Novi glas: Vse poti, ki vodijo na Vršič

12

Pred slovesnostjo ob Ruski kapelici

Rusko kapelico tik pod Vršičem bo v soboto obiskal Vladimir Putin. Gre za zelo nevsakdanji dogodek, predvsem zaradi pomembnosti gosta. V današnjih razmerah sirske krize in boja proti Islamski državi je ruski predsednik še bolj v središču svetovnega dogajanja, kot je že sicer. A kljub vsemu temu si je prvi človek v Kremlju vzel čas, da ob stoti obletnici postavitve ruske kapelice pride pod slovenske Alpe na spominsko svečanost za padlimi ruskimi vojaki.

Prijatelji, prijatelji…

Začudenje ob tem obisku je torej veliko. Povedati je seveda treba, da je ruska kapelica močno zasidrana v ruski zavesti. Padli ruski ujetniki v gradnji ceste čez Vršič pod snežnimi plazovi so postali prepoznaven simbol za Rusijo. Monografijo o ruski kapelici so leta 2007 predstavili v Dumi, obeležitev in slovesnosti pod Vršičem pa se vseskozi udeležujejo visoki ruski funkcionarji. Lani je bil v tem času v Sloveniji predsednik ruske vlade Dimitrij Medvedjev. Letos pa je organizatorjem uspel veliki met. Na Vršič bo pripotoval Vladimir Putin. Kaj to pomeni?
Najprej je to pokazatelj diplomatskih stikov med državama. Slovenija je v zadnjih letih vodila zelo prijateljsko diplomatsko politiko do Kremlja v mirnih časih, v zadnjih letih, odkar so se razmere med ZDA in Rusijo zaostrile zaradi Ukrajine in Sirije, pa še vedno zelo spravljivo. Nekaj primerov? Erjavec je marca 2014 kandidiral Slovenijo za posrednico pri pogajanjih glede Ukrajine med Evropsko unijo in Rusijo. Takrat je Erjavec tudi nasprotoval uvedbi sankcij proti Rusiji, ker – tako slovenski zunanji minister – onemogočajo politični dialog in diplomatsko reševanje krize. Tukaj so tudi poslovni odnosi. Slovenija je leta 2009 pristopila k projektu Južni tok, dogovor je bil takrat uradno sklenjen med “neuradnim” navzkrižnim obiskom ruskega političnega vrha v Sloveniji in slovenskega v Rusiji po zaslugi dodatnih tekem za uvrstitev na svetovno nogometno prvenstvo, ko sta si nasproti stali slovenska in ruska reprezentanca (takrat je bila na oblasti Pahorjeva vlada). Da bomo pri tem čim bolj jasni, privilegiran odnos z Rusijo so gradile v prvi vrsti vlade z levo-sredinskim predznakom.

Reakcija Nata

No, za primerjavo: pomislite na poljsko izrazito protirusko nastrojenost ali na odnos, ki ga do Moskve kažejo baltske države. Ne smemo pa prezreti, da je Slovenija članica severno-atlantskega zavezništva Nato. Slovensko spogledovanje s Putinom je, posebej v zadnjem obdobju, sprožilo precejšnje pomisleke pri zahodnih zaveznikih, predvsem v zadnjem obdobju, ko se napetosti z Rusijo stopnjujejo. Nezadovoljstvo je bilo seveda izraženo z diplomatskimi potezami.

V letošnjem letu so posamezni funkcionarji Nata večkrat obiskali Slovenijo, navsezadnje je vlada Mira Cerarja na nedavnem vrhu v Varšavi podprla projekt napotitve novih vojaških bataljonov v baltske države v obrambo Natovih vzhodnih mej. Slovenija bo pri tem prispevala 30 vojakov, ki bodo delovali v bataljonu pod kanadskih poveljstvom. V sklopu današnje geostrateške politike Slovenije je bila ta napotitev najbrž nekoliko vsiljena s strani nezadovoljnih evro-atlantskih partnerjev. K taki misli nas navajajo tudi Cerarjeve izjave z že omenjenega varšavskega vrha. Slovenija zagovarja stališče, da je treba iti v odnosih z Rusijo po dveh poteh hkrati – z dialogom in z ustreznimi ukrepi za odvračanje morebitne nevarnosti. Cerar torej v obdobju nove hladne vojne govori o dialogu z Rusi. Težko je bilo na varšavskem vrhu zaslediti podobne pomirjujoče besede.

Poglejmo v nadaljevanju, zakaj je Rusija za Slovenijo tako pomembna in zakaj Ljubljana goji tako močne odnose, ki so omogočili organizacijo Putinovega obiska. Osredotočili se bomo na dva vidika. Prvi je ekonomski, drugi politični.

Več lahko preberete na noviglas.si.

12 KOMENTARJI

  • Zdravko,
   na internetni strani RBTH Slovenija v članku pod naslovom ‘100. obletnica Ruske kapelice: navodila za uporabo’ piše, da bo Putin bo na Vršiču slavnostni govornik, skupaj z gostiteljem Pahorjem. Pri ugibanju, kdo bo prvi govoril, imate 50% možnosti, da se zmotite 😉

   Povezave ne podajam, ker se mi zdi, da bi bilo to početje tvegano, saj na dnu članka piše, da je brez pisnega dovoljenja prepovedano vsakršno kopiranje in ponovna objava vsebin strani. Upam, da objava naslova članka ni problematična, z Rusi se ni šaliti 😀

 1. Kaj pa zrtve drugih narodnosti v onem plazu ? Je bistvo vsega lesena kapelica ? Na soski fronti so umirali ljudje vseh evropskih narodov. So nasi rusofili povabili tudi druge ? Ne ? Potem je vse skupaj burka za jugonostalgike katerih najvecji dosezek je bil upor informbiroju. Laz je dusa komunizma mit pa hrana slovanske duse.

  • Umirali so tudi drugi,tudi moj ded je bil žrtev soške fronte,žrtev slovenske
   narodnosti se v rusofilski histeriji nihče ne spominja,saj niso vredni spomina,
   čeprav je pomrlo tisoče naših ljudi na morišču soškega hribovja.kako kratka je pamet
   revolucionarjev,ki opevajo in častijo boljševiške junake,na račun žrtev morije v
   posočju in neizmerni širjavi objema smrti!Sabotin sramotno nosi ime človeka,ki je
   v krvavih časih druge svetovne vojne pobijal potomce preživelih junakov!

   • Kdaj bo napočil čas,da bomo končno sneli s svojih ramen tisočletni jarem
    preganjanja in trpljenja,da bomo lahko brez bojazni častili junake in žrtve
    sovragov,ki so tlakovali s trupli slovenskih mater in očetov pot v pekel komunizma?

    • Gospod Tolmun,
     Satan je že zdavnaj slekel obleko komunizma ter oblekel še bolj nevarno opremo: neoliberalizem! Že zdavnaj se je preoblekel! 😮

     Ampak! Ste pa pesnik, kajne? Pravi pesnik 😉

 2. V ruski kapelici je tudi upodobljen angel na sliki.

  Na priprošnjo

  blaženega Antona Martina Slomška si želim,

  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo

  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).

  Amen.

 3. Ruska kapelica je posvečena sv. Vladimirju.
  H kapelici tradicionalno romajo slovenski levičarji.
  Letos je bolj kot prejšnja leta očitno, h kateremu Vladimirju ‘molijo’ 🙂

 4. Vanja, molijo k ruskemu (in slovenskemu) državnemu kapitalizmu, k totalitarizmu, k mafijskim poslom in vsem, kar spada zraven.

  Od tega Slovenija ne bo imela posebnih koristi, razen kakšne posamične družbe, ki morda predstavljajo eno izmed denarnic zgornjim vernikom.

Comments are closed.