Ob 27. januarju – mednarodnem dnevu spomina na holokavst

16
Sinagoga v Mariboru

Na ozemlju Slovenije oz. tedanje Dravske banovine je pred 2. svet. vojno živelo okrog 800 pripadnikov judovske vere, od tega približno 2/3 v Prekmurju. Tam sta delovala dva rabinata – Murska Sobota in Lendava. Verjetno pa je tedaj na Slovenskem živelo okrog 4-5000 oseb judovskega izvora.

Zaradi premajhnega števila deklariranih Judov so tudi Judje iz Ljubljane od leta 1929 spadali v okvir murskosoboškega rabinata oz. judovske verske občine. Število Judov v Sloveniji se je tik pred začetkom vojne povečalo predvsem na račun beguncev, ki so iz srednje Evrope bežali pred nacizmom. Ob italijanskem popisu prebivalstva Ljubljanske pokrajine konec julija 1941 se je kar nekaj ljubljanskih Judov opredelilo za Nemce. Ali je šlo za strah ali za oportunizem, ni mogoče zagotovo ugotoviti. Večino ljubljanskih Judov so Italijani internirali že jeseni 1941 ali spomladi 1942 v različne kraje severne Italije in v posamezna taborišča. Po italijanski kapitulaciji so se nekateri uspeli umakniti v tujino, druge so zajeli Nemci. Tisti Judje, ki so preživeli italijansko okupacijo, so bili po vkorakanju Nemcev leta 1943 oz. 1944 poslani v nemška koncentracijska taborišča, verjetno je najbolj znan primer premožna ljubljanska družina Moskovič, katere pripadniki so končali v Auschwitzu. V Prekmurju so Judje relativno mirno preživeli madžarsko okupacijo, položaj pa se je zaostril po nemški okupaciji Madžarske spomladi 1944. Takrat so bili tudi prekmurski Judje poslani v nemška koncentracijska taborišča (predvsem v Auschwitz), žal se jih je le malo vrnilo.

Judovski kapital je bil predmet zaplemb že pod nemško in italijansko okupacijo, pa tudi po vojni. Premoženje slovenskih Judov je namreč delilo usodo zaplemb, nacionalizacij, odvzemov, itd…, ki so jih doživljali tudi ostali premožnejši državljani v povojni Jugoslaviji. Pri tem odvzemu ni bila odločilna nacionalna, verska ali rasna pripadnost, pač pa zgolj razredna. Najbolj je ironično to, da je šla tedanja komunistična oblast tako daleč, da je marsikaterega Juda (največkrat zgolj zaradi nemško zvenečega priimka) avtomatično razglasila za osebo nemške narodnosti ali celo za Kulturbundovca. Sledila je razlastitev na podlagi Odloka AVNOJ-a z dne 21. novembra 1944. Pri tem so se ravnali po seznamih »Komisije za ugotavljanje zločinov okupatorjev in njihovih pomagačev«! Zato ne čudi, da so se prenekateri preživeli slovenski Judje, predvsem iz Prekmurja, po nastanku države Izrael leta 1948 odločili za izselitev. Toda tudi pri tem ni šlo brez vprašanja imetja, saj so se morali pred odhodom odpovedati svoji lastnini v korist jugoslovanske države.

Danes deluje Judovska skupnost Slovenije, ki ima dobro stotnijo članov in sedež v Ljubljani. Na Jude pri nas pa danes spominjata sinagogi v Lendavi in Mariboru, ki sta namenjeni kulturi ter dve veliki judovski pokopališči v Rožni Dolini pri Novi Gorici in v Dolgi vasi pri Lendavi. Poleg tega tudi nekaj ohranjenih judovskih grobov avstro-ogrskih vojakov na soški fronti.

Foto: Wikipedia

Prispevek je bil najprej objavljen na mednarodni dan spomina na holokavst leta 2012.

16 KOMENTARJI

 1. ALI BOMO SLOVENCI KDAJ DOBILI SVOJ SPOMINSKI DAN , NA
  HOLOKAVST , IZTREBLJENJE NAŠEGA LJUDSTVA , S STRANI KOMUNISTIČNEGA REŽIMA !
  V N enčiji pravkar kličejo na odgovornost nacistične zlodeje , čeprav so nekateri stari že blizu sto let ! ČE staremu RIBIČIČU črtamo vse zločine storjene med ” NOB “, ga spravimo pred sodiče za dejanja , ki jih je storil po “osvoboditvi ” ! ZA preko 220 oseb odkljukanih od strani partizana CIRILA v zaporniški knjigi ni dovolj za naše sodstvo, za eno samo bedno obtožnico !AMEN , tako je !

 2. ŽIDOVSKA skupnost zahteva tudi pri nas materialno zadoščenje , okoli 15 miljonov evrov, torej kot oškodovana skupnost ! Komunizem , JIH JE UGONABLJAL, TAKO KOT NAS VSE !

  ČE bi imeli komunisti vsaj malo slabe vesti , bi se morali najprej PAHOR in druščina izseliti iz vile , v kateri njihova stranka domuje . TAKO PA SO ŠE VEDNO NASTANJENI V NACIONALIZIRANI (ukradeni ) HIŠI ŽIDA MOSCOVIČA ! !
  Tiste zahteve pa naj poravnajo komunisti iz svojih žepov !

  • CACTUS, si pa res naiven.

   Si mar pozabil, da so komunisti po vojni pobili še tiste Žide, ki jih je pustil pri življenju Hitler.

   Tisti Židi, ki so preživeli nacistično in komunistično morijo, so imeli res izjemno,srečo.

 3. TE ŽIDE , KI SO OSTALI , PA BI SKORAJ LAHKO PRIŠTEL NA PRSTE !

  PROFESOR KREFT iz “FDV ” se je pomešal med komuniste , to je preživetveni nagon !

  • Pri njem to ni preživetveni nagon, temveč osebnostna motnja.

   Biti komunist iz prepričanja je neozdravljiva osebnostna motnja.

 4. Gledano v odstotkih,kakšna je razlika med nacističnimi poboji in umori slovencev v odnosu na žide pomorjene v taboriščih,mislim da nobene!Velika sramota za slovensko,
  še vedno komunistično vlado je,da so v spominskih prireditvah in diskusijah,”pozabili” na žrtve holokavsta,ki se je izvajal v Sloveniji še leta po končani vojni,med žrtvami so bili
  tudi tujci,ki so hote ali nehote morali sodelovati v veliki svetovni moriji,mar je bilo
  pobijanje in maščevanje humano in brez predsodkov in pravičnega sojenja!

 5. Pri nas so namreč množičnim morilcem po vojni postavljali spomenike v znak hvaležnosti
  za pobite žrtve,spomeniki in zločinci so bili nedotakljivi heroji in še vedno stoje kot svetel vzor naši mladini na mogočnih piedestalih,koliko časa še bo slovenski narod
  hlapec morilcev in njihovih potomcev,ki nas peljejo v bedo in brezpravje?!!!!

 6. 5.000 Židov v Sloveniji. V času vojne pa zaradi beguncev lahko tudi 2x ali 3x več.

  Ko sem bil zelo majhen, se spomnim v pritličju stare gospe Orlainsky ali nekaj podobnega. Dajala nam je otrokom bonbone. Na rokah je imela tetovažo iz koncentracijskega taborišča. Otroci so se preselili v Maribor. Delovala je gosposko, meščansko, ne tako kot vsi mi ostali lumpenproletarci.

 7. Zanimivo je, da je judovski holokavst (sicer upravičeno) v svetu splošno priznan kot zlo, holokavst, ki so ga pri nas in drugje izpeljali komunisti, pa ne.

  Mislim, da je vzrok v zelo vplivni judovski skupnosti, ki uspešno opozarja na te medvojne dogodke in učinkovito obsoja vsakogar, ki bi utegnil razmišljati drugače. Komunistično zlo se je rodilo v oktoberski revoluciji, pri kateri so pa aktivno sodelovali tudi judje.

  Zdi se, da so prav judje vzrok, da se v mednarodnem prostoru zlo obravnava selektivno. Judovski holokavst kot nedvomno zlo, holokavst komunističnega izvora pa z zadržki.

Comments are closed.