Novi papež in slovenska premierka

21

Živimo v obdobju menjav. Doživeli smo padec druge Janševe vlade – še en padec desno-sredinske vlade. V Rimu je papež šokiral svet z odstopom, korakom, ki smo ga bili vajeni od svetnih voditeljev, pri katerih je bolj kot za priznanje nemoči za dobro ali odgovornosti za slabo, pogosto šlo le za beg pred odgovornostjo.

Slovanski papež je, slovansko, želel trpeti do konca. Svet, ki ne mara pogleda na trpljenje, se je ob tem na nek način pohujševal. Krščanstvo je včasih morda res videno kot nekakšen specialist za trpljenje, v dobrem ali slabem. Germanski papež je ravnal germansko.

V tisku se vrstijo ugibanja o razlogih za papežev odstop. Poleg zdravja omenjajo vse mogoče domnevne vatikanske moralne zablode, pod težo kateri da se je upognil še papežev hrbet. Če je temu tako, je papežev odstop zmaga temnih sil v Cerkvi? Ali pa je papež morda prav z odstopom želel opozoriti, razkrinkati te temne sile? Tudi v Cerkvi so “strici iz ozadja”. Na srečo pa tudi Sveti Duh.

V tem trenutku – tako mi je dejal visok cerkven dostojanstvenik – bi bilo najslabše, če dobimo italijanskega papeža. Katoliška cerkev je že tako preveč zaznamovana z italijanskim, rimskim okoljem, v katerem živi (in katerega pokazatelj so izidi zadnjih volitev).

Kakšnega papeža potrebuje Slovenija? V času vzpona italijanskega fašizma je papeštvo, ki se je spogledovalo z Mussolinijem, bilo slaba uteha za Cerkev na Slovenskem. Pred nemškim okupatorjem je bil Rim nemočen. Malo ali nič je Sveti sedež lahko naredil za škofa Vovka in druge povojne pastirje. Slovanski papež se je močno postavil v prid slovenske neodvisnosti in Slovenijo dvakrat obiskal. Odnosi med državo in Svetim sedežem so uradno odlični, v praksi pa je za Sveti sedež čudni hlad, ki veje iz tradicionalno katoliške dežele težko razumljiv.

Koliko je Benedikt XVI. našel čas za vprašanja domnevnega očetovstva naših škofov? Verjetno je imel resnejše delo. Posebej dobrih novic pa iz slovenskih škofij ni bilo, na čelu s finančnimi škandali. Že vatikanska banka mu je povzročala dovolj glavobolov.

Za slovenski milje bi bil gotovo primeren papež, ki bi nadaljeval Ratzingerjevo usmeritev poudarjanja racionalnega v krščanstvu.  Če novi papež ne bo ne Slovan ne dunajski kardinal Schoenborn, potem za malo Slovenijo posebnega posluha ne bo imel.

Manj bo tudi priložnosti za fotografije s slovenskimi desno-sredinskimi politiki. Verjetno je že za nami čas, ko so ti tekmovali za foto-termin s papežem in upravičeno pričakovali, da bo to močan argument za glas dovolj številčnega volilnega telesa.

Tudi pri nas se pričenja ustvarjati zdrava distanca med Cerkvijo in desno-sredinskimi politiki. Žal se je pogosto zdelo, da je distanco mati Cerkev najprej naredila sama do tistih desno-sredinskih politikov, ki so tudi sami kristjani. Te ovčice so jo razočarale najprej s svojo domnevno ali dejansko ne dovolj načelno držo, pa tudi sicer jih pastirji niso bili vajeni gledati kot dostojanstvenike. Vrsti slovenskih cerkvenih osebnosti je bolj imponiral “možati” Janša, ki ga je bilo nekako lažje gledati od spodaj navzgor, kakor pa npr. Lojzeta Peterleta. Podobno je bilo nekoč z dr. Francetom Bučarjem, ki je bil zelo cenjen gost na Teološkem tečaju in drugih podobnih prireditvah. Kar neverjetno je, v kakšni politični druščini je dr. Bučar danes! Nekaterim v Cerkvi na Slovenskem pa je imponiral celo Ivan Zidar – in ob papeževem obisku dobil mesto v prvi vrsti…

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak kljub vsem stereotipnim očitkom na njen račun ohranja zdravo distanco. Stranka pa tudi pod njenim predsedovanjem še ni postala krščansko-demokratska; je bolj podobna (ne nujno v omalovaževalnem smislu) nekaterim ortodoksno protestantskim verskim strankam v Evropi. Morda bo držalo, da med katoličani v Sloveniji še ni kritične mase za avtonomno krščansko-demokratsko politično držo, ki je hkrati ne bi zmamil zvok siren pretiranega političnega pragmatizma, kar se je – vsaj deloma upravičeno – očitalo SKD. NSI se bo morala ali zadovoljiti, da je “nišna” stranka (kar je povsem legitimno), ali pa zelo resno in na dolgi rok delati, da bi postala vodilna stranka desne sredine. SDS na tem mestu začenja kazati znamenja utrujenosti. Po Janši pa organizirana levica že toliko časa zliva gnoj, da to postaja neudobno še za tiste, ki nikoli niso podvomili vanj.

Kardinali, se zdi, so odločeni, da Cerkev za veliko noč dobi novega papeža. Novi vetrovi v Cerkvi lahko posredno pomagajo k temu, da bodo bolj emancipirani in bolj svobodni katoličani tudi v Sloveniji lažje, manj obremenjeno oblikovali politiko. Morda bomo za pirhe dobili tudi vlado premierke Alenke Bratušek. Dva resnično različna svetova: Cerkev, ki želi ostati relevantna v svetu in ohraniti Evropo krščansko; Slovenija, v kateri je levica v obsedeni gonji proti desnici povsem izgubila kompas in razumevanje evropskega trenutka. Le kaj na svetu si bosta lahko povedala, če se bosta kdaj srečala, novi papež in Alenka Bratušek?

21 KOMENTARJI

 1. Tudi pri nas se pričenja ustvarjati zdrava distanca med Cerkvijo in desno-sredinskimi politiki. Žal se je pogosto zdelo, da je distanco mati Cerkev najprej naredila sama do tistih desno-sredinskih politikov, ki so tudi sami kristjani. Te ovčice so jo razočarale najprej s svojo domnevno ali dejansko ne dovolj načelno držo, pa tudi sicer jih pastirji niso bili vajeni gledati kot dostojanstvenike. Vrsti slovenskih cerkvenih osebnosti je bolj imponiral “možati” Janša, ki ga je bilo nekako lažje gledati od spodaj navzgor, kakor pa npr. Lojzeta Peterleta. Podobno je bilo nekoč z dr. Francetom Bučarjem, ki je bil zelo cenjen gost na Teološkem tečaju in drugih podobnih prireditvah. Kar neverjetno je, v kakšni politični druščini je dr. Bučar danes! Nekaterim v Cerkvi na Slovenskem pa je imponiral celo Ivan Zidar – in dobil mesto v prvi vrsti ob papeževem obisku…

  Ta citat pove veliko o slovenskih škofih.

  • Spostovani Alfe: ce bi, v svoji bolesti, zal mi je, izpustili JANEZA JANSO, bi se z vami celo vecinoma strinjal!
   Lepo vas prosim, pozdravite se ze, koncno, pa se spet vrnite med nas, normalne.

   Janez Jansa s cerkvijo (RKC) nima nic. Ce bi imel kake spone, bi SDS imela 50% volilcev! In NSI 20%!
   Tako pa je cerkev, skofi, de LEVE POLITICNE SCENE, DEL ROPARJE nasih src, duse in denarnic!

 2. Spostovani, levici neskrito naklonjen LHammarskjold???
  Prosim vas, kaj ima vas clanek z gospo Bratovskovo!
  Dajte, ne lepite slik, zvito agitropovsko!

 3. Čeprav pa menim, da so dobrodošli v pri mašah tudi tisti politiki, za katere ne vemo, da so verni ali da sploh niso verni.

 4. PRJATLI-KORENI SLOVENCI (VENETI):

  Mar ste slepi, mar ni v vas nic analiticnega duha, mar ste od danec,…
  Bratovskova, nova vlada, ves ta cirkus je za bedake.

  V resnici se nova vlada , novi ministri dolocajo, so doloceni povsem drugj. V resnici je predsednik nove vlade znani upokojenec. Tudi gospodarstvo bo vodil znani gospodarstvenik. Vse je prevzela stara, izkusena ekipa, v senci.
  Bratovskova bo samo plesal v soju zarometov. Kaj dosti pameti za topa res ne rabi.
  Kar jo pa poznam, JE PA NEDVOMNO BRATOVSKOVA PAMETNEJSA, KOT JE BIL ZERJAV NA MINISTRSTVU ZA GOSPODARSTVO.
  Tam je moral vse oddelati ata Jansa, tu pa bo ata iz Murgel.

  Tako, da imamo hecni TRIO: Vlado na sncu, vlado v senci in se vlado za honorarje (Hrovatin-Repe-Strajn-…)

 5. PRJATLI-KORENI SLOVENCI (VENETI):

  Mimogrede: Znanstveno dokazano, Slovenci smo Veneti in niso se neki Slovanski vagabundi selili v Slovenijo v 5 stoletju!!
  Mi, Veneti,smo poselili juzno Germanijo in Rusijo, ko smo se umikali pred RIMSKIMI BARBARI!!!!!!!
  MI, VENETI, SMO NA OBMOCJU SEDANJE SLOVENIJE ZE: 7.500 LET!!!
  Koncno lahko govorino,
  UKINITE SLOVANSKO ZASTAVO
  UKINITE GRB KONZERVE ZA PASTETO!

  Sedaj pa k stvari:

  PRJATLI-KORENI SLOVENCI (VENETI):

  Mar ste slepi, mar ni v vas nic analiticnega duha, mar ste od danes,…
  Bratovskova, nova vlada, ves ta cirkus je zgolj za bedake.

  V resnici se nova vlada , novi ministri dolocajo, so ze doloceni, povsem drugje, skrito javnosti.
  V resnici je predsednik nove vlade znani upokojenec. Tudi gospodarstvo bo vodil znani gospodarstvenik. Vse je prevzela stara, izkusena ekipa, v senci polskrita.
  Bratovskova bo samo plesala v soju zarometov. Kaj dosti pameti za to pa res ne bo rabila.
  Kopija Venezuele, vse se odloca v Pekingu in Kremlju.
  Kar jo pa poznam, JE PA NEDVOMNO BRATOVSKOVA PAMETNEJSA, KOT JE BIL ZERJAV NA MINISTRSTVU ZA GOSPODARSTVO, vsaj to bo bolje.
  Tam je moral vse oddelati ata Jansa, tu pa bo dirigiral ata iz Murgel.

  Tako, da imamo hecni TRIO: Vlado na soncu (Bratovskovo), vlado v senci (strici) in se vlado za honorarje (FDV) (Hrovatin-Repe-Strajn-…)

  IN TA TRIO nam bo vladal, garantirano, vsaj 12 let, tri mandate!

  Prvi mandat, da se pokrade, kar se za pokrasti je, da se precisti sodstvo, javna uprava in novinarstvo, dokoncno!. DA SE POZICIJE OB KORITU ZABETONIRAJO!!!!
  Drugi in tretji mandat, da pravno vse zastara, kraje, da se pozabi, da se uzakoni, da se vsaka opozicija utopi, navelica, osmesi.

  Saj ne, da bi vlada Janeza Janse koga motila!
  Ce pogledate Zerjava, Korla, Viranta, Luksica, ministrske zasedbe njegove vlade, BI BOLJ NESPOSOBNIH IN DEBILNIH, TEZKO NASLI, pravzaprav bi jih ne mogli najti!

  Motec je bil samo Janez Jansa!
  Kajti, ce je njemu uspelo, ce on lahko, kljubuje mafiji roparjev, je to slab vzgled za nacijo! Ni hudic, da se najde se kaksen, da se jih najde vec, ki pa bodo sposobnejsi in ki bodo uspeli!
  V KALI JE TREBA ZATRETI VSAKO MISEL, DA SE LAHKO UPREMO ROPARJEM!

  • Spostovani @BOGOMIR: hvala. Me pa Bratovskova popolnoma nic ne zanima!
   Kanon futr!
   Kanta za spermo!
   Posesala ga je takole 80 kilometrov, mehkega.
   Vazno je, kaj je zadaj!

 6. Morda bomo za pirhe dobili tudi vlado premierke Alenke Bratušek.
  ———————————————————-
  Ko bomo odprli tisti plastičen jajček od znotraj bomo dobili malega “zokija”!

 7. > Le kaj na svetu si bosta lahko povedala, če se bosta kdaj srečala, novi papež in Alenka Bratušek?

  mogoče bi lahko predebatirala modne smernice za prenovo unifom za posvečene osebe v RKC? je škrlat iz mode? s kakšnimi dodatki razvedriti črno barvo?

 8. Članek je brez rdeče niti. Kaj sploh hoče povedati avtor. Kar neko flancanje.
  Čas je, da začnete iskati boljše avtorje.
  Primerjavo lutke Bratovšek in govorjenje, da imamo v Sloveniji desnico in sredino. Kr neki. Sigurno neki FDV “družboslovec”.

 9. Ampak tole nakladanje o nekih Venetih, in da slovenci nismo slovani, je pa res samo še za pijane psihote. Že površna analiza jezika daje vedeti, da smo slovanski narod. Samo zakrknjeni rasisti, ki imajo slovane za manjvreden narod to še vedno zanikajo. Sluge komunistov.

  • PIJANEMU PSIHOPATU @ZDRAVKU: predno pisete neumnosti, si kaj pecitajte, se kaj poducite. Tako iz zgodovine, kot materille raziskav DNK narodov!
   P povrsno analizirajte jezik, kakrsnega je pisal Trubar, pa Brizinske spomenike!
   DAJTE, ZDRAVKO, NE KAZITE JAVNO IN BREZSRAMNO,, DA STE GOLI!

    • TOLIKO ZA POKUSINO, ZA TAKE, KI NAS HOCEJO POSRBITI!!!

     Sloveni oziroma Slovenci smo tako kot Kelti, Grki, Rimljani in Germani pradavni prebivalci Evrope na tistih tleh, kjer smo v glavnem še danes avtohtoni prebivalci.
     Na tem ozemlju smo, po ocenah strokovnjakov med 6.500 do 7.500 let in smo prvi Evropski, sedanji, narod v vropi, prispeli iz Azije. In najverjetneje po izgubljeni bitki za Trojo selili se v Alpe.
     Ze kmalu po začetku štetja po Kristusu omenjajo Slovece rimski in grški pisatelji. Rimski jih v latinskem jeziku imenujejo »Veneti« ali »Beneti«, grški pa v grškem jeziku »Enetoi«. Rimski pisatelj Plinius jih omenja leta 79 po Kristusu, Tacitus 100 po Kr., grški pisatelj Ptolemaios pa 175 po Kr. Vsi trije poznajo Slovence oz. Venete in vedo, kje so naseljeni.

     V 6. st. po Kr. obširneje poroča o Slovenih bizantinski pisatelj Prokopios, pa tudi zgodovinar Gotov Jordanes. Od takrat je vedno več poročil o slovanskih ljudstvih.

     Bizantinski pisatelji so po končani naselitvi Hrvatov, Srbov in Bolgarov na Balkanskem polotoku vse te narode skupaj omenjali kot Slovene oz. Slovane. Predvsem so uporabljali ime ‘Slavus’ ter inačice ‘Slavinus’, ‘Stlavus’, ‘Sclavus’, ‘Slovanus’, itd.

     Germanski pisatelji pa Slovence z naslonitvijo na izraz ‘Veneti’ imenujejo ‘Winden’ z enačicami: ‘Wenden’, ‘Windi’, ipd.

     Pri tem pa gre za dvoje narodov, Slovene in Slovane!!!

     Pri uporabi imena Sloven in Slovan, pa je prišlo do precejšnje zmede. Logično je, da so druge Slovane, ki so na ozemlje Balkana in srednje Evrope prišli konec 6. in v 7. stoletju, takratni sosedje, tamkaj že prej živečih Slovenov (Venetov ali Vindov) poimenovali enako. Zanje je bil dejansko soroden, a vendarle različen jezik obojih Slovenov in Slovanov eno in isto!
     Klub temu pa nam Jordanes lepo pove, da se Slovani delijo na Slovene in Ante. Sloveni živijo levo od visokega hribovja proti severu (proti Alpam in do Visle). Anti pa po Jordanesu živijo med Dnjestrom in Dnjeprom, torej v današnji Ukrajini.

     Dodatno nam pojasni razliko med Sloveni in Anti tudi Prokopij, ki poroča, da so se Anti od nekdaj imenovali tudi Spori, kar se nanaša na Srbe.
     Srbi torej niso ne Sloveni ne Slovani.
     So Murlaki, povsem tretja kategorija.

     Kasneje, po pomladi narodov 1848 in ko smo Slovenci, Hrvatje in Srbi ustanavljali najprej Državo SHS, kasneje pa Kraljevino SHS, to dejstvo ni bilo zaželjeno, ker je opozarjalo na različen izvor vseh treh narodov! ‘Helmolts Weltgeschichte’ povsem jasno podaja zgodovinsko dejstvo o tem, da smo Slovenci od nekdaj na svojih tleh. Razlikuje med imeni, s katerimi so Slovane imenovali latinski pisatelji (Beneti, Veneti), ter imeni, ki jih z njimi v omembah imenujejo bizantinski pisatelji (Slavus, Slavinus, Stlavus, Sclavus, Slovanus, itd.). V naslednji trditvi o Slovencih v času Rimskega cesarstva ‘Helmolts Weltgeschichte’ ne uporabi latinskega ali grškega poimenovanja, ampak v nemščino prevedeni domači imeni ‘Sloveni’ in ‘Slovenci’: »Tisti rod, ki je živel v starih rimskih provincah Panoniji, Noriku, Reciji in Vindeliciji, je v glavnem poznan kot Sloveni ali Slovenci (Slaven oder Slowenen genant)«.

     Na povsem razne narode pa opozarja tudi genetska analiza narodov, ko je genetska slika DNK za Slovene in Slovane popolnoma razlicna.

 10. Zdravko: ste pa recej prekratki, da bi se z menoj zanicljivo menili. Ocenjujem, da ste MURLAK v Sloveniji ali kot je genetska slika pokazala, Ant ali polAnt!
  Vsekakor nas ne boste NIKOLI spravili v Srbski kotel in nas unicili, z vasimi srbskimi lozami!
  MI smo VENETI! IN GERMANI so nasi prjatli!
  Z Srbi nimamo nic, samo slabe izkusnje!

  Kar pa se tice, kam naj potujem, ste pa krepko zgresili. Medtem ko ste vi potovali na relacji Ljubljana- Backa Palanka ali Smederovo, sem jaz prepotoval in potujem se po vsem KULTURNEM Svetu, kar pa vasa rodna Srbija NI!

  SLOVENCI NISMO SLOVANI!

 11. Res ne razumem, čemu bi se moral papež zanimati za domnevna očetovstva naših škofov. Kdo pa je sproduciral te domneve? Neki kvazi levi novinarji, ki so s tem želeli onečastiti katoliško cerkev in nas vernike. Enako zadeva cerkvene finančne škandale. Ne vem, kako daleč od resnice je to, da je nekdo hotel škodovati slovenski katoliški cerkvi in veri. Zelo žalostno bi bilo, če papež ne bi verjel svojim škofom kot jim verjamemo mi, slovenski verniki.
  Glede fotografiranja s papežem pa – kaj se ni z njim fotografiral tovariš Kučan? Da bi desno-sredinski politiki potrebovali za uspeh na volitvah fotografije s papežem, pa je zelo bosa. Volilci, ki volimo konzervativne stranke, pač ne potrebujemo takih fotografij, čeprav jih najbrž vidimo raje od tistih s Kučanom.
  Gnojnica, ki jo levičarji že ves čas zlivajo na Janšo, ni za nas, ki mu za upamo, neudobna, ampak oddaja duh tistih, ki jo zlivajo.
  Stavim, da bo kardinal Rode prej papež kot pa se bosta srečala novi papež in A. Bratušek.

 12. » Cerkev, ki želi ostati relevantna v svetu in ohraniti Evropo krščansko; Slovenija, v kateri je levica v obsedeni gonji proti desnici povsem izgubila kompas in razumevanje evropskega trenutka.«
  To ljudstvo je ohranila Katoliška cerkev nikakor ne neka novo komponirana partija ali stranka. Če je že primerjamo z politično stranko potem je treba omeniti da takšne »stranke« z tako človeškim programom ni in se ni za čuditi da je že dva tisočletja prisotna med nami. Tisti ki se trudijo da je ne bi bilo se trudijo zaman,kot so to počeli njihovi ideologi od 1918. Naprej! Danes se tudi v domovini revolucij restavrirajo nekoč porušene posvečene stavbe. Cerkveno učenje sloni na preverjenih resnicah brez puhle demagogije ki krasi zločinske totalitarizme. Če je za nekatere tudi tako imenovani verski fundamentalizem nekaj izrazito slabega potemtakem naj se zavedajo da je v danih razmerah to najmanj slaba rešitev. Enako kot je »demokracija« nekaj daleč od idealnega vendar boljšega sistema do sedaj nismo videli. Ali se bo razvijala v smeri »demokrature« ali resnične vladavine ljudstva odvisno je edino o njemu samem. Treba je biti popolnoma slep in gluh da ne bi opazil izbruhe sovraštva do vsega kar je povezano z katoliško cerkvijo na Slovenskem. Hvala bogu da smo zopet v Evropi ki nam dovoljuje svobodno izražanje svojih političnih in drugih prepričanj. Čim dlje od »Balkana« tem bolje za to ljudstvo ki je krvavo plačalo zablode svojih prednikov. To seveda ne pomeni da bi bili sovražni do nekdanjih bratov,nikakor ne, vendar »čisti računi in dolga ljubezen« naj bodo vodilo v bodoče sodelovanje vseh Evropskih ljudstev.

Comments are closed.