Novinar in resnica

4
22

Nalepka klerofašist v Sloveniji ni in nikoli ni bila kompliment. Tudi točen opis dejanskega stanja ni, ampak je ideološka nalepka, s katero so komunistični revolucionarji opravičevali svoje preganjanje nasprotnikov. Pred nedavnim objavljeni dokument izpod peresa politkomisarja Tomšičeve brigade Dušana Majcna Nedeljka to nazorno prikaže ravno na Grozdetovem primeru.

Zato omenjena označba tudi ne more biti legitimno mnenje, tako kot ne more biti legitimno mnenje trditev, da so Judje oderuške pijavke. (Opravičujem se za te besede, vendar mislim, da je groba primera potrebna.) Obe trditvi, tisto o klerofašizmu in ono Judih, najdemo pri številnih avtorjih in zgodovinarjih. Če sledimo logiki častnega razsodišča, sta obe trditvi legitimni. Upam, da bodo razsodniki v bodoče našli način, ki bo slovensko novinarstvo popeljal k višjim standardom.

Peter Lah v Dnevnikovem Objektivu

4 KOMENTARJI

  1. Torej, če si pogledamo dejanja Ehrlicha, nekakšne vodje KA, je deloval v smeri sodelovanja z fašističnim okupatorjem, da bi se kot je on to razumel, boril proti komunizmu (dejansko pa proti zavezniškim o

    Klerofašizem pa po definiciji vemo kaj pomeni. Na tej podlagi lahko takratno KA brez kakršnihkoli problemov označimo za klerofašistično organizacijo. Ali pa je šlo v tem primeru spet za dejanja posameznika?

  2. Nemajhna ironija: to, da so Judje oderuške pijavke, proti katerim je treba biti neusmiljen boj in ki so krivi za liberalizem, prostozidarstvo, boljševizem in kar je še takih grdih reči, je bilo eno glavnih splošnih mest ideologije tistih, ki se jih navadno označuje z izrazom “klerofašisti”.

  3. No, socialdemokrati so bili nekoč od neke stranke imenovani socialfašisti, Kocbek je pripadnike taiste neke stranke pozneje imenoval komunofašisti… Prava plejada fašistov in fašizmov, kamor pogledamo. Kaj niso pri nas trenutno (po definiciji kominterne pred 7. kongresom) med ostalimi na oblasti tudi socialfašisti, oprostite, socialdemokrati? 😉

  4. Hiperinflacija nekega izraza gotovo ne pripelje k večji jasnosti. Sam gojim nekatere pomisleke do samega koncepta “klerofašizma” (dasiravno manjše kot do “totalitarizma”), ampak, hudiča, izmislili si ga niso komunisti, pač pa don Luigi Sturzo!
    Seveda, tovariš Dizma, na prvi pogled zabavno obkladanje z “Rot gleich Braun” in “socialfašisti” je bila komična epizoda, ki se je tragično končala z januarjem 1933, tisto o “levi roki monopolnega kapitala”, tisto pa utegne biti kaj blizu resnice! 😉

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite