NSi: zloraba Dneva Evrope

3

Vir: http://europa.eu

V Ljubljani smo v zadnjem času priče izjemno povečani dejavnosti, ki na vse mogoče načine skuša rehabilitirati čas, ko smo imeli svobodo samo na papirju.

Preplavljajo nas borčevski letaki, v nabiralnike dobivamo navijaška besedila, kot bi se vrnili v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Skuša se izničiti vse napore demokratičnih sil, ki so pred dvajsetimi leti premagale še zadnji totalitarizem ter ustvarile samostojno državo Slovenijo in s tem možnosti za resnično svobodo vseh državljanov. Za ta namen se, po navadah iz nedemokratičnih časov, izrablja državne praznike kot sta 27. april in 1. maj. Če smo tega nekako navajeni, pa je naravnost nedoumljivo, da se začenja tudi zloraba Dneva Evrope. Evropska ideja združevanja, miru, solidarnosti in človekovih pravic je diametralno nasprotna poveličevanju totalitarnega režima z milijoni pobitih in petdesetletnim ustrahovanjem živih.

Mestni odbor NSi Ljubljana ostro protestira proti takemu vnovičnemu razdvajanju naroda in zlorabi. Pri tem dogajanju ima, opažamo, posebej izrazito vlogo prestolnica Ljubljana. Skrbi nas, ker so poleg ideološkega onesnaženja, vsa ta dogajanja tudi pesek v oči meščanom, da ne bi bili pozorni na nerazumno drage projekte, na čezmerno zadolževanje in na vse višje zneske na položnicah.

Evropa ni idealna skupnost, zagotovo pa še vedno nosi toliko prvotnega pozitivnega naboja, da nam bo pomagala ohranjati Slovenijo na demokratični poti. To nam je v tolažbo ob vseh omenjenih poskusih vračanja v preteklost. Tudi zato želimo vsem iskrene čestitke ob Dnevu Evrope!

Mojca Kucler Dolinar
predsednica mestnega odbora Nove Slovenije

3 KOMENTARJI

 1. Združena Evropa je nastala na temeljnih zmage proti nacifašizmu, samo NSIjevci se ne morete s tem sprijaznit, ker ste bili (oz,. vaši očetje in dedje) med vojno na napačno strani. Žal, takšna so dejstva! Zato pa Evropa praznuje svoj dan ravno 9. maja, to je na dan zmage. In to povsem zasluženo. Tisti, ki so prisegli okupatorju in v njegovem imenu pobijali zavedne Slovence, pa v našem narodu nimajo mesta.

 2. Vi govorite o dejstvih, gospod Svobodnjak?
  Odprite malo knjige, pa niti ne knjig, ki so jih napisali tisti “z napačne strani”, ampak knjige, z dokazi, pismi, ki so “vaše”.

  Če ne… (glede tudi na vaš nizek nivo tolerance – “v našem narodu nimajo mesta”…) , se bomo še dolgo vrteli v začaranem krogu, z zamerami v srcu in ostajali v času tistega davnega 9. maja…

  …in še malo pa bomo verjetli v to, da cela Evropa praznuje DAN EVROPE, samo zato, ker je “to dan zmage”. (???)

  ***
  Resnično lepo mi je pri srcu, ko vidim vihrati slovensko zastavo… bi mi bilo tudi v soboto tako, ko je bilo praznovanje na Prešernovem trgu, ampak kaj, ko še enkrat pogledaš, vidiš v bistvu, da bolj vihrajo tiste jugoslovanske…
  Res mi je lepo, da je ogromno ljudi ponosnih na svojo državo, ampak kaj, ko vidiš, da to ni na dan osamosvojitvije, ko smo dobili svojo državo – našo Slovenijo, ampak se boj veselé Jugoslavije.
  Potem mi ni več tako lepo.
  Daša deželica, naša domovina bi si zaslužila več!

 3. Ker sem bil med drugo svetovno vojno kot otrok in mladenič v taborišču v nNemčiji, ne morem avtentično razsojati o dogodkih in razmerah doma v Sloveniji. Zato pa se sedaj trudim, da bikar najbolje spoznal tiste čase in dogodke, prav te dni sem našel in prebral v Zavezi (77) naslednje besedilo. Pošiljam vam ga, ker mislim, da ga bo še kdo z zanimanjem prebral.

  http://www.zaveza.si/index.php/component/content/article/128-slovenska-replika-predsedniku-turku

Comments are closed.