NSi se bo še naprej pogajala z vsemi parlamentarnimi strankami

33
Foto: Danijel Novakovič
Ljubljana, Kongresni trg.
Osrednja slovesnost ob dnevu drzavnosti. Foto: Danijel Novakovič

V Sloveniji so v preteklih dneh nastali oziroma se razvili pomembni dogodki na raznih ravneh. V večjem delu politike in javnost je bilo vsaj za krajši čas čutiti zadovoljstvo in olajšanje napetosti. Poslanci novega sklica državnega zbora so natančno po predpisanem postopku, brez večjih težav in polemik, sprejeli določila in ukrepe, ki omogočajo funkcijo in delovanje osrednjega telesa slovenskega parlamentarnega ustroja, to je Državnega zbora. Za začasnega predsednika le-tega so kar z 80 glasovi poslancev izbrali Mateja Tonina, predsednika stranke Nova Slovenija, krščanski demokrati. Zanj niso glasovali samo tisti iz stranke Levica. Toninovo izvolitev je v imenu šestih parlamentarnih strank levosredinske usmeritve predlagal Marjan Šarec, predsednik stranke Lista Marjana Šarca. Ta se poskuša potrditi kot vodja nove parlamentarne in vladne večine. Po njegovem zatrjevanju gre za sredinsko in razvojno usmerjeno večino.

Za izvolitev Mateja Tonina je glasovala tudi poslanska skupina stranke SDS, da bi s tem spodbudila oblikovanje nove vlade, ki bi zaradi številnih problemov in nerešenih vprašanj morala čim prej začeti delovati. Vsaj tako je predsednik Slovenske demokratske stranke, Janez Janša, na spletu utemeljil pozitivno glasovanje največje parlamentarne stranke.

NSi se bo še naprej pogajala z vsemi parlamentarnimi strankami

Na ustanovitveni seji parlamenta je Marjan Šarec sicer zatrjeval in poslance prepričeval, da je z glasovanjem njegove in drugih strank za umestitev Mateja Tonina kot začasnega predsednika državnega zbora nastal zametek, nekakšna politična zasnova, nove parlamentarne in vladne koalicije, ki bi ju seveda vodil on. Vendar so ga tako Matej Tonin kot tudi drugi poslanci iz stranke Nova Slovenija, krščanski demokrati, odločno zavrnili. Poudarili so, da se bo njihova stranka o sestavi koalicije še naprej pogajala z vsemi parlamentarnimi strankami, in to s primerjanjem programov o njihovem delovanju in ciljih v novem mandatu slovenskega parlamentarnega sistema. Po splošnem mnenju imata vsebinsko najboljša politično programska programa za delovanje v novih razmerah SDS Janeza Janše in Nova Slovenija, krščanski demokrati, predsednika Mateja Tonina.

Maša za domovino in 25-letnica ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference

Na ugodno vzdušje, ustvarjeno v parlamentu ob glasovanju in izvolitvi Mateja Tonina za začasnega predsednika najvišjega zakonodajnega telesa, državnega zbora, se je vsul val pridržkov in kritik predstavnikov različnih prepričanj in smeri v Sloveniji. Zelo odločen in hkrati stvaren je bil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, med mašo za domovino, 21. junija, v stolnici sv. Nikolaja.

Zore je poudaril, “da so katoličani v Sloveniji še vedno žrtev žalitev, predsodkov in nestrpnosti, pa naj bo to v medijih, politiki ali pa v državnih ustanovah. Politika in ljubezen do domovine se ne bi smeli meriti samo po gospodarskih kazalcih, temveč tudi po tem, kako v Sloveniji skrbimo za družine in otroke in s tem za našo prihodnost. Moramo se odzvati na ključni problem, to je, da smo se v demografski zimi znašli zato, ker nismo dovolj skrbeli za naše družine in otroke”. Maše za domovino – z njo so zaznamovali tudi 25-letnico ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference – so se udeležili tudi predsednik države Borut Pahor, premier v odstopu dr. Miro Cerar, Apostolski nuncij Svetega sedeža v Sloveniji, Juliusz Janusz, in diplomatski predstavniki nekaterih tujih držav v Sloveniji.

Katoličani so še žrtev političnih razmer in sovraštva

Zlatomašnik, upokojeni nadškof dr. Anton Stres, pravi, “da ni hotel živeti tjavdan”. Po njegovem je v Sloveniji samo eno pomembno, in sicer to, da je na oblasti levica. Zato je treba vse druge izključiti. Zloglasni poziv “Ustavite desnico” iz leta 1992 je bil znak za obnovitev in učvrstitev leve prevlade, torej za konec resnične demokracije. Ta usmeritev se ves čas tudi sistematično izvaja, in celo vzgaja. Mnenje, da se bo komunistični izključevalni in totalitarni način razmišljanja v demokratičnih razmerah razkrojil sam od sebe, je bilo usodna napaka”.

Andrej Marko Poznič, publicist in župnik v Ihanu pri Domžalah, zatrjuje, “da morebitna leva vlada ne bo vzdržala celega mandata, tudi zdajšnja ni, pa so bile samo tri stranke v njej. Kako naj verjamemo, da bodo sposobni vladati, če jih bo šest? Kako naj pričakujemo, da bodo naravnani na prihodnost in v razvoj, če so že zdaj ultrakonservativni in nazadnjaški? Če bo Janezu Janši uspelo sestaviti vlado, bo to pravi čudež in dokaz političnega mojstrstva velikega voditelja. Vendar pa tako pričakovanje v danih razmerah ni realno. Leva vlada nas bo po bližnjici pripeljala do novih predčasnih državnozborskih volitev”.

Izvirno, morda povsem novo, je mnenje, ki ga je v Slovenskem času objavil Jože Mlakar, nekdanji ravnatelj Škofijske gimnazije v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Po njegovem mnenju “Cerkvi manjka poguma, stopiti bi morala med ljudi, saj pri oznanjevalcih Kristusa pogrešamo močne in goreče besede. Zastonj se predstavniki cerkvene hierarhije pritožujejo čez mlačnost svojih vernikov, dokler sami ne premagajo svoje mlačnosti. Od njih zlasti pričakujemo take besede, ki razgaljajo družbeno nepravičnost, pokvarjenost in hinavščino. Posebno še, če je nečedno ravnanje povezano z oblastjo in z vplivnimi politiki”.

V Sloveniji praznično ob dnevu državnosti

Proslavljanje dneva državnosti je potekalo po vsej Sloveniji. Povsod so poudarjali nujnost spoštovanja in ljubezni do naše samostojne in neodvisne države, ki je v 27 letih obstoja dosegla velike uspehe in razvoj. To je storil tudi predsednik Borut Pahor na državni proslavi dneva državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani. Po njegovem prepričanju je vsaj enkrat na leto čas, da na glas povemo, da smo srečni, ker imamo svojo Slovenijo. Brez lastne države ne bi bilo nič bolje, kot je zdaj, ker bi bili Slovenke in Slovenci odvisni od volje drugih.

In še tole. Slovenke in Slovenci smo skupaj z našimi politiki užaljeni in prizadeti, ker nam je ob dnevu državnosti Evropska komisija poslala zgolj formalno čestitko, za Hrvaško pa je sporočila, da ta država navdihuje evropsko povezavo.

Praznični čas je bil tudi čas za oceno aktualne politične situacije, ki je nastala po končanih volitvah v Državni zbor. Starosta slovenske neodvisnosti Ivan Oman, ki bil gost nove oddaje TV Slovenija, ki jo vodi časnikarka in televizijska voditeljica dr. Rosvita Pesek, je menil, da je v Sloveniji nastala možnost, da se oblikuje vlada, ki bo združevala politično levico in politično desnico. Marjan Šarec pa je na drugem prizorišču ponovil, da on in njegova stranka, to je Stranka Marjana Šarca, pri sestavljanju parlamentarne in vladne koalicije v nobenem primeru ne bosta sodelovala z Janezom Janšo in s Slovensko demokratsko stranko. Janša, ki se je s soprogo tokrat udeležil uradne proslave dneva državnosti na Kongresnem trgu, pa se je odzval z izjavo, da si ob državnem prazniku, dnevu državnosti, najbolj želi, da bi Slovenija postala domovina za vse.

Vir: Novi Glas, 28. junija 2018, stran 13

33 KOMENTARJI

 1. “Slovenke in Slovenci smo skupaj z našimi politiki užaljeni in prizadeti, ker nam je ob dnevu državnosti Evropska komisija poslala zgolj formalno čestitko, za Hrvaško pa je sporočila, da ta država navdihuje evropsko povezavo.”

  Zakaj pa volimo politike, ki silijo k Putinu? Sedaj smo pa užaljeni, ker nas še Hrčki prehitevajo.

  • Svitase , kdo pa je slovenska diplomacija , saj je nimamo ! Korlna in bratovščine ne jemljite resno , to je krtek , ki slepo bega po evropskem podzemlju in ustvarja krtine , vendar ni nikogar , ki bi jih razgrabil in pregnal slepega žuškojeda !

   Andrej Briški

 2. Brglez je napravil veliko škodo SMC s tem, ko je sprejel v parlamentu migranta Ahmeta .

  S tem je ponovno pokazal, da ne upošteva sodne odločbe in slovensko ustavo, tako kot pri Janši, ko mu je odvzel neopravičeno poslanski mandat.

  In to kljub temu, da je pravnik.

  Takšen v politiki ne bi smel več delovati!

  • Svitase to je izdaja , skrivanje tujca v Slovenskem parlamentu in vsi vemo kdo so bili junaki , ki se praktično norčujejo iz ljudi in države , ki ima hudo poškodbo , ki so jo prizadeli hazarderji in špekulanti ,država ima namreč zlomjeno hrbtenico ! Zgodba omenjenih junakov , je za moje pojmovanje države in njene avtnomnosti , VELEIZDAJA ! Tudi plakati z neprimerno “naci” vsebino , so kukavičja jajca barabinov , ki delujejo na sesutju tistega kar je še ostalo od države in Slovencev , ki nam je mar za častno in pošteno državo !

   Andrej Briški

 3. Zakaj levi mediji tudi na Brglezovem primeru ne povedo resnice, ampak o bistvenih napakah Brgleza molčijo.

  Kako naj volivci potem vedo, kakšno ravnanje je pravilno in kakšno ne.

  Ponovno gre za zavajanje volivcev.

 4. Pomenljivo za to, kakšen je Brglez, pove dejstvo, da sploh ne obžaluje / sinočnji intervju na RTV/, da je Janši odvzel na protiustaven način poslanski mandat, pa čeprav ga je pravna služba parlamenta opozorila, naj tega ne počne.

  Že zgolj zaradi tega bi takrat moral odstopiti kot predsednik parlamenta, ne pa danes hoče biti ponovno predsednik parlamenta.

  Zakaj so mediji imuni do takšnih hudih napak politikov in ne pišejo o njih in ne zahtevajo njihovo odgovornost?!!!

 5. Kako lahko na slovenskem pričakujemo pozitivne spremembe, če tiščimo glavo v pesek in dopuščamo, da se dogajajo zaradi nepravičnosti zavestne krivice oblastnikov.

  To počnejo oblastniki, ne pa država. Ti pokvarjeni oblastniki le zlorabljajo slovensko državo za svoje pokvarjene cilje.

  • NSi je preje bila Janezova oproda pa ni nič pomagalo. Sedaj so pač nekaj spremenili. Brez spreminjanja ne bo sprememb.

 6. >Slovenke in Slovenci smo skupaj z našimi politiki užaljeni in prizadeti, ker nam je ob dnevu državnosti Evropska komisija poslala zgolj formalno čestitko, za Hrvaško pa je sporočila, da ta država navdihuje evropsko povezavo.

  Uh, kakšna katastrofa. Jaz nisem mogel spati, zajtrk pa mi sploh ni teknil. 😛

 7. Brglez bi moral biti izključen iz politike, zlasti pa s funkcije predsednika parlamenta že takrat, ko je na samem začetku prevzema te funkcije pred 4 leti napisal, da so bili povojni poboji v skladu z naravnim pravom, kar je za pravnika poteptanje vseh človekovih pravic, civilizacijskega prava in tolmačenje naravnega prava v nasprotju z njenim bistvom, ki je – spoštovanje človekovega dostojanstva.

 8. Pristnost poudarka o pogajanju – “poudarili so, da se bo njihova stranka o sestavi koalicije še naprej pogajala z vsemi parlamentarnimi strankami” – je vprašljiva.

  Na včerajšnje vprašanje “a vi sestavljate vlado?” je namreč dr. Pogorelec odgovoril pritrdilno. Dodatno pa je razkril svoje imenovanje v pogajalski skupini: “Ja, v pogajalsko skupino sem bil imenovan” (Twitter). V pogajalsko skupino je torej imenovan dr. Pogorelec, ki pa je vnaprej že uveljavil odločno stališče o bojkotu koalicije s stranko SDS, predsednika Janše. Ob tem pogajanje ne bo pristno.

  • Pogorelčki so nadvse zanimive ptice, zelo različne po svojem vedenju. Da bi jih lahko ne glede na njihov značaj in obnašanje nemoteno opazovali, priporočam, da jih opazujete z daljnogledom.
   /Napisano ni moje delo , vendar se dobro prilega dani situaciji nastajajočem
   parlamentu , pogorelček si namreč ustvarja gnezdo ! /

   Andrej Briški

  • Če je pa Pogorelec imenovan v pogajalsko skupino, potem pa lahko rezultat že kar poznamo.
   Stranka se pa od njegovih izjav tudi ni ogradila.

 9. Jah… lepo je slišati, da se bo N.Si
  še naprej pogovarjala z vsemi, a vprašamo se lahko, s kom je realneje pričakovati, da se bo dogovorila.

  V sosednjem članku “Zaveza sovraštva deluje kot ena stranka” gospod Poznič stvarno opiše zavezo sovraštva do Janše, kakor jo vzdržuje slovenska politična levica. In ne slepimo se, da je Šarec, zato ker se je hvalil, da bere mašna berila in je hčer pripeljal do obhajila, nekaj drugega kot politična levica. Ker ni. S pojavljanjem v najbolj gledanih terminih tvslo in poptv, sta se izpostavila vsaj dva njegova levičarska politična botra, ki sta neposredno predstavila isto izključevalno držo do Janše, kot je Šarčeva, to sta bila Kučan in Golobič.

 10. Zavezi sovraštva do Janše se je pridružil tudi član N.Si Pogorelec z javnim izrazom upanja, da bo slovenska politika vztrajala pri bojkotu Janše in s priporočilom svoji stranki, naj se pridruži bojkotu.

 11. Toda, glej zlomka!
  Včeraj je isti človek na Twitterju objavil, da se naslednjih nekaj mesecev ne bo mogel oglašati, ker je bil imenovan v pogajalsko skupino N.Si za sestavo vlade. Menda za pogajanja tako s Šarcem kot z Janšo.

  Pogorelec ni javno ubmolknil zaradi morebitnega opomina pred izključitvijo iz stranke, o čemer ga je vprašal Žiga Turk, temveč iz taktičnih pogajalskih razlogov, iz političnega oportunizma torej. Njegov molk ne bo pomenil, da je spremenil svojo nastrojenost proti Janši.

  • Vanja: “Včeraj je isti človek na Twitterju objavil, da se naslednjih nekaj mesecev ne bo mogel oglašati, ker je bil imenovan v pogajalsko skupino N.Si za sestavo vlade.”
   ===================
   Ampak se tega kar je izjavil ni držal in se je oglasil že naslednji dan. To, da se ne drži tega kar izjavi sem mu očital že lansko leto, ko je komentira pod člankom A. Tomažiča:

   “V torek je napisal:
   Janez Pogorelec: “Vam odgovorim konec tedna, ker sem preveč zaseden te dni.”
   ==================
   … potem pa ni nič odgovoril, pa tudi ni počakal do vikenda in že v sredo napisal dva dokaj obsežna komentarja.”

 12. Že pred volitvami se je v medijih razširil glas o Janezu Pogorelcu kot kandidatu N.Si za pravosodnega ministra.

  https://www.rtvslo.si/gremvolit/slovenija/tonin-brez-nsi-ja-ni-razvojne-vlade/453763

  Res me zanima, kako bo Janez Pogorelec ohranil osebno in politično integriteto ter verodostojnost, če se bo z morebitnimi koalicijskimi partnericami pogajal tudi o svojem ministrskem položaju?

  Če bi namreč res pristal kot minister v Šarčevi večinsko levi vladni koaliciji, bi znova dokazal, da je nastopanje proti Janši najbolj dobičkonosna nedemokratična politična drža v državi Sloveniji, saj je bil še vsak Janšev nasprotnik nagrajen s položajno kupčijo – s strani politične levice, se razume.

  Hkrati se Pogorelec ne bi mogel otresti vtisa opazovalcev dogajanja, da je bila njegova podpora bojkotu Janše zgolj prilizovanje vrhovom levih strank – motivitano z osebnim povzpetništvom in koristoljubjem.

  Če bi bil pa Pogorelec slučajno imenovan celo za ministra v Janševi desni vladni koaliciji, bi to zopet pomenilo, da nima nikakršne politične integritete in verodostojnosti, saj bi v takem primeru moral požreti vse svoje izjave o bojkotu Janše in pozive k umiku Janše iz politike – v zameno za vpliven ministrski položaj.

  Tako bi Janez Pogorelec kot minister za pravosodje v katerikoli vladni kombinaciji postal le še en neverodostojen kljukec brez politične integritete v slovenski politiki.
  Kot nekakšen oportunistični ehjavec stranke N.Si bi omadeževal ugled celotne stranke krščanskih demokratov. Kolikor ga že ni.

  Poleg tega se lahko vprašamo, ali bi bil neverodostojen minister brez politične integritete v resnici sposoben reformirati pravosodje in utrditi delovanje pravne države?
  Takega nas sam Bog obvaruj!

  Zaradi vsega opisanega menim, da se Janezu Pogorelcu v nobenem primeru ne bo izplačalo pogajati se za lasten ministrski položaj v pravosodju in ta položaj celo doseči.

  A kdo bi vedel… čudna so pota Gospodova….

  So pa zato človeška bolj predvidljiva…

 13. A niso v NSi rekli, da bodo o morebitnem sodelovanju v levo-sredinski koaliciji glasovali njihovi člani?
  Tako, da četudi bi se stranke uspele uskladiti (v kar ne verjamem), bo vseeno članstvo potegnilo ročno zavoro.

 14. Zdaj po tem ko je odpadel Jelinčič …

  http://www.rtvslo.si/slovenija/jelincic-po-izkljucitvi-iz-sveta-evrope-to-je-smesno/459366

  … se lahko leva vlada sestavi samo še z Levico ali pa ob pomoči NSi. Krog se oži.
  Vedno večje težave za sestavljanje leve vlade. Korak bližje pred ponovnimi volitvami?

  Velika skušnjava za stranko NSi, ki se zdi, da na vsak način želi biti na nasprotnem bregu kot stranka SDS.
  Ne skupaj v opoziciji ali ne skupaj v vladi.
  Vprašanje se torej glasi: Ali pri stranki NSi bolj sovražijo Janšo kot pa imajo radi svojo stranko.
  Pri NSi iščejo alibi za vstop v vlado:
  https://twitter.com/PStendler/status/1012801722794864640

 15. V NSI-ju pa so, kot je poročal Radio Slovenija, previdni glede napovedi, s kom bi sodelovali v vladi. “Ne vem, kako se bodo stvari obračale, bomo videli, ne bi prehiteval,” je povedal predsednik NSi-ja Matej Tonin.

  A so pri NSi pogajalci ali opazovalci?

Comments are closed.