pol leta. Zelo sem bil vesel, da je ta projekt zaživel, kajti tak portal je bil v Sloveniji potreben.
  Vsebinjsko bi bilo mogoče v bodoče oblikovati bolj tematsko usmerjeno in poglobljeno, kajti trenutno tematike sledijo bolj denvnim temam. Katero koli temo je potrenbo osvetliti z več aspektov, torej več avtorjev se spopade z isto temo in jo osvetli iz različnih zornih kotov. Na ta način bi se vsposatvil nek dialog, kajti odziv bralcev nikakor ne poglablja tem. V odzivih ni dialoga, prej kot ne so odraz frustacij, zamer , obračunavanj. Odzivi bralcev, so na nivoju ostalih medijev.

 6. ČASNIKU VSE NAJBOLJŠE, ŠE NA MNOGA LETA !!!!

  Časnik ima velik pomen za osveščanje ljudi, saj ga ne morejo tako omejevati kot lahko druge medije. Pa še nekaj je, mnogi ne zmoremo drage naročnine za časopise na internetu pa lahko preberemo vse aktualne novice, če te pa kaka stvar preveč “grize” pa lahko še poveš svoje mnenje.

 7. Tudi sam se pridružujem čestitkam, vendar pa tudi z opozorilom, da pazite na svoj ugled in tudi čigave članke povzemate.

 8. Se strinjam. Še naprej pazite na ugled časnika in nikakor ne upoštevajte janeza in rx170-a, kajti onadva bi z veseljem zrušila ugled časnika.

  Do zdaj ste to dobro počeli. Počnite še naprej.

 9. Ne glede na nesmiselne pripombe Ančke moram še nekaj dodati. Kolikor mi je znano, je portal Časnik portal s krščanskim vrednostnim predznakom. Zato je treba še bolj paziti, da se to krščansko prepričanje ne poistoveti z eno ali drugo politično izbiro. Pri tedniku Družina sem namreč dostikrat opazil ravno to, da hoče biti na silo “desna” in celo nekakšen pomagač desnih strank. Za čase SKD je to še nekako šlo, potem pa so se nekateri obrnili k Janši in začeli podpirati njegovo politiko ne glede na to, da je politična kultura SDS včasih pod vsakim nivojem in tepta osnovne krščanske norme. Pred kratkim sem se pogovarjal z eno aktivistko civilne iniciative za družine otrok – globoko pobožna gospa, ki kaže veliko navdušenje nad JJ. Temu sem se pa zelo čudil. In sem ji kar povedal, ali ne čuti nobenega očitka vesti, ker ob vsej duhovnosti, ki jo premore, podpira stranko, ki je v marsikaterem pogledu skregana s krščansko etiko.

 10. janezka boli, ker pišem resnico.

  Kar pa se tiče krščanskega predznaka, je pa logično, da iz tega sledi, da ne morejo podpirati levih strank, ki so zelo sovražne do krščanstva.

  Iz tega logično sledi, da so najbolj podpirali SDS, saj je edina stranka, ki ni ne držala štange levici pri napadanju Cerkve in ni sama napadala Cerkve.

  Vse, kar janez lahko očita stranki SDS, je, da je kritična do levice – in vse to pospremi z negativnimi presežniki.

  Od parlamentarnih strank je SDS še vedno najbližje krščanskim vrednotam, potem pa dolgo nič, potem je SLS, potem pa nič več.

  Idealen pa itak ni vsak.

  Tako, da še naprej pišite, kot ste. Janeza ne upoštevajte, levičarske članke pa lahko beremo v Delu, Dnevniku in Mladini, pa še kje.

 11. Ančka, če se nekdo posluži ponarejanja dokumentov z namenom diskreditacije, je to v direktnem nasprotju s krščansko etiko.

 12. Res je, da komunajzerji v levih strankah nimajo ničesar skupnega s krščansko etiko, pa jih ti prav tako podpiraš.

  SDS pa ni nikoli ponarejala dokumentov z namenom diskreditacije, ste ji pa komunajzerji v primeru lažnivega Türka to lažnivo podtaknili.

 13. “SDS pa ni nikoli ponarejala dokumentov z namenom diskreditacije, ste ji pa komunajzerji v primeru lažnivega Türka to lažnivo podtaknili.”

  Dokumenti so bili PONAREJENI, pa če se na glavo postaviš.

 14. Dokumenti so AVTENTIČNI, pa, če se na glavo postaviš. Bili so le malo pomešani.

  V vsakem primeru pa dokazujejo Türkovo laganje.

Comments are closed.