Nove predčasne volitve se lahko zgodijo že v letošnjem letu

19

Bilo je spomladi leta 1990, takoj po prvih večstrankarskih volitev. Takrat se je volilo poslance (no, pravzaprav še delegate) v tedaj trodomno republiško skupščino. Po prenovljeni, vendar v jedru še vedno kardeljanski ureditvi. Poslanska funkcija takrat še ni bila poklicna, število poslancev pa je znašalo kar 240 – v vsakem zboru je bilo namreč 80 poslancev. Po drugem krogu volitev v zbor občin je bilo jasno, da je zmago osvojila koalicija Demos, ki je osvojila rahlo večino v skupščini, zato je tudi sestavila vlado.

Odločitev za Demos je bila očitno plod Božje previdnosti. Zgodila se je konec leta 1989, koalicija je formalno zaživela januarja 1990. Seveda ne brez zapletov, saj je bilo znotraj Slovenske kmečke zveze precej pomislekov, ali naj se pridruži Demosu ali ne. Na koncu je zmagala modrost, v koalicijo Demos so se tako združile Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovenski krščanski demokrati, Zeleni Slovenije, Slovenska kmečka zveza-Ljudska stranka in Slovenska obrtniška stranka (kasnejša Liberalna stranka). Mandatarstvo je pripadlo Lojzetu Peterletu, predsedniku SKD, v skladu z dogovorom, da vlado sestavi tisti voditelj, ki bo na volitvah v družbeno-politični zbor tedanje skupščine znotraj Demosa osvojil največ glasov. Peterle je mandatarstvo sicer ponudil dr. Jožetu Pučniku, predsedniku socialdemokratov in pogonskemu motorju celotnega Demosa, a je obveljal prvotni dogovor.

Zakaj omenjam ta zgodovinska dejstva? Predvsem zato, ker je, vsaj glede na rezultate volitev v družbenopolitični zbor Skupščine RS, med posamičnimi strankami največ poslanskih mest osvojila ZKS-Stranka demokratične prenove (14 poslanskih mest), takoj za njo je bila ZSMS-Liberalna stranka (kasnejša Liberalno demokratska stranka in nato Liberalna demokracija Slovenije), ki je osvojila dvanajst poslanskih mest. SKD, najmočnejša stranka v Demosu, je bila z enajstimi poslanskimi sedeži šele na tretjem mestu. Nekoliko drugače je bilo v zboru občin, kjer se je poslance izbiralo po dvokrožnem večinskem sistemu. 51 poslanskih sedežev je osvojil Demos (točna strankarska pripadnost kandidatov ni natančno izpričana), ZSMS jih je osvojila 16, ZKS ter socialisti pa po pet poslanskih sedežev. V zboru združenega dela pa je Demos osvojil 29 poslanskih sedežev. V vseh treh zborih skupaj je imel Demos torej nekaj manj kot 130 poslancev, kar je malo nad polovico.

Če se torej pomladne stranke ne bi pred volitvami povezale v koalicijo Demos, bi zelo verjetno mandat za sestavo vlade pripadel relativnemu zmagovalcu v družbenopolitičnem zboru, to je ZKS-SDP – kot je znano, je bil njen kandidat za sestavo vlade Janez Kocijančič. Po vsej verjetnosti bi prišlo do pogajanja med strankami o sestavi mešane koalicije, kar bi bil dejansko neke vrste ekvivalent OF: glavni bi bili komunisti, ostale stranke pa bi igrale vloge figovega lista. In to se je v slovenski tranziciji tudi kasneje dogajalo. Ko je s koncem leta 1991 koalicija Demos razpadla, so bili tudi Demosovi vladi šteti dnevi: razpad SDZ, notranji spori v Demosu, nesoglasja glede nadaljnjega poteka tranzicije ter znaten vpliv Milana Kučana na določene kroge v Demosu – vse to je nato privedlo do konstruktivne nezaupnice, ki je v tretjem poskusu na oblast naplavila svežega predsednika LDS Janeza Drnovška. In do mešane koalicije, v katero so se vključile LDS, SDP, socialisti ter del Demosa.

Po volitvah leta 1996 pa je prišlo do nekoliko drugačne situacije. Pomladne stranke (SLS, SDS, SKD) so takrat (še pred prestopom Cirila Pucka) osvojile 45 poslanskih sedežev, ostale stranke (LDS, ZLSD, DeSUS, SNS) dva manj, tu sta bila sicer še poslanca narodnih manjšin, ki sta gravitirala na stran tranzicijske levice. Pomladne stranke bi lahko ob morebitni asistenci pragmatičnih Jelinčičevih nacionalistov sestavila vlado, vendar je imela težavo: nobena od teh strank ni osvojila relativne večine. LDS je tedaj kot relativen zmagovalec osvojila 25 poslanskih sedežev (enako kot nazadnje SDS), po Puckovem prestopu pa je prišlo celo do sestave vlade brez pomladnih strank, vendar je takrat en glas presenetljivo zmanjkal (govori se, da je zatajil prav Drnovšek). Šele kasneje je nato prišlo do dogovora o veliki koaliciji med LDS in SLS, pomladna vlada pa se je nato po sili razmer zgodila pozno spomladi leta 2000. Povod? Afera z volilnim sistemom ter združevanje SLS in SKD. Puckov izgubljen glas se je zamenjal za glasova dveh dam: Polonce Dobrajc (SNS) in Ede Okretič Salmič (DeSUS)

Vlada brez relativnega zmagovalca se je zgodila tudi po volitvah leta 2011. Potem ko je Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo osvojil relativno zmago, se je nato neuspešno pogajal za sestavo koalicije, a po tolikih letih še danes ni povsem jasno, ali je bil Janković res tako nespreten ali pa je šlo za izsiljen scenarij, v katerem se je Janez Janša drugič znašel na vrhu vlade – in odšel po enem letu vladanja praktično po enakem scenariju kot leta 1992 Demosova vlada. Tvegam namreč precej kontraverzno tezo, da je globoka država takrat dopustila oblikovanje vlade pod Janševim vodstvom, ker je bil že pripravljen nov »veliki pok«, tokrat pod vodstvom protikorupcijske komisije, takrat pod vodstvom Gorana Klemenčiča, sedaj pravosodnega ministra, ki opravlja tekoče posle (no ja, »tekoče posle« bi v tem primeru lahko kdo tudi napačno razumel).

In sedaj? Po nedavnih volitvah smo dobili precej nenavadno situacijo, ki je dokončno razgalila vse slabosti obstoječega proporcionalnega sistema, ki je bil z dvotretinjsko večino (žal tudi ob pomoči poslancev SLS-SKD) zabetoniran v ustavo. Ne bom našteval vseh primerov anomalij izvolitve poslancev po volilnih okrajih, pač pa izpostavljam zgolj dejstvo, da sedanji volilni sistem po dosedanjih izkušnjah ne prinese niti zmagovalca, niti poraženca. O tem, kdo nam bo vladal, očitno ne odločajo volivci, pač pa je to odvisno šele od koalicijskega kupčkanja. Zato je povsem realen scenarij, da se v slovenskih političnih Butalah zgodi koalicija šestih, morda celo sedmih strank, katerih edina skupna točka je ta, da ne želijo sodelovati z Janševo SDS. Zdi se, da je slovensko javnost na to možnost že navajal kdo drug kot nekdanji tajnik LDS in kadrovski mešetar Gregor Golobič, ki je v dneh po volitvah znova dobil vidno mesto v režimskih medijih. Ker globoki državi ni uspel plan A (zmaga Liste Marjana Šarca), se sedaj loteva plana B (sestava koalicije za hrbtom relativnega zmagovalca na podlagi izključevanja).

Toda veliko vprašanje je, kako bo lahko politični novinec (na državni ravni) Marjan Šarec obvladoval koalicijo šestih ali celo sedmih strank, če je dosedanji premier Miro Cerar s težavo obvladoval koalicijo, sestavljeno iz treh strank. Zato so nove predčasne volitve zelo verjeten scenarij in se lahko zgodijo že v letošnjem letu. Vprašanje pa je, ali bo dogajanje v slovenskih Butalah še dodatno demoraliziralo državljanke in državljane Slovenije in bo udeležba na naslednjih volitvah še precej manjša kot do sedaj. Upajmo, da bo do tedaj vsaj nekoliko popravljen volilni sistem.

19 KOMENTARJI

 1. “Zato so nove predčasne volitve zelo verjeten scenarij in se lahko zgodijo že v letošnjem letu.”

  ???
  Saj ima leva kontinuiteta večino?! Kaj pa bi pridobila? Ustavno večino?

 2. Desničarji se še vedno pretvarjajo, da je bila DEMOS enotna stranka, ki je bila relativna zmagovalka volitev. Resnični relativni zmagovalci volitev so bili prenovljeni komunisti, lol. Ampak glej glej, nihče ni želel v pogovore z njimi, niti niso dobili prve možnosti za sestavo vlade. Nekaj me močno spominja na 2018 … s tem, da bo tukaj relativni zmagovalec, ki nima sogovornikov, vseeno dobil možnost haha

  • “Resnični relativni zmagovalci volitev so bili prenovljeni komunist”

   Se strinjam. Sedaj so tudi pa čeprav so v SDS stočili olalal šampanjca.

  • “Ampak glej glej, nihče ni želel v pogovore z njimi, niti niso dobili prve možnosti za sestavo vlade.”
   ======================
   Neumnost!
   Demos je bila politična grupacija strank, ki je nastala PRED volitvami in je šla na volitve kot samostojna enota, podobno kot je na letošnje volitve šla Združena desnica (Kangler&Primc). Zato so nastopali z eno listo, enako kot je letos ZD.
   Leve stranke PRED volitvami NISO ustanovile koalicije in nastopale na volitvah z ENO listo, pač pa so šle na volitve kot samostojne stranke s samostojnimi listami. RTVSi pa jim je pred volitvami na nedemokratičen način s pomočjo antijanšizma pomagala ustvariti navidezno antijanša koalicijo kar je nedemokratično početje.

 3. Zastavlja se vprašanje kako bi se odvil prvi scenarij, če se ne bi konstituiral DEMOS in bi prevladala intimna opcija ZKS, SDP..SZDL,ZSMS ? Kot relativni zmagovalci verjetno ne bi niti sprožili postopkov za uveljavitev samostojnosti, ter bi JLA enostavno zasedla Slovenijo, ki bi postala srbski pašaluk, podobno kot Republika srbska v BIH brez priznanja. Milan Kučan bi na čelu KPS imel dosmrtni mandat in danes bi živeli v raju pomanjkanja in revščine,podobno Kubi, S.Koreji, Venezueli itd !?

  • “Milan Kučan bi na čelu KPS imel dosmrtni mandat in danes bi živeli v raju pomanjkanja in revščine,podobno Kubi, S.Koreji, Venezuel”

   Prvi del:
   Ni razlike med današnjim stanjem.

   Drugi del:
   Malo preje bi prišli do konca in bi danes imeli recimo … podobno politiko do ilegalnih prebežnikov preko meje kot Madžari, Avstrijci …

   Sicer pa velja, če moja teta ne bi imelo ono, bi bila stric. 😉

   • Še namig, na kaj mislim:

    Bi bilo lepo slišati Janeza, ki bi vprašal Petro: “Po kakšnem ključu, gospa voditeljica pa Šarec stoji v tem studiu?” Pa niti muksnil ni….zdaj bo Šarko sestavil koalicijo, Janez bo pa konstruktivna opozicija … ponovno!

    • In kaj bi bilo narobe ?
     Nedvomno je, da je Janša najsposobnejši voditelj ta hip, kar je tudi že neštetokrat dokazal, tako v poziciji, kot v opoziciji. Janša nima konkurence in to levake žre do skrajnosti. Ne morejo prebolet, da je bil nekoč njihov in, da zdaj ni več – zato ga mučijo in konstruirajo razne scenarije, na vse mogoče načine….. in nazadnje iz vsega naprezanja nastane NIČ.
     Bodo morali, kar prebolet.
     “Bog že ve, kateri kozi rep odstriči.”

     • Narobe? Ravno to, kar ste zapisali! Da je Janez daleč, brez konkurence in podobno naj… voditelj v opoziciji.

    • Nič ne bi bilo narobe, vita!
     Sicer pa je vprašanje, če bi mu voditeljica pustila dokončat stavek.
     Novinarji so namreč alfa in omega sedaj.

    • Ko prekoračijo odmerjen čas, se nadvse razburijo.
     To, da ima politik kaj za povedat, nima nobene teže v primerjavi z učinkom odmerjenih sekund.

    • AlFe,
     mar menite, da tv voditeljica predvolilnega soočenja ne bi imela pripravnega odgovora na vaše provokativno vprašanje?

     Po kakšnem ključu pa je leta 2014 Cerar stal v studiih na predvolilnih soočenjih?
     Po identičnem ključu kot Šarec leta 2018 => ker so ankete, torej “javno mnenje” v slovenskem “svobodnem in demokratičnem” medijskem prostoru pokazale, da si ga volivci želijo za premiera, vendar!

     “Izvoljencem ljudskih src” boste menda omogočili javno nastopati v vodilnih medijih!
     Kako bi jih drugače pririnili na oblast, če ne s primernim oblikovanjem njihove javne podobe na državni rtv in v ostalih vodilnih medijih v naši svobodni in demokratični državi Sloveniji?!

     Toda! Eno gromozansko razliko je bilo moč zaznati med Šarčevimi in Cerarjevimi nastopi v predvolilnih soočenjih in sicer: med predvolilno kampanjo leta 2014, medtem ko je Cerar pogumno nastopal v tv studiih, je bil Janša po krivici zaprt na Dobu! Skorumpirani del slovenskega sodstva je s krivičnimi sodbami in s krivično zaporno kaznijo Janši leta 2014 onemogočil nastopati na predvolilnih soočenjih.

     Ker Janša med predvolilno kampanjo 2014 ni smel priti v noben tv studio, mu tudi vi niste mogli podtikati, češ da tv voditeljem na predvolilnih soočenjih ni postavljal vprašanja, kaj Cerar počenja v studiu.

     Leta 2018 je bil v tv studiih na predvolilnih soočenjih prisoten tudi Janez Janša. Novinarji javne tv in ostalih tv hiš so Janši celo dovolili, da je nekaj kratkih minut odgovarjal na njihova manipulativna vprašanja…

     Ker so to že počeli, si lahko zelo nazorno predstavljamo, kako bi medijski ‘watchdogi’ planili po Janši, če bi slednji z vašim provokativnim vprašanjem vzpostavil dvom v utemeljenost Šarčevega pojavljanja v javnih soočenjih: očitali bi mu nedemokratično izločanje tekmeca, na plakate bi napisali “Smrt janšizmu” in s tem mahali pred očmi rtv gledalcev…

     • Gospa Vanja,
      trdim, da bo bolje, če molčite o tem. Pač nima, ne sme imeti ali še kaj tretjega jajc. Tako pač je. Zna pa žaliti oziroma omalovaževati izza ekrana, ko čivka.

     • AlFe,
      ali se niste mogli domisliti kakega bolj sofisticiranega odgovora, razen primitivne žalitve z jajci?

      Ker vi ne omalovažujete in ne žalite izza ekrana.

     • Ni težko predvideti kaj bi enovrstični provokator Alfe napisal tukaj, če bi njegov subjekt gneva ravnal tako kot nam skuša enovrstični provokator Alfe provokativno vsiliti, da bi moral, če bi imel še kaj tretjega.
      V tem primeru bi enovrstični provokator pač napisal, da je bil njegov subjekt gneva spet žaljiv, in to celo do TV voditeljice. Nakar bi sledil moralni poduk enovrstičnega provokatorja Alfeja, češ ni čudno da nihče ne želi iti s takim tipom, ki žali celo TV voditeljice.

     • V redu, se opravičujem. Ima jajca, potem pa pameti nima? Ali pa je bilo vse dogovorjeno pa ni smel odkriti dogovor? Torej! Kaj boste izbrali, ljubi privrženci zmagovalca Janeza, ki pa ne more sestaviti vlade?

     • No gos. Alfe, če ste že tako lepega slamnatega moža, z ali brez, naredili se pa še sami z njim naprej pogovarjajte.

 4. Al Fe , ali ste pred ste načeli razpravo o “prašnikih , celo treh dobro pogledali tja kar prikriva moškost , morda imate sam probleme , obstoja
  namreč tudi druga možnost ? ! Oportunizem je običajno posledica , stanja
  v glavi in v “gatah” !

  Andrej Briški

  p.s. Vsakdo najde kar išče , največkrat je prisotno razočaranje in permanento nezadovoljstvo s samim seboj !

Comments are closed.