NSi želena Šarčeva partnerica, Levica njegova strateška rezerva

62

NSi željena Šarčeva partnerica, Levica njegova strateška rezerva Foto Občina KamnikMinilo je mesec dni od predčasnih volitev v Državni zbor. V tem času v omejenem obsegu deluje na novo konstituiran Državni zbor, saj vsa njegova delovna telesa še niso bila oblikovana. Sicer pa bodo poslanci Državnega zbora najbrž kmalu odšli na parlamentarne počitnice, med državnozborske klopi pa se bodo vračali le v nujnih primerih, če se bo strankarskim šefom med tem časom že uspelo dogovoriti za oblikovanje vlade. Do takrat bo tekoče vladne posle opravljala Cerarjeva ministrska četica v odhajanju, ki pa ima le omejena pooblastila. Vse se torej čaka na novo vladno ekipo.

Vse oči so bile te dni uprte v predsedniško palačo, ki pa jo predsednik Pahor zapušča, saj se v času poletja njegov urad seli v Vilo Podrožnik. Iz poročil dominantnih medijev lahko razberemo, da se bistveno več dogaja pri Šarcu v nekdanji poslovni palači podjetja Stol, ki jo starejši Kamničani ljubkovalno imenujejo Hilton. Kaj pa se dogaja na Trstenjakovi za Bežigradom, pa lahko zgolj ugibamo na osnovi redkih twittov, s katerimi Janša komunicira z javnostjo, spremljati pa je potrebno tudi medije, ki so blizu SDS.

Zdi se, da se je v tem tednu NSi odločila preveriti pripravljenost svojega članstva, da podpre vstop v koalicijo, ki se jo s kar štirimi levičarskimi strankami trudi sestaviti  Šarec. Med njimi so tri stranke, ki trenutno še delujejo v Cerarjevi vladi v odstopu ter stranka Alenke Bratušek. Slišijo se tudi glasovi, da nekateri krogi znotraj SD želijo v nastajajočo vlado pritegniti Levico. Zanimivo je, da Levica na pogovore ne prihaja v Kamnik, pač pa sprejemajo obiske snubcev kar na sedežu stranke v Ljubljani. Obstaja utemeljen občutek, da je Levica strateška rezerva Šarčeve vlade. Najprej kot nadomestilo, če jim NSi ne bo uspelo pritegniti k sodelovanju. Če pa bo NSi v vlado vstopila, bo Levica priskočila na pomoč v vseh primerih, ko bi NSi pri določenih vprašanjih odrekla sodelovanje.

Lahko pa v zadnjih dneh zaznamo pomembno novost v delovanju NSi, česar do sedaj pri njih nismo bili navajeni. Odločili so se, da dovolj zgodaj preverijo razpoloženje v stranki, vsekakor še pred odločitvijo o vstopu v vlado, ki jo Šarec sestavlja z levičarskimi strankami. Potreben zasuk Stranke NSi v sodelovanje s strankami, ki vzdržujejo privilegije državnega kapitalizma in želijo sodelovati pri delitvi preostale privatizacijske pogače, temelji tudi na zavedanju, da Janša očitno ne bo mogel sestaviti koalicije. Da se kaj takega res lahko zgodi, kaže neverjetna trdnost strank bodoče Šarčeve koalicije, ki so se že pred volitvami odločile, da se izloči SDS od vzvodov oblasti.

Stranke bodoče Šarčeve koalicije in NSi pa v tem trenutku prav zato druži skupen interes, saj si ne želijo novih volitev. Tudi NSi si želi vladati in lahko precej iztrži pod pisanim dežnikom levosredinskih strank, te pa tudi imajo interes, da NSi ostane v njihovi družbi, Levico pa ohranijo v rezervi, kar je bilo malo prej že pojasneno. Torej je manever z Ljudmilo Novak resnično potrebno razumeti za prve korake na poti NSi v zanje manj naravno koalicijo s strankami neokomunističnega oziroma socialističnega pedigreja.

Odločna izjava nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, da Janša, ki ga Pahor želi za mandatarja nove vlade, ne more računati na njen glas, je postala pomemben signal članstvu stranke. V NSi, ki bo očitno ključni jeziček na tehtnici za oblikovanje prihodnje slovenske vlade, vedo, da bo konservativnemu članstvu težko pojasniti namero po sodelovanju s postkomunisti. Še težje bodo opravičili sodelovanje v levosredinski koaliciji, ki jo sestavljajo politiki, ki so se pri Cerarju in Bratuškovi slabo izkazali. Če se bodo znašli v družbi s Šarčevimi levičarskimi strankami, lahko pričakujejo tudi napade SDS iz opozicije. To bo stranko močno slabilo, saj se pri dobršnem delu njihovega članstva še vedno ohranja visok Janšev osamosvojiteljski ugled.

Vsi člani vodstva NSi, ki so že sodelovali v vladah pod vodstvom SDS, se spominjajo, da z Janšo vedno ni bilo lahko. Zato so pomenljive izjave nekdanje dolgoletne predsednice Novakove, ki je vodenje stranke leta 2008 prevzela od dr. Bajuka, da »zna Janša svoje partnerje uničevati«, in da »je to ves čas počel«. Da lažje razumemo njeno mnenje, naj se spomnimo, da je NSi v obdobju 2004-2008 sodelovala v prvi Janševi vladi NSi, leta 2008 pa na volitvah ni prestopila parlamentarnega praga. Torej, nekdanja predsednica NSi je govorila iz lastnih izkušenj.

Tudi ne moremo verjeti, da bi se Novakova za nastop odločila brez posveta z ožjim vodstvom NSi. Bolj verjetno je, da so v NSi vedno bolj v dvomih, da Janša lahko sestavi koalicijo. Zato želijo preveriti, koliko lahko iztržijo v pisani druščini levosredinskih strank. Nalogo preverjanja razpoloženja med članstvom NSi je bila, kar je dokaj logično, delegirana Novakovi, ki ima visoko zaupanje med starejšo generacijo članov NSi. Ima pa tudi sicer osebne zamere do SDS. Spomnimo se, kako je bila orkestrirano izvižgana na skupnem zborovanju desnih strank pod pokroviteljstvom Zbora za republiko.

Videno v zadnjih dneh kaže, da je NSi vedno bližje Šarčevi druščini, ki jo sestavljajo politiki iz zadnjih dveh vlad, predsednika Cerarja in predsednice Bratušek. Vedno bolj lahko verjamemo tistim, ki že dalj časa opozarjajo ali samo namigujejo, da sta Šarec in Tonin dogovorjena že od lanske jeseni. To seveda ne bi bilo presenečenje, saj sta na lokalni ravni koalicijska partnerja že od leta 2014. Naj spomnimo, da je Tonin takoj po končanih volitvah, v času ko je ponujal svoj odstop, omenjal, da se bo o članstvu v vladni koaliciji odločalo z referendumom, na katerem bodo sodelovali prav vsi člani NSi. Tudi o kamniški koaliciji se je odločalo na zboru vseh članov stranke. Torej gre za preverjena partnerja in že preverjene mehanizme vstopanja v koalicijske povezave. Leta 2014 je bil Šarec s svojimi 14 svetniki premočan partner Tonina, ki je v “zakon” prinesel le štiri. Tudi tokrat ne bo nič drugače, saj Šarec s seboj v vlado prinaša poleg svojih poslancev še celotno moštvo levičarskih strank.

Zgled za ravnanje omenjenih dveh koalicijskih partnerjev na državni ravni je lahko njuno ravnanje na lokalni ravni. V kamniški občini ni videti posebnega vsebinskega preboja in ne pretirano uspešnih projektov. Toliko o izvedbeni ravni. Na idejni ravni pa se je njuna koalicija močno zamajala ob preimenovanju lokalne knjižnice, ki je po predhodnem koalicijskem usklajevanju in po sprejemu odloka s preimenovanjem po pesniku Francetu Balantiču postalo nacionalno vprašanje in jedro idejnih, torej ne estetskih ali literarnih delitev. Že sprejeti odlok z nesrečnim imenom bi padel v vodo, če ne bi občinski svet Občine Komenda zavrnil ponovno glasovanje. Občinski svet Občine Kamnik je na ponovnem glasovanju sprejel sklep o novem odloku, v katerem bi iz imena knjižnice izbrisali ime enega največjih slovenskih pesnikov.

Tudi na nacionalni ravni bomo lahko samo čakali, kdaj bo počilo na povezavi Šarec-Tonin. Levičarski vladni partnerji so dovolj izkušeni, da bodo znali pravilno presoditi, kdaj bo potrebno vpoklicati Levico kot strateško rezervo.

Volitev očitno ne bomo ponavljali. Kaj bomo od tega imeli državljani, si lahko le predstavljamo. Vsekakor spet izgubljeni čas za nujne spremembe, o katerih govorimo že nekaj let, pa se nikakor ne zgodijo.

62 KOMENTARJI

 1. Če Janša resnično ne more sestaviti koalicijsko vlado, potem bi zaradi slovenskega skupnega dobrega bilo sprejemljivo, če NSI sodeluje v Šarčevi vladi in tako prepreči, da bi bili Šarčevi koalicijski cilji še bolj škodljivi za razvoj Slovenije.

  NSI naj izbori konkretne vrednotne cilje, ki najbolj žulijo Slovenijo in rušijo demokratična ustavna načela, človekove pravice, domoljubje in gospodarnost.

  • Resno se vi hecate, NSI ima 7 poslancev, proti 39 pri tem pa prištejmo, še 10 poslancev Levice, ki bo vedno podpirala komunistične zakone.
   Zanima me kako bo Nsi glasovala ob kakšnem zakonu o minimalni plači, njen volilni gospodarski program pa je najbolj liberalističen med vsemi. Resno sprašujem?

  • Sami hinavci NSi
   Strategija z levimi ali desnimi
   To ni nobena strategija
   Vse po volilnem izidu
   To ni strategija to je navadna kurba strategija.ki si zasluži usodo enako izprijenega SLS ki naj mavolilce . Ljudmila ali rob n pridem if pidba

   • Enako izprijena ,NSi kit SLS ki nima volilcev.
    Ljudmila kuharca iz Moravč
    Ne Tonin retorik iz Kumrovca
    Ce ne moreta zbrati več kot 50-60 tisoč glasov, je to čista sramota.
    Popolna preobrazba, prečiščenje na desnici!
    Nova stranka z vsebino in vodstvom🏖️

 2. Dosedanja vlada, ki so jo sestavljali SMC, SD in DESUS so pustili pogorišče v zdravstvu, pravosodju, javni upravi, mafijskih nastavitvah in povezavah, kršenju ustave in zakonov, neučinkovitem nadzoru ….

  Ali lahko LMŠ, SAB in NSI, ki tvorijo manjšino, to spremenijo?

  Ali ima LMŠ in SAB poleg NSI takšne kadre in vrednote, da lahko pričakujemo vrednotni zasuk?!

   • Viktorh , svitase se šali vrednotno , malo tukaj , malo tam ! Občasno se kaj celo posreči ! Trudi se , rad bi pomagal ustvariti “vrednotno” vlado , če ne drugače tudi z nevrednotnimi mesečniki , klovni in moravškimi zarotniki ! Ljudje božji na volitvah je zmagal vendar g . Janša!
    Vladali bi radi prav tisti , ki jih je SDS znatno premagala ! Ob vsakih volitvah je vse več strank in vzporedno s tem večji kaos v državi , ki uspešno stagnira in se vrača na raven nekdanje “juge”, kamor v resnici po dogodkih sodeč tudi sodimo ! Imam občutek , da ne bo dolgo , da bodo volitve samo še nekaj nepotrebnega , eventuelne predsednike in poslance bodo iskali kar na ulicah , ali želi kdo med njimi postati predsednik “države
    Slovenije ” !

    Andrej Briški

 3. V nastalih razmerah bi bilo za Slovenijo najbolje, če se razpišejo nove volitve. Vendar si jih zgubaši ne želijo, saj jim ni mar za državo in državljane. Zato jih verjetno ne bo. Za nadaljevanje pogubne politike 2008-2018 jim je nujno potreben figov list v obliki stranke NSi.

  Dolomitska izjava, ki potrjuje dominantno vlogo in privilegije kontinuitete, bo verjetno znova podpisana.

  • Zgubaši? Kdo po teh volitvah sploh lahko sestavi trdno vlado? Ne pozabite da je SDS dosegla le 25%. Četudi največ med vsemi strankami, je to premalo za samostojno vladanje. Ni zgubašev in ni zmagovalcev. Zmagal bo na koncu risti, ki bo znal sestaviti vlado.

   • Doslej najbolj neznosen in balkansko neotesan komentar, ki sem ga kje prebral.

    Po vaše je volilno telo zahtevalo slaboumno telovadbo, ki jo izvaja Šarec ob asistenci Tonin-Novakove strukture, kako nadmudriti slovenske volilce in narediti leseno železo. Pa volilno telo ni tega zahtevalo. Če se ob veliki zmagi SDS ostalega dela desnice ni v parlamentu, oz. ga je komaj za spoznanje, ni kriv SDS, ampak preostali del. To človeku pove zdrava pamet!

    Če iz rezultata volitev ni možno sestaviti operativne vlade, ni na vrsti goljufija, ampak PONOVNE VOLITVE!

    Ne dojemate, da je NSi v sedanji zasedbi dokazano nesposobna narediti več in s svojo ekskluzivnostjo na polju krščanstva odvrača premnoge volilce, ki se ne morejo in ne želijo pridružiti SDS (ker ni dovolj krščansko demokratska), bi pa z veseljem volili krščanske demokrate v neki normalni desno-prijateljski in sodelovalni obliki, kjer bi se pojavili na vrhu tudi politiki, ki so soustanavljali samostojno Slovenijo (Podobnika, Peterle, Oman). Zastran mene lahko dobijo tudi več kot 25%. To so že enkrat poskušali, pa je znani pokojni udbovski špicelj to modro naprezanje sabotiral. Zdaj, kot rečeno, je ostala marginalna NSi, kjer se tipinje in tipi v njej borijo le za vstop v parlament in dobre službe. 7 glasov v pregnani levakarski druščini ne pomeni nič, zero, seveda pa hkrati tudi pogorelcem dol visi slovenska pomlad. Sicer ne bi napadali SDS na desnici, ampak bi se trudili urediti svojo krščansko demokratsko stranko. Pa se ne.

    • Še enkrat: SDS je na volitvah dosegla 25% glasov. Povedano drugače: 75% volivcev ni glasovalo za SDS. NSi s tem nim nobene zveze. V ustavi RS nikjer ni zapisano, da se morajo volitve ponavljati, če ena stranka ne more sama sestaviti vlade. Enako “slaboumno telovadbo” bi/bo za sestavo vlade morala izvajati SDS. Če vi vsakemu, ki vam pove, da je SDS dosegla 25% rečete, da trosi neznozne in balkansko neotesnane komentarje, si morate vsako jutro ponoviti: SDS je dosegla 25% glasov. Premalo za samostojno vladanje. Nisem jaz kriv za to.

   • jozev: “… Ne pozabite da je SDS dosegla le 25%. Četudi največ med vsemi strankami, je to premalo za samostojno vladanje.”
    ==================

    Kakšen neumen komentar, katerega namen je zaničevanje zmage SDS-a.
    Šarec je dobil pol toliko glasov kot zmagovalec in je prvi med poraženci!
    In, do sedaj še nobena stranka na nobenih volitvah ni dobila toliko glasov, da bi sama lahko sestavila vlado! Še vedno velja torej, da je zmagovalec samo eden, to je tisti, ki osvoji največ glasov.

    • Riki, bom očitno še enkrat moral ponoviti svoj “neumen” komentar: SDS je dosegla le 25% glasov, torej premalo za samostojno vladanje. In ne gre za komentar, temveč za dejstvo. Če nam je všeč ali ne. Z ničemer ne zaničujem relativne zmage SDS. SDS je relativna zmagovalka. Žal premalo, da bi vladala oz. sestavila vlado z eno ali dvema ideloško in programsko sorodnima strankama.

     • jozev: “… In ne gre za komentar, temveč za dejstvo.”
      ================
      Ne, ne gre za dejstvo pač pa za (neumen) komentar:

      jozev: “Zgubaši? Kdo po teh volitvah sploh lahko sestavi trdno vlado? …. Ni zgubašev in ni zmagovalcev. Zmagal bo na koncu risti, ki bo znal sestaviti vlado.”
      ==============
      To niso dejstva pač pa (neumen) komentar.

    • Vsaka stranka, ki je prišla v parlament ima demokratično pravico voditi pogovore in sklepati koalicijo s katerokoli drugo stranko. Kdor t zanika, ni demokrat, ampak komunist. Če bo SDS uspela sestaviti koalicijo, bo zmagovalka, ki bo lahko bolj ali manj uspešno vladala. In obratno. Če to uspe LMŠ, bo LMŠ zmagovalka, ki bo bolj ali manj uspešno vladala. Če ne bo uspelo nobeni stranki, potem bomo znova šli na volitve. Če bi SDS absolutno zmagala, potem novih volitev ne bi bilo in bi bil Janša predsednik vlade. Pa ni. Očitno vas to tako zelo boli, da vse, ki to povemo na glas, obkladate z etiketo “neumen”. Spomnite me na tiste stare komuniste, ki so kričali na vsakega, ki ni prikimaval lažem partije 🙂

     • Nadaljujete z neumnostmi.
      Na volitvah je zmagala SDS, ostale stranke so izgubile in se znašle med zgubaši, med njimi tudi stranka NSi. O tem je bilo govora, o tem, da si zgubaši ne želijo novih volitev, in ne o vsem mogočem kar ste napletli v zvezi s tem. Drugi je prvi poraženec!

     • jozev: “… In še enkrat, če vam je tako ljubše: SDS je dosegla le 25% glasov, NSi le 8%, …”
      ===========

      NSi le 7%. 14 odstotna napaka! oz 14% poveličevanje.

     • Če imamo različne poglede, se ni treba obkladati z žalitvami in etiketami. SDS je dobila 25% glasov. Nič več in nič manj. To ji ne zadošča za sestavo koaicije brez levih strank. S temi pa ni niti ideološko niti programsko sorodna. Torej ne more sestaviti vlade, kakršne si želimo. Pravzaprav, ne more sestaviti vlade. Če je to za vas zmaga, je zame neuspeh. Če ob dejstvu, da leve stranke očitno slabo upravlčjajko z državo in njenim premoženjem največja opozicijska stranka ne doseže več kot 25%, to zame ni zmaga. In če bodo leve stranke sestavile koalicijo in vladale, pa magari samo nekaj meswecev ali eno leto, so zgubaši v SDS. Žal je tako.

     • Ti jozev bi to rad videl, da bi se desničarji potem odvrnili od stranke in po možnosti volili kaj levega.

      Ne bo šlo. Vsi vemo, da ni krivda SDS, ampak ekstremno pristranskih medijev in tega, da je levica zlorabila tudi vse državne aparate vključno s sodstvom in tožilstvom, da bi se znebila Janše in SDS-a.

      Še vedno je vprašanje za vse ostale, kako to, da ne znajo ustvariti ene dobre alternative SDS-u.

     • Alojz, ni res. Tega nisem nikjer zapisal niti si tega ne želim. Bom še enkrat poskusil. Cilj vsake stranke na volitvah je zmaga. In verjetno se bomo vsi strinjali, da sedenje v opoziciji, brez resne možnosti vplivanja na odločitve pri vodenju države, ni zmaga. Zelo neposredno povedano, zmaga je, če vladaš. Vladaš pa tako, da sestaviš in vodiš vlado in imaš zagotovljeno trdno večino v DZ. Da predlagaš in sprejemaš zakone v skladu s svojim programom. To je vladanje. To je zmaga na volitvah.

      Najlažje vlada stranka, ki sama sestavi vlado in ima sama več kot polovico poslancev. Malo težje vlada stranka, ki pri sestavi vlade potrebuje pomoč sorodne stranke in mora tudi računati na njene glasove v DZ. Zelo težko vladaš, če moraš sestaviti koalicijo ideološko nesorodnih strank. Če ti niti to ne uspe, ne vladaš in sediš v opoziciji.

      SDS ima v tem mandatu največje število poslancev v DZ (25). A kljub temu sama ne more vladati. Za trdno vlado ji manjka 21 glasov! Edina ideološko in programsko sorodna stranka ji je NSi. Vendar ji te ne prinese niti polovice od potrebnih 21 glasov. Zato bi SDS morala v koalicijo z levičarji. Ti bi v tem primeru izsisljevali, SDS pa bi morala popuščati. Pravzaprav, pa saj to sploh ni sprejemljivo, da bi kakšna desna stranka šla v koalicijo z levičarji. Torej SDS ne more sestaviti vlade. Zato, kljub največjemu številu poslancev, ni zmagovalka. Lahko ji rečete relativna zmagovalka, a to vam je le obliž na rano. Žal nima niti toliko poslancev, da bi v opoziciji predstavljala korektivni element ponoreli levici. Če bo SDS ostala osamljena v opoziciji, bo kot kuža na verigi. Lajala bo, levica pa bo mimo nje speljala svoje zakone.

      Če uspe levičarjem (LMŠ, SMC, SD, Levica) sestaviti koalicijo, potem so oni zmagovalci, četudi imajo posamezne stranke le peščico poslancev. Ampak ne gre pozabiti, da so si te štiri stranke ideloško zelo podobne. Če ne drugo, jih skupaj veže strah pred novimi volitvami. Zato so moja predvidevanja, da bodo sestavili koalicijo, ki bo slabo vladala državi. Je to zmaga SDS?

      Torej, če kljub največjemu številu poslancev SDS ne uspe sestaviti koalicije za vladanje, potem niso zmagali na volitvah. So le dobili največje število poslancev. Pojavljajo se nekatere novice, da je Janša zavrnil mandatarstvo. In če je za koga to, da bo SDS spet v opoziciji zmaga, potem naj to razume kot zmago. Jaz na to gledam kot na hud poraz in nesposobnost, da bi kljub relativni zmagi, vladal.

     • Jozev,
      kaj pa če bi zadeve za spremembo malo zaobrnili in se pritoževali nad stranko N.Si, ki ni sposobna k pomladnemu bloku strank prispevati niti toliko poslancev, kot je prstov na obeh rokah?
      Ali pa nad stranko SLS, ki ni bila sposobna izbrati takega predsednika in spisati tak program, ki bi stranko privedel znova v parlament?

      V slovenskem volilnem sistemu ni še nobena stranka sama zavladala, vedno se morajo stranke med seboj povezovati.

      Vsa beda pomladne strani je v tem, da se stranke raje grizejo med seboj namesto da bi se povezale v enoten blok.

      Stranka SDS, kljub izraziti nenaklonjenosti levičarskih medijev, nima najslabših volilnih izplenov, so pa druge pomladne partnerice, ki k skupnemu seštevku ne prispevajo nič ali premalo.

      Za vse pač ni kriv in niti ne more biti kriv Janša, čeprav je v tej državi najpriročnejši krivec za karkoli…. tudi za meglo in točo.

      Eni z desnice bi mu radi pripisali celo krivdo, da se je sam spravil v krivični zapor!
      Samo da jim ne bi bilo treba pogledati širše slike, ker je ta preveč problematična in porazna: od izobraževalnega sistema, prek zdravstva, kulture in pravosodja,… do gospodarstva in finančništva – na vseh področjih naletimo na težke ostaline propadlega socialističnega režima, ki nas vlačijo navzdol in nazaj v preteklost ter onemogočajo napredek države v smislu zahodnoevropskih standardov.

      Ampak ne! Kriv je Janša, ker ne more narediti čudeža!

      No, zdaj ima stranka N.Si končno lepo priložnost, da se izvije iz “Janševega objema” in poskusi narediti čudež s Šarcem v levičarski koaliciji. Vso srečo jim voščim!
      Na koncu koncev vsaj za ta morebiten neuspeh ne bo mogel biti kriv Janša. Ali pač?

     • Vanja,

      ne, ni kriv Janša. Tega nisem nikjer zapisal. Pravzaprav nobenega ne krivim. Samo skušam prikazati svoj pogled na to, kar nekateri tukaj imenujejo zmaga. In še enkrat, če vam je tako ljubše: SDS je dosegla le 25% glasov, NSi le 8%, SLS praktično nič. Zame to ni zmaga. Zakaj mislite, da s tem krivim ali napadam SDS? V 80-tih letih prejšnjega stoletja nismo smeli govoriti na glas, da ni kave, pralnega praha, da gre preveč denarja za JLA …. ker smo s tem baje napadali ZKJ za slabo stanje. Zakaj se nekateri ob navedbi volilnih rezultatov obnašate enako kot komunisti in mislite, da napadam SDS? Tukaj nekateri lahko zatiskate ušesa in kričite, da je SDS zmagovalka, a 25% doseženih glasov SDS + 8% je premalo poslancev za vladanje. In s tem SDS kot stranka z največ poslanci ne more sestaviti vlade.

      In če ne moreta SDS in NSI vladati, zakaj odrekati demokratično pravico ostalim strankam, ki se bodo morebiti dogovorile za koalicijo? S tem ne trdim, da bodo dobro vladale. Zgodovina nas žal uči, da ne bodo in se bo katastrofa ponavljala. Ampak 67 % volivcev je povedalo svoje in so jih voili. To je demokracija. Da jih sedaj obkladamo z etiketami “zgubaši” je primitivno in tragikomično. Če bodo vladali, niso zgubaši. Očitno pa nekatere to dejstvo tako boli, da zgubljajo razum.

     • Jožev, po tvoji logiki je potem samo enkrat zmagal Desus in to je to.

      Na volitvah je bila SDS relativna zmagovalka. Po volitvah so pa leve in kvazi “sredinske” stranke pokazale svojo nedemokratičnost in to, da jim ni do Slovenije.

      Tvoje flancanje je pa itak brezveze. Ja. Leve stranke, ki so sicer razbite, se bodo povezale. Ne vem pa, zakaj jim NSi drži štango, čeprav je z njimi popolnoma nekomplatibilna.

      To je tudi edino, kar kritiziram. To, da se med sabo nekaj tepejo, pa nihče ne pove konkretno, česa je Janša kriv. Potem pa držijo štango levici.

     • “česa je Janša kriv”

      Gospod Alojz,
      to smo na teh spletnih straneh že tolikokrat zapisali, da se nikomur več ne ljubi. Še posebno zaradi pomanjkanja kulture Janezovih zagovornikov.

     • Mislil sem demos in ne Desus.

      Alfe, na take finte, ko me pošiljaš brati nekam tako nedefinirano, ne nasedam.

      Napiši kratko in jedernato in utemelji zakaj tako – s konkretnimi podatki.

     • Konkretnega niste še čisto nič napisali. To je vaš problem.

      Pavšalne obtožbe me pa ne zanimajo.

     • Jozev,
      drži, niste napisali, da je Janša kriv. Ste pa zapisali, da kar 75% volivcev ni glasovalo za Janšo, kot bi vsi ti volivci nasprotovali prav Janši.
      To vemo, da ne drži. Ne volijo vsi slovenski volivci zgolj proti Janši, ampak preprosto volijo druge politične stranke in ne SDS.

      Res, daleč so levičarji in levičarski mediji prignali svoj antijanšizem, če jim brez treznega razmisleka prikimavajo celo privrženci desne politike!

      V enakem slogu je lani na tem forumu omalovaževal Janšo, stranko SDS ter njene volivce Janez Pogorelec, pogajalec N.Si – očitno samo za sestavo Šarčeve vlade, češ da tri četrtine volivcev nočejo več videti Janše kot premiera. Na opombo, da niti Cerarja več kot 60% volivcev ni hotelo videti kot premiera, Pogorelec ni nič odgovoril.

      Vsak bi vam torej na takšno pripombo lahko odgovoril, da potemtakem kar 93% volivcev ni glasovalo za Tonina. Ali da 87% ni glasovalo za Šarca. Kot vidite, je tako spreobračanje relativne zmage stranke SDS v izgubo precej nesmiselno.

      Sicer imate prav, relativna zmagovalka volitev v prvem krogu očitno ne bo mogla sestaviti vlade, saj so se leve stranke postavile na okope, ker hočejo prigrabiti oblast zase.

      Vprašanje je, ali bo Janša v danih razmerah sploh sprejel mandatarstvo.

      Ne zdi pa se mi prav in niti pošteno, da hočeta dva visoka predstavnika N.Si, Ljudmila Novak in Janez Pogorelec, ob tej priložnosti podtakniti Janši vso krivdo za vse slabo v preteklosti in ga prikazati skoraj kot kriminalca, nevrednega sodelovanja z njim.

      A ker vemo, da gre vendarle za politiko, pa čeprav s pridevnikom krščanska, si lahko mislimo, da sta omenjena politika tudi politikanta, ki pač računata, da bosta s črnjenjem Janše v levi koaliciji lažje iztržila kakšen položajček več za svojo stranko, še najbolj verjetno pa kar zase osebno.

     • Se opravičujem, Jozev,
      zaneslo me je, vidim, da se vi izrecno izogibate izpostavljanju Janše in pišete predvsem o stranki SDS. Drugače kot Janez Pogorelec in Ljudmila Novak, ki Janšo nabijata na pranger.

     • jozev: “… Zelo neposredno povedano, zmaga je, če vladaš”
      ================
      Vlada Erdogan, vladal je Pol Pot, vladal je Lenin, Stalin, Hitler, Mussolini, Tito, Mao ce Tung, Mugabe, Idi Amin, Castro, …

      zmagovalci.

     • Riki 10. julija 2018 at 17:40
      jozev: “… In še enkrat, če vam je tako ljubše: SDS je dosegla le 25% glasov, NSi le 8%, …”
      ===========
      NSi le 7%. 14 odstotna napaka! oz 14% poveličevanje.

 4. Tudi jaz vidim rešitev v novih volitvah. Drugače bo mandat – dokler bo sploh trajal – eno samo mučenje. Idealne bi bile predčasne volitve po večinskem sistemu!

  Sicer se mi članek deloma zdi naiven. Avtor pripisuje Šarcu avtonomnost, ki je ta zagotovo nima. O zadevah odloča globoka država. Janša je samo zato tako osovražen, ker ni poslušen mafijskemu ozadju. Nikakor pa zato, kot trdi Spomenka, ker je tihotapil orožje. Tako bi rekel: če se publicisti že lotevajo analiz, morajo pogledati tudi izza zavese. Ta prispevek je brez pričakovane globine. Komaj razumem, da publicist ne ve, da so leve stranke daljinsko vodene.

  • Res je, če komentator ne ve za daljinsko vodenje levice (bolj verjetno se samo spreneveda, da lahko potem zamegljuje z baje nekakšno normalnostjo Šarca in njegove instant stranke), potem močno podcenjuje bralstvo na tem portalu. Zadnja dogajanja (izjave člana pogajalske skupine Pogorelca in nekdanje predsednice) povsem jasno kažejo na peklenske muke NSi, KI BI, pa se zaveda dokončnega padca mask te (očitno) koritarske združbe, ki sliši na ime – vodstvo stranke.

   Vnovič se potrjuje dejstvo, da sovraštvo (do Janše) popolnoma zamegli razum in onemogoči trezno presojo posledic. Po vse bolj verjetnem vstopu v koalicijo z daljinsko vodenimi od globoke države, ne bo nič več tako, kot je bilo. Koga še, po takšni odločitvi, lahko NSi prepriča o pripadnosti pomladnemu, demokratičnemu polu? Tudi najbolj zmedenim volivcem, ki niso ideološko zadrti levičarji po prepričanju, bo za vselej jasno, da je (bo?) NSi le bedna kreatura, nekakšen klon kocbekovstva, ki za bedne drobtine in nekaj dobro plačanih sinekur, trguje s »še toplimi glasovi« nafarbanih volivcev.

   Nič jim ne bo pomagala zagotovljena medijska podpora režimskih medijev, saj bodo levičarji vselej volili original, prevrtljivega klona prav gotovo ne. Gotovo pa bodo izgubili večino tistih, ki so jo doslej podpirali v prepričanju, da je zagovornik ponižanih in razžaljenih – drugorazrednih državljanov.

   Tega se gospodje in gospe iz vodstva NSi gotovo zavedajo (če se ne, potem res bog pomagaj takšnemu »razumu«), zato bodo vlekli pogajanja v neskončnost, nazadnje pa poskušali prepričati javnost, da je njihov vstop v levo vlado nekakšna njihova žrtev za »stabilnost« Slovenije. A to je preveč prozoren argument, da bi lahko opravičil in zakril prevarantski »nož v hrbet« tistemu, kar je še ostalo od slovenske pomladi.

   O Bog, pridi na pomoč. Pomlad ne more in ne sme umreti. Sicer bo Slovenije konec.

    • Kaj pa če bi vi obiskali kak tečaj slovenščine? Tam vas bodo vsaj »urlanja« odvadili.

     Nihče vas ne sili brat, če vam ni všeč. In če vam ni všeč, še ne pomeni, da gre za »urlanje. Lahko pa poveste, kaj od povedanega ne drži, bom z veseljem odgovoril. Seveda če bo v mejah korektnega komuniciranja.

     Torej brez »urlanja«. To spada kvečjemu v kakšno indijanarico (v hrvaščini).

 5. Tipičen primer škodljivega delovanja levičarjev do slovenskih državljanov in do slovenskega naroda je katastrofalno stanje v zdravstvu.

  Levica je bila na oblasti in je vse storila, da je stanje postalo katastrofalno, kljub nenehnim pripombam in interpelacijam SDS do zdravstvene ministrice, ki je bila na čelu tistih, ki zaradi svojih mafijskih privilegijev vztrajajo na tej katastrofi.

  Toda, neverjetno!

  Slovenski državljani še kar tiščimo glavo v pesek in nimamo svojega vrednotnega jaza, da bi povzdignili glas in zahtevali takojšnje spremembe.

  Leva opcija nam načrtno ogroža življenje in nas valja v svojem mafijskem političnem blatu s takšnim zdravstvom ter nam na ta način izničuje naše osebno dostojanstvo!

  Vstanimo!

 6. Mislim, da je čas za ponovne volitve, kajti šele v času po volitvah so določeni pokazali svoj pravi obraz, kar so na soočenjih pred volitvami hinavsko skrivali.
  Neverjetno, koliko blata premore moja nad vse draga Slovenija.

 7. Mislim da so nove predcasne volitve vendarle verjetnejse od predvidevanj v clanku. Parlamentarna vecina, ki bo podpirala vlado, po vsej verjetnosti ne bo ne bo velika, niti ne bojo stranke te vecine ob mnogih vprasanjih vrednostno in interesno homogene. Koalicija, ki ne bi vkljucevala zmagovalke SDS in po drugi strani pomembnega dela nasprotnega tabora, ima malo moznosti, da vzdrzi dolgo.

  • Glavna težava koalicije zgubašev je, da jih povezuje predvsem sovraštvo in nestrpnost. Takšna koalicija traja toliko časa, kolikor sta živi sovraštvo in nestrpnost. To je pa lahko tudi dolgo.

   Zgubaška koalicija sovraštva in nestrpnosti torej lahko traja dolgo in škoda, ki bi jo povzročili bo še večja in daljnosežnejša. Saj od sovraštva in nestrpnosti ni mogoče pričakovati kaj koristnega za državo.

   • Koalicija proti Janši ni čisto nič drugačna kot vse vlade od 1982 dalje.
    Pa so bili v njih Bavčar Rupel itd.ki ji ima SDS za svoje?
    Desnica rabi temeljito kadrobsko-stratesko prenovo, saj so sedanji poslanci leni,neaktivni z masoani zaradi s ve ali ker jim Janša ne pusti. Republikance z Janšo ali brez.
    Z Janso še vedno kult osebnosti a la Tito
    brez Janše pa mogoca sodobna republikanska stranka

    • Ne bo držalo. To, kar se sedaj dogaja, je novo celo za zblojeno Slovenijo. Koalicija, ki se oblikuje na podlagi odkritega sovraštva in zagrizene nestrpnosti do SDS in njenega voditelja, je novost celo za našo državo. To samo dokazuje, da nazadujemo glede demokratičnosti družbe. Izključevanje (razrednega sovražnika) je značilnost totalitarizma.

     Moti vas Janševa karizma, ki je obstala, kljub dolgotrajnemu orkestriranemu pljuvanju, laganju, zapiranju. Tito je bil seveda deležen le božanja in glorifikacije, kot še kdo izmed partijskih voditeljev, zato ta primerjava ni na mestu. Zavist je bolezen, ki najbolj škoduje zavistnežu. Politik brez karizme ne bo nikoli uspešen in nikoli ne bo državnik. Tudi če je sicer povsem v redu in sposoben človek.

     Seveda Janše že 30 let ne preganjajo zato, ker se jim ne zdi dovolj lep ali simpatičen. Preganjajo in sovražijo ga zato, ker obljublja spremembe, ki jih ta družba nujno potrebuje, če hočemo napredovati in ne nazadovati. To pa pomeni tudi izgubo nezasluženih privilegijev in morda tudi pošteno pravosodje, kar je prava grožnja za mnoge. Janša bi bil že dogo let zelo spoštovan in bi opravljal vse mogoče vodilne funkcije, če bi se pridružil Kučanovi mafiji. Tedaj bi bil sprejemljiv tudi za vas.

 8. Mislim tudi, da bo za dolgorocni uspeh desne sredine v Sloveniji bistveno, da se ne pusti izriniti v desni kot, kamor jo vsi, ki je ne marajo, posiljajo, slikajo in strasijo pred njo. Predvsem SDS naj javno potrdi svojo pripadnost klasicnim vrednotam EPP. V sredino in zmernost sodijo clanice EPP, ne pa taki levicarji kot so pri nas v SD ali Desusu.

 9. Oprostite, da na tem mestu izpostavim naslednje:

  Omalovaževalen naziv Kozjansko se vsiljuje določenemu širšemu območju, pa čeprav je občina Kozje majhna občina.
  In od kje izvira beseda Kozjansko? Iz NOB, ko je komunistična partija imenovala svoje borbene oddelke Kozjanski odred in Kozjanska četa, ki sta delovali na širšem območju občine Kozje..
  To se lahko prepričamo na Wilikopediji.
  Mnogo ljudi na tem območju nočejo biti Kozjanci, ampak Štajerci kot je bilo to vedno.

 10. Hočejo ostati Šmarski, Šentjurski, Sevniški, Krški Štajerci, ki pa se lahko naziva v določenih primerih tudi kot Šmarsko, Šentjursko, Sevniško, Krško.

 11. PO logiki stvari mora biti vsekakor desnosredinska vlada, sicer bo Slovenija še naprej vrednotno nazadovala.

 12. ” Šarec partnericam obljublja napisan osnutek koalicijske pogodbe, od SD-ja, SMC-ja, NSi-ja, SAB-a in DeSUS-a pa pričakuje, da bodo jasno povedali, katera ministrstva si želijo prevzeti in imena ministrskih kandidatov.” (Vir: MMC, danes http://www.rtvslo.si/slovenija/v-levici-preseneceni-nad-sarcem-nsi-caka-naporno-delo/460213 )
  ==============
  Vse kaže, da Šarec pričakuje, da mu bodo morebitni bodoči koalicijski partnerji sestavili vlado, ker on za to sploh nima ustreznih ljudi. In, da njemu gre samo za to, da bi bil na čelu vlade.
  Šarec skuša sestaviti vlado brez svojih ljudi, ker sploh nima stranke, ki je samo na papirju.

 13. Čedalje več je agresivnega pritiska na NSi, naj gre v koalicijo z levimi strankami. Še kot komentatorji se pojavljajo.

 14. Odgovor je enostaven. Naj gredo v opozicijo in pustijo Šarcu, da sestavi skrajno levo vlado, ki pa bo hitro razpadla.

 15. Iz izjav in postopkov nekaterih predstavnikov “Šarčeve želene partnerice” ni slutiti ničesar, kar bi moglo koristiti državi Sloveniji in njenim državljanom.

  Bolj se kaže osebno povzpetništvo ljudi, ki mislijo, da bodo v zapletenih razmerah morda iztržili nekaj zase.

  Ali je N.Si pogajalca za sestavo vlade, Janeza Pogorelca, mogoče prijeti za kakšno njegovo besedo ali izjavo? Saj se ne drži niti črke od tistega, kar javno zapiše!

  26. junija je napisal, da se od tistega trenutka dalje naslednjih nekaj mesecev ne bo mogel oglašati na Twitterju, da pa bo zopet kakšno rekel, ko bodo sestavili vlado ali če bo prišlo do predčasnih volitev.

  Če zanemarimo, da se je oglasil že naslednji dan, 27 junija, in razlagal, da je bil imenovan v pogajalsko skupino N.Si za sestavo vlade (kar bi lahko povedal že prejšnji dan, ko se je začasno poslovil s Twitterja)…

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1011683765230465026

  …se je znova oglasil tri dni kasneje, 29. junija:

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1012683931907493888

  …vmes je nekaj ritvital in se iz opombe sogovornika o napovedi molka izvil, da ritvit ni lastna izjava…

  …in se zopet javil 8. julija, ko je javno komentiral sestavljanje vladne koalicije:

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1015927792951877632

  …svobodnemu novinarju Petru Jančiču pa je zabrusil: “…Si že pomislil na to, da tvoj šef zaradi svojih bremen morda več nima mandatarske kompetence in da zato več ne zmore pridobiti 46…”
  Pod “tvoj šef” je seveda mislil Janšo.

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1016008382564786176

  …tudi danes, 9. julija, ga je jezik še kar naprej srbel, da si je znova privoščil konkretno komentirati sestavljanje vladne koalicije, kot je razvidno iz današnjega niza njegovih komentarjev:

  https://mobile.twitter.com/JanezPogorelec/status/1016204974148210688

  Slaba dva tedna zatem torej, ko je javno zapisal, da se zaradi svoje pogajalske vloge “naslednjih nekaj mesecev” ne bo mogel oglašati na Twitterju, se Pogorelec na istem mestu oglaša, kakor da tistega prej sploh ne bi zapisal!

  N.Si Janez Pogorelec se dokazuje kot popolnoma neverodostojna oseba, ne le kot pogajalec pri sestavi vlade, temveč tudi kot pravnik, nenazadnje tudi kot kristjan, saj mu očitno niti laž ni tuja.

  Ali pa je politični mešetar Pogorelec mogoče že sestavil vlado skupaj z glumaškim mešetarjem Šarcem, ne da bi predsednik države komurkoli podelil mandatarsvo, oziroma – ali sta se že dogovorila za predčasne volitve?

  Kajti Pogorelec je tudi zapisal, da se bo zopet oglasil, ko bodo sestavili vlado ali v primeru predčasnih volitev….

  __________________

  Ljubi Bog, reši nas nesposobnih politikantov, pomagaj usposobljenim politikom, da bodo državno politiko usmerjali v skrbi za dobrobit vseh, še posebej najšibkejših in najbolj ogroženih državljanov, ne da bi zadovoljevali samo ozke interese izbranih skupin!

 16. Jozev .. “cilj vsake stranke na volitvah je zmaga” …
  —–
  Se je za zamislit. Kot da smo na tekmi ?
  Potem ni čudno, da se za zmago stranke poslužujejo vseh vrst pritlehnosti.

  • Ampak zmagal je JJ in sedaj mu pripada plen, to je vlada! Naj se ve, kdo je glavni na desni!

   Pripada vlada?! Zakaj neki je že ne sestavi? Kot da ni zmagal?! Plen mu jemlje drugi, ki je poraženec!!!! To je krivica, ja prav zares! Krivica!

   • Ah, nehajte že enkrat s tem vašim kibiciranjem, AlFe!

    Poglejte si v obraz in si končno priznajte, da ste tudi sami volili stranko SDS, ker v nobenem programu drugih strank niste prepoznali boljše ponudbe od SDS-ove! Priznajte si tudi, da ste razočarani, ker politična opcija, za katero ste glasovali, za zdaj ne more sestaviti vlade. Noben volivec ni rad luzer.

    In nehajte se sprenevedati. V vsaki normalni demokratični državi bi se voditelji strank med seboj dogovarjali in pogajali ter se na koncu dogovorili, kdo bo vladal. Lahko to ne bi bil zmagovalec, če bi razmerja sil v parlametu tako pokazala, vendar bi se o tem MORALI pogovoriti in dogovoriti, ker prav za to prejemajo svoje plače!
    V Sloveniji je drugače. Večina poražencev, ki po razglasitvi volilnih rezultatov izključuje zmagovalca iz povolilnih dogovarjanj in pogajanj o vladni koaliciji, pač ni demokratov in si niti ne zaslužijo svojih mesečnih plač! Prek njihovega načina političnega delovanja se slovenska državna politika razgalja kot le privid demokratične vladavine.

    Šarčevo pred in povolilno zaklinjanje, da ne bo sodeloval z Janšo ter politično spletkarjenje skupaj z ostalimi strankami ter izsiljevanje mandatarstva zase, kot tudi spletkarjenje N.Si pogajalca Pogorelca in Ljudmile Novak, seveda niso naključna.

    Predvsem pa vsi ti politični manevri niso zrasli na Šarčevem zeljniku. Šarec nima za burek, saj niti poštene stranke nima, kaj šele, da bi imel na razpolago kadre za vodenje države!
    To veste tudi vi, AlFe, saj menda niste neumni.

    Politični manevri, ki smo jim priča, so bili domišljeni vnaprej v zakulisju Šarčeve liste, ob sodelovanju vseh levih strank – kot rezervni scenarij v primeru Šarčevega poraza, ki je bil zelo verjeten. Pri tem scenariju sta imela prste vmes tako Kučan kot Golobič, ki sta v najbolj gledanih terminih javne tv in poptv celo javno izpostavila in predstavila svojo izključevalno politiko do Janše in stranke SDS!

    Ali se vam ne zdi čudno, da je kamniški krjavelj na začetku volilne kampanje vodil na vseh možnih anketah prevladujočih medijev, potem pa so ga ankete vendarle prizemljile na drugo mesto, da je na koncu v resnici prejel pol manj glasov od zmagovalne stranke?

    Šarčevo začetno vodstvo v anketah je bilo zgolj rezultat lažnih medijskih manipulacij, ki so kamniškemu krjavlju pumpale imidž.

    Politični manipulatorji iz ozadja so namreč zelo dobro vedeli, da takšen krjavelj kot on, nima nobenih šans za zmago na državni ravni. Zato so si izmislili rezervni načrt: ignorantsko izključevanje zmagovalne stranke po volitvah, kot smo mu zdaj priča v parlamentu.

    Janša nima nič opraviti s tem, da živimo zgolj v prividu demokracije. Volitve v DZ so sicer izvedene kot na videz 7demokratične, saj na njih pač ljudstvo izbira. Vse ostalo, od medijskih manipulacij prevladujočih medijev, do nenačelnih koalicij, ki se sklepajo po volitvah, pa je predmet umazanih političnih igric levičarskih botrov iz ozadja.

 17. Kot kaže, je tudi predsednik države Pahor dojel, da sta zgolj sovraštvo in nestrpnost veliko premalo za vodenje vlade in države. Torej mu je jasno, da Šarec nima niti minimuma potrebnih sposobnosti za predsednika vlade oz. preprosto ni dorasel tej funkciji. Vsaj Požar tako poroča.

Comments are closed.