O dekonstrukciji Slovenskega PEN

13

Avtor: Ivan Puc.

Peščica »zombijev« je uporabila in zlorabila Slovenski center PEN. In nihče jih pri tem ni ustavil. Lustratorje, kot je dandanes v navadi, marsikdo ni vzel resno, zato so toliko bolj odmevali izstopi tistih, ki v slovenski literaturi in publicistiki nekaj pomenijo. Lik in delo Janeza Janše se je pomnožil, to bi nas ne smelo presenetiti. Ali ni tega čudeža napovedala že prekrstitev treh umetnikov v Janeza Janšo?

In kakšna je reakcija očiščevalcev? Kazanje na tiste, ki zdaj javno izstopajo, čeprav niso plačali članarine in so jih že vrgli iz članstva. Ve se, iz partije se ne izstopi, iz nje te vržemo. Ko so še ne pravnomočno izključenega člana PEN vrgli iz partije, se je pritožil, zdaj se ne bo.

Kar se je zgodilo v podružnici PEN, velja postaviti v širši kontekst spopada, ki se je za marsikoga nepričakovano razbesnel v zadnjih letih. Spopada za interpretacijo dogajanja med drugo svetovno vojno in odnosa do komunističnega režima. Leva oblast je začela sistematično prek državnih ustanov uveljavljati enostransko interpretacijo preteklosti, ob kateri ne more biti družbenega in političnega konsenza. Šlo je za načrtni projekt ponovne legitimizacije ali vsaj deproblematizacije komunističnega režima. Spomnimo se drugorazrednega odziva na Hudo Jamo in izzivanja s Titovo cesto.

Te dni je izšel prvenec švedskega pisatelja Jonasa Jonassona Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil. Zgodba se začne v domu upokojencev, kjer je vse nared za rojstnodnevno veselico stoletnika. Prišel naj bi celo občinski svetnik. Pa krajevni časopis. In vsi drugi starčki. Prikazati se ni nameraval edino slavljenec sam.

26. avgusta bo Boris Pahor dopolnil sto let. Priprave na rojstnodnevno veselico so se že začele. Kot so zapisali v Mladinski knjigi – ta ni založila le švedske uspešnice, temveč je tudi hišna založnica Pahorja in pobudnica »leta Borisa Pahorja« in vseh praznovanj –, bo 26. avgusta v ljubljanski Operi vse pripravljeno za slavje. Prišel naj bi tudi predsednik države Borut Pahor. A če ga bomo še naprej lomili (sploh pa pisateljska vrhuška), bo manjkal edino slavljenec. Boris P. že leze skozi okno in izginja. Za njim in pred demoni 20. stoletja izginjajo še drugi.

Bo kaka »trojka« mednarodnega PEN naredila red še v naši podružnici?

Vir: Reporter


13 KOMENTARJI

 1. Mene pa zanima, zakaj je potrebno vso to zdraharstvo? Po pravici povedano sem razočarana predvsem nad tistimi, ki so izstopili zaradi nekega marginalnega dogodka, ker so pač iz društva zabrisali nekoga, ki je kršil statut in zaničeval vrednote. Tako da ne vidim razloga, zakaj Puc nenadoma to problematizira in celo povezuje z legitimizacijo komunističnega režima. Gospod Puc, če bi bili eden vodilnih članov novinarskega društva, kaj bi naredili s članom, ki bi vas in vaše kolege v društvu neprestano javno blatil in napadal, ob tem pa kršil tudi novinarski kodeks? Mu ne bi pokazali vrata?
  Škoda se mi zdi predvsem to, da tega ne uvidijo take literarne veličine, kot so Jančar, Pahor, Rebula… Jim je vdanost do nekega politika(nta) res zameglila um??

  • Saj res, le zakaj tega vendar ne uvidijo?!
   Morali bi vendar razmišljati “drugače”! :DD.

   • Mislim, da je beseda “drugačen” končno dobila tudi svojo barvo: drugačen = rdeč (kot kri? kot zvezda? kot zastava?).

    Pa tukaj ne mislim na osebo, ki je sprožila ta komentar, pač pa na splošno javno predstavljanje “drugačnosti”.

    • Ta “drugacen” se ni znal upreti pravi diktaturi in je bil cisto tiho. Sedaj pa soli pamet vsem, ki nismo sovrazniki Janse in Cerkve.

     • Pa saj pravim, še pokojni škof Grmič ni bil tak fičfirič. Drugačemisleča katoličanka najbrž niti Grmičevih knjig ni brala, kaj šele Kocbekovih dnevnikov.

  • Tovarišica katoličanka, v društvu novinarjev, to zelo radi počnejo – predvsem za ljudi, ki niso njihovi člani. Blatijo jih in napadajo, pa pišejo laži.

   Janša pa ni počel nič takega. Je pa povedal resnico – Veno Taufer je bil udbovec. Če kdo ne sodi v tako skupino, je Veno Taufer.

   Janša ni kršil statuta. Saj mu niso znali napisati konkretnih kršitev.

 2. Če bi bil Janša pošten in načelen, bi bil že zdavnaj sam izstopil iz PEN-a. V organizaciji, ki je po svoji ustanovni listini zavezana načelom demokracije, človekovih pravic, svobode izražanja in kozmopolitstva, osebek kot je Janša pač nima kaj iskati.

  Saj tudi v, denimo, Franciji v tamkajšnjem PEN-u ne bi dovolili, da bi se jim pridružil Le Pen, ali pa v Avstriji člani avstrijskega PEN-a ne bi v svoje vrste sprejeli zdaj že nekaj let pokojnega Haiderja ipd.

  • Ker ste brez greha, vas prosim, da prvi zaženete kamen v tega nesramneža Ivana Janeza iz Grasupla.

   Ampak se bojim, da je prav on naredil napako, ker je prepozno spregledal, s kom ima opraviti v Penu. In bi lahko res nemara sam izstopil že prej. Toda ločitev duhov se je zgodila šele sedaj. Udbaška svojat je snela maske in točno se ve, kdo je kdo. Vsako sprenevedanje je odveč. Navsezadnje je bil tudi tov. Mitja Ribičič pesnik, pa zato ni bil nič manj hudojamarski krvoses.

  • Val, spet si pokazal tvoje komunajzersko razmišljanje.

   Če kdo ne spada v tako organizacijo je udbovec Veno Taufer, saj je kršil vse te pravice, ki jih PEN zagovarja.

   Janša ni kršil nobene od teh načel. So pa kršili izključitelji. Če bi bili oni pošteni in načelni… Potem Janše ne bi izključili.

 3. Prav zanimivo je, kako so tisti, ki se hvalijo tukaj, da razmišljajo drugače, sami nestrpni od vse, ki razmišljamo drugače kot oni.

  Vse, kar so Janši lahko očitali, je, da je imel drugačno mnenje kot komunajzerji v PEN. O Venu Tauferju ne smeš govoriti resnice – ampak ga lahko le hvališ. Kje je tu svoboda govora?

  Janša je čisto prav naredil, ko je pustil, da so ga vrgli ven. Tako se je jasno pokazala pokvarjenost komunajzerjev, ki so se prigrebli na oblast.

Comments are closed.